Evo malo zabave. isto je DIY .
Naslov teme je "Priprema polande"
U primjeru su dvije polande po 1,5 kg procjenjene težine.
Čišćenje ide standardno, zareže se ispod škrgi i proreže trbuh prema repu. Izvade se iznutrice zajedno sa škrgama i sve se baci galebovima u more.
Krvavi dio unutar trbuha uz kralježnicu se nožem odstrani.
Uhvati se riba za rep, i nožem se zasječe po leđima prema glavi. Tako se odreže cijela traka s kožom i leđnim bodljama i perajama. Odrezani dio se ne baca, već stavlja sa strane.
Na isti način odrežu se bodlje i peraje s donje strane od repa do početka trbuha. stavi se sa strane.
Uhvati se bočna peraja kod glave, oštricom noža se brobije ispod peraje i reže se prema vratu do kralježnice. Isto se ponovi i premadonjoj strani , odrezati kompletnu "pancetu" zajedno sa trbušnom perajom. Odrezano se odloži sa strane.
Sve se ponovi s druge strane ribe.
Nakon toga ide i glava.
Odrezati rep i odložiti ga s ostalim djelovima.
Sad slijedi filetiranje počinje s leđa uz kost onda se režu tetive uz kralježnicu i zatim file uz donji dio kosti. Nakon toga se odvaja kost od druge polovice na isti način..
Kosti trbuha najbolje odmah samim filetiranjem odvojiti. Sve kosti odložiti s odtalim djelovima
Preostali fileki su sada polovice live i desne strane ribe. Kako je ovo velika plava riba, po simetrali svake polovice ima niz kostiju i tetiva koje se također mogu odstraniti metodom filetiranja.
Na kraju trebamo dobiti ukupno 4 filea od svake ribe totalno bez kosti i gomilu odrezanih djelova glava, rep, kosti itd....
Fileki, 8 komada od dvije ribice.
- DSCF9117_1.JPG (86.14 KiB) Pogledano 6699 put/a.
Odrezani djelovi:
- DSCF9118_1.JPG (91.68 KiB) Pogledano 6699 put/a.
Ovo ide u lonac i kuha se metodom "lesho" da se dobije juhica za temeljac ili ribla juhica sa rižom.
Sa kostiju, glava i svega ostalog se odvoji svo kuhano meso za recimo pripremu paštete.
Par fileka za "odmah"
- DSCF9120_1.JPG (71.55 KiB) Pogledano 6699 put/a.
.... i obrni
- DSCF9121_1.JPG (66.06 KiB) Pogledano 6699 put/a.
Eto.
FIN.