Par SE transformatora od 5k

Par SE transformatora od 5k

PostPostao/la Edison » 21 vel 2013, 21:46

Postovani kolege forumasi,

u potrazi sam za parom izlaznih SE transformatora impedancije oko 5k, Izlaz 6 ili 8 Ohma, izvod za UL pozeljan, ali nije uvijet. Potrebni su mi jer zelim sastaviti malo SE pojacalo s EL84 ili 6V6. Transformatori bi trebali biti visoke kvalitete, sve ispod toga mi nije interesantno.

Svojedobno mi je forumski kolega tubeman poklonio dva takva transformatora iz starih radio aparata. Nazalost, nisu mi dovoljno dobri. Zvuk s njima je kao iz starih radio aparatra, nedovoljno definiran.

Alternativa mi je narudzba kod americke tvrtke Edcor, ali to traje bar 8 tjedana. Znam, jer sam vec jednom narucivao kod njih. Transformatori su im jako dobri, ali dugo se ceka, a onda ide i carina na posiljku...

Dakle, ako imate sto kvalitetno, a stoji vam i ne znate da li cete koristiti, javite se...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Par SE transformatora od 5k

PostPostao/la audio kutak » 21 vel 2013, 21:58

edisone, oprosti ako ti kvarim oglas ali sam saznao ovo glede carine... kada (ako) udjemo u EU...

iz evropskih zemalja štogod kupili i tamo negdje platili samo dopeljamo doma...

a iz "trećih" zemalja, amerika, kina i sav ostali svijet, poštom bez carine će biti do 150 E, negdje oko 1140 kn
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PostPostao/la joe dalton » 21 vel 2013, 22:35

Edison je napisao/la:Postovani kolege forumasi,

u potrazi sam za parom izlaznih SE transformatora impedancije oko 5k, Izlaz 6 ili 8 Ohma, izvod za UL pozeljan, ali nije uvijet. Potrebni su mi jer zelim sastaviti malo SE pojacalo s EL84 ili 6V6. Transformatori bi trebali biti visoke kvalitete, sve ispod toga mi nije interesantno..

Si gledao Lundahla u Subingu?
Mislim da je to najkvalitetnije sto možeš naći kod nas.
joe dalton

PostPostao/la Edison » 22 vel 2013, 00:03

joe dalton je napisao/la:Si gledao Lundahla u Subingu?
Mislim da je to najkvalitetnije sto možeš naći kod nas.

Malo sam pogledao. Odgovarali bi mi LL1663 i LL1682. No svaki je 931 kn + PDV. 2.400 kn mi je previse za par transformatora za taj projekt. Znam da su kvalitetni, ali ja radim za rvacku placu... :(

Ovaj Edcor dodje 26$.
http://www.edcorusa.com/p/513/gxse10-6-5k

Par + transport oko 85$. Carina 10% + PDV na sve + takse i sl. oko 650 kn ukupno. 1/4 cijene Lundahla...
Jedino sto se jako dugo ceka. Kad uplatim oni ih tek pocnu raditi, pa 6-7 tjedana dok posalju, pa transport, pa carinsko skladiste... Zato sam pitao ovdje, ima li tko sto, a da bi odgovaralo.
Edison

PostPostao/la joe dalton » 22 vel 2013, 00:26

Napisao si:
Edison je napisao/la:Transformatori bi trebali biti visoke kvalitete, sve ispod toga mi nije interesantno..

Ne znam kakav je taj Edcor, ali mi se ipak čini da je ispod visoke kvalitete.
Obzirom da trebaš relativno malu snagu mislim da bi mogao bolje proći kod nekoga od "domaćih" motaca. Ili se varam?
Ak sam dobro zapamtio Branko Odeon ti je morao za 300B i bio si zadovoljan?
joe dalton

PostPostao/la Edison » 22 vel 2013, 00:47

joe dalton je napisao/la:Napisao si:
Edison je napisao/la:Transformatori bi trebali biti visoke kvalitete, sve ispod toga mi nije interesantno..

Ne znam kakav je taj Edcor, ali mi se ipak čini da je ispod visoke kvalitete.
Obzirom da trebaš relativno malu snagu mislim da bi mogao bolje proći kod nekoga od "domaćih" motaca. Ili se varam?
Ak sam dobro zapamtio Branko Odeon ti je morao za 300B i bio si zadovoljan?

Dobro, taj Edcor je iz njihove srednje klase, no radilo bi to dobro jer ja imam oko 1,5W maksimalno na izlazu, a trafo je od 10W, i Edcor je dosta konzervativan sa svojim specifikacijama. Kvalitetnija Edcor serija je od 25W i kosta oko 85$, no teski su preko 4 kg. To mi je previse. U biti, napisao sam da trebam visoku kvalitetu, da mi netko ne bi nudio trafoe iz starih radija...

