Dugme za 4mm osovinu

Re: Dugme za 4mm osovinu

PostPostao/la Edison » 04 sij 2013, 22:08

davorin je napisao/la:Pipavo, ali izvodljivo! (radio sam takve stvari već, a bilo je i gotovih adaptera)
U vlastitim zalihama otpada (i smeća :lol: ; niti ja gotovo ništa ne bacam!) nisam našao takvu cijevčicu, ali TUBEMAN je, pa će ju poslati.

TUBEMANA se nisam sjetio iz prve, a ima tako prikladan nick za ovaj problem... :lol:

davorin je napisao/la:Nekada su prodavači znali pitati:"Dali vam dugme treba za 4 ili 6mm potenciometar?" :D

Ima i nekih osovina pota od 6,3mm (imperijalisticke mjere ;) ) pa se dugme od 6mm ne moze navuci... onda malo brusnog papira pa trljaj, trljaj...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Dean » 04 sij 2013, 22:15

Edison je napisao/la:... onda malo brusnog papira pa trljaj, trljaj...

Da ne bi završilo kao Pinokio? :lol:
Dean

PostPostao/la pamook » 04 sij 2013, 23:37

Kasnim, po obicaju :mrgreen:

Ako bude trebalo, javi pa cu prokopat :thumbup:
....nemoj Sirogojno, ja ću....
pamook

PostPostao/la Klokan » 05 sij 2013, 02:08

Imam ja takodjer jednu malu plastikicu koja je kao adapter sa 3mm na 6mm ali ona bi se trebala dati naglaviti na tu osovinu...
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PostPostao/la zika » 05 sij 2013, 10:07

davorin je napisao/la:
joe dalton je napisao/la:
Edison je napisao/la:Davorine, a da na osovinu od 4mm zalijepis komadic cjevcice vanjskog promjera 6mm i unutarnjeg 4mm, debljina stjenke 1mm?

Ili savineš tanki lim pa ubaciš između?

Probao sam, ali se dugme nakon nekoliko upotreba "zaokrene".
Rupica na limu tako da šraf prođe do osnovne osovine...?
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la ilimzn » 05 sij 2013, 13:48

davorin je napisao/la:
Edison je napisao/la:Davorine, a da na osovinu od 4mm zalijepis komadic cjevcice vanjskog promjera 6mm i unutarnjeg 4mm, debljina stjenke 1mm?

Probao sam, ali se dugme nakon nekoliko upotreba "zaokrene".

takav 'adapter' treba rascijepiti tako da vijak koji drzi gumb istovremeno stisce i adapter na osovinu (dakle cijevcicu treba presjeci da postane kao slovo C, ostaviti procjep od pol mm).
Koliko ti treba gumbiju? Mislim da imam par komada ali ne znam koliko bi se istih naslo...
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la davorin » 05 sij 2013, 14:07

takav 'adapter' treba rascijepiti tako da vijak koji drzi gumb istovremeno stisce i adapter na osovinu (dakle cijevcicu treba presjeci da postane kao slovo C, ostaviti procjep od pol mm).
Koliko ti treba gumbiju? Mislim da imam par komada ali ne znam koliko bi se istih naslo...[/quote]

Za prvu ruku jedno, ali kako imam više istih preklopnika, koliko se ponudi! :)
davorin

PostPostao/la Klokan » 05 sij 2013, 15:11

ilimzn je napisao/la:
Koliko ti treba gumbiju? Mislim da imam par komada ali ne znam koliko bi se istih naslo...

Takav jedan ili 2 ja imam morat cu pogledat ;)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Klokan

PostPostao/la Klokan » 05 sij 2013, 15:47

Ili nemam. Sad sam trazio i zakljucio sam da su adapteri nestali u bespucima krsa u mojoj radioni :)
Klokan

PostPostao/la davorin » 05 sij 2013, 17:23

Zahvaljujem na savjetima (preko foruma, kao i kroz PM):
Sve metode koje ste mi savjetovali sam kroz dugu praksu do sada probao i došao do zaključka da je originalno metalno dugme jedino dovoljno pouzdano za dužu upotrebu. Dobra su i dugmad od steatita i tvrdih punih plastika koja imaju umetnut deblji prsten za nalijeganje osovine.
Metalna cjevčica kao umetak je upotrebljiva jedino ukoliko se zalijepi epoksidom na osovinu, a dio na koji dolazi vijak za stezanje treba ukloniti malom turpijom (poželjno je da cijevčica bude od mesinga).
Dobre su i zalijepljene cijevčice od AlFe materijala, ali u tome slučaju treba koristiti dugmad koja imaju 2 vijka za stezanje pod kutem od 90°.
Tubeman mi je poslao cijevčice, pa ću kroz par dana znati jesam li riješio problem.
davorin

PrethodnaSljedeća

Natrag na U potrazi sam za...

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.