koji OB driver za 300-3khz LR2

Re: koji OB driver za 300-3khz LR2

PostPostao/la next » 31 ožu 2013, 23:14

"The term dipole derives from the fact that the polar response consists of two lobes, with equal radiation forwards and backwards, and non perpendicular to the axis. This can be useful in reducing the stimulation of resonant room modes at low frequencies. It also results in high frequencies being reflected from any rear wall, which can enhance the naturalness of the sound in typical listening rooms by creating more diffuse reverberation, though in theory it could detract from stereo localization. "

http://www.mh-audio.nl/ob.asp
stvarno...ne vidim poantu na višim frekvencijama za back to back tweeterom,uostalom zašto se onda pokušavaju smanjiti refleksije u sobi s akustičkim tretmanima(ne bass trape)?
zar ne čine najveću razliku u zvuku dipola niži tonovi i manjak rezonancija zbog kutije i sobe ?
+ Reverberation is the persistence of sound in a particular space after the original sound is produced.[1] A reverberation, or reverb, is created when a sound is produced in an enclosed space causing a large number of echoes to build up and then slowly decay as the sound is absorbed by the walls and air.[2] This is most noticeable when the sound source stops but the reflections continue, decreasing in amplitude, until they can no longer be heard.(wikipedia za reverberation)

rasipanje reverberacije khm.... radije bih pin point stereo sliku. nije li to kontra intuitivno sa tweeterom onda?

imho best buy - bass:
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=1969
visaton ws25e - qts=1
i FR driver
http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7245
nekakve su nepravilnosti u cijenama... isti ti modeli u drugim veličinama su puno skuplji naspram konkurencije.
sp-165x košta kao i bg17 - 15tak eur bez pdv , dok sp-200x 43 eur naspram bg20 25eur, plus monacor ima bolji FR, sad nisam gledao TS parametre...ali...
tweeter: http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7778
prema zaphovim testiranjima, potpuno upotrebljiv.
next

PostPostao/la zmajz » 31 ožu 2013, 23:44

Nevidiš poantu? Upravo u citatu sa mh-audio navodiš poantu (...which can enhance the naturalness of the sound in typical listening rooms ...). rezonanciju kutije i sobe ne treba brkati, to su različite stvari. A isto tako, reverberacija i refleksija nisu isto, iako su donekle povezane.
zmajz

PostPostao/la elvis » 01 tra 2013, 10:40

@next.... OB je dipol, pa ga tako treba napraviti od početka do kraja. Sve drugo su kompromisi na koje se ide zbog pojeftinjenja projekta, što u pravilu završi tek zadovoljavajućim rezultatima. OB je tek dio zvučne kutije, a u ovom slučaju zvučna kutija je soba gdje će OB biti smješten. OB se mora ugoditi za svaki prostor zasebno, od pozicije do elementa skretnice (rez, atenuacija) i u drugom prostoru ako se ne ugodi za isti sigurno neće zvučati dobro. OB-i imaju jedank nesretni kraj priče kao npr. Lowtheri u hornama, a taj je da samo mali dio glazbene kolekcije zvuči izvrsno, a ostatak prosječno, često ispod prosječno do neslušljivo. No ono malo što zvuči izvrsno, zapravo je nagrada za trud i utošena sredtva i zato bi se jednog dana volio ponovno pozabaviti time. OB je znači popriličan kompromis, pa onda bar u izradi treba te kompromise svesti na minimum. Inače kako god okreneš i koliko god pojačaš bass na aktivi bez obzira na širinu panela koji relano može stati u prosječne životne prostore, 0,8m odmaka od zida je nedovoljno. Poništavanje faza u basu je nemilosrdno, pomoći tu nema izuzev odmaka od straženje zida. Na kraju krajeva jedan H frame u bass sekciji ili 1/2 H framea (open back), popapa za doručak panel širok 60 cm + bokovi cca 15 cm, znači i tu treba dobro odvagnuti kojim putem ići.

Što se tiče upita koji je najbolji driver za midove... pitanje je vrlo teško, i zato nema previše odgovora i sumnjam da će neko dati odgovor koji će te uvjeriti da je baš taj driver dobitna kombinacija. Oni koji su radili OB-e svjesni su problema odabira mid dirvera, pa ne savjetuju ništa, a oni koji nisu radili OB mogu samo pretpostavljati koji bi to driver mogao biti podesan. Ovdje si prepušten sam sebi, čeka te mukotrpan put istraživanja, pa ti predlažem da za mid napraviš nekakav fleksibilni modul koji ćeš lako mijenjati na OB panelu, a sve u cilju isprobavanja različitih drivera. Jednostavno ne postoji niti mala šansa da iz prvog pogodiš driver koji će ti naviše odgovarati u zvučnom smislu. OK možda postoji ali to bi onda bio npr. WESTERN-ELECTRIC 754A ili kao li mu je već oznaka... ali kako to nabaviti i kako to platiti...??

@zmajz.... "Visaton BG20 za sredinu i Visaton TW 6 NG za visoke" ... sviđa mi se razmišljanje. Ja bi samo dodao bar 4x BG20 po svakom OB-u. he he he he :). Line Array je nešto zbilja neobično zanimljivo i moja daljnja istraživanja biti će fokusirana u tom smjeru. Frustira jedino nabava drivera, em što mora biti prihvatljiv u tehničkom smislu em što moraš kupiti gomilu istih drivera.. vrlo vrlo bolno za novčanik.

