OTL TRS 6S19P

Re: OTL TRS 6S19P

PostPostao/la tubeman » 28 srp 2012, 21:27

Veselim se što će barem jedan primjerak projekta zaživjeti.
Ako ništa drugo, vjerujem da će potvrditi očekivanja, i da će poslužiti za kakvu dobru usporedbu.

Imam sada par primjedbi koje će možda zanimati potencijalne graditelje.

Odokativnom kalkulacijom sam došao do toga da će cijela stvar (po kanalu) isisavati nekih 350-400 W iz mreže, i to uvijek, i sa najmanjom snagom.
Dakle malo manje od 1KW za tih (kako je sstrsat izračunao) 5-6 vata snage po kanalu.
Druga stvar je dugovječnost cijevi u zadanoj konfiguraciji.
95 mA i 110 V predstavljaju dosta teške uvjete za cijevi jer je to već tamo negdje blizu njihove granice izdržljivosti.
One mogu sigurno izdržati dulje od deklariranih 2000 sati, ali pitanje koliko, vodeći računa o opterećenju.
Zamjena je (financijski i logistički) relativno bolna stvar iako su radi o relativno i apsolutno jeftinim cijevima.
Ali, sanduk cijevi je ipak sanduk cijevi.
Po nekakvom iskustvu, treba ih barem 50 da bi se iskombiniralo njih 30.

Zato postavljam pitanje svih pitanja:

Koji se značajni benefiti očekuju iznad (npr) DAH projekta, pogotovo kada bi ga se opremilo kakvim boljim transformatorima i veznim kondenzatorima.
Ili, recimo, iznad nekog 300B projekta, gdje se za otprilike isti ili manji novac mogu nabaviti prilično dobre cijevi i vrhunski transformatori).
Pri tome će cijevi sigurno trajati barem 5 puta dulje.
Ili recimo iste te cijevi u paraleli (SE, s odgovarajućim trafom) nešto konzervativnije konstrukcije.

Radi se o sistemima otprilike jednake snage.

Bilo bi dobro (možda je realna opcija sljedeći TF) napraviti usporedbu nekoliko topologija, u istim uvjetima, izmjeriti to slušno i instrumentima.
Možda se stvari zakompliciraju, možda padnu neke dogme ili se postave novi standardi. Tko zna?

I nemojmo se zavaravati s time da snaga nije bitna.
Bitna je, itekako.

Tih par vata je idealno za 90 % uporabe pojačala u standardnim kućnim uvjetima.
Meni to ne bi odgovaralo jer mi je sistem upaljen 24/7, dakle nikada se ne gasi.
Potrošnja od preko 500 KW mjesečno nije mi prihvatljiva, pa taman i da anđeli pjevaju.
U slučaju egzibicionizma (onda kada želiš nekome pokazati kako ti sistem radi), ustanoviš da 5 vata nije dosta za ništa, pogotovo ako se radi o kakvoj izražanijoj glazbi.
Za bezdinamično Jazz drkuljenje je to možda dosta, ali za išta ozbiljnije baš i ne (pa kakvi god zvučnici bili).
tubeman

PostPostao/la ilimzn » 28 srp 2012, 21:51

Hm, rekao bih neka greska u racunu?
Disipacija je oko 300W po monobloku...
Osim toga cijevi nisu u paraleli za DC tako da ne zahtijeva uparivanje cijevi iako neuparene cijevi rezultiraju u manjoj snazi od teoretski moguce.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la bepone » 29 srp 2012, 01:36

a, OTL je OTL. izlazni trafo je izlazni trafo.. zna se koje su prednosti i koji nedostaci pojedine topologije.. ako se i slucajno pocne pomisljat o nekoj energetskoj efikasnosti za takvoga "nije OTL". sto bi znacilo "bolji" trafo?
6C19 lampe su po 2 dolara, 30 lampi = 60 usd sa malo postarine neka je 100 usd.. nije takva tragedija. plus ne bi bio upaljen cijele dane. ko ima vremena danas stojat zavaljen u fotelji i slusat muziku svaki dan beskonacno..osim toga po zimi se ocekuju i manji troskovi za grijanje :lol: izlazna snaga bez izoblicenja je negdje cca 0.7 w po lampi ako se dobro sjecan, znaci bit ce preko 7,8 w ovisno o napajanju a to je vec lijepa snaga :P
bepone

PostPostao/la tubeman » 29 srp 2012, 05:30

ilimzn je napisao/la:Hm, rekao bih neka greska u racunu?
Disipacija je oko 300W po monobloku...
Osim toga cijevi nisu u paraleli za DC tako da ne zahtijeva uparivanje cijevi iako neuparene cijevi rezultiraju u manjoj snazi od teoretski moguce.

