refresh aux1

Re: refresh aux1

PostPostao/la šokre » 12 kol 2011, 14:00

sorry, kao novi zaboravio sam najosnovnije stvari. Vrbovec. ako nisi čuo gdje je to sjeti se samo
reklame za mortadelu.šala mala.pozdrav.
šokre

PostPostao/la s@ki » 12 kol 2011, 16:28

ma ima nas na forumu dosta, sa znanjem, voljom, poneki sa malo manje neki sa malo više vremena :D
pogotovo ako ti nije o glavu da se hitno sredi
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la Kale021 » 16 kol 2011, 09:23

šokre je napisao/la:sorry, kao novi zaboravio sam najosnovnije stvari. Vrbovec. ako nisi čuo gdje je to sjeti se samo
reklame za mortadelu.šala mala.pozdrav.

Ma znam... znam di je Vrbovec, samo ja sam blizu Splita, pa ako ti tko ide na more, mozda bi ga ponio da ti ga pregledam i podesim, ali na zalost refresh ne mogu raditi. Sada su kod mene trenutno 2 (dva!!) AUX1 :) ... jedan je moj :)
Kale021

PostPostao/la Dean » 16 kol 2011, 18:04

Kale021 je napisao/la: Sada su kod mene trenutno 2 (dva!!) AUX1 :) ... jedan je moj :)

Znači imaš "stereo" ? :mrgreen:
Dean

PostPostao/la Kale021 » 16 kol 2011, 20:47

Dean je napisao/la:
Kale021 je napisao/la: Sada su kod mene trenutno 2 (dva!!) AUX1 :) ... jedan je moj :)

Znači imaš "stereo" ? :mrgreen:

Sta stereo... :geek: ma quadro :D
Kale021

PostPostao/la šokre » 18 kol 2011, 13:05

sorry,izostavio sam elementarne stvari.Vrbovec ( to ti je ono mjesto kamo svi trče po mortadelu ), ako si koji
puta bacio pogled na TV.pozdrav.
šokre

PostPostao/la šokre » 18 kol 2011, 13:22

ma bilo bi mi hitno, ali pogađaš da su trenutačno financije u pitanju.inače što se tiče
transporta, to nije problem.barem nekoliko puta na godinu idem u tom smjeru
( vratio sam se iz Splita prije nekoliko dana, a i u Trogiru imam frendove),pa ako se odlučim na to
javiti ću na vrijeme, pa da ga barem pregledaš.pozdrav
šokre

PostPostao/la s@ki » 18 kol 2011, 13:36

realno gledano, za uređaj tog godišta u najmanju ruku recap bi trebalo odraditi, barem elektrolite, pogotovo napajanje.
E sad, varijanta ti je uzeti service manual u ruke ili otvoriti uređaj i popisati njih. Kao što vidiš na slici koju je Kale stavio, broj je popriličan.
To će ti dati barem približnu osnovu onog što bi bilo preporučljivo zamijeniti i možeš izkalkulirati eventualne troškove kada odlučiš čim ćeš zamijeniti trenutne komponente. Naravno, pretpostavka je ovdje da pojačalo inaće uredno radi, da nema izgorenih izlaza itd.
Kao što ti je i Kale rekao, već sami napajački kondenzatori mogu doć finu svotu, ovisno što odabereš.
Naravno, isti mogu bit neki "čipoteka običnjaci" ali u tom slučaju bi ti definitivno preporučio još malo strpljenja pa da se skupe financije za nabavku nečeg kvalitetnog
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la ilimzn » 18 kol 2011, 14:03

s@ki je napisao/la:realno gledano, za uređaj tog godišta u najmanju ruku recap bi trebalo odraditi, barem elektrolite, pogotovo napajanje.
E sad, varijanta ti je uzeti service manual u ruke ili otvoriti uređaj i popisati njih. Kao što vidiš na slici koju je Kale stavio, broj je popriličan.
To će ti dati barem približnu osnovu onog što bi bilo preporučljivo zamijeniti i možeš izkalkulirati eventualne troškove kada odlučiš čim ćeš zamijeniti trenutne komponente. Naravno, pretpostavka je ovdje da pojačalo inaće uredno radi, da nema izgorenih izlaza itd.
Kao što ti je i Kale rekao, već sami napajački kondenzatori mogu doć finu svotu, ovisno što odabereš.
Naravno, isti mogu bit neki "čipoteka običnjaci" ali u tom slučaju bi ti definitivno preporučio još malo strpljenja pa da se skupe financije za nabavku nečeg kvalitetnog

