Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la Khadgar2007 » 09 ožu 2013, 14:50

Ovo ča Pamook kaže pol kruga unutra-četvrt van je dobro pravilo ali zavisi ča se narezuje. Ako ti nareznica/ureznica ne zapinje i ide fino ja napravim navoj iz jednog cuga ako ide teško onda slijedim pravilo. Ča se podmazivanja tiče ne koristim sredstva kao S@ki..., već sam kupio davno ulje za šivaću mašinu i tek mi je sada ponestalo jer sam neki dan bušio velike rupe,narezivao hrpu navoja. Imam i litru auto-ulja pa ću od sada sa njime podmazivati rupe pri bušenju a za narezivanje uzeti još jednu bočicu ulja za šivaću mašinu.
Ča se tiče čišćenja nakon upotrebe u tu svrhu imam jednu dobru dječju četkicu za zube i super ide sa time. Zapravo sa tom istom sam i čistio pločice sa isopropanolom nakon lemljnja ali ću uzeti još jednu da imam jednu za ćišćenje alata a drugu za PCBe.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » 09 ožu 2013, 15:15

s@ki je napisao/la:odi sutra na hrelić, ja sam svoje uzeo tamo.. obično ih ima na biranje....

nisam stručnjak, al možeš

i planiram otići sa frendovima sutra... nadam se da će vrijeme poslužiti....

gdje se to obićno na hreliću nalazi, lijevo, desno, otraga....u odnosu na glavni ulaz?

Dean je napisao/la:Alatna ureznica je dobra jer koristiš jednu, a ne tri. Naravno da možeš koristiti i ručno. Koristim ih i ja. Razlika u ureznicama je što postoje kad je rupa "sljepa" i kad je prolazna. Kod ureznica za prolaznu rupu,, ureznica je špičasta, a kod "sljepih" je "tupasta" radi što daljnjeg urezivanja navoja. Ureznica koja je prolazna baca šprenu u rupu, a ova druga šprenu vadi van. :geek:

hvala deane na ovome.... to svakako nisam znao osim da za ovu spišastu moraš probušiti dulju rupu, Stvar je
u tome da na nekim mjestima ne mogu probušiti rupu skroz kroz "meso" hladnjaka.

pitanje: smijem ja sa borerom probušiti maju rupu, dubine nešto veće neg što trebam pa onda tom alatnom ureznicom?
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la audio kutak » 09 ožu 2013, 15:26

s@ki je napisao/la:mislim da će mu ova bit najbolja
slika

i onda netko meni kaže da ja mislim na sex ??
ne, hvala. imam wd40 i šmirgl za takve stvari :mrgreen:
audio kutak

PostPostao/la Dean » 09 ožu 2013, 15:30

audio kutak je napisao/la:... imam wd40 i šmirgl za takve stvari :mrgreen:

Pinokio sine !!! :lol: :lol:
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » 09 ožu 2013, 15:36

wd40 i šmirgl za sex?!! :o

Promjer rupe za korištenje nareznica je standardiziran(malo progooglaj nije reško naći) i zna se točno za koji navoj ide koja rupa. Ja imam samo tro-dijelne ureznice koje su špičaste i ako trebam napraviti navoj u "mesu" onda napravim rupu malo dulju tako da špic uđe u nju.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » 09 ožu 2013, 16:12

audio kutak je napisao/la:
pitanje: smijem ja sa borerom probušiti maju rupu, dubine nešto veće neg što trebam pa onda tom alatnom ureznicom?

pogle tablicu, sve pise - za svaki promjer navoja ide i pripadajuce svrdlo

http://www.scribd.com/doc/104704321/Tab ... ISO-DIN-13

/edit - preduhitrio me Khad :hail:
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la Klokan » 09 ožu 2013, 16:41

Mi smo u skoli u prvom srednje na radionickim vjezbama (dok smo bili u radioni gdje su bravari, tokari i to) jednom narezivali navoj a nareznice/ureznice smo podmazivali sa nekakvom zuckastom podosta gustom masom koja se nije dala oprat sa kute, rekli su da ima sumpora unutra ali nisam siguran sto je to zapravo bilo. Zna li netko sto bi to moglo biti?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PostPostao/la Dean » 09 ožu 2013, 16:45

Klokan je napisao/la:Mi smo u skoli u prvom srednje na radionickim vjezbama (dok smo bili u radioni gdje su bravari, tokari i to) jednom narezivali navoj a nareznice/ureznice smo podmazivali sa nekakvom zuckastom podosta gustom masom koja se nije dala oprat sa kute, rekli su da ima sumpora unutra ali nisam siguran sto je to zapravo bilo. Zna li netko sto bi to moglo biti?

Žučkasto i smrdi? Ne želiš znati ! :lol:
Dean

PostPostao/la audio kutak » 09 ožu 2013, 16:53

Khadgar2007 je napisao/la:wd40 i šmirgl za sex?!! :o

Promjer rupe za korištenje nareznica je standardiziran(malo progooglaj nije reško naći) i zna se točno za koji navoj ide koja rupa. Ja imam samo tro-dijelne ureznice koje su špičaste i ako trebam napraviti navoj u "mesu" onda napravim rupu malo dulju tako da špic uđe u nju.

Khadgare, sve je to ok dok rupa ide kroz meso hladnjaka... a što kada je rupa na mjestu rebra?? kako onda zbušiti dublju rupu?

zato mi više paše ova strojna ureznica...

deane, koliko ti računaš po M3 rupici? kavu ili kavu sa mlijekom? :mrgreen:
audio kutak

PostPostao/la NINO.S » 09 ožu 2013, 17:01

Na nekim sublerima imas na zadnjoj strani otisnutu
tablicu koji navoj koja rupa :admin:
Za podmazivanje u AL moze i nafta
U staroj firmi smo imali precizne rezalice za zelezo i
aluminij koje su imale ugraden sustav podmazivanja i
hladenja pila ( govorim o sporohodnim rezalicama)
Zeljezo klasika emulzija ( ulje,voda,sapun)
Aluminij iskljucivo nafta
Isto obavezno primjenjvati i za busenje jer produzava
vjek trajanja borera za nevjerovatnih 100 puta
Napomena : kod busenja borer mora rezati a ne strugati
po matrijalu (mora izlaziti ona spirala)
Prilagoditi okretaje u zavisnosti od matrijala i
promjera borera :admin:
NINO.S

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.