Izlazni transforamatori

Gdje, kako, za koliko...

Re: Izlazni transforamatori

PostPostao/la WyruS » 09 sij 2012, 18:14

tubeman je napisao/la:Nemoj se ljutiti, ali na taj način nećeš ništa korisno izmjeriti.
Probaj staviti transformator od zvonca pa će ispasti otprilike isti rezultat.

Ako misliš da to mjerim bodeovim diagramom... onda se slažem, ali to trenutno nemam niti sam u mogucnosti to nabavit do daljnjeg
WyruS

PostPostao/la harkonen » 09 sij 2012, 18:17

Tubeman me prestigao, no da, molim malo pojašnjenje slika - ne slažu se baš prikazani
naponi sa prijenosnim omjerom tog trafoa (21 i 30:1 cca), što je točno spojeno CH1 a što CH2?
Da li je primar spojen direktno na generator ili preko nekog sljedila?
U prvom slučaju, imaš zaista opaki ruski generator. ... i ja bi takav.
Staviti molim, pravi kut i na 30Hz i na 15-20kHz da vidimo što se to ustvari snimalo.
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la tubeman » 09 sij 2012, 18:50

Bez Bode-plotera nema smisla ništa niti raditi.
Može se, ali uz puno pojedinačnih mjerenja i na kraju RUČNO crtanih grafova.
No u ovom slučaju to i nije najveći problem.
Ono što nikako ne valja, je mjerenje "na suho" bez očekivanih opterećenja s obje strane (prvenstveno sa anodne strane - ako se radi o takvom transformatoru) i ostatka okruženja u kojem će se taj trafo znojiti.

Osim toga, da je i "ruski" generator s 5 vata izlaza, opet nema rezona.

Ne volim biti previše "pedagoški nastrojen", ali mislim da bi prije "industrijske i serijske proizvodnje" trebalo malo uzeti knjigu u ruke, ili barem dobro prosurfati po ozbiljnijim stranicama. Ovako će se,vjerujem, dobra volja možda posve krivo protumačiti.

Mislim da će beskonačno strpljivi Ilimzn dati konkretnije objašnjenje, mada mislim da će i on polako početi preporučivati referentnu literaturu ;)
Samo je pitanje tko će je čitati ...
tubeman

PostPostao/la tubeman » 09 sij 2012, 20:03

Evo, da ne ispadne da samo kritiziram ;)
Dao sam si truda pa sam sa slika isčitao vrijednosti.
Nisu referentne frekvencije, ali se otprilike vidi kako to ispada.
Opet napominjem, da mjerenje transformatora na taj način ne daje neku dobru sliku, ali u grubo se vidi što se otprilike može očekivati.
Očekivane vrijednosti u živom sklopu mogu biti posve drugačije, ali uglavnom na niže :(
slika

Ako je točna vrijednost ulaznog napona(!!!) onda bi se moglo i (jako u grubo) procijeniti prijenosni odnosi i efikasnost.
No to nije niti bitno, jer su ulazni naponi otprilike isti kod svih frekvencija pa se to može zanemariti.
Mjerne točke bi trebalo rasporediti drugačije, jer se ovako uopće ne zna što se događa u onom "pravom" području od 50 Hz do 15 kHz.
Ova visoka grba na 30 Hz je varka ako se mjerenje vršilo na kakvom PC skopu.
Zbog filtracije napajanja gotovo obavezno između 20 i 40 Hz ispadne ovakav peak, pa se odmah (neopravdano) veselimo dobrom basu ;)
Ostatak pokazuje posve standardnu raspodjelu kod tako izvedenih transformatora.
Solidno namotan trafo bi trebao pokazati otprilike jednake napone između 100Hz do 10 kHz (unutar 1dB).
Nakon toga ide pad. Ovisno o kvaliteti motanja, učešljavanju, kvaliteti limova itd... on može biti veći ili manji.
Postići dobar prijenos do 50 i više kHz nije neka mudrost. Puno je veći problem postići to ispod 100 Hz.
Ali, o tome je bilo puno govora i napisane su tone literature.
Ovo što se ovdje izlazni napon "stabilizira" iznad 15 kHz je opet vjerojatno varka koja će iščeznuti stavljanjem transformatora u pravo radno okruženje.
To zasnivam na ovom velikom padu (cca 3 dB) u području do 10 kHz.
No, kao što sam već napisao, sve to skupa malo vrijedi dok se ne zakopča na napon i signal potjera kroz samo pojačalo.
Onda će se sve vidjeti.
Sve skupa se može na kraju popraviti s malo NFB (nikako nije hereza).
tubeman

