Ova tema je posvecena jednom od nekoliko uredjaja koji su me zaista iznenadili svojom konstrukcijom. Na zalost, konkretni uredjaj u pitanju je radi nekih drugih momenata zavrsio u reciklazi, kao donor organa za druge projekte, no to mu je od pocetka bila sudbina. Ipak, uredjaj zasluzuje posebnu paznju, i debelu preporuku. Nadje ga se za neveliku cijenu (premda ima tendenciju rasta), i za malo para daje mnogo zvuka.
Jednom davno, firma Sanyo, koja se uglavnom nije upustala u ono sto bi se moglo nazvati 'high end' je odlucila za relativno male novce ponuditi seriju komponenti prilicno neuglednog izgleda, no zaista visokih performansi i izuzetnog inzenjeringa. Ime i izgled su na zalost ostavili vecinu te serije neprimjecenom, no zato sada imamo priliku zaviriti ispod haube jednog iznenadjenja: Sanyo Plus P-55 izlazno pojacalo.
Na zalost konkretni primjerak je kupljen za citavih 9 Eur plus prevoz, kao neispravan, s idejom da se reciklira u dijelove. Na aukcijskoj slici je izgledao neugledno, zmazano i izrabljeno, no kada je stigao u moje ruke, pokazalo se da mu je stanje zapravo znacajno bolje nego sto bi slika dala naslutiti, a dodatno je iznenadjenje bilo sto je uredjaj zapravo bio ispravan, premda 'tweakan' nestrucno. PPM metar, prekidac zvucnickih parova i ostale sitnice su ipak vidjele bolje dane, s time da prekidacu za zvucnike nije bilo spasa. I tako j euredjaj stajao na mojoj hrpi, ocekujuci odluku o svojoj sudbini. Ona je stigla prije par dana, i razlozi za nju ce biti jasni kada stavim nesto postova u rubriku refresh. Za sada, koliko se god to mozda cinilo perverznim, eto slika s operacije reciklaze, koje zorno pokazuju da s ovim neuglednim uredjajem nema sale!
Kuciste je prilicno neugledno, slicno ostalima iz serije, s dosta kicastim LED pokazivacem izlazne snage, koji nije bio ispravan. No, kad se uredjaj primi u ruke, postaje jasno da je vrag odnio salu, jer je tezine poveceg nakovnja:
Kutija je modularna, rastavlja se poput slagalice i dijeli mnoge dijelove s ostalim clanovima serije. Bocne strane su npr. posve iste za sve uredjaje iste visine, a ukupno su 3 visine uredjaja, aproksimativno jednake 1, 2, i 3 standardne rack visine. Dvostruki vijci prema prednjoj strani sugeriraju da je opcija za rack montazu bila ozbiljno razmatrana, ali koliko znam nije nikad implementirana...
Skidanje poklopca odmah pokazuje razlog pozamasne tezine, ikao ce se kasnije pokazati da su konstruktori poduzeli podosta mjera da cim vise olaksaju uredjaj!
Dual mono konstrukcija s odvojenim trafoima dodaje na tezini, a heatpipe hladilo je pokusaj da se cim bolje hladjenje strpa u cim manji prostor uz cim manju tezinu. Mnoga pojacala iz tog doba su koristila tu tehnologiju, no ovdje je heatpipe zaista ogroman i implementira kompletan zatvoreni krug, s polozajem cijevi koji olaksava prirodnu konvekciju fluida za hladjenje - ostala pojacala su samo koristila zatvorenu jednostruku ravnu cijev.
No, jos malo o kutiji - aluminij prednje ploce je zavidno debeo, iako se vec tada naveliko stedjelo na njemu tankim aluminijem s debelim plasticnim insertom... no ne i ovdje!