Dečki, dajte proučavaje malo više teorije.
Barem toga ima koliko hoćete, pogotovo na netu.
Nemojte se ljutiti, ali nema smisla raditi nešto o čemu se nema pojma, a ne želi se naučiti, već postići rezultat samo s instant odgovorima.
Na taj način se mogu postići samo razočaranje i (elektro)stresovi.
Prvo treba naučiti kako to radio prijemnik uopće funkcionira.
Koji su i kako rade pojedini sklopovi, što je to AM, što je FM.
Nakon toga treba naučiti čitati šeme.
A prije nego turimo nos "ispod haube", treba naučiti duboko poštovati visoke napone (kakvi god oni bili) i iskreno usvojiti strah prema njima.
SMRTNO SE STRADATI MOŽE SAMO PRVI PUTA, i tada sigurno nećeš saznati koliki je napon za to bio dovoljan.Ako netko od vas (sami će se prepoznati koga to ide) iskreno želi naučiti nešto više, neka se javi pa ću mu poslati link na neku od zgodnih knjiga koje se time bave. Nadam se da neće završiti samo još jedan NET ulov u bespućima skinutih gigabajta potrebnih i nepotrebnih stvari.
Ali evo ipak jedan mali hint:
U vrijeme kada su se ti radiji proizvodili (do sredine šezdesetih godina), MM, a pogotovo MC zvučnice nisu bile za njih predviđene.
Koristile su se gotovo isključivo kristalne zvučnice.
Dovoljno je samo malo proguglati i pronaći će se sve o njima, pa i karakteristike.
Tu će se naći i podaci o izlaznim naponima, impedancijama i svim ostalim parametrima.
Za početak pipni prstom na "živi" (neuzemljeni) pol ulaza za gramofon pa će se odmah čuti fini brum.
Po njemu (ako imaš iskustva) već možeš zaključiti jako puno.
Nakon svih ovih rasprava na forumu već bi i vrapci, kada bi pogledali na shemu, prepoznali NF dio u radiju i sklop na koji je spojen gramofonski ulaz pa da sve bude jasno. I da nekakvi milivolti i Ohmi tu nemaju što tražiti.
Inače sam odlučio ne sudjelovati u jalovim raspravama, ali nisam imao srca da vas Khadgar odvede na krivi put, a i u početku obećavajuća tema je krenula prema (bez ljutnje) diletantizmu.
Još jednom, bez ljutnje, molim.
Iako smo rekli da je politika zabranjena na forumu, sve mi se više sviđa stav jednog našeg minstra koji kaže da ga uopće ne zanima da bude "popularan" i da ga ljudi vole, već da bude učinkovit.
Pa, ako ova moja "kritika" urodi plodom, ja jako zadovoljan.
Vidim da me Davorin koju minutu pretekao (i bio vrlo diplomatičan

)