TQWT WESTRA

Re: TQWT WESTRA

PostPostao/la harkonen » 19 tra 2012, 08:13

Koji razmak imaš između kutija, kakva je širina slike s obzirom na vertikalnu orjentaciju drivera?
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la LesFaul » 19 tra 2012, 10:17

harkonen je napisao/la:Koji razmak imaš između kutija, kakva je širina slike s obzirom na vertikalnu orjentaciju drivera?

Znas, i meni je to palo na pamet! Neznam kako ce se ove kutije nositi s pozornicom, jer svi znamo da je pozornica orjentirana lijevo-desno, a ovi su vozaci okrenuti gore-dole..... Da polozi zvucnjake? :?
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la davorin » 19 tra 2012, 10:25

harkonen je napisao/la:Koji razmak imaš između kutija, kakva je širina slike s obzirom na vertikalnu orjentaciju drivera?

Zar vertikalna orjentacija drivera ne daje širu sliku i manju ovisnost o poziciji slušatelja?
Kraći dio membrane lijevo i desno od visokotonskog lijevka je zadužen za srednje tonove, u većoj mjeri od dužeg dijela membrane koji osigurava niže tonove, a kako su našem uhu za pozicioniranje važniji visoki (viši) tonovi od niskih, nije li time i osjetljivost na poziciju slušanja manja?
Najviši tonovi dolaze iz okruglog lijevka, te bi tu horizontalna i vertikalna zvučna slika trebale biti jednake?
Sjećam se da su vertikalni nizovi zvučnika u razglasnim kutijama proširivali horizontalni kut optimalnog slušanja.
davorin

PostPostao/la Eko Eko » 19 tra 2012, 10:28

Samim tim što su "vertikalno" montirani bit će bolja horizontalna disperzija zvuka.

edit pretekao me davorin, kojem ovim putem upućujem pohvale i želje da dovrši projekt do TF-a
Zadnja izmjena: Eko Eko; 19 tra 2012, 10:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
Eko Eko

PostPostao/la davorin » 19 tra 2012, 10:31

Eko Eko je napisao/la:Samim tim što su "vertikalno" montirani bit će bolja horizontalna disperzija zvuka.

Tako sam i mislio, ali već se dugo ne bavim zvučnicima i zvučnim kutijama, pa sam malo van toka događaja. :D
davorin

PostPostao/la harkonen » 19 tra 2012, 12:10

Hmmm,hmmm, objašnjenje mi je logično. No, nema li i lijevak samog ovala neku ulogu u disperziji....
Vidim da bismo mogli o praktičnoj spoznaji pitati Elvisa koji ga je postavio horizontalno:

elvis-ob.jpeg
elvis-ob.jpeg (40.62 KiB) Pogledano 9061 put/a.

i Predcednika koji je oval orijentirao vertikalno, ali sa poluhornom koja ima varijabilnu, zvanu - štapnu eksponenciju :lol:

zf-ovali.JPG
zf-ovali.JPG (36.37 KiB) Pogledano 9061 put/a.

harkonen

PostPostao/la Mate » 19 tra 2012, 12:59

Mate

PostPostao/la davorin » 19 tra 2012, 14:38

harkonen je napisao/la:Hmmm,hmmm, objašnjenje mi je logično. No, nema li i lijevak samog ovala neku ulogu u disperziji....
Vidim da bismo mogli o praktičnoj spoznaji pitati Elvisa koji ga je postavio horizontalno:

i Predcednika koji je oval orijentirao vertikalno, ali sa poluhornom koja ima varijabilnu, zvanu - štapnu eksponenciju :lol:

Kod Elvisa sam slušao tu kombinaciju, gdje su 4 zvučnika postavljena pojedinačno horizontalno, ali u vertikalnoj liniji, a dojam je bio da položaj slušatelja nije bio kritičan dokle god je visokotonac bio usmjeren direktno, dok su se srednji tonovi čuli podjednako na prostoru oko 0,5m lijevo i desno od sredine.
Zapravo su u njegovoj kombinaciji srednji tonovi i bili izvanredni, problem je bio u niskim frekvencijama (nikako se nije mogao uskladiti fazni pomak bas zvučnika u odnosu na srednje i visoke), kao i ravnomjernosti (efikasnosti) pojedinih zvučnika.
davorin

PostPostao/la harkonen » 19 tra 2012, 14:45

Da, baš na trećoj stranici tog pdf-a prikazuje horizontalni i vertikalni odziv, na 1kHz su u ova smjera isti,
na horizontalnom je, kako se ide prema gore, disperzija šira tako da se potvrđuje gore navedeno.
Dan je korisno prošao čim se ponešto novo nauči.....
harkonen

