Kaligula je napisao/la:Caka je u slijedećem:
Bez obzira šta nitko tu robu nije platija roba ima svoju vrijednost.
Pošto je to uvoz, po zakonu bi trebao platiti carinu i PDV na vrijednost robe uvečano za troškove transporta.
Carinarnici nije bitno tko je robu platija ili je ona mikti.
Traže vjerodostojne dokumente da odrede vrijednost zbog carinjenja i PDV-a.
Jedina mogučnost, kad je već zapelo, je da prikupiš vjerodostojne dokumente i provaš ih uvjeriti da je iznos ispod limita za carinjenje (ako pod ovim okolnostima to uspiješ! - mada sumnjam)
kako da nabavim "vjerodostojne" dokumente kada su to free samples?
jedino što mogu je tipu pokazati cijene na internetu na farnelovim ili drugim stranicama stranici...
govorio sam sa jednom ženskom osobom na carini i rekao joj kako ova iz oversisa želi da platim carinu na cifre od 250 dolara koja je navedena na skoro svakom računu a to je količina za 1000 komada. I kako to njoj objasniti? Ona ne vidi drvo od šume: na dnu svakog računa pod TOTAL stoji onaj mali iznos od 5 dolara ili manji
rekla mi ta sa carine da bih trebao platiti carinu na iznos računa a ja joj rekoh da na svakom računu piše iznos oko 5 dolara ili
50, 60 centi na 3 računa što sveukupno čini oko 33 dolara . Rekoh joj da nemam potvrde o plačanju niti narudžbu niti račun, da su to free samplovi
a ona kaže da onda carinik utvrdi kakva je roba pa da oni odrede vrijednost robe.
je, baš me sada zanima dali će mi ovi odvaliti ležarinu, putarinu, idiotarinu.... a kada se samo sjetim koliko UPS zaračunava pošiljku a ima 11 koleta, tj. 11 kutijica po 1 kg!
užas!!