PostPostao/la harkonen » 09 sij 2012, 21:23

Joj, kak pa ne volim te digitalne skopove, šta je falilo katodnoj cijevi?
Da, nekako taman kad sam pisao prvi post, pojavili se i linkovi na
ostale frekvencije i valne oblike. Ovako neopterećeno i van radnog okružja to bude zaista
jalova snimka, predlažem napraviti mali SE sa El34 sa promjenjivim biasom zbog
struja i radne impedancije (ak nema može i sa El84) pa uz solidno filtrirani napon upogoniti ovo.
Ne zaboravimo i dvije stvari u realnom svijetu koje ovdje nisu obuvaćene,
primarom teče DC sa svim posljedicama toga bez obzira na raspor, a drugo je da
se signal primara ne dovodi na njega stvoren van njega kao na ovom testu nego se isti generira
na induktivnom otporu trafoa, tek tako znamo realne mogućnosti trafoa da inducira niske frekvencije,
kao i koliko će više frekvencije biti "blokirane" njegovim kapacitetom. Ali da ne tupim, stavite to kako je
i Tubeman savjetovao, u realni svijet. Btw, koji je kapacitet primara?

I još jedna sitnica, da ne ispadne neuljudno, nije loše dečki da ste se prihvatili toga, ne treba posustati,
nastavite Vi dečki samo bez obzira što mi tu lupamo, ali i nelupamo bez veze (bar neko vrijeme :-) ) ...
Znanje je ipak podloga svemu. I nikad ga dosta. Ne želimo dakle ništa loše, samo da sve bude na kraju bolje.
Jasnije. I prema davno postavljenim pravilima, baš čitam jednu odličnu hi-fi knjižicu iz 59-te i
čudim se kako je već prošlo toliko vremena. A u njoj na 100 strana korisnijih stvari nego danas na 100 DVD-a.
Odziv basa na otvorenoj kutiji zavisno od dužine bočnih stranica kutije?
Frekventno ovisna osjetljivost ljudskog uha ovisno o dB?
Koliko ljudi na slušnom testu misli da bolje zvuče uređaji sa frekventnom karakteristikom >15kHz,
od onih kojima je dovoljno 15kHz? Ha? 0,9% ispitanih!!!

Ništa se nije promijenilo. Osim što su izmislili ledice....
harkonen

PostPostao/la WyruS » 09 sij 2012, 22:23

tubeman je napisao/la:Evo, da ne ispadne da samo kritiziram ;)
Dao sam si truda pa sam sa slika isčitao vrijednosti.
Nisu referentne frekvencije, ali se otprilike vidi kako to ispada.
Opet napominjem, da mjerenje transformatora na taj način ne daje neku dobru sliku, ali u grubo se vidi što se otprilike može očekivati.
Očekivane vrijednosti u živom sklopu mogu biti posve drugačije, ali uglavnom na niže :(
slika

Ako je točna vrijednost ulaznog napona(!!!) onda bi se moglo i (jako u grubo) procijeniti prijenosni odnosi i efikasnost.
No to nije niti bitno, jer su ulazni naponi otprilike isti kod svih frekvencija pa se to može zanemariti.
Mjerne točke bi trebalo rasporediti drugačije, jer se ovako uopće ne zna što se događa u onom "pravom" području od 50 Hz do 15 kHz.
Ova visoka grba na 30 Hz je varka ako se mjerenje vršilo na kakvom PC skopu.
Zbog filtracije napajanja gotovo obavezno između 20 i 40 Hz ispadne ovakav peak, pa se odmah (neopravdano) veselimo dobrom basu ;)
Ostatak pokazuje posve standardnu raspodjelu kod tako izvedenih transformatora.
Solidno namotan trafo bi trebao pokazati otprilike jednake napone između 100Hz do 10 kHz (unutar 1dB).
Nakon toga ide pad. Ovisno o kvaliteti motanja, učešljavanju, kvaliteti limova itd... on može biti veći ili manji.
Postići dobar prijenos do 50 i više kHz nije neka mudrost. Puno je veći problem postići to ispod 100 Hz.
Ali, o tome je bilo puno govora i napisane su tone literature.
Ovo što se ovdje izlazni napon "stabilizira" iznad 15 kHz je opet vjerojatno varka koja će iščeznuti stavljanjem transformatora u pravo radno okruženje.
To zasnivam na ovom velikom padu (cca 3 dB) u području do 10 kHz.
No, kao što sam već napisao, sve to skupa malo vrijedi dok se ne zakopča na napon i signal potjera kroz samo pojačalo.
Onda će se sve vidjeti.
Sve skupa se može na kraju popraviti s malo NFB (nikako nije hereza).

