Konektori raster 2,5mm

Konektori raster 2,5mm

PostPostao/la Khadgar2007 » 18 vel 2012, 14:21

U potrazi sam za nekoliko ženskih konektora koji bi pasali na dolje navedene muške konektore. Radi se o transverteru i oscilatoru za 24GHz u profi izvedbi koji se daju prilagoditi i za rad na radio amaterskim frekvencijama. Znači traženi raster je 2,5mm između pinova svakog konektora. Ili se traži neka pametna ideja u vidu DIY riješenja koje nije "zalemi žice na postojeće pinove".

slika

slika

slika
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

Re: Konektori raster 2,5mm

PostPostao/la sstrsat » 18 vel 2012, 14:35

Khadgar2007 je napisao/la:U potrazi sam za nekoliko ženskih konektora koji bi pasali na dolje navedene muške konektore. Radi se o transverteru i oscilatoru za 24GHz u profi izvedbi koji se daju prilagoditi i za rad na radio amaterskim frekvencijama. Znači traženi raster je 2,5mm između pinova svakog konektora. Ili se traži neka pametna ideja u vidu DIY riješenja koje nije "zalemi žice na postojeće pinove".

Uzmi mjere i pinova i konektora pa u potragu na RS i Farnell stranicama.
A A ovdi bi odoka u zenskoj ulogi mogli bit zenski pinovi sa PC napajanja. Pcupaj ih iz kakvog krepanog napajanja, zalemi ih na komadic univerzalne plocice, po potribi malo stisni klistima i evo ti sasvim upotribljivog konektora.

PS. Ma da nisi pobrkal red velicine? Ovih 24GHz-a ce prije bit 2,4GHz-a :lol:
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Khadgar2007 » 18 vel 2012, 14:41

Nisam nisam, ovo je za 24GHz, jeftino se prodaju na Ebayu kako bi se rekao "as it is" i može se kupiti i mačka u vreći naravno ali za ukupnu cijenu koliko dođe i isplati se. Ljudi redovito to kupuju od tog lika na ebayu i stvarno treba pogoditi da ih ima na lageru. I Sstrsate pa nisu ti pitch konektori oni koji vode 24GHz, valjda vidiš sa strane SMA. ;)

Stari već je malo prošalabazao po katalogu od Farnella ali ništa pametno nije našao, iako katalog je velik i može se profulati nešto. Već će on svoje veze povući među radioamaterima pa rekoh da i ja priupitam ovdje.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la sstrsat » 18 vel 2012, 14:53

Ajde mi pricaj malo o tome kakvi konektori za te RF signale tribaju bit, bit ce da ja o tim frekvencijama prvi put cujem :lol: . Ili valjda mislis da bin ti preporucil iscupane pinove iz PC-a za upotribu na tim frekvencijama, bez obzira da li se radi o 24 ili 2,4 GHz-a :lol: :lol:

Ona opaska da je to virovatno 2,4 a ne 24GHZ-a je bila zato ca ne vidin puno smisla igrat se sa 24GHZ-a. Ako imas imalo predodzbe o tome kakvi se tu zahtivi postavljaju pred prijenosni vod (interkonekt :lol: :lol: ) izmedju takvog 24GHZ uredjaja i antene znat ces zasto to nima nekog smisla.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Khadgar2007 » 18 vel 2012, 15:13

Pa zato uređaj se drito prišarafi na antenu. A ionako kabel od oscilatora do transvertera će biti kratak kao i obično. Sa 2,3GHz se još radi ok sa uređajem u sobi a antenom na krovu(jedno 8metara kabela) ali ovo ide sve gore na krov i spaja na antenu, ono ča nisam slikao je da sam transverter ima na sebi valovod sa flanđom koji se prišarafi na antenu.

A opaska o igranju na 24GHz, iskreno mi baš i ne stoji.Stari mi ima jednog prijatelja koji iz šale kaže za sve ispod 2,3GHz mu je NF. :lol: Ja mislim da ima DIY transvertere to jedno 76GHz jedino u Hrvatskoj nema baš puno ljudi koji imaju nešto iznad 24GHz pa tako se baš i ne može sa puno ljudi održati veza.
Khadgar2007

PostPostao/la ilimzn » 18 vel 2012, 15:13

Ja bih rekao da je to tek prva medjufrekvencija a nekakav LNC je na paraboli, tako da tu nema vise od 2-3GHz ako i toliko. Za 24GHz nisu konektori vec valovodi.

Pinovi 2.54mm se klasicno mogu naci u letvicama u chipoteci, i muski i zenski (a vjerojatno i na drugim mjestima). Konektori kakvi su ovdje pokazani (zenski za ove pinove) se mogu naci i u Electronic Centru u Tratinskoj u AG (alias Kronos elektronika), kao i u Tevetronu u korculanoskoj. Tamo se usput mogu naci i SMA konektori...
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Khadgar2007 » 18 vel 2012, 15:22

Oscilator je na dobrih 12GHz, pa se miješa sa frekvencijom baznog uređaja i ide u transverter za 24GHz,stari zna kako i ča se sa čime miješa u detalje, ja nisam baš sa time kod kuće.