Pozz
e
elvis

PostPostao/la baka » 01 tra 2013, 10:53

Nemam iskustva sa OB ali su moja skrivena ljubav već par godina. Puno toga sam istraživao, čitao, pratio po drugim forumima
ali se do sada još nisam odlučio upustiti u projekt. Kako mi je tu dosta stvari jasno i nije jasno, tako me ujedno i muka prčkati oko svega toga.
Kada se i ako se budem odlučio ići na projekt OB zvučnika, mislim da ću ići na nešto već prije napravljeno u svjetu DIY-a, znači relativno provjeren projekt.
ajde da i ja nešto naučim
baka

PostPostao/la next » 24 svi 2013, 21:39

Mid je stvoren za dipol, i jako dobro simulira sa tweeterom u dipolu.
skretnice drugog reda(elektroničkog) na oko 2khz na midu i 3.5khz na ribbonu ( i jedan i drugi imaju peak oko 3khz, a sto je notch nego kombinacija hipass i lowpass-a razlicitih frekvencija) - minimalna faza očuvana i ribbon će biti pomaknut u ravninu sa midom naravno, mid ima prilično konstantnu imp. pa možda zobel i nece trebati, kao sto ni za ribbon vjerojatno nece. u praksi ćemo izmjeriti sve i naravno očekivati malo veće zavojnice, no o tom potom. 92db/2.83V minimalno. off axis response bi trebao biti dobar, limitiran vertikalno ribbonom. baffle 40cm.

Koji 12" woofer za kutiju oko 100L(moguce i nesto veci volumen? moze i zatvorena i BR,ali jako dampirana i jako nisko tjunirana) na koju ce ici dipol .Fs sto nizi, Qms mora biti visok(dakle i cms, a rms sto nizi) - mehanički nedampiran zvučni, a efikasnost nesto niza je nuzna i mogu podnijeti iznad 90db/2.83v (hoffmanov zakon). ~150hz 12db/oct c/o. aktivna skretnica + biamping(aktivan bsc i/ili bass boost =rc filter). tendencije prema pro wooferima.

Peerless 830669 - sve odrađuje korektno,ali nije neki bang/buck baš, s malim magnetom i težom membranom,iako radi i u zatvorenoj kutiji i sealed dosta dobro ....
Beyma 12BR70 (RMS - 7kg/s :chin: strah me je jako da ce biti "mrtav" zvucnik, preveliki mehanički gubici su to ipak...inače mi se zaista svidio i doseže do f3 ~35 u BR kutiji od 90L + jako povoljan i tako sexy izleda :love: )
Beyma SM112/N (trenutni kandidat za oko 120€ - netko je rekao na velikom diyA da svira znatno bolji midrange od mnogo skupljih beymi, TS parametri su stvarno super, ali visok FS - mozda u sealed kutiju pa eq?, i bez problema se zbog vece osjetljivosti odradi BSC sa pomaknutim frekvencijama skretnice)?
SS Discovery 26w-8534g00 (10" - stvarno lijepi TS parametri,ali tko ce se patit s cone break-upom tolikim,nije nemoguce u aktivi podesiti notch,ali 10" je premalo ipak)
stvarno ne bih išao od više od 150€ po driveru i hocu nesto posteno,sto cu godinama imati i koristiti u drugim kutijama i drugim projektima.

ne bih isao na 15" ipak.
hvala
next

PostPostao/la beboni » 24 svi 2013, 22:12

elvise mestre,kako ti se cini ovo:

http://jm.plantefeve.pagesperso-orange.fr/dipolex.html

4 fullrange drivera po dipolu,skoro line array dipol zvulja.
beboni

PostPostao/la NINO.S » 25 svi 2013, 06:44

NEXT
Baci oko na Faital pro
FE serija
Imas ih kod Nik-a (SUBING)
Cijene manje nego u europi

Pozdrav
NINO.S

PostPostao/la next » 25 svi 2013, 19:58

uglavnom... tražim 12" sa fs oko 35, qts prema 0.4, qms >5, spl > 92db/2.83v.
po mogucnosti pro driver.
hvala, pogledao sam i faital i sica, nista sto jako iskace iz prosjeka. faital ima fantastični 12" sa 4" VC i 12mm xmaxom i fs iznad 40,medutim eq i LT ;), ali oko 300€/komad.

ipak bih se ograničio na 100€(150 max max)

http://www.sonido.hu/adat_pdf/scw-300.pdf ludnica zvucnik, poslao upit za cijenu, imam vezu u Budimpešti pa mogu i lakše doći do zvučnika pa ako ću morat malo više pljunuti za drivere, vrijedi.
od interesa su i njihovi FR alnico driveri :)
next

PostPostao/la zendral » 25 svi 2013, 20:24

Pozdrav,
Ja od prošle godine imam Sonido SCW300 + SFR175 FR, bas je odličan, brz i vrlo fin,lagana papirnata membrana, a FR može vrlo visoko ( nemam visokotonca ), srednji su odlični. Vlasnik Sonida, Gosp. Varga je vrlo ljubazan i prije puta u Peštu sve smo dogovorili mailom. Za te novce teško je naći nešto bolje, tj. mislim da i za dosta više love nema nečeg takvog. Old school.
zendral

PostPostao/la next » 05 lip 2013, 15:21

biti ce sonido najvjerojatnije :)
sad malo stisnut ispite na faksu, pa nadajmo se ako sve bude ok, u kupovinu.
fountek + gradient fr + mltl sonido.... cure mi sline :)
isprobat ce se i varijanta sonido + bg neo8 na 800hz
nadam se da ce biti nesto od ovoga svega.
next

Prethodna

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.