U ovom pojacalu cak niti nisu kriticni elektroliti, koliko tzv ' samoubilacki' silver mica kondenzatori, oni crni kvadratni 'jastucici' na slikama. Uz to, ako ih ima, visestruke diode. Ovdje govorim o pouzdanosti a ne o sonicnim karakteristikama. Cijela jedna generacija high-end pojacala od mnogih proizviodjaca pati od ovog problema, i najcesce rezultira bizarnim problemima kojima je korijen oscilacija nekog stupnja ili cak cijelog pojacala - u konacnici tu bude spaljenih izlaza, viosokotonaca, cudnih shumova, ispadanja zastite bez vidljivog uzroka i sl. Kad u pojacalu ugledate ove elemente, treba biti jasno da je zamjena obavezna. Da bi se sacuvale originalne performase, ovdje treba staviti ponovo silver mica, no za slucaj da nisu na raspolaganju, mogu se cak staviti obicni keramicki kondenzatori, no treba paziti da su NPO tipa (s crnom tockom), alternativa su visokonaponski kondenzatori (za 1kV i vise). S keramikama je moguc uticaj na sonicne karakteristike, ako su dobro odabrane, minimalan je, no pouzdanost je osigurana.
Visestruke diode su jos jedan potencijalni problem. Kod njih je cest slucaj da kod kvara postanu otvorene, tj. kao da su uklonjene. Kako na dosta mjesta reguliraju struje u stupnjevima, ovakav ishod povecava iste te struje visestruko, a cesto i za vise redova velicine, sto najcesce prouzrokuje trenutnu smrt izlaznog stupnja. Sto je najgore, te diode ovo mogu izvoditi i povremeno, tako da kasnija dijagnostika ne otkriva uzrok kvara. Zamjena su 1N4148 u seriju, a u nekim slucajevima pase i LED, ovisno o zeljenom padu napona, Sve drugo je manje kriticno.
Nezgodacija je sto je AUX-1 vrlo kompliciran mehanicki, i nije lako doci do svih mjesta gdje bi ove dijelove trebalo promijeniti. U svakom slucaju, ako postoji ikakva sumnja da bi mogli biti problem, a nema se financija, treba investirati u zamjenu tih elemenata, makar se morali naplatiti dvostuko sati kad se pri ostatku refresha opet uredjaj treba rastaviti. U suprotnom, steta moze bit jako velika, cak tolika da postaje upitna isplativost popravka.
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la Kale021 » 18 kol 2011, 15:06

s@ki je napisao/la:realno gledano, za uređaj tog godišta u najmanju ruku recap bi trebalo odraditi, barem elektrolite, pogotovo napajanje.
.....

AUX1 sigurno nije amp za uciti se raditi refresh! To je vrlo zahtjevan uredjaj, i svaka pa i najmanja greska moze ga nepovratno unistiti, slike sam postao samo da bih donekle docarao koliko je zeznuto sve to rastaviti demontirati i ponovno smontirati. Sva kablaza je radjena sa onim stopicama za montazu na stampane plocice koje bi trebalo odlemljivati sa velikom paznjom, jer ako se dugo lemilo drzi - spaliti ce izolaciju osjetljivih kabela, a ako se malo drzi - slabo ce se lem odlemiti (usisati) pa stradava stampa
PICT2608.jpg

PICT2610.jpg

evo kako je netko prije spalio kabel sa lemilom kojeg sam morao mijenjati, kraj njega je stopica o kojoj sam gore pricao...

PICT2613.jpg

evo je zakrimpane na kabel i spremna za montazu

... no to je samo dio... a kako je ilimzn kazao... ima tu tih crnih mica, pa germanium dioda koje su promjenile karakteristiku,
PICT2596.jpg

pa fusible resistors.... pa ... ko ce se svega sjetiti... znam da sam nalazio i small signal tranzistore kojima je opao i faktor pojacanja...

Samo na onoj gore lici ima oko 20tak ili cak mozda i vise crnih mica kondezatora koji su mijenjani sa silver mica...
Kale021

PrethodnaSljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.