Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

Ovdje možete objavljivati vaše radove

Re: Bato MM (LM3886 u macola-mostu)

PostPostao/la elvis » 19 svi 2014, 16:22

Kvaka je u tome da sam ja čitavo vrijeme znao za famu koja se digla oko Gaincarda, no moja isključivost nije ni pod razno dozvoljavala da potrošim 5 minuta vremena oko te priče. Modul je stajao na polici cca 3 godine i u jednom momentu mi pade na pamet kako bi mogao isprobati neka druga pojačala, tako sam esl-e zakačio na babuške, a nedugo zatim uz "nategnuti" trafo zakačio sam i modul sa TDA. Kako je trafo bio neprimjerene snage, zvuk je bio ajme meni, zapravo brzo bi sve zaklipalo... sve sam odmah otkačio, no par dana poslije sam dao drugu priliku, našao potrebne napone i djelomično bolju struju na trafu sa C jezgrom, zakačio ponovno, na prvu bijaše tek prosječno, a jučer nisam prestajao mijenjati CD-e. Očito sva ta prašina sa ishodištem u Gaincardu se nije podigla slučajno. Nino.S mi je posudio trafo iznimne snage, naponi taman, probati ću i to vrlo skoro paću dati nekakve okvirne dojmove kada power supply u smislu snage nije nikakvo ograničenje.... slutim da će biti pozitivno iskustvo. Drago mi je da se ova tema otvorila, pratiti ću je pozorno, no ovo je za mene malo nepoznato (bolje reći još me krpa nepovjerenje) područje, pa ako bubnem koju ne baš pametnu, ne zamjerite :)
elvis

PostPostao/la Mate » 19 svi 2014, 18:35

konstrukcija Gainclonova je uistinu vrlo jednostavna, ali nipošto nije naivna. sve što je potrebno je izvrsno poznavanje datasheeta, ali uistinu poznavanje i razumijevanje od prvog do posljednjeg slova. Jedino tako je moguće razlučiti što je zaista dobro u nekim konstrukcijama a što su vrađbine.
U ovoj klonijadi ima pretjerivanja do besvjesti. Od veličine trafa do gomila filterskih kondezatora.
Ovo je u osnovi klasično pojačalo sa kvazikomplementarnim izlaznim tranzistorima. Sve što važi za dobro diskretno pojačalo važi i za ovo.
Ja naprimjer sada planiram ovu konstrukciju iz ove teme i to najmanje 2 pojačala. Planiram napajanje switchersko jer ispada jeftinihe od hrpe gvožđa, bakra i elkosa. Chip ima odlično potiskivanje ripla napajanja pa switchersko ide bez problema.
Međutim to napajanje je pretpostavljam loše za pogon ESL-ova jer baš ne voli kapacitivna opterećenja preko neke mjere..

Što se klipanja tiče koje si spominjao, dakako to je vezano za napon napajanja-teret (opet datashett sve je tamo). Ali štos je što ovaj chip zapravo ne klipa nego prekida kad je u neposrednoj blizini klipanja. Zvučno svakako nepoželjno, ali možda malo sigurnije za zvučnike.
Dakle ugrađene su već brojne zaštite i kompezacije, koje ne smetaju da se signal pojača uz nizak TDH i visoku dozu točnosti. S ovim kemijama u ovome Macola mostu mislim da je točnost još više povećana. OPA na ulazu su instrumentacijski chipovi, visoke točnosti i brzine.
Mene osobno je najviše zaintrigirala povratna veza od samih zvučnika da vidim u kojim situacijama i koliko to pomaže. Iako u načelu bi mogao živjeti i bez toga.

I nakraju dragi lampoljupče, brojne su konstrukcije napravljene s predbufferom , mnoge od kojih su s triodom: http://www.moxtone.com/Tube-buffered%20Gainclone.htm
Mate

PostPostao/la 44250 » 20 svi 2014, 06:18

ovih dana se na jednom malom zatvorenom forumu organizuje grupna kupovina pločica za Bato-MM u smd varijanti. pločice se rade u EI Niš, dvoslojne su i već je plaćena priprema i svi troškovi pred izradu pločica jer smo mi već imali porudžbine istih (ukupno ako se ne varam u dve varijante smd,oko 40 parova pločica),tako da su provjerene,funkcionišu. vi ne bi plaćali pripremu već samo cijenu pločica i poštarine (od Niša do mene,i onda do vas). na vama je da se ovde organizujete koliko komada i kako novac dostaviti do mene, a i da nađete nekog kome bi poslao kompletnu porudžbinu a on dalje da pošalje ostalima. takođe bilo bi najbolje ako imate nekog ko često dolazi u Zemunu/Beograd da to preuzme. mogu ja to poslati i poštom ali mi je nesigurno i prevelik rizik. cijena jedne pločice bila bi oko 2e,tačnu cijenu znali bi nakon što saznamo tačan broj potrebnih pločica,a to ćemo znati kad sumiramo prvu porudžbinu ovde i treću na tom našem tamo mladom novom forumu.
ja bi odradio porudžbinu,prijem i slanje tj sve bez ikakve novčane nadoknade,plaćali bi samo neophodne troškove.
44250

