Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la Pao Pepeo » 18 ožu 2014, 14:43

Cijevi su od 20mm sa stijenokom od 1mm
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 01 tra 2014, 10:54

Evo faza od mene prozvana kao faza lako ćemo polako se nastavlja a kako se sve više nastavlja to ja više vidim da sam joj dao krivo ime no dobro :)
prvo su se spojili "trokuti" jedan na drugi tako da sam stavio komadiče lima od 4mm debljine i 15 širine da mi ih drže odvojene.Kasnije sam si trebao napravit neki stol-napravu da mi simulira položaj kugle i horne tako da mi ovi stalci ispadnu točni i jednaki jedan drugome.
Dok sam savijao ove okomite cijevi primijetio sam da nema potrebe varit metelne čepove na krajeve cijevi da mi drže pijesak u njima već to dobro odrade i najobičniji čepovi za boce i još jedna pozitivna je da uspijevam varit ovu konstrukciju i s mojim aparatom koristeći elektrode od 2mm.
Sad mi slijedi provijera dal to sve štima,postavit one tanje poprečne cijevi,napravit hvatišta za hornu i nakraju ofarbat i to bi trebalo bit to...
Privitak/ci
IMG_0479.JPG
IMG_0479.JPG (95.49 KiB) Pogledano 6472 put/a.
IMG_0480.JPG
IMG_0480.JPG (113.01 KiB) Pogledano 6472 put/a.
IMG_0481.JPG
IMG_0481.JPG (156.19 KiB) Pogledano 6472 put/a.
IMG_0482.JPG
IMG_0482.JPG (84.4 KiB) Pogledano 6472 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 08 tra 2014, 18:43

Ovoga sam vikenda uspio nešto i napravit a puno mi je pomoglo lijepo vrijeme i odličan roštilj kojeg je stari napravio :hail: (bravo ćale),prvo se na vrh onih uspravnih cijevi zavarila pločica željeza debljine 10mm s urezanim navojem M10 za prihvatit kuglu.Slijedilo me je varenje poprečnih cijevčica koje su više iz estetskih razloga postavljene nego iz razloga da bi dodatno učvrstile konstrukciju koja bi i bez njih bila dovoljno jaka