Proračun kompresijske kutije za subwoofer

Re: Proračun kompresijske kutije za subwoofer

PostPostao/la the_bebe » 30 sij 2013, 13:56

jes...jbg bio si u pravu...uglavnom ovaj šta sam ti ja postao bio bi dobar za sub ali mislim da ovaj tvoj model neće dobro raditi kao sub...vidim da pišu da je namjenjen za bass,mid područje... ;)
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la ilimzn » 30 sij 2013, 14:02

A sad pocionju igre oko maksimalne ekskurzije membrane i koliku snagu se moze aplicirati na kojoj frekvenciji...
Eto, da je to jednostavno, svi bi doma konstruirali zvucnike :)
ilimzn
Iron Man

PostPostao/la gigabyte091 » 30 sij 2013, 14:25

Ovaj Driver čak i ne zvuči loše, barem meni, koji i nisam baš neki zahtjevan slušatelj, ali mislim da može bolje.

Mislio sam ga prodati i kupiti ovaj driver: http://www.dobar-zvuk.hr/hi-fi/8home/home_w10.htm

Imam iskustva sa 8Home visokotoncima koji su po meni odlični, pa valjda ni dubokotonac nebude razočarao.

Što se tiče jednostavnosti izrade, nisam ni očekivao da bude lagano :D al imam volje da napravim to kako spada
gigabyte091

PostPostao/la Mate » 30 sij 2013, 21:19

Ovo ti nije dobar driver za sub bas.
Ono što meni pada u oči je maximalna exkurzija membrane je Xmax=1mm.

A kao neka generalna ocjena i primjenjivost ovog drivera dana je ovdje:
ako ti je firefox browser koristi link:
http://translate.google.hr/translate?client=firefox-a&hl=en&ie=UTF8&oe=UTF8&twu=1&u=http://www.petoindominique.fr/php/mysql_thiele_seul_ref.php%3Fref%3DSP-250PA
ako ti je drugi browser idi na original link: http://www.petoindominique.fr/php/mysql_thiele_seul_ref.php?ref=SP-250PA
pa cijelu stranicu odvedi na google - translate ili čitaj direkt franzosiš.

skrolaj dole do podnaslova:
Cabinet or enclosure recommended for MONACOR SP-250Pa:
ili
Baffle ou enceinte conseillés pour le MONACOR SP-250PA :
Vidiš da je sve u crveno i jedno žuto. Trebalo bi bar nešto da je zeleno.
Drugim rječima nije za preniske bas aplikacije. VIše odgovara za gornji bas i mid aplikacije i to razglasne. A kako je jedan od naj jeftinijih možeš se igrat s njime kolko te volja, a da te ne boli duša kad se pokida.
Mate

PostPostao/la gigabyte091 » 30 sij 2013, 21:23

Koja bi bila onda preporuka dobrog drivera ?

Blizu mi je dobar zvuk i sviđaju mi se driveri od proizvođača 8Home, dao sam gore link od jednog drivera.

Inače kada sam kupio visokotonce od istog, dobio sam za svaki papir na kojem su sve moguće vrijednosti i grafovi. Proizvođač se potrudio dati što više informacija krajnjem korisniku.
gigabyte091

PostPostao/la Mate » 30 sij 2013, 21:54

gigabyte091 je napisao/la:Koja bi bila onda preporuka dobrog drivera ?
....

Najbolje ti je malo varati.
Potraži već provjerene projekte pa traži driver, Naime provjerene konstrukcije su puno zahvalnije. Kako ti je Ilimz naveo, za samostalno konstruiranje zv. kutija potrebno je znatno više znanja od pi puta oko i online kalkulatora.. Jednostavno, tim putem nećeš dobit rezultata "kako spada". Pogotovo za drivere koji ne odgovaraju željenoj aplikaciji. A ovdje na forumu ima svega par ljudi koji su u tom području doma i pitanje da li imaju volje i vremena dizajnirati tvoj zvučnik od nule.

Međutim prije nego kreneš bilo bi dobro da sam znaš što hoćeš. Npr ako ti treba sub, pretpostavka je da već nešto imaš. Dakle najosnovnije pitanje što taj sub treba pokriti? (koji f opseg)
A onda bi trebalo definirati SPL , max snagu, potrebno pojačalo za željeni SPL a da bude u skladu s ostatkom sistema.....
Dakle najprije definicija potrebnog.
Mate

PostPostao/la gigabyte091 » 30 sij 2013, 21:59

pa trebao bi pokriti područje od kojih 30ak Hz do oko 120 Hz, snage 100 do 120W RMS-a

Znači najbolje nać gotov projekt i iskopirati ga
gigabyte091

PostPostao/la sonny » 30 sij 2013, 22:03

Meni se čini da su dani podaci ( barem što se tiče frekv. opsega prilično optimistični...
U principu ja to gledam ovako...
Ako ćeš napraviti iole kvalitetnu kutiju, samo MDF i potrošni materijal će te izaći 300+ kn...
Gurnuti u to driver koji ruku na srce ni vizualno ne izgleda bajno, a još je k tome i low budget, IMHO neće završiti dobrim rezultatom...
Ne znam kakvi su ti prohtjevi ni očekivanja i znam da odnekuda treba početi, ali radije uštedjeti koju kunu više, pa kupiti nešto bolje...
Osobno se ne bih libio ni pogledati nešto i iz auto programa... Pa čak i polovno, nađe se vrhunskih stvari za ne puno novaca...
A mislim da će rezultat biti puuuno bolji...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PostPostao/la gigabyte091 » 30 sij 2013, 22:16

s donje strane stavim driver, da tuče u pod. Kao što rekoh, nisam neki audiofil, i ovaj driver mi i sada dobro zvuči, samo bih htio napraviti poštenu kutiju za njega, možda ubaciti onaj od 8 home driver.
gigabyte091

PostPostao/la sonny » 30 sij 2013, 22:29

Pa nema veze audiofilstvo ( ili bilo koja izvedenica tog pojma ) s frekv. opsegom drivera koji te neće zadovoljiti u primjeni koju postavljaš pred njega...
Kako napisah, poštena kutija će te nešto i koštati...
I tko kaže da će ona volumenom odgovarati i za neki drugi driver koji u istu ubaciš...
Mislim nije to "nuklearna" fizika, ali isto tako nije svejedno ima li kutija volumen 25 ili 35 litara...
A nekad je ovdje bilo dobro.......... Šteta.......
sonny

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.