NAD S300

Dogradnja tvorničkih uređaja

Re: NAD S300

PostPostao/la pinco » 05 ožu 2012, 19:40

Sad će tribat da se ostane u cca istome kapacitetu dva od 6800uF, koji su u pravilu većega promjera za isti kvalitet, zbog ćega je bolje 2 u seriju, kad se sad zbraja i ESR, umisto samo jedan polarizirani, ako se svi elektroliti ponašaju do cca 1V ka bipolarni, šta za ovu namjenu sigurno neće prić a uz one diode i nemože?
pinco

PostPostao/la Boban » 05 ožu 2012, 21:02

Zahvaljujući savetima, kritikama, objašnjenjima, a ponekad i pohvalama, jel :), od strane ilimzna, stigli smo do ove dve verzije pločice za Evolution verziju ampa iz ove teme:

slika

Još malo da se provere vodovi, da odleži koji dan, pa se može slati na izradu probnog primerka.
Boban

PostPostao/la ilimzn » 06 ožu 2012, 00:59

pinco je napisao/la:Sad će tribat da se ostane u cca istome kapacitetu dva od 6800uF, koji su u pravilu većega promjera za isti kvalitet, zbog ćega je bolje 2 u seriju, kad se sad zbraja i ESR, umisto samo jedan polarizirani, ako se svi elektroliti ponašaju do cca 1V ka bipolarni, šta za ovu namjenu sigurno neće prić a uz one diode i nemože?

Kondovi su u PARALELU dakle idu dva od pola kapaciteta :) a ESR se dijeli s 2 sto je ovdje pozeljno premda ne presudno. Iako je napon ovdje maks +- desetak mV, diode sluze za zastitu elektrolita a ideja spajanja dva u antiparalelu je ponistavanje nelineranosti parnog reda ako takve postoje. Struja curenja bi trebala cca ostati ista za ukupni isti kapacitet pa bi sto se toga tice situacija trebala biti nepromjenjena.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la pinco » 06 ožu 2012, 07:31

ilimzn je napisao/la:
pinco je napisao/la:Sad će tribat da se ostane u cca istome kapacitetu dva od 6800uF, koji su u pravilu većega promjera za isti kvalitet, zbog ćega je bolje 2 u seriju, kad se sad zbraja i ESR, umisto samo jedan polarizirani, ako se svi elektroliti ponašaju do cca 1V ka bipolarni, šta za ovu namjenu sigurno neće prić a uz one diode i nemože?

Kondovi su u PARALELU dakle idu dva od pola kapaciteta :) a ESR se dijeli s 2 sto je ovdje pozeljno premda ne presudno. Iako je napon ovdje maks +- desetak mV, diode sluze za zastitu elektrolita a ideja spajanja dva u antiparalelu je ponistavanje nelineranosti parnog reda ako takve postoje. Struja curenja bi trebala cca ostati ista za ukupni isti kapacitet pa bi sto se toga tice situacija trebala biti nepromjenjena.

Heh, stalno mi u glavi serijski spoj, šta je uobićajeno da se radi od dva nepolarizirana jedan bipolarni, ti uvik imaš neku inovaciju, ti misliš dva koraka unaprid, a ja dva unazad :hail: nisan ni vidija to paralelni mada san ćita....., ovo bi bilo zanimljivo
pinco

PostPostao/la pinco » 06 ožu 2012, 14:28

Evo malo rezultata simulacije, napravija san za verziju sa paralelnin kondovima i sa dc-servon, razlike su minimalne, mada mi se ćini da servo ima malo problema, možda oscilira.
THD 0.026387% za verziju sa 2 konda i 0.026186% za servo verziju. ovo je za nekih 30W na 8R na 1kHz.
Frekventna karakteristika je za punu snagu.

Kond verzija.
slika
slika

Servo verzija
slika
slika
pinco

PostPostao/la ilimzn » 06 ožu 2012, 14:56

pinco je napisao/la:Evo malo rezultata simulacije, napravija san za verziju sa paralelnin kondovima i sa dc-servon, razlike su minimalne, mada mi se ćini da servo ima malo problema, možda oscilira.
THD 0.026387% za verziju sa 2 konda i 0.026186% za servo verziju. ovo je za nekih 30W na 8R na 1kHz.
Frekventna karakteristika je za punu snagu.

Kond verzija.
slika
slika

Kondovi su u simulatoru ionako skoro pa idealni tako da neke razlike ni ne bi trebalo biti, osim sto ne moze oscilirati :)
Probaj i verziju s minimumom NPV (mozes ici do nekih 12dB iako je preporucljivije oko 6-8).
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Boban » 06 ožu 2012, 15:31

pinco je napisao/la:mada mi se ćini da servo ima malo problema, možda oscilira.

:idea: DVV ima puno iskustva oko DC Serva, pa ako slučajno gleda temu može da napiše koju :idea:
Boban

PostPostao/la dvv » 06 ožu 2012, 16:26

Nema tu mnogo mudrosti, DC servo je jedan čisti šablon, mada, ako se želi, može se pretvoriti i u umetnost.

Imam jedan PDF fajl, koji ovde neće da stane, navodno zabranjena ekstenzija PDF (???), u kome je grafički i matematički sabrana cela mudrost za pojačavače snage i predpojačavače. Ako postoji neki način da se ovde ubaci, recite mi i uradićemo. To i TREBA da postoji ovde.

Ono što tu nije prikazano jestu neke druge stvari. Na primer, koji op amp uzeti za servo? Ja lično koristim LF 411, jer je isto onoliko termički stabilan (šetanje manje od 3 uV po godini dana) kao i stari OP97, ima ga svuda i nije skup. Ne mora - pola Engleza koristi TLO 71/81. Po meni, LF 411 je bolji.

Druga stvar je rasprezanje. Lokalna stabilizacija se lako izvodi melim zenerkama, ali bih vam toplo savetovao da iza njih, a ne treba da budu recimp ZPD 12, stavite tantal kondenzatore od 47 uF/16V u paraleli sa poliesterskim kondenzatorima od 100 nF. To je oprobana formula kod koje nam neželjenog efekta "disanja" serva, garant.

Njegova osnova prednost je to što je dinamičke prirode, odnosno on prati promenu nivoa signala i drži offset jako malim pod svim uslovima. Druga prednost muje to što dokazuje tezu da je najbolji vezni kondenzator onaj koga uopšte nema. Neka se drugi pate sa Mundorf von Minhauzen kondenzatorima, ja više volim bez.
dvv

PostPostao/la the_bebe » 06 ožu 2012, 18:59

Mislim da bi mogao da uploadaš file na neki server i postaš samo link... :thumbup:
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la dvv » 06 ožu 2012, 19:31

the_bebe je napisao/la:Mislim da bi mogao da uploadaš file na neki server i postaš samo link... :thumbup:

Vidi, trenutno nemam vremena, a ni volje, da istražujem kako da izvedem ispade čitavu misiju da bi se to izvelo. Na stranu što mi nije jasno zašto se to ne može direktno zakačiti ovde, koliko znam PDF format je trenutno najuniverzalniji format koji postoji, ja SVE radim u njemu i nikada nisam imao problema, sem evo sada ovde.

Ako je neko drugi voljan da se sa time poigra, neka mi da adresu na koju mogu to da pošaljem i problem rešen.

Admin mi je sugerirao da to pretvorim u neki CSV format. Čak i kada bih znao kakav je to format, ne znam kako da gotov PDF fajl pretvaram u njega ili neki drugi.
dvv

PrethodnaSljedeća

Natrag na Tweak

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.