RIZ 634UKV

Re: RIZ 634UKV

PostPostao/la tom_hifi » 25 ožu 2012, 13:08

To ti nebi bila dobra ideja. Malo proguglaj razliku između običnih ulaza i gramofonskih itd. :)
tom_hifi

PostPostao/la Klokan » 25 ožu 2012, 13:09

tom_hifi je napisao/la:To ti nebi bila dobra ideja. Malo proguglaj razliku između običnih ulaza i gramofonskih itd. :)

A el mogu spojiti neki drugi izvor zvuka na to a da nije gramofon? Predpostavljam da je problem digitalni/analogni signal? Mozda bubam gluposti xD
----------------------------------------------------------------------------------------------
Real Radios Glow in the Dark!
Klokan

PostPostao/la tom_hifi » 25 ožu 2012, 13:11

Ne možeš. Gramofonski ulaz je samo za gramofon. S tim da ti opet postoji MM/MC razlika, to u tome već ni ja nisam kompetentan bez dodatnog guglanja :D
tom_hifi

PostPostao/la sonny » 25 ožu 2012, 13:31

Klokane izguglaj što je to RIAA ekvalizacija koja se koristi kod snimanja/reproduciranja vinila, pa će ti biti jasno zašto ne možeš spojiti "običan" signal na gramofonski ulaz... Mislim možeš, ali... :D
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la Khadgar2007 » 25 ožu 2012, 13:32

na gramofonski ulaz ne možeš spojiti ama baš ništa doli gramofona. signal gramofona je reda ako se ne varam oko 15mV znači pretpojačalo to treba digunti na jedno 1V ili tako nešto, a da staviš izlaz iz mobitela,laptopa ili tako nečega pojačalo bi ti taj signal povećalo na tko zna koliko a i odrezalo podosta jer radna točka gramofonskog pojačala nije predviđena da radi sa tolikim ulaznim signalom.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » 25 ožu 2012, 15:15

Mogu se spojiti različiti izvori zvuka, jer se radi o ulazu za kristalnu/piezzo/keramičku gramofonsku zvučnicu (~500mV/1MOhm), i zapravo se može spojiti sve osim MM i MC gramofonske zvučnice. Najčešće traba staviti dodatni potenciometar/trimer (50-250kOhma/log) sa veznim kondenzatorom (10-100nF) i eksperimentirati sa vrijednosti kondenzatora.
davorin

PostPostao/la tubeman » 25 ožu 2012, 15:19

Dečki, dajte proučavaje malo više teorije.
Barem toga ima koliko hoćete, pogotovo na netu.
Nemojte se ljutiti, ali nema smisla raditi nešto o čemu se nema pojma, a ne želi se naučiti, već postići rezultat samo s instant odgovorima.
Na taj način se mogu postići samo razočaranje i (elektro)stresovi.
Prvo treba naučiti kako to radio prijemnik uopće funkcionira.
Koji su i kako rade pojedini sklopovi, što je to AM, što je FM.
Nakon toga treba naučiti čitati šeme.
A prije nego turimo nos "ispod haube", treba naučiti duboko poštovati visoke napone (kakvi god oni bili) i iskreno usvojiti strah prema njima.
SMRTNO SE STRADATI MOŽE SAMO PRVI PUTA, i tada sigurno nećeš saznati koliki je napon za to bio dovoljan.
Ako netko od vas (sami će se prepoznati koga to ide) iskreno želi naučiti nešto više, neka se javi pa ću mu poslati link na neku od zgodnih knjiga koje se time bave. Nadam se da neće završiti samo još jedan NET ulov u bespućima skinutih gigabajta potrebnih i nepotrebnih stvari.

Ali evo ipak jedan mali hint:
U vrijeme kada su se ti radiji proizvodili (do sredine šezdesetih godina), MM, a pogotovo MC zvučnice nisu bile za njih predviđene.
Koristile su se gotovo isključivo kristalne zvučnice.
Dovoljno je samo malo proguglati i pronaći će se sve o njima, pa i karakteristike.
Tu će se naći i podaci o izlaznim naponima, impedancijama i svim ostalim parametrima.
Za početak pipni prstom na "živi" (neuzemljeni) pol ulaza za gramofon pa će se odmah čuti fini brum.
Po njemu (ako imaš iskustva) već možeš zaključiti jako puno.
Nakon svih ovih rasprava na forumu već bi i vrapci, kada bi pogledali na shemu, prepoznali NF dio u radiju i sklop na koji je spojen gramofonski ulaz pa da sve bude jasno. I da nekakvi milivolti i Ohmi tu nemaju što tražiti.

Inače sam odlučio ne sudjelovati u jalovim raspravama, ali nisam imao srca da vas Khadgar odvede na krivi put, a i u početku obećavajuća tema je krenula prema (bez ljutnje) diletantizmu.

Još jednom, bez ljutnje, molim.
Iako smo rekli da je politika zabranjena na forumu, sve mi se više sviđa stav jednog našeg minstra koji kaže da ga uopće ne zanima da bude "popularan" i da ga ljudi vole, već da bude učinkovit.
Pa, ako ova moja "kritika" urodi plodom, ja jako zadovoljan.

Vidim da me Davorin koju minutu pretekao (i bio vrlo diplomatičan ;) )
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » 25 ožu 2012, 15:34

davorin je napisao/la:Mogu se spojiti različiti izvori zvuka, jer se radi o ulazu za kristalnu/piezzo/keramičku gramofonsku zvučnicu (~500mV/1MOhm), i zapravo se može spojiti sve osim MM i MC gramofonske zvučnice. Najčešće traba staviti dodatni potenciometar/trimer (50-250kOhma/log) sa veznim kondenzatorom (10-100nF) i eksperimentirati sa vrijednosti kondenzatora.

E na taj tip zvučnice sam potpuno zaboravio, hvala na dopuni. :hail:
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la Mate » 25 ožu 2012, 20:43

tubeman je napisao/la:...

Vidim da me Davorin koju minutu pretekao (i bio vrlo diplomatičan ;) )

Onda bi Davorin moga u ministre :lol:

Mene ne čudi da su neki skroz zaboravili na keramičke zvučnice, Klokan vjerojatno niti ne zna da su postojale.
Mate

PostPostao/la tom_hifi » 25 ožu 2012, 22:05

Ne znam ni ja da su postojale ;)

Sve u svemu, evo Klokane odgovora na tvoje pitanje od kompetentne osobe. Vrlo korisno štivo. Baš mi je drago da ima ljudi koji su spremni uskočiti savjetima koji svakako olakšavaju nama neiskusnijima. :hail:
tom_hifi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Refresh starih uređaja

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 3 gostiju.