PostPostao/la 44250 » 20 svi 2014, 06:52

Mate,hajde da uporedimo talasanje/valovitost (više volim domaće izraze nego ripple) ispravljača od 100Hz i 50 000Hz - i brzo ćemo skontati da je to teško uporedivo i da talasnost ispravljenog napona iza 50kHz daleko više liči na pravu liniju nego onaj iza 100Hz. iz istog razloga potrebno mu je manje kapaciteta da bi se dostigli daleko bolji rezultati pp pitanju talasnosti u odnosu na klasično napajanje. pitanje je izvedbe prekidačkog napajanja i njegovog uticaja na magnetnog zračenja unutar kutije sa pojačalom i to više utiče na samu pobudu pojačala - što jednostavniji smps ti više smetnji a "najgori" je "hard switch" koji radi po principu "ima/nema" zbog velikih udarnih struja kroz transformator.
.
povećanjem radnog napona išlo bi se van domašaja klipovanja, ali onda do izražaja dolazi zaštita od preopterećenja. radi sigurnosti u radu treba se držati napona sa šeme u odnosu na opterećenje (naravno niži napon svakako može napajati višu impedansu,ali ne i obratno) i svakako obratiti pažnju na radni napon smd komponenti i mjesto gdje se nalaze,ako se bude radilo na tim novim pločicama.
.
prekidačka napajanja imaju niz prednosti u odnosu na klasično napajanje, ali je i dosta teže napraviti ga kako valja. probao sam jedno takvo napajanje u jednom pojačalu i kasnije sam. se morao potruditi da dostignem taj zvuk ovim klasičnim, kombinovanjem kapaciteta različitih vrijednosti - a probao sam najgoru varijantu: neregulisani "hard switch".
.
na tom našem malom forumu razvija se trenutno i jedno prekidačko napajanje baš za audio svrhe,podesivog napona i struje snage 200W kontinualno. za isti rezultat trebao bi dosta veći torus ili EI trafo. inače,i taj audio-smps dizajnira baš Macola-Kg. on je kako stvari stoje,pored još par ljudi,naš ovde ilimzn :) samo naklonjen malo drugačijoj temi. inače jednako voli da podijeli sve što zna,naročito kad osjeti zainteresovanost među članovima.
44250

PostPostao/la Mate » 20 svi 2014, 08:23

44250
sve pet stoji za prekidačko napajanje. Eventualno treba primjeniti pažljivije zaštite od osciliranja chipa na visokim frekvencijama. Postoje gotova napajanja, iako je većina e-bay ponude usmjerena na napajanja T-ampova.
Od ostalih sa simetričnim izlazima za sada nisam još pronašao onog sa dovoljno niskim naponom iako se većini može mijenjati izlazni napon u određenom opsegu.
Primjer modela napajanja npr: http://connexelectronic.com/product_info.php/products_id/141?osCsid=m1q966cu9b6r03d20e7dofu2q7

Što se tiče pločica, to je izvrsna inicijativa. Nažalost ja sam se odlučio za dual verziju chipa pa mi ta pločica ne odgovara. Već sam zapravo nabavio gotove pločice za dual verziju. Pločica je rađena u UK i u najvećoj mjeri je slijedila topologiju dan u datasheetu. Postaviti ću slike kasnije.
Što se drugih graditelja tiče neka istaknu interes, ja svakako preporučam.
Mate

PostPostao/la 44250 » 20 svi 2014, 17:41

sve ok, reko' dešava se nešto pa da javim da postoji mogućnost - svakako da sve zavisi od ljudi sa foruma.
44250

PostPostao/la zbotic » 20 svi 2014, 17:56

Da nemam dvadesetak pojačala možda bih i ja isprobavao. Nažalost neki tragikomični likovi desetkovali su forum pa će u čekanju osviještenja i dolasku novih članova proći neko vrijeme. Ali tema će ostati zabilježena. Pohvale za rad.
zbotic

PostPostao/la zmajz » 20 svi 2014, 19:40

Ja ću svakako realizirati varijantu sa 3875 (sa 2 po kanalu) čipovima, ali kako sam i prije spomenuo, muči me par stvari, prije svega napajanje. Kako se podosta bavim zvučnicima, treba mi nešto relativno snažno, a da može naganjati i niskoomske i visokoomske zvučnike (nominalno 4 i 8 pa čak i 16 oma), što u praksi znači od cca 3 do 10 oma (zanemarimo pikove na rez. frekvencijama). Kako se za ove čipove preporuča dimenzionirati napajanje prema predviđenom opterećenju (ili za 4 ili za 8 oma, npr.), pitam se, zapravo vas iskusnije, koju mi je verziju pametnije odabrati.
zmajz

PostPostao/la zbotic » 20 svi 2014, 21:13

Ako je pojačalo u bridgeu u pravilu mu se podiže donji prag impedancije, ali onda snižavaš napon dok ne dođeš do optimuma. Za ovu shemu na prvoj stranici su označeni i dozvoljeni naponi, a izgleda da se može vjerovati konstruktoru. Sa varijantom napajanja za 4 ohma na strani si sigurnosti, raditi će i za sve impedancije iznad toga. Nisam detaljnije proučavao LM pa samo toliko od mene.
zbotic

PostPostao/la Mate » 20 svi 2014, 23:22

Evo, tri po tri -- palača :D
DSCF7856m.JPG
DSCF7856m.JPG (89.27 KiB) Pogledano 8436 put/a.

LM4780 ima toliko zbijene i fine pinove da bi bez ovakve pločice gradnja bila začinjena kolekcijom specijalnih psovki i trebala bi puno duža plastična štanga puna ovih ježeva.
Kako je ovo pločica za dva identična kanala, to odgovara za Macola priču. ali i za bridge i paralelne exibicije uz malo vještine.
Macola dio će trebati složiti na posebnoj subpločici i nekako je nakeljiti na ovu.
Još nemam pojma kako. Možda i odustanem od tog dijela.
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Vaši radovi

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.