PSUD vodič

Re: PSUD vodič

PostPostao/la Mate » 03 tra 2012, 13:30

joe dalton je napisao/la:@Mate - mislio sam na strujne mjerne trafoe npr.

Ufff.
Pa što bi bio problem u vezi s njima.?
Točno je da se strujni mjerni trafoi ne smiju ostaviti otvorenih stezaljki radi moguće pojave vrlo visokog napona na sekundaru, koji će oštetiti izolaciju samog trafa.
To je ipak specijalni slučaj, posebna konstrukcija i namjena.
Ne vidim vezu s ovim našim transformatorima.
Mate

PostPostao/la membrana » 03 tra 2012, 16:49

Eto vidiš daltone, Mate ti je lijepo odgovorio da to nema veze s našim transformatorima. :D
Svatko će kad-tad završiti faks ako se imalo trudi samo je pitanje što će mu od svega toga ostati u glavi. Nije loše katkada zaviriti u udžbenik iz osnova elektrotehnike i ne lagati sam sebi po pitanju znanja. Ja u glavi nemam čitač misli da znam što ti točno želiš reći, ali vidim iz tvojih postova da je 16 godina uradilo svoje. :(
membrana

PostPostao/la tom_hifi » 03 tra 2012, 17:23

Ma dobro, sve je to ok. Nitko od nikog niti ne očekuje da će sve znati odmah iz glave. Zato i postoji literatura da se čovjek podsjeti s vremena na vrijeme.
tom_hifi

PostPostao/la joe dalton » 03 tra 2012, 18:26

Mate je napisao/la:

Ufff.
Pa što bi bio problem u vezi s njima.
Točno je da se strujni mjerni trafoi ne smiju ostaviti otvorenih stezaljki radi moguće pojave vrlo visokog napona na sekundaru, koji će oštetiti izolaciju samog trafa.
To je ipak specijalni slučaj, posebna konstrukcija i namjena.
Ne vidim vezu s ovim našim transformatorima.

Naravno da nema veze. To sam i napisao. Samo sam pokusao objasniti sto je Edisona moglo navesti na krivi zakljucak.
joe dalton

PostPostao/la Edison » 03 tra 2012, 19:26

Dajmo ovo rijesimo: NE TREBA NISTA OD NAMOTAJA KRATKO SPAJATI KAD SE MJERE OTPORI NAMOTAJA TRANSFORMATORA. Ja sam negdje nesto takvo procitao i prenio, ali pokazalo se nakon obrazlozenja membrane i Mate da to nije potrebno. Ako bi netko i mjerio kratkospojeno kako sam ja napisao, nista se lose ne bi desilo, nitko nece stradati, i mjerenja ce biti dobra, samo ste nepotrebno izgubili vrijeme na spajanju izvoda... Zato, nemojte tako...

Jos da napomenem da nisam zavrasio fakultet koji vi spominjete, i nisam elektro struke, nego sam zavrsio neki drugi tehnicki fakultet pred ravno 2x16 godina...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la membrana » 03 tra 2012, 19:51

ok, mislim da je sad konačno gotovo. Ko je admin neka što prije zaključa temu dok još nisam uočio nečiju grešku. :)

Ispričavam se joe daltonu ako sam ga na ikoji način uvrijedio. Naravno, svaka kritika je bilo dobronamjerna. Vi ste dobra ekipa koja se pozna privatno, znate kako kome odgovoriti obzirom na godine, respect. :hail:
membrana

PostPostao/la joe dalton » 03 tra 2012, 20:20

membrana je napisao/la:ok, mislim da je sad konačno gotovo. Ko je admin neka što prije zaključa temu dok još nisam uočio nečiju grešku. :)

Ispričavam se joe daltonu ako sam ga na ikoji način uvrijedio. Naravno, svaka kritika je bilo dobronamjerna. Vi ste dobra ekipa koja se pozna privatno, znate kako kome odgovoriti obzirom na godine, respect. :hail:

Ajd mali ne zayebavaj. :)

Ne treba zaključavati temu, bit će sigurno još pitanja oko PSUD.

Edit: Kad si tako dobre volje evo nagradno pitanje - što ako imamo više sekundara?
joe dalton

PostPostao/la membrana » 03 tra 2012, 20:42

Dobro pitanje.
Ali ja odgovora ne znam. Zato neću trkeljati bezveze kako tî ne bi mogao citirati moje netočne pretpostavke! :lol:
membrana

PostPostao/la joe dalton » 03 tra 2012, 20:55

membrana je napisao/la:Dobro pitanje.
Ali ja odgovora ne znam. Zato neću trkeljati bezveze kako tî ne bi mogao citirati moje netočne pretpostavke! :lol:

Pošteno.
Ako želimo biti baš jako precizni u simulaciji ispravljača na prvom sekundaru trebalo bi struju drugog sekundara preračunati na primar i pomnožiti s otporom primara da dobijemo pad napona na primaru zbog struje drugog sekundara. I onda u postavkama simulacije za taj iznos napona umanjiti napon primara.
joe dalton

PostPostao/la Mate » 05 tra 2012, 10:35

U nekim starijim postovima prilikom upotrebe PSUD-a vidio sam da nekome nedostaje odgovarajućih SS ili Vacum ispravljača.
U helpu samog PSDU pod "Technical information" ima poglavlje kako se dodaje vlastiti SS ili Vacum model ispravljača.

Ja ću objasniti samo osnovni princip:

Popis ili baza svih ispravljača sa pripadajućim vrijednostima nalazi se u textualnoj datoteci na putanji:
Za windoze: C:/Program Files/Duncan Amplification/Power Supply Designer 2/rectifiers.txt
Linux sa Wine: /home/korisinik/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Duncan Amplification/Power Supply Designer 2/rectifiers.txt

Običnim Notepad alatom datoteku možete editirati u svrhu dodavanja svojeg ispravljača u bazu. Vrijednosti koje treba izračunati opisane su u helpu. Ja nisam ulazio dublje u taj izračun jer mi nije trebalo.

Lakši način za proširenje te baze je skinuti gotovu datoteku rectifiers.txt koja se nalazi na stranici: http://www.duncanamps.com/psud2/rect_list.php link u gornjem lijevom dijelu stranice. Ova datoteka je u mojem slučaju proširila bazu više nego duplo u odnosu na originalnu instalaciju PSUD2.

Preuzetu datoteku kopirati u gore spomenutu putaju programa.
Dobra praksa je da postojeću datoteku najprije preimenujete u npr. rectifiers.original i tek onda kopirate novu.

O izračunavanju vrijednosti za dodavanje nedostajućih a poželjnih ispravljača možemo zajedno odraditi uz pomoć npr ilimnza, sstrsata, harkija i drugih. Pa možemo i izraditi vlastitu datoteku koja će biti dostupna na ovom forumu.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Za početnike

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.