Bifilarne zavojnice s zračnom jezgrom za D-class pojačala

Re: Bifilarne zavojnice s zračnom jezgrom za D-class pojačal

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 lis 2011, 17:59

Popravljaš se Harkonen, dolaziš u moje dvorište. ;)
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 lis 2011, 18:02

aparatusonitus je napisao/la:
harkonen je napisao/la:Motano u dva smjera?

Ako sam ja to dobro shvatio, a netko drugi to dobro objasnio, najprije se namota sve u jednom smjeru, potom se zavojnica rascijepi na dva jednaka dijela, jedan od njih se okrene za 180 stupnjeva, te se sve ponovo spoji...samo što je tu početak a što kraj?

Ako se ne varam Ilimzn je tako nešto radio sa mrežnim toroidima da im se ponište polja. Neka se on javi.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la sstrsat » 22 lis 2011, 18:03

Jebala te EMI emisija :lol: , da je to od nekog veceg znacaja vec bi sve komunikaije na cilom svitu bile onemogucene od neoklopljenih jeftinih kineskih ampi va D-klasi.
Je, naravno da to postoji ali prakticne implikacije toga su manje vise teoretskog znacaja, barem ovdi u audio podrucju. Tr ogromna vecina uredjaja koje se koristi sa takvim igrackama u D-klasi nima ni blizu takav frekventni opseg da bi se nec ca od toga eventualno pokupe na ulazu moglo setat po njima.
A ti zapel da ih pod svaku cijenu reduciras, ka da ce se kod tih igracaka u D-klasi cut ikakva razlika sa ovim ili onim stupnjem redukcije toga. Navel san ti da je tu sasvin dovoljan oklop koga pruza sama kutija ampa a i kako da stavis zavojnice.
Bifilarno motanje bi naravno jako smanjilo EMI ali rekal san ti zac je bifilarno motanje ovdi nepozeljno. Sad, ako si oces jos vise otezat izracun filtera, slobodno hodi sa bifilarnim motanjem. Uz uvjet da mozes precizno izmjerit sve parametre (zeljene i nezeljene) takvih bifilarno motanih zavojnica i na bazi tih mjerenja optimizirat filter one bi stvarno jako reducirale EMI ali kako takva mjerenja nisu bas jednostavna onda imas puno sansi da dobijes vise stete nego koristi. To je osnovni razlog zac ti govorin da ne gres na bifilarne zavojnice.

Ca se tice grijanja zavojnica, neko se i je stvarno zajeba ali ajmo pogadjat ki :lol: Baci malo bolje oko na sliku koju si zalipil i na licne koje smatras za nevazne. Ca ako ti kazen da se takva zica nekad zvala VF pletenica. Triban dalje (skin...)?
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la aparatusonitus » 22 lis 2011, 18:07

harkonen je napisao/la:Kako je i licnasta žica u pitanju, i sam smjer namotaja pojedinih licni u žici tada je suprotan .

Ne bih rekao...gledaj na tih par licni kao na jednu silid core žicu...licnasta žica je tu samo radi skin efekta koliko se ja kužim (malo) u to.
aparatusonitus

PostPostao/la aparatusonitus » 22 lis 2011, 18:14

Slušaj Trs, nemoj se zahebavati s menom i D-klasom, jer sam i za tebe naručio 2 komada...tek toliko da možeš upuhat 150W i 22A struje u horne od 100dB...a sve to na bazirano na B&O ICEpower tehnologiji...A i Željku bi bilo bolje da se uključi što prije, jer i njemu sljedi ista kazna.
aparatusonitus

PostPostao/la aparatusonitus » 22 lis 2011, 18:29

Što se tiče sheme za pojačalo, ona je data, iako samo za SE varijantu izlaza, ali ne bi trebao biti problem spojiti izlaz u H-most. Na toj shemi lijepo stoji da mi treba 20uH zavojnica za L/R SE stranu chipa, dakle preostaje jedino napraviti što je moguće bolje zračne zavojnice, jer sam vam mucho, mucho € uštedio na chipu :D
aparatusonitus

PostPostao/la sstrsat » 22 lis 2011, 18:36

aparatusonitus je napisao/la:Slušaj Trs, nemoj se zahebavati s menom i D-klasom, jer sam i za tebe naručio 2 komada...tek toliko da možeš upuhat 150W i 22A struje u horne od 100dB...a sve to na bazirano na B&O ICEpower tehnologiji...A i Željku bi bilo bolje da se uključi što prije, jer i njemu sljedi ista kazna.

Uh, znaci najaba san ja vec sada a i Zeljko ce kasnije kad se ukljuci u temu. :lol: :lol:

Ma dobro, ako san malo zajebantskog tona uvel u temu to mi neces zamirit. :lol: Ali stvarno mislin ono ca san ti navel i zac je bez mogucnosti preciznih mjerenja bolje ic na obicne zavojnice a ne na bifilarne.
Pustimo sad EMI, kod tih D-klase ampi je filter presudan i ne triba si jos vise otezavat posal oko njegovog izracuna. A neminovni unos parazitnih parametara u slucaju bifilarnih zavojnica siguro ne olaksava taj izracun.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la aparatusonitus » 22 lis 2011, 18:47

Ok, ajmo onda sačekat Željka, možda on ima šta za reč :lol: oko filtera i D-klase u konkretnom slučaju, jer je po kazni dobio već datasheet na japanskom :lol: što sljedi i tebi...Dobiti ćeš na mail sve što imam o chipovima kroz par minuta pa pogledaj...šturo je, ali što je tu je...
aparatusonitus

PostPostao/la sstrsat » 22 lis 2011, 19:00

aparatusonitus je napisao/la:Ok, ajmo onda sačekat Željka, možda on ima šta za reč :lol: oko filtera i D-klase u konkretnom slučaju, jer je po kazni dobio već datasheet na japanskom :lol: što sljedi i tebi...Dobiti ćeš na mail sve što imam o chipovima kroz par minuta pa pogledaj...šturo je, ali što je tu je...

Znaci, oces nas utirat va D-klasu? :lol: :lol: :lol:
E jebiga, ona nazalost i je virovatno neminovna buducnost kad ebay skladista padnu na nulu :lol: i kad idiotski EU propisi zabrane sve ca trosi mrvicu energije i ima ispod 95% iskoriscenja :lol: Jebes zvuk, bitno je da trosi cim manje (i da ga se po mogucnosti moze upakirat va smartphone :lol: )
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Khadgar2007 » 22 lis 2011, 19:03

A Sstrsate, možemo i preći na tranzistore,rade u a klasi i ima da troše,a i traju duže od cijevi. ;)
Khadgar2007

PrethodnaSljedeća

Natrag na Tranzistorska tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.