Prednje i zadnje ploče za kutije

Re: Prednje i zadnje ploče za kutije

PostPostao/la tubeman » 03 lip 2012, 11:55

Možda ima i alternativno rješenje ....
Zašto bježimo od željeza ?
Ima ih nabaviti gotovo idealnih profila (širina i debljina), ništa lošije se ne obrađuju, pogotovo ako će se lakirati.
Pjeskarenjem i odgovarajućim lakiranjem mogu izgledati praktički isto kao i aluminij.
Osim toga, imaju i značajnu HIGH END osobinu - TEŽINU ;)
Cijena će biti barem deset puta niža.

Gnjusna i heretička ideja, ali (kak zagorci vele "Vrag v sili i muhe koše") možda nije za odbaciti. ;) ;) ;)
tubeman

PostPostao/la davorin » 03 lip 2012, 12:15

tubeman je napisao/la:Možda ima i alternativno rješenje ....
Zašto bježimo od željeza ?
Ima ih nabaviti gotovo idealnih profila (širina i debljina), ništa lošije se ne obrađuju, pogotovo ako će se lakirati.
Pjeskarenjem i odgovarajućim lakiranjem mogu izgledati praktički isto kao i aluminij.
Osim toga, imaju i značajnu HIGH END osobinu - TEŽINU ;)
Cijena će biti barem deset puta niža.

Gnjusna i heretička ideja, ali (kak zagorci vele "Vrag v sili i muhe koše") možda nije za odbaciti. ;) ;) ;)

Željezo je jako dobra ideja, ali gdje ga naći?
Da se nabaviti pocinčani željezni lim (za oluke) koji je i teže kvalitetno obojati od aluminija, a i vrlo je tanak (0,6mm maksimalno!).
Deblji ŽELJEZNI lim od 1mm nije lako naći, a u prodaji su uglavnom ČELIČNI "dekapirani" limovi koji su vrlo žilavi, tvrdi, kruti za savijanje, vrlo se loše farbaju (bez obzira na temeljnu boju i pjeskarenje! ;mora ih se uglavnom dati na elektrostatsku "plastifikaciju"/"pulver" prahom s pečenjem u komori!), teško se buše normalnim svrdlima i još teže režu sa ubodnom pilom! (da ne spominjem potrošnju svrdla/burgija i pilica!)
Postoje ŽELJEZNI "U" profili od 40x60(80-100-120)x40mm, ali debljina stjenke im je 5-6mm!
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » 03 lip 2012, 12:15

Hmm...željezo je dobar materijal za zaštitu od magnetskih utjecaja(ako se ne varam) i Dvv svoje kutije radi od željeznog lima ali ja osobno nisam vidio nigdje da ima za kupiti ravnog Fe lima od par mm, one rebraste niti ne uzimam u obzir. Jedino ako se misli na onaj pocinčani za oluke(ja mislim da je on od željeza) ali to je sve tanko.

Evo Davorin me pretekao i dodao još par nedostataka ča se obrade tiče. Možda željezo nije loša ideja oko bušenja jer aluminij je ako se ne varam jako zeznut materijal za bušenje,je mekan ali zna istupiti svrdlo samo tako. Rezanje ako se ide na 6-strane kutije ne bi trebao biti problem ako tamo di se kupi izrežu na komade, ali sve ostalo tipa kvadratne rupe, velike rupe za cijevi i sl. je stvarno veliki problem, da ne spominjem cnc obradu jer bi garant trebalo hlađenje. I recimo da kod kuće glođem na cncu željezo susjedi bi me u top stjerali. :lol:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » 03 lip 2012, 13:06

, sada sam otvorio pandorinu kutiju ;)

Željeznog lima ima koliko god hoćeš.
u VŽ imamo barem dva velika stovarišta gdje možeš naći što god zamisliš.
Za prednje ploče ;) se mogu iskoristiti flah profili kojih doista ima svakakvih dimenzija i debljina.
Zgodno je to što su već formirani (npr 100 x 10 mm i sl (duljina se reže).
Obrada nije problematična jedino što sve to već spada u metalurgiju.
Mislim da 10 mm aluminij nije ništa lakše obrađivati od željeza.