Moguce da bih mogao proci bolje kod lokalnih motaca, no ne znam nikoga da radi bas takve trafoe, a ako ne radi, onda ih treba proracunavati... Trafoe za 300B mi je radio Kolarek prema Zmajz/Bepone proracunu. Ti su dobri. Branko iz Odeona je specijalist za PP trafoe i nerado radi SE, bar ja kod njega nisam radio takve...
Edison

PostPostao/la joe dalton » 22 vel 2013, 01:08

650 kn za par trafoa stvarno nije puno. Nadam se da su dobri. Si gledao po netu sto ekipa kaže za Edcor?
joe dalton

PostPostao/la davorin » 22 vel 2013, 09:01

EDCOR radi neke vrlo dobre transformatore, ali gore spominjani transormatori sigurno ne spadaju u kategoriju HI-FI transformatora u užem smislu.
Model XSE10-8-5K od 17,22$ (limovi M6-GOSS, dakle debljina od 0,35mm, težine 0,75lb ili 0,34kg=340 grama zajedno sa limom za učvršćenje) ima deklarirani frekventni raspor od 70Hz-18kHz (-1dB), pa se po tome jedva može mjeriti i sa bolje namotanim trafom za radio-prijemnike iz '60-ih.
Model GXSE10-8-5K od 26,10$ (limovi debeli 0,35mm, a težine 1,75lb ili 0,8kg=800grama) sa navedenim frekventnim rasponom od 40Hz-18kHz(-1dB) je nešto bolji, ali jako daleko od potreba za zadovoljavanjem HI-FI kriterija.
Za malu snagu koja se dobije sa EL84 (unutrašnji otpor EL84 u triodnom spoju je ~2kOhma) u triodnom spoju (P<2W) je svaki dio prenesene snage važan, jednako kao i širina frekventnog spektra, jer problemi koji nastanu sa onim frekvencijama koje trafo ne može kvalitetno prenijeti će utjecati i na kvalitetu prijenosa ostatka frekventnog pojasa.
Optimalna anodna impedancija od 3,5kOhma za EL84 u triodnom spoju bi sa trafom proračunatim za omjer 3500 Ohma/ 6 Ohma, dala reflektiranu primarnu impedanciju od 4666 Ohma sa zvučnikom od 8 Ohma, a ako se ostavi izvod na 33% primarnih namota, dobio bi se trafo koji bi zadovoljio sve eksperimentalne solucije.
Trafo namotan na jezgri M78-36 (26mmx36mm) ili imperijalnoj m3-1,5(25,4mmx38mm) sa primarom od ukupno 1440 zavoja 0,18mm(ili 0,20mm) debljinom žice (3 sekcije po 480 zavoja, svaka sekcija od 3 reda po 160 zavoja; sve spojeno u seriju, a izvod nakon prve sekcije), a sa 4 sekundara od po 60 zavoja žice 0,50mm (4 sekundara spojena paralelno; svih 60 zavoja stanu u jedan red; redoslijed motanja: S1-P1-S2-P2-S3-P3-S4; svi namotaji motani u istom smjeru; zračni raspor od 0,1mm za DC-primarnu struju od 50mA) bi osigurao snagu od 4W uz frekventni raspor od 20Hz-20kHz (-0,5db).
Cijena takvog trafa namotanog kod ODEON-a (ili neke druge domaće radionice) bi sigurno ušla u rang EDCOR-ovog trafa (skupljeg),
ali bi kvalitetom sigurno pozitivno odskakao.
davorin

PostPostao/la Edison » 22 vel 2013, 10:01

joe dalton je napisao/la:650 kn za par trafoa stvarno nije puno. Nadam se da su dobri. Si gledao po netu sto ekipa kaže za Edcor?

Ljudi su zadovoljni s njihovim trafoima. Uzimaju ih radje nego Hammondove. Kazu da su bolji nego sto Edcor stavi u specifikacije.
Imam par njihovih PP trafoa i zadovoljan sam njima. Ovi mali su prilicno jeftini, a uvijek je koliko para - toliko glazbe...
Edison

PostPostao/la Edison » 22 vel 2013, 10:02

davorin je napisao/la:Optimalna anodna impedancija od 3,5kOhma za EL84 u triodnom spoju bi sa trafom proračunatim za omjer 3500 Ohma/ 6 Ohma, dala reflektiranu primarnu impedanciju od 4666 Ohma sa zvučnikom od 8 Ohma, a ako se ostavi izvod na 33% primarnih namota, dobio bi se trafo koji bi zadovoljio sve eksperimentalne solucije.
Trafo namotan na jezgri M78-36 (26mmx36mm) ili imperijalnoj m3-1,5(25,4mmx38mm) sa primarom od ukupno 1440 zavoja 0,18mm(ili 0,20mm) debljinom žice (3 sekcije po 480 zavoja, svaka sekcija od 3 reda po 160 zavoja; sve spojeno u seriju, a izvod nakon prve sekcije), a sa 4 sekundara od po 60 zavoja žice 0,50mm (4 sekundara spojena paralelno; svih 60 zavoja stanu u jedan red; redoslijed motanja: S1-P1-S2-P2-S3-P3-S4; svi namotaji motani u istom smjeru; zračni raspor od 0,1mm za DC-primarnu struju od 50mA) bi osigurao snagu od 4W uz frekventni raspor od 20Hz-20kHz (-0,5db).
Cijena takvog trafa namotanog kod ODEON-a (ili neke druge domaće radionice) bi sigurno ušla u rang EDCOR-ovog trafa (skupljeg),
ali bi kvalitetom sigurno pozitivno odskakao.

Davorine, hvala na analizi i proracunu. Mislim da Branko iz Odeona ima limove EI-84 i EI-75. Vjerojatno bi odgovaroa ovaj EI-75, samo ne znam ima li ga trenutno. S EI-84 smo vec radili. Vidjet cu s Brankom sto ima, i da li bi bio voljan to namotati.
Edison

Sljedeća

Natrag na U potrazi sam za...

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.