Dobro jutro Mate
Za dampiranje nekako slično razmišljamo ijako nekako naginjem da nađem neki mrvicu deblji filc ali i ona spužva mogla bi bit dobra jer nije pretjerano visoka.Kugla kao rezonantni prostor je malo specifična,teško nalazim i di malo pročitat o tome...evo moja zapažanja horna bez ikakvog dampinga ima izrazita izobličenja na određenim frekvencijama to se najbolje primijeti kod vokala ali samo kad sam u kuglu stavio (prvo što sam našo) par vunenih rukavica stvari su se puno poboljšale

kasnije sam probo se igrat postavljanjem nekog tankog filca po dnolu kugle bez da ga ni ljepim i isto je bilo bolje nego bez ičega... ugl tu se može dosta igrati a za početak ču probat samo polovicu kugle dampirat ili samo neke dijelove,a možda je dampiram cijelu pa samo skidam dampimg...bo.
Sonofila u kuglu nebi stavljo bar tako mislim jer nebi da dobijem neke niže tonove nego što bi trebali bit ili da gubim neke tonove koje bi horna slobodno mogla pojačavat.
Jasno da bi tu bilo lijepo radit mijerenja (za koja ja nažalost nemam ni opremu ni iskustvo)i puno proba ali otom potom za sad ćemo pokušat samo da se uhu svidi što više.Imam još po koji dan da se igram s ovim mojim stalcima tako da ću si malo googlat da vidim kako se ekipa snalazi s dampiranjem horna i da saznam još ponešto o tome.
Mate je napisao/la:Onako odokativno, meni se čini da je najvažnije prilagoditi unutrašnji volumen komore.
Kako je ovdje kugla dimenzionirana, vjerujem, prema promjeru drivera, da isti uopće stane na oplošje, onda je unutrašnji volumen rezultanta upravo tih parametara.
Imaš li uopće ideju kod proračuna horne koliki taj volumen treba biti?
Kugla je rađena da ima određen unutarni volumen koji nije sučajan njega sam dobio koristeči dvije formule (stranica prva ove priče)jednu koju sam našao na stranici koju mi je Roko preporučio drugu sam izvadio iz proračuna za jednu hornu sa Fostexima fe206 i obe su mi dale rezultat od 9-9.1 l za ovaj moj zvučnik i tolki je unutarnji volumen ovih kugla,bude li bilo potrebe za ga smanjivat to ću napravit na način o kojem sam bijo ranije pričo sa umetcima na dno kugle.
Da se hoče zvučnik je moguče ugradit u kuglu bilo kojeg promjera samo si treba sve prije lijepo nacrtati...