Izrada zvučnih kutija

Re: Izrada zvučnih kutija

PostPostao/la Mate » 30 svi 2011, 20:16

zerowaf je napisao/la:Poučno, lijepo dokumentirano i korisno!
Hvala,Deane!

Kako ga možeš hvaliti za ovo!?! Ništa nije rekao što je važno.
Najprije to rezanje i spajanje. To je zafrkan detalj i tu treba da izbrlja trikove na sunce. Kako se odabiru šare i godovi, kako se to spaja jedno u drugo da se što manje vidi prelaz da ne kažem da se ne smije vidjeti nikako. Znači koliko velike komade furnira treba nabaviti, koliko velikih uopće ima. .....

Lijepljenje! Ne treba li prije pritiskanja i stezanja šagod provaljat, istisnuti zrak, višak ljepila? Čime valjati, u kojem smjeru...?

Obrezivanje rubova? Opet, u kojem smjeru, neka slika bi pomogla da se vidi položaj alata.
Zaobljeni rubovi? Kako? Šta? Di je spoj, kako spajati, uklapati?
Ajmo, trikove na sunce.
Mate

PostPostao/la zerowaf » 30 svi 2011, 21:29

Vidim Mate, da si ti upućeniji od mene u temu, pa znaš gdje su zamke.
Meni je i ovo za PRVU informaciju odlično.

P.S. Kad klikneš na "potpuno uređivanje" otvori ti se zaslon sa ponuđenim emoticonima.
Ovako nekome post može izgledati nepotrebno grubo, a ja bih se mogao i uplašiti što me grdiš za pohvalu iako znam da nije tako :lol:
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la Dean » 30 svi 2011, 21:35

Mate je napisao/la:Kako ga možeš hvaliti za ovo!?! Ništa nije rekao što je važno.

Pa rekao je Harkonen da prešutim važne stvari!! :lol:

Mate je napisao/la:Najprije to rezanje i spajanje. To je zafrkan detalj i tu treba da izbrlja trikove na sunce. Kako se odabiru šare i godovi, kako se to spaja jedno u drugo da se što manje vidi prelaz da ne kažem da se ne smije vidjeti nikako. Znači koliko velike komade furnira treba nabaviti, koliko velikih uopće ima. .....

Nema tu neke tajne..
Kod furnira odabir godova i šara je stvar izbora i onoga što želimo dobiti.
Furnir se obično slaže ili "sljedno" ili "zrcalno". Kako ćete ga staviti, stvar je Vašeg izbora.
Možete raditi intarzije, kombinacije više furnira, ma mislim, ima toga kolko hočete...
U firmama tipa Frishais, Furnir(možda) i sličnima, koje prodaju furnir, možete tražiti uslugu "biganja" i šivanja. Biganje je obrezivanje furnira.
Možete i naručiti več gotove "plahte" po Vašim dimenzijama, ali tada ćete svakako platiti najvišu cijenu po kvadratu.
Dobar spoj, svakako je dobar put ka ljepom i urednom poslu.

Kakvih furnira ima?
Svih "fela"
Raznih dužina i širina, no svojstveno im je da se ne može kupiti koliko trebate nego cijeli "bunt". Bilo bi pametno nacrtat na komadu papira "stranice" od kutija radi lakšeg izračunavanja količine furnira.
U pravilu ispada da Vam treba skoro dupla količina furnira. :o

Mate je napisao/la:Lijepljenje! Ne treba li prije pritiskanja i stezanja šagod provaljat, istisnuti zrak, višak ljepila? Čime valjati, u kojem smjeru...?

Čitati sa "razumijevanjem" Opisao sam ljepljenje sa PUR ljepilom, znači niš od ovog gore ne treba.

Mate je napisao/la:Obrezivanje rubova? Opet, u kojem smjeru, neka slika bi pomogla da se vidi položaj alata.
Ajmo, trikove na sunce.

