Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la tubeman » 25 ožu 2012, 16:14

Khadgar2007 je napisao/la:Ajde i mene bi to zanimalo, antena mislim. Ja imam neki nacrt za antenu koja se sastoji od jedno metar i po 300 omskog kabela razapetog oko drvenog kvadrata nemam pojma kako funkcionira jer je još nisam napravio.

edit:
i naravno da ne mogu nać nacrt jer je to mali pdf koji se 101% negdje zagubio na hardu.

Imaš dva jednostavna rješenja:

1. Pitaj oca ;)

2. Kupi (cca 60 kn) originalnu "okruglu" radijsku antenu.
U toj cijeni ti je antena s obujmicom i asimetričnim članom na koji spajaš koaks.
Vjeruj da košta manje nego što ćeš uložiti u sav potrebni materijal za izradu drvenog okvira i pribora.
Ako imaš twinlead -240 ohm. kabel (stari ti ga sigurno negdje ima) izbaciš asimetrični član i njime dopeljaš signal do prijemnika (zato služe one dvije kleme pored koaksijalnog ulaza).
To bi trebalo biti bolje od koaksa jer ima puno manje gubitke.
Loša strana je što je osjetljiviji na moguće smetnje, i ne smije se voditi preblizu metalnih dijelova i masivnih površina (zato su se nekada koristili oni odstojnici).

treća varijanta (tvrdoglava) je da sve napraviš sam.
Pronađeš na internetu podatke o twin lead kablu (nije isto je li 240 ili 300 Ohma).
Pronađi za njega faktor skraćenja.
Odrediš si poželjnu centralnu frekvenciju na kojo želiš da ti antena "najbolje" radi.
FM band je širok oko 20 MHz i antena neće biti jednako dobra na jednom i drugom kraju.
Ako oderimo centralnu frekvenciju na 98 MHz, tada če na oba kraja biti samo jednako loša, a najbolja će biti upravo na 98.
Ako je vodič od kojeg je napravljena sama antena deblji (npr Al. cijev na "pravoj" anteni), on će omogućiti nešto širi korisni opseg, ali ni u kojem slučaju antena neće biti optimalna kroz cijeli. Više o utjecaju vrste materijala i debljine elemenata na propusni opseg antene se može naći sve po svuda (koga bude zanimalo).
Zbog toga je izrada antene od tanke žice ovdje samo jaako kompromisno i relativno loše rješenje.
Zato, ako te zanimaju stanice na početku skale, uzmi centralnu frekvenciju negdje na 85 MHz (ili obrnuto).
Treba voditi računa da "pojačanje" koje je praktički jedinično, proizvođači uglavnom iskazuju u dBi (opet pogledaj Internet) da nas uvjere kako antena ima veće pojačanje). To "pojačanje" se ovisno o navedenim i nekim drugim faktorima s jednog kraja osega na drugi razlikuje i više od 10 db (ne dBi ;) ).
Dobro, dosta teorije, mada i jako pojednostavljene.

Dakle, Preračunaš željenu frekvenciju u valnju duljinu (to smo radili u srednjoj školi).
Pomnožiš je s gore pronađenim faktorom skraćenja.
Odrežeš žicu
spojiš krajeve

Na sredini jedne žice prerežeš i spojiš isto takav twin lead i kao što je gore već opisano dovedeš do prijemnika.
Ako imaš koaksijalni kabel, tada treba staviti (ili napraviti) asimetrični članak i preko njega spojiti koaks.
Pri tome moramo voditi računa da svaki asimetrični članak donosi nekakve gubitke (mogu biti čak i koji dB).
Zato je korištenje twin leada bolje rješenje: osim manjih gubitaka od koaksa ne treba niti asimetrični član.
Ovisno o duljini žice to može biti dosta decibela.

Namjerno nisam davao instant rješenje jer ono poništava draž konstruiranja.
A sve ovo pronađeš i preračunaš za pola sata i imaš konačno osjećaj da si nešto sam napravio bez pabirčenje hebenih internetskih instant rješenja.
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » 25 ožu 2012, 16:52

1) pa niti on nije kao i ja baš majstor teorije. Da je onda bi i ja malo više znao a ne učio sve ponovo ispočetka.Imam twin lead kabela imam koji sam dobio kada sam par puta uzimao tv kartice uz komp, nekog "pravog" nemam, iako vjerujem da bih mogao negdje nabaviti.

2) Ovo da imaju 240 i 300 oma kabeli nisam znao(dobra informacija). Kada si spomenuo ovo da antena najbolje radi na jednoj frekvenciji upravo sam se sada sjetio kako je stari podešavao zraćeće elemente kod svojih antena i pokušavao podesiti da bude na sredini banda najbolje.

Trenutno lemim neki programator za piceke(koji nema u sebi uC i trebao bi raditi,za razliku od jednog drugog. :roll: ) za koji sam napravio napokon pcb pa će ovo malo pričekati jer pitanjce je bilo više informativne naravi.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tom_hifi » 26 ožu 2012, 21:05

Stigle zavojnice ultra brzo, pa sam ih odmah isprobao :)

Nove vs 'stare':

slika slika slika

Uz to, frend ima, na moju žalost, jedan fullrange RCF zvučnik oznake L12-31K. Posudio mi ga da isprobam i, makar se radi o samo jednom zvučniku, baš jedan poseban zvuk izlazi iz tog čuda, čisto bi to lijepo sviralo. Da barem ima 2 komada, tek tako, za malo igranja fullrange spikerima :D I podosta se osjeti veća osjetljivost tog zvučnika naspram mojih transmisija.

slika slika

Ovaj zvučnik iznad RCF-a je pregoren, to mu vraćam sutra. Made in West Germany 12/150 oznaka, tak nešto ... Nisam zapamtio.
tom_hifi

PostPostao/la Dean » 26 ožu 2012, 21:41

Mene samo zanima; Kakve čarape ima čistačica?
Dean

PostPostao/la tom_hifi » 26 ožu 2012, 21:44

Dean je napisao/la:Mene samo zanima; Kakve čarape ima čistačica?

To su zvučnici s frendovog tavana :D Nisam ih čistio. :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Khadgar2007 » 28 ožu 2012, 12:31

Ovih dana sam napokon napravio allpic programator( http://www.elektronika.rs.ba/data/proje ... ri/allpic/ ). Već dulje vrijeme ga mislim napraviti ali dok nisam napravio kadu za izradu pločica sve je to stajalo. Za sada je samo polemljeno i spojeno na napajanje, i javio se prvi problem... :evil: 7805 ne daje konstantan napon od 5V već zavisi koji mu napon dam na ulazu. :club: ali nije bitno to će se riješiti. Budući da sam uzeo stabilizator iz kutije di su mi korišteni dijelovi možda je on vrisnuo. Vidiću kako će biti kada stavim neki drugi.

Evo i slikice
slika
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la sonny » 28 ožu 2012, 13:15

Meni je to programiranje chipova sci-fi :D
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la s@ki » 28 ožu 2012, 13:17

bome i meni... otkako sam frendu za maturalnu radio "programabilni" stroboskop nisam pipnuo to i sve komplet zaboravio :D
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Khadgar2007 » 28 ožu 2012, 13:18

Da se ja onda opredjelim za forumskog programatora? ;)
Khadgar2007

PostPostao/la s@ki » 28 ožu 2012, 13:27

samo rokaj :)
al nesto se i dean prijeti :D
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.