Slažem se s tobom, hvala na ovom diagramu... kao što se vidi, nisam baš potkovan u mjerenju, ali to se da naucit... ne žurim se s nicime, a cilj je da napravimo što bolji izlazni transformator i drago mi je što ste procitali ovo dali svoje mišljenje...nastavak slijedi...još ce tu bit dosta toga :)
WyruS

PostPostao/la WyruS » 09 sij 2012, 22:27

harkonen je napisao/la:Joj, kak pa ne volim te digitalne skopove, šta je falilo katodnoj cijevi?
Da, nekako taman kad sam pisao prvi post, pojavili se i linkovi na
ostale frekvencije i valne oblike. Ovako neopterećeno i van radnog okružja to bude zaista
jalova snimka, predlažem napraviti mali SE sa El34 sa promjenjivim biasom zbog
struja i radne impedancije (ak nema može i sa El84) pa uz solidno filtrirani napon upogoniti ovo.
Ne zaboravimo i dvije stvari u realnom svijetu koje ovdje nisu obuvaćene,
primarom teče DC sa svim posljedicama toga bez obzira na raspor, a drugo je da
se signal primara ne dovodi na njega stvoren van njega kao na ovom testu nego se isti generira
na induktivnom otporu trafoa, tek tako znamo realne mogućnosti trafoa da inducira niske frekvencije,
kao i koliko će više frekvencije biti "blokirane" njegovim kapacitetom. Ali da ne tupim, stavite to kako je
i Tubeman savjetovao, u realni svijet. Btw, koji je kapacitet primara?

I još jedna sitnica, da ne ispadne neuljudno, nije loše dečki da ste se prihvatili toga, ne treba posustati,
nastavite Vi dečki samo bez obzira što mi tu lupamo, ali i nelupamo bez veze (bar neko vrijeme :-) ) ...
Znanje je ipak podloga svemu. I nikad ga dosta. Ne želimo dakle ništa loše, samo da sve bude na kraju bolje.
Jasnije. I prema davno postavljenim pravilima, baš čitam jednu odličnu hi-fi knjižicu iz 59-te i
čudim se kako je već prošlo toliko vremena. A u njoj na 100 strana korisnijih stvari nego danas na 100 DVD-a.
Odziv basa na otvorenoj kutiji zavisno od dužine bočnih stranica kutije?
Frekventno ovisna osjetljivost ljudskog uha ovisno o dB?
Koliko ljudi na slušnom testu misli da bolje zvuče uređaji sa frekventnom karakteristikom >15kHz,
od onih kojima je dovoljno 15kHz? Ha? 0,9% ispitanih!!!

Ništa se nije promijenilo. Osim što su izmislili ledice....

Što se tice otpora primara, piše sve u postu.. ako imas tu knjižicu u digitalnom obliku i ako si voljan podjelit samnom...(PM)... ;)
WyruS

PostPostao/la harkonen » 09 sij 2012, 22:46

Knjižica tek čeka digitalizaciju. Kako je prošlo više od 50 god. vjerujem da se korisni "dijelovi"
budu mogli i objaviti bez povrede autorskih prava, ali provjerit' ću to pa će dobiti svi.

A glede trafoa, na ovom forumu nema nekih tajnovitosti glede bilo čega, svi projekti više manje imaju
i objavljenu matematiku za njih. Sad i sve da navedete koliko imate namotaja na jezgri te i te površine,
nećete uopće sebe zakinuti........
Ovo je takav forum.

p.s
... pitah za kapacitet primara, ne za otpor.
harkonen

PostPostao/la Dean » 09 sij 2012, 23:35

harkonen je napisao/la:Knjižica tek čeka digitalizaciju......

Znam ti ja jednog tipa iz Varždina kaj se bavi takvim stvarima ;)
Dean

PostPostao/la Dean » 09 sij 2012, 23:36

@Wirus; Nema druge nego namotat nešto i dati na testiranje, pa da vidimo "Čija majka....".
Dean

PrethodnaSljedeća

Natrag na Nabava dijelova

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.