E da klasične letvice od 2,54mm koje se mogu koristiti umjesto DIL podnožja ne pašu, pinovi ovdje su dosta deblji i neću ući u letvice. Znači ide se pravac EC ili Tevetron. Fala :ilmzn: na točnoj lokaciji.
Khadgar2007

PostPostao/la sstrsat » 18 vel 2012, 15:30

Khadgar2007 je napisao/la:A opaska o igranju na 24GHz, iskreno mi baš i ne stoji.Stari mi ima jednog prijatelja koji iz šale kaže za sve ispod 2,3GHz mu je NF. :lol: Ja mislim da ima DIY transvertere to jedno 76GHz jedino u Hrvatskoj nema baš puno ljudi koji imaju nešto iznad 24GHz pa tako se baš i ne može sa puno ljudi održati veza.

Upravo na tu upotribnu vridnost san i mislil jer osim ca takvih uredjaja ima jako malo je i duzina veze sa njima ogranicena na opticku vidljivost. Toga ca kaze da mu je sve ispod 2,3GH-a NF ne bin komentiral osim ca cu rec da je takva tvrdnja lupetanje jer svaki ki je proval i uspil storit nesto na tim frekvencijama zna ca tu triba i oko konstrukcije i oko podesavanja. Nijedan ozbiljan covik sa iskustvom na tim frekvencijama nece tako nesto tvrdit. Sad, ako netko ustekava gotove komercijalne module za na red velicina vecih frekvencijama onda je lako tvrdit da je sve ispod 2,3GHz-a NF.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la tubeman » 18 vel 2012, 17:55

Upravo na tu upotribnu vridnost san i mislil jer osim ca takvih uredjaja ima jako malo je i duzina veze sa njima ogranicena na opticku vidljivost. Toga ca kaze da mu je sve ispod 2,3GH-a NF ne bin komentiral osim ca cu rec da je takva tvrdnja lupetanje jer svaki ki je proval i uspil storit nesto na tim frekvencijama zna ca tu triba i oko konstrukcije i oko podesavanja. Nijedan ozbiljan covik sa iskustvom na tim frekvencijama nece tako nesto tvrdit. Sad, ako netko ustekava gotove komercijalne module za na red velicina vecih frekvencijama onda je lako tvrdit da je sve ispod 2,3GHz-a NF.

Inače ne volim komentirati takve stvari, ali mislim da si se malko zanio i zaigrao s komentarima.
Ne vjerujem da misliš da nitko osim tebe ništa ne zna i ne radi, a kamoli da si koga htio vrijeđati ;(
To što si se ovdje nametnuo kao autoritet, i što svi jako cijenimo, ne bi Ti trebalo davati za pravo tvrditi da nitko osim tebe ništa ne zna.
Budući da otprilike znam o kojim se ljudima radi, i koji se time (možda samo diletantski i iz nekog glupog hobija) bave kakvih dvadeset-trideset (i više godina), mislim da ih ne bi trebalo ovako olako omalovažavati.
I sam sam se time dosta bavio, ali sam prije više od dvadeset godina, zbog objektivnih razloga, morao stati "tek" na 2,4 GHz, pa jako dobro znam o čemu se radi.
Kako rušiš granice (u frekvencijama) i usvajaš tehnologiju, tako raste strast za osvajanjem novih (je li to nešto loše?).
To što je Khadgar ponešto krivo (sam je priznao da se u to ne kuži) interpretirao, na znači da odmah treba satrati svaku heretičku pomisao na bavljenje nečim, što nekoga zanima desetljećima ali nema (po tebi) nekog praktičnog smisla.

E sada mi je palo na pamet O čemu se radi !!!
Uspaničio si se što si sa svojim pojačalima uspio doći čak do megaherca, a tamo eto, netko lakonski tvrdi da mu je NF sve do 2,4 GHz :) :)

Inače, tko god malo bolje pogledao slike, može vidjeti da se ne radi o konektorima koji prenose VF, već o signalnim i onim za napajanje.

Khadgar,
Javim ti tokom večeri, možda se nešto takvoga nađe u furdi.....
tubeman

PostPostao/la tubeman » 18 vel 2012, 18:29

Khadgar,

Možda bi mogli "pasati" konektori koji se koriste u PCu (npr. zvučnik, reset i sl.)
Oni imaju nešto veće rupice od onih koji se nalaze u konektorima konzumnoj elektronici kojih ima sve po svuda.
Istina da će ih trebati nekoliko za ovaj veliki, ali niti to ne bi trebao biti veliki problem.
Probaj da li ga možeš nataknuti.
Ako ide, postoji šansa da nažem i "originalne" ;)
tubeman

Sljedeća

Natrag na U potrazi sam za...

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.