Poželjna je nekakva stupna bušilica, ali ako je to problem, naći će se i majstor koji će to odraditi.
Ako se netko već upušta u 10 mm ploče, mora biti spreman i na neki manji trošak.

Na sreću, u okolici ima dosta obrta koji se bave limom i obradom metala pa to ovdje i nije neki problem.
Osim toga, recesija čini svoje pa majstori i nisu jako izbirljivi i prebukirani ;)

Može se nabaviti i svakakvog perforiranog lima.
tubeman

PostPostao/la grunf » 03 lip 2012, 13:13

ja imam sreće što sam u Šibeniku pa nije problem naći aluminija, ali je problem 10mm koji više šibenski TLM ne radi, uskoro mi ide na obradu( rupe za lampe,rubovi) kutija za SE-SIPP-a od 10mm Al ,taj 10mm lim(zadnja moja zaliha) sam predvidio za neko tranzistorsko pojačalo a sad ću ga iskoristiti za lampaša,sama kutija će biti nekih 10kg
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."
grunf

PostPostao/la Eko Eko » 03 lip 2012, 13:41

slaven je napisao/la:
Eko Eko je napisao/la:Ja sam u http://www.strojopromet.com/aluminij/ znao kupiti Al profile od 100 X 10, a od početka recesije, 100 X 5 mm, uz napomenu da budući stoje u skladištu znaju imati risova koje je šmirglanjem potrebno otkloniti. Poslije sam odustao od šmirglanja i priklonio se bojanju, najprije primerom naziva Capalac AllGrund, a potom bih prešpricao RenCo srebrnim sprayem za naplatke.
Oba primjera:

E, ovo je super rješenje, samo mi nije jasno: ti si kupio aluminijski L profil i njega izrezao tako da si dobio prednju ploču?
Mora li se u Strojoprometu kupiti cijela šipka ili oni mogu odrezati onoliko koliko ja želim i platim samo to?

Ostali prijedlozi su također dobrodošli.

Profili su "I" tipa, visine 100 mm, a širine 5 odnosno 10 mm. Kod nas u Osijeku se mogu kupiti na metar, a okvirna cijena ( budući da se obračunava na kg ) iznosi oko 40-ak kn za metar 5 mm-skog, a 80-ak za onaj od 10 mm.
U Strojoprometu sam kupio i okruglu šipku 6 mm od inoxa za produljenje osovine potenciometra ili kružnog preklopnika.
Imam još 5,7 m, što ovim tempom neću potrošiti do 2050. -e pa ako nekom treba nek se javi na pm.
Eko Eko

PostPostao/la davorin » 03 lip 2012, 13:57

Izgleda da je samo u Zadru lakše naći aluminijske i inoks materijale, od onih od željeza :D !
Inoksa se daći kakvog hoćete, kao i majstore za njegovu obradu, ali cijene! :lol:
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » 03 lip 2012, 14:00

Čuj cijene su uvijek dobre...zato bi ja prodao dušu za neki pošteni podrum,garažu ili nešto slično a ne da radim sve na balkonu u zgradi.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » 03 lip 2012, 16:15

Strojopromet u Zagrebu ima svo što ste spominjali. Sve obojene metale, a i "crnu metalurgiju". Problem je što se neke stvari ne prodaju na malo nego u formatima metar x dva. Šipke i cijevi su obično 6 metara. Nedavno sam kupovao čeličnu šipku Fi25 mm za osovinu nekog stroja. Dali su mi 1 metar. Koštalo je nekih 25 kuna?!. Imam nekih kvadrat aluminija AlSi3Mg5 od 13 mm, koji mi je ostao kad sam radio CNC. Čuvam ga ko oči u glavi. Često koristim 2, 3, 5, 8 i 10 mm. Da se to nabaviti. Imam i nešto 25 mm. Komadić. Baš sam nedavno nešto kemijao od tog..,
Znat će Sonny ;)
slika
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » 03 lip 2012, 19:09

Dobro je znati da sada radiš i povećala,jel se stakla kod tebe kupe ili u getaldusu? :lol:
Khadgar2007

PrethodnaSljedeća

Natrag na U potrazi sam za...

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.