Skidat višak furnira možete sa brusilicom, glodalicom, turpijom i loptom (ovo zadnje Vam neću reči kako se radi).
U kojem smjeru?
Suprotno od logike !
Eto sve sam rekao !!

slika
Dean

PostPostao/la zerowaf » 30 svi 2011, 21:41

Može li jedan poluoftopic?
Koje su firme najpovoljnije za nabavku špera i koje mogu precizno izrezati?
Nadam se da neće prerasti u raspravu zbog toga što to nije ovdje tema, ali poneko ime ili link bez previše objašnjavanja bi pomogao. :)
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la Dean » 30 svi 2011, 21:49

zerowaf je napisao/la:Može li jedan poluoftopic?
Koje su firme najpovoljnije za nabavku špera i koje mogu precizno izrezati?
Nadam se da neće prerasti u raspravu zbog toga što to nije ovdje tema, ali poneko ime ili link bez previše objašnjavanja bi pomogao. :)

Ne znam da li su najpovoljnije, ali ja kupujem u Frishajsu jer imaju najveći izbor.
Kad pročitaš post, on će se sam uništiti......
Dean

PostPostao/la zmajz » 30 svi 2011, 22:51

Moje iskustvo sa šperom ovih dana (radim jedne malecke zvučnike sa FR10 Visaton):
Furnir nema špera (gotovo ništa, ali treba provjeriti za pojedine debljine, skladište im je bilo prazno neki dan), ali će iskrojiti iz donešenog materijala.
Javor i Iverpan prodaju samo cijele ploče
Haubau reže koliko trebaš i samo to plaćaš. Hoće i iskrojiti po mjeri, ali nemaju stolni precizni cirkular pa treba biti ponešto oprezan.
Ovo je report iz ZG, za Vž i ostale neam pojma.
zmajz

PostPostao/la Mate » 31 svi 2011, 11:39

Čim si ovoliko nadopunio, znači da sam bio u pravu (da ne zaboravim smješke :lol: :lol: :lol: :lol: )

Dean je napisao/la:
Mate je napisao/la:Kako ga možeš hvaliti za ovo!?! Ništa nije rekao što je važno.

Pa rekao je Harkonen da prešutim važne stvari!! :lol:

Znao sam ja da je to udruženi pothvat, samo je trebalo čekat da vidimo koja velika riba će isplivat :D :D :D :D

Dean je napisao/la:Nema tu neke tajne..
Kod furnira odabir godova i šara je stvar izbora i onoga što želimo dobiti.
Furnir se obično slaže ili "sljedno" ili "zrcalno". Kako ćete ga staviti, stvar je Vašeg izbora.

Ma to je zapravo najvažniji dio prije početka furniranja. Očito je da treba znatno veća količina furnira od netto potrebne, upravo radi mogućnosti uparivanja. Ja nemam iskustva s kupovanjem furnira pa ne znam kakav se može nabaviti po pitanju dimenzija ali i izvornika. Jedino što znam da se svaki RollsRoyce furnira furnirom od jednog stabla i da je sve kompletno zrcalno. Ono furnir na lijevim vratima je zrcalan sa onim na desnim. :lol:
Kako se recimo režu komadi koje kaniš spojiti? Je li se stave jedan preko drugoga pa se zajedničkim rezom prerežu oba komada odjednom? Čime se to reže da ne smrvi rub furnira? Je li dobar skalpel dovoljan?

Dean je napisao/la:
Mate je napisao/la:Lijepljenje! Ne treba li prije pritiskanja i stezanja šagod provaljat, istisnuti zrak, višak ljepila? Čime valjati, u kojem smjeru...?

Čitati sa "razumijevanjem" Opisao sam ljepljenje sa PUR ljepilom, znači niš od ovog gore ne treba.

Nemam pojma koje je to PUR ljepilo. Niti imam ideju kako izgleda. Valjda kao pjena :)

Dean je napisao/la:
Mate je napisao/la:Obrezivanje rubova? Opet, u kojem smjeru, neka slika bi pomogla da se vidi položaj alata.
Ajmo, trikove na sunce.
Skidat višak furnira možete sa brusilicom, glodalicom, turpijom i loptom (ovo zadnje Vam neću reči kako se radi).
U kojem smjeru?
Suprotno od logike !
Eto sve sam rekao !!
[/quote]
Ajde recimo da jesi :D
Mate

PostPostao/la Dean » 02 lip 2011, 21:00

Pa sad ne znam ni gdi sam stal....

No kak se ono veli, ak ste dobro zaljepili rubove, otprilike bi trebalo ovak izgledati:
slika
slika

Brušenje je "informativno" tj, radim ga samo da pripremim sljedeću fazu. Konačno brušenje je na kraju..

Ovak izgleda kompletan:

slika

Rupe su napravljene tek toliko.

Kada budem gotov sa furniranjem, onda ide sve na fino.
Dean

PostPostao/la xyrion » 02 lip 2011, 21:17

Ova zaobljenja izgledaju posebno zaj*bano za napravit. Svaka čast, odlično izgleda!
xyrion

PostPostao/la admin » 03 lip 2011, 21:00

Tema je malo prociscena. :D
Dean, mozes nastaviti.
admin
Site Admin

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.