A grijanje ?
znači, biti će skoro cijeli KW ;)

Nije mi niti padalo na pamet kritizirati projekt.
Htio sam samo ukazati na moguća ograničenja primjene, bez ikakvih aluzija na kvalitetu.
A o tome što "se zna" , uvijek se može razgovarati.

Odnosno, dosta je razgovora - provjerimo to u praksi ;)
Zato sam i pozdravio nastavak priče, jer će konačno postojati i referenca za testove i usporedbe.

Bepone, nemoj podcjenjivati pojam "bolji trafo". To ipak nije tako trivijalna kategorija.
Lako je nešto izračunati ili puštati kroz simulatore.
Izvedba je ono što prolazi ili ne.

Napisao sam da MENI takvo pojačako ne odgovara jer ga imam upaljenog stalno.
Ne pada mi na pamet da poput većine HIGH-END bolesnika imam sistem A i sistem B.

Sistem A koji ludo svira, ali se pali samo za impresioniranje gostiju, a onaj B koristi se ostatak vremena.
Na kraju često ispadne da (osim cijene i značke) nema bitne razlike među njima.
.
tubeman

PostPostao/la ilimzn » 29 srp 2012, 10:51

Grijanje je uracunato...
Disipacije:
Izlaz: Anode + CCs + Grijanje = 110V x 95mA x 15 cijevi + 6.3V x 1A x 15 cijevi = ~252W
Ulaz: Sklop + Grijanje = 275V x 10mA x 4 triode + 6.3V x .75A x 2 cijevi = ~20W
Gubici u ispravljacu/stabiliziatoru okvirno 15% ukupne snage, znaci ukupno (252 + 20) x 1.15 = 313W
Sve to skupa je po jednom monobliku, dakle za stereo sve mnozimo s 2 -> oko 650W
Cinjenica doduse jest da je to poprilicna cifra, kako god okrenes - maksimalna efikasnost je tek oko 1.25% :)
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la bepone » 29 srp 2012, 11:11

100 ljudi 100 cudi. to danko sto bis ti imao i sto bi ti slusao i sto ti imas upaljeno doma, odnosi se samo an tebe. neki imaju doma 10tak pojacala doma napravljena radi izazova, gusta, puta u nepoznato. isto tako i zvucnika. mozda ti je to cudno. ali opet ,samo tebi je cudno. mozda da se ukinu S.E. OTL i slicne kategorije na forumu, radi neefikasnosti, predje se na totalni PP :P
bepone

PostPostao/la Edison » 29 srp 2012, 11:20

bepone je napisao/la:100 ljudi 100 cudi. to danko sto bis ti imao i sto bi ti slusao i sto ti imas upaljeno doma, odnosi se samo an tebe. neki imaju doma 10tak pojacala doma napravljena radi izazova, gusta, puta u nepoznato. isto tako i zvucnika. mozda ti je to cudno. ali opet ,samo tebi je cudno. mozda da se ukinu S.E. OTL i slicne kategorije na forumu, radi neefikasnosti, predje se na totalni PP :P

Ma sto bi mu bilo cudno? Nisam bio kod Danka, ali siguran sam da ima, da je napravio, vise od 10 pojacala, a i zvucnika...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » 29 srp 2012, 12:07

Znači da mi je prvobitna "matematika" bila točnija ;)

@Bepone.
U drugom postu sam ono "MENI" napisao velikim slovima.
Ako to sada napravim duplo većim fontom i pofarbam u crveno možda bude krivo shvaćeno.
Jako sam pažljivo birao riječi da ne ispadne da nešto kritiziram (što opet ponavljam), ili da ne umanjim značaj cijelog projekta kojeg smatram lijepim inženjerskim poduhvatom, i to prvenstveno kao izazov.

Ja sam samo htio da se objasni par stvari (potencijalnim zainteresiranim) te koji je stvarni benefit, i po čemu će pojačalo s hrpom ruskih stabilizatorskih cijevi nadmašiti dedicirane NF cijevi.
parametri: snaga, potrošnja, trajnost, servisibilnost, cijena, kvaliteta (više parametara) i sl.
Ono "zna se" ne mogu prihvatiti kao odgovor ;)
Ne želim da me se shvati da mislim kako sve počinje i završava na 300B, 2A2, EL34 i sl., već me zanima iskustvo i očekivanja, prvenstveno vas koji ste to započeli.
Ja nemam nikakvih emocija prema "topologijama", i prihvaćam sve ono što je dobro i realno, pa makar to bio i običan PP pa čak ( o hereze) i pojačalo na pijesak.
Inače, imam i ja hrpetinu svakakvih pojačala i zvučnika pa znam o čemu se radi.

Na kraju, opet nisam dobio odgovor na pitanje ;(

P.S.
Neću se više javljati u temi da ne ispadne da samo polemiziram.
tubeman

PostPostao/la davorin » 29 srp 2012, 13:02

Moje mišljenje o razlozima gradnje pojačala, od kojih je svaki 100% samodostatan:
-Dosadno mi je!
-Hoću čuti kako to zvuči!
-Nikad nisam ništa slično radio!
-Već sam takvo što radio, pa moram ponovo!
-Jeftino je!
-Skupo je!
-Mogu(li?) to bolje od drugih!
-Uživam u gradnji!
-Imam dijelove (sve i/ili većinu)!
-Svi ostali razlozi kojih se trenutno ne mogu sjetiti!

Samogradnja bilo čega ima ponekad puno dodirnih točaka sa osvajanjem planinskih vrhova (i ostalim ekstremnim disciplinama):
Nikad nisam u potpunosti mogao shvatiti zašto se ljudi penju na MtEverest (i slične vrhove) i pri tom gube zdravlje i život kad od toga nemaju nikakve koristi!?
Čuo sam jedan odgovor koji daje za sada najbolji odgovor:
"Zato što postoje!"
Zadnja izmjena: davorin; 29 srp 2012, 19:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la sstrsat » 29 srp 2012, 14:51

tubeman je napisao/la:
Ja sam samo htio da se objasni par stvari (potencijalnim zainteresiranim) te koji je stvarni benefit, i po čemu će pojačalo s hrpom ruskih stabilizatorskih cijevi nadmašiti dedicirane NF cijevi.
parametri: snaga, potrošnja, trajnost, servisibilnost, cijena, kvaliteta (više parametara) i sl.
Ono "zna se" ne mogu prihvatiti kao odgovor ;)
Ne želim da me se shvati da mislim kako sve počinje i završava na 300B, 2A2, EL34 i sl., već me zanima iskustvo i očekivanja, prvenstveno vas koji ste to započeli.

Malo (zapravo jako) me cudi da je neko takvo pitanje doslo od tebe. Pa barem si ti desetljecima u cijevima i tesko bi mi bilo virovat da tebi triba objasnjavat ca se sve sa aspekta kvalitete ampa moze dobit i dobiva se eliminacijom izlaznog trafa. Tako da sigurno necu spominjat (i po ki zna koji put nabrajat) sve mane koje trafo ima i koje nazalost prihvacamo i moramo prihvatit u "klasicnom" transformatorskom ampu, naprosto zato ca su te mane sastavni dio fizikalnog procesa prijenosa signala kroz trafo. A kako se fizika ne moze preskocit onda se ni te mane ne mogu preskocit, nesto od njih se moze jednim dilom zaobic ali nista vise od toga.

A iskreno receno, jos me vise cudi da navodis nec tako imaginarno ka ca su "decidirane NF cijevi". Ca bi taj termin uopce tribal znacit? Tr zar ni npr ECC83 "decidirana NF cijev" a mislin da ne triba nikom specijalno navodit kako ona prolazi u "okrsaju" sa npr D3a, C3g, EC86 i nebrojenom hrpom drugih cijevi koje nigdi nisu specificirane ka "decidirane NF cijevi". Ili u cemu npr linearnost polovice babuske zaostaje za bilo kojom od najskupljih NOS "decidirasnih NF cijevi" Ili.... ili...ili... ima na stotine takvih primjera.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cijevna tehnika

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.