pass a5 psu pomoć

Re: pass a5 psu pomoć

PostPostao/la ilimzn » 25 svi 2011, 16:43

Hm, napon je blizi 31.5V, kad se uvrste tipicni otpori trafoa (oko 0.2 ohma po namotaju). Ovako na brzinu, varijanta 2+6 u CLC kombinaciji se cini najboljim kompromisom. Struja kroz grec je jos uvijek u granicama normalnog, a napon na izlazu je oko 31.5V s brumom ispod 100mV.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la zbotic » 26 svi 2011, 12:44

Evo da podsjetim Dražena na jedan moj mali tutorijal za izradu Alepha 5 napisan prije par godina..

http://www.accosijek.com/forum/index.php?topic=321.0

Tekst je još uvijek jako aktualan. Možda bi neke sitnice danas napravio drugačije,ali koncepcijski bi bilo isto. Npr. napajanje bih spojio direktno na onu pločicu s izlaznim tranzistorima, pa onda vratio na onu s VAS-om. Ili, releje zaštite bih odvojio s njihove pločice i primaknuo izlaznim tranzistorima i sl.

Nešto od toga je već aplicirano na modelu sa 7 strane tog topica.
zbotic

PostPostao/la zendra » 27 svi 2011, 10:27

zbotic već sam više puta čitao taj topic, odlično si to složio.
između ostalog ja sam već i uspio složiti jedan aleph 3 čitajući bjesomučno noćima postove na raznim forumima.
ovako izgleda i treba još par sitnica (montirati nogice umjesto bukovih letvica :) , plastificirati ili eloksirati prednju, gornju i donju ploču)
slika
slika
ovaj soft start mislim staviti i u peticu.
slika
radi se o soft startu sa
http://www.parttimeprojects.com/audio/d ... ebpage.php
ovo je sa donje strane, 4x22000uF sa 2,2mH, CLC
slika
zavojnice su od 1mm žice, malo se griju ali ništa prestrašno, trafo 21+21V 750VA
na dno još dolazi perforirani poklopac. ove limove na kojima je montiran trafo sam isto mislio perforirati, ali obzirom da se grije u nekoj normali nije mi se dalo.
evo još unutrašnjost
slika
ilimzn hvala, kombiniram onda 2xC L Cx6 u stražnji dio kučišta za aleph5
zendra

PostPostao/la zbotic » 27 svi 2011, 11:36

OK. Ostaje problem žica, posebno ovih do tranzistora, a moglo se i zavojnice staviti na onaj stražnji dio pločice.

Nego zanima me gdje si kupio ova hladila, koliko su koštala i sve ostalo. Upravo trebam baš dva takva.
zbotic

PostPostao/la zendra » 27 svi 2011, 12:10

hladila su koštala ako se dobro sjećam 250 kn plus 200 kn eloksiranje. naravno kupljena su na otpadu kao i sav ostali aluminij koji sam koristio. malo mi je skupo plaćati one fishere iz elektrokema. naravno da sam u takvoj situaciji ograničen dizajnom pojačala. ali najvažnije je da svira. a svira fino.
trafo je motao jedan lik iz zg koji više ne radi. bio je izuzetno povoljan 750 VA za 500 kn. elektronika farnell tj. altpro, welborne labs i partsconnexion.
zendra

PostPostao/la zbotic » 27 svi 2011, 12:16

Koja je dimenzija hladila
zbotic

PostPostao/la SuperSaša » 27 svi 2011, 12:33

Yebenitza od teme, blago samo takvo... 8-)

Pitanje za ilimzna i zbotića što se tiče kondenzatora...vjerujem da bi i ostalima bilo zanimljivo.

Je li ispravno maknuti kondenzatore iz kutije sa elektronikom u posebnu kutiju sa trafom i staviti ih na puno nižu temperaturu? Osim što kod toga postoji problem dugog ožičenja kakvih bi još problema moglo biti ?
Temperatura elektrolita, "usviravanje kondenzatora" ( :D ), ESR? Kakav je tu odnos između hrpe ovih malih kondenzatora i recimo nekoliko bačvastih?

O ovome stvarno nema puno i nije baš da se ima di pročitat...

zendra, respekt, želim da čim prije prosvira.
SuperSaša

PostPostao/la zbotic » 27 svi 2011, 12:40

Bio bi dobar upgrade odvojiti transformator, zavojnice i elektrolite u posebnu kutiju. U slučaju Alepha 5 ja bih onda u glavnoj kutiji ostavio barem 10 000 uF po grani napajanja. Ostalo po već danim uputama u drugu kutiju. Recimo da jedan metar spojnih vodova (slobodna procjena) nebi trebao biti nikakav problem.

Elektrolita ima zbilja svakakvih i svakakvih karakteristika. Važno je samo dobro čitati datasheetove. Nema pravila tipa manji/bolji-veći/lošiji. U principu je "koliko para toliko muzike +-30%". :)
zbotic

PostPostao/la SuperSaša » 27 svi 2011, 12:59

Da znam, nisam mislio na cijenu nego na ugradnju u kutiju. Učili smo u školici da elektroni brže plešu na većoj temperaturi. :D Zanima me jel u redu ostavit elektrolite hladne i rade li onda u optimalnom režimu...originalni Passovi baš i nemaju neko provjetravanje kutije pa pretpostavljam da se kondići prilično kuhaju...
SuperSaša

PostPostao/la Edison » 27 svi 2011, 13:53

SuperSaša je napisao/la:Da znam, nisam mislio na cijenu nego na ugradnju u kutiju. Učili smo u školici da elektroni brže plešu na većoj temperaturi. :D Zanima me jel u redu ostavit elektrolite hladne i rade li onda u optimalnom režimu...originalni Passovi baš i nemaju neko provjetravanje kutije pa pretpostavljam da se kondići prilično kuhaju...

Rastavljao sam originalni Aleph 5. Izuzetno dobro osmisljeno kuciste koje je u biti hladnjak. Raspored je takav da se sve sto treba, prilicno dobro hladi, koliko je moguce u takvom slucaju jer Alephi su uvijek vruci... To kuciste je tipican primjer dobrog inzenjerskog promisljanja. Mozda je samo pristup prikljuccima nesto skucen.

Sto se kondenzatora tice, njima je najbolje kad ih nista ne grije...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PrethodnaSljedeća

Natrag na Tranzistorska tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.