PostPostao/la zmajz » 20 tra 2012, 02:18

Kud odoste u teorije prije nego ste poslušali uradak??
U Hifi je vrlo bitno biti general nakon bitke, daklem poslušaš pa komentiraš. Ali ako vas baš interesira mislim da su Davorin i EkoEko u pravu. Razmak između zvučnika nisam mjerio, ali recimo da je jedan i pol razmah ruku, a ja slušam u nekom cca istostraničnom trokutu. Vertikalna i horizontalna disperzija me u ovom trenutku ne interesiraju jer sjedim na jednom mjestu i ne mičem se lijevo-desno, gore-dolje. Ko kip. Onaj Rodinov što sjedi a svi misle da razmišlja. Samo što ja ne razmišljam nego samo slušam kako to reproducira glazbu i ostale tzvukove. Dakle:
Jučer je to pušteno u pogon otprilike u 9:30 ujutro i pušteno da se dokazuju do negdje 18:30, vrlo intenzivno i pomalo preglasno za moj ukus i ukućana mi mojih (danas baš i nisu bili pričljivi samnom?!?!), ali sam ih htio što više forsirati. I kako je to teklo? prilično očekivano, a malo i iznad toga. Ispočetka sam slušao stojedinicu, ali im je izbor muzike bio malo prevrištav, ovo što se sad sluša, a malo su i zvučnici svojom nerazrađenošću dodali, pa sam nakon dva sata odlučio učiniti radikalan potez i ustati iz fotelje i staviti cede u gramofon za cedeje. Nije samo moj potez bio radikalan, no se je radikalno promijenio i zvuk.
prvo sam stavio Cd Bodana Arsovskog, dosta je zastupljen bas, ritam sekcija općenito (udaraljke itd), dosta dinamična snimka i vrlo lijepo snimljeni svi instrumenti. I to je izmjenilo dojam totalno. Najedanput se pojavio bas i taj donji registar koji nisam očekivao tako skoro. Odslušao cijeli CD bez intervencija (lažem, malo sam pojačao kad je žena otišla u kuhinju), i bio sam vrlo zadovoljan. Nakon početnog sirovog zvuka, ovo je bilo nešto sasvim drugo.
Tu je negdje uletio ručak, i ostavio sam ih da drndaju na radio, bile su uglavnom govorne emisije, a tu sam već od strarta bio zadovoljan, s tom reprodukcijom vokalnog djela (govornog) pa nisam bio zabrinut.
Nakon ručka sam išao birati što bi se dalo slušati, pa sam se odlučio pustiti Davida Gilmoura (ipak sam ja malo stariji, preš'o tridesetu..), DVD nekog koncerta, i uvodni dio (nekoliko stvari, pet-šest) je uglavnom akustična gitara i njegov vokal, pa se tu pokazala prava priroda allranger zvučnika i njihova kvaliteta reprodukcije tog srednjeg i najugodnijeg dijela spektra. Glas, k'o da on pjeva, a gitara kao da je prava, ona od drveta i žice i sve. To je bilo predobro, pa me nije više interesiralo, i sjetio sam se obećanja frendu da ću mu spržiti koncert one ženske Adele. I to ja stavim (DVD, Royal Albert Hall), ženska priča, pjeva, orkestar piči i sve po propisu. Isto sam to pustio malo jače (koncert je, kaj nije?) i moram priznati da je bilo dojmljivo. Neznam ja to opisti onako hifijaški, tipa timbar, dubina, širina, sparklig clearness itd. Ali, osim što je ženska prosta ko šlapa i zna pjevati, to je zvučalo stvarno dobro. Zvučnici su se razigrali, vrlo precizno rade svoj posao, vrlo su brzi i nikakav teret za pojačalo, nema osjećaja težine i nedostatka snage u dinamičnim pasažama, njezin je vokal tako jasan i čist, a orkestar iza nje je tu i prisutan, nimalo zapostavljen u reprodukciji. Sve se čuje, svaki detalj, i to onako kako predpostavljam da treba.
Sjećam se nekad dok sam rabio višestazne zvučnike, znao sam imati dojam prigušenosti nekih detalja u reprodukciji, kao da mi kompresiraju neke manje izražene dijelove snimke, ovdje toga nema. Sve je tu. Šta im daš, oni to propuste.
Odslušao sam cijeli koncert, s užitkom.
U samo jedan dan, zvučnici su pokazali potencijal, očekujem da će u slijedećih desetak dana se još više poboljšati/ujednačiti, iako ne očekujem tako nagle i brze promjene.
Mislim da se nisam prevario onda kad sam u Varaždinu slušao Zuzijeve uradke i zaključio da ti drajveri imaju potencijala, i to velikog.
Hvala Zuzi!
zmajz

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.