A jes ga sad ti us.. micro ! Khadgar ne kupuje kuglično navojno vreteno jer ga je neki papak uvjerio da je trapezna špindla bolja ( i jeftinija) , a ti mu guraš servo !!
@Khadgar; Je imaš pravo, neke stveri su skuplje, ali radi cnc dvije godine i napravi ga. To je jeftinije nego bacit par mehanika u smeće. Vjeruj mi.
Prvi CNC sam napravio prije 18 godina. Radio sam mehaniku, elektroniku i software.. Radilo je...dobro... No mogučnosti su bile skromne..
Sada imam 1.5 x 3 metara i tvorničku elektroniku i software i vjeruj mi, nema tu mjesta trapeznoj špindli. Iz iztog razloga ti nisam glodao one blokove od sipasa, jer to nije materijal za to.
Pusti mađare gdje "to nešto" naprave od MDF-a i onda vele da je to cnc?!
Zašto se matica od vijka, okreče oko njega?
Zato što ima lufta, jer da ga nema, maticu ne bi mogao okretati. Da li je to trapezni ili trokutasti navoj, zaista je svejedno. Kod trapeznih špindli se koriste matice od grafitne bronce jer imaju samopodmazivanje i da se napravit da je mali zazor. Taj zazor je PREVELIK za CNC.
Da bi se tomu doskočilo, stavljaju se dvije matice jedna pored druge. Unutarnje strane matica se odrežu u koso. Trapezni komad nečega se stavi između dvije matice tako da se pritiskom prema vretenu stvara pritisak na matice i one se razmiču jedna od druge.
Na taj način se riješi zazor na trapeznoj špindli. To je dobro za tokarske strojeve, glodalice i ostale alate. U srednjoj školi se uči da se na takvim strojevima radi samo u "jednom smjeru". Znači da kad jednom "uzmeš nulu" krečeš prema "amerikaneru", jer kada ideš u nazad, moraš pribrojiti grešku u matici i vretenu.
Ljek je da se svako malo izvrši pritisak na onaj trapezni blok da se zazor anulira.
Vratimo se sada na CNC.
Kada riješiš zazor na takvom vretenu, treba velika sila da bi pomicao os. To je preveliko rasipanje energije na motor. Na takav način nemožeš dobiti velike brzine, koje katkada trebaju...
Riješenje je KUGLIČNO-NAVOJNO VRETENO.
Os mora biti tako podešena da ju možeš pomicati sa dva prsta, a ne sa kilovatnim motorom.
Ležajevi...
Na kraju gdje je slobodni kraj vretena koristi se kuglični ležaj. Na kraju gdje je kuplung obavezno se koriste radialno-aksijalni ležajevi okrenuti jedan prema drugom, jer trpe sile u sva tri smjera. (vreteno se okreče oko osi, a mehanika ide ljevo-desno i ležajevi trpe. Kuglični "vulgarici Kineske proizvodnje tu nisu dovoljni, ma što rekao neki mađar sa cnc-om od MDF-a)
eto....