konstrukcija Gainclonova je uistinu vrlo jednostavna, ali nipošto nije naivna. sve što je potrebno je izvrsno poznavanje datasheeta, ali uistinu poznavanje i razumijevanje od prvog do posljednjeg slova. Jedino tako je moguće razlučiti što je zaista dobro u nekim konstrukcijama a što su vrađbine.
U ovoj klonijadi ima pretjerivanja do besvjesti. Od veličine trafa do gomila filterskih kondezatora.
Ovo je u osnovi klasično pojačalo sa kvazikomplementarnim izlaznim tranzistorima. Sve što važi za dobro diskretno pojačalo važi i za ovo.
Ja naprimjer sada planiram ovu konstrukciju iz ove teme i to najmanje 2 pojačala. Planiram napajanje switchersko jer ispada jeftinihe od hrpe gvožđa, bakra i elkosa. Chip ima odlično potiskivanje ripla napajanja pa switchersko ide bez problema.
Međutim to napajanje je pretpostavljam loše za pogon ESL-ova jer baš ne voli kapacitivna opterećenja preko neke mjere..
Što se klipanja tiče koje si spominjao, dakako to je vezano za napon napajanja-teret (opet datashett sve je tamo). Ali štos je što ovaj chip zapravo ne klipa nego prekida kad je u neposrednoj blizini klipanja. Zvučno svakako nepoželjno, ali možda malo sigurnije za zvučnike.
Dakle ugrađene su već brojne zaštite i kompezacije, koje ne smetaju da se signal pojača uz nizak TDH i visoku dozu točnosti. S ovim kemijama u ovome Macola mostu mislim da je točnost još više povećana. OPA na ulazu su instrumentacijski chipovi, visoke točnosti i brzine.
Mene osobno je najviše zaintrigirala povratna veza od samih zvučnika da vidim u kojim situacijama i koliko to pomaže. Iako u načelu bi mogao živjeti i bez toga.
I nakraju dragi lampoljupče, brojne su konstrukcije napravljene s predbufferom , mnoge od kojih su s triodom:
http://www.moxtone.com/Tube-buffered%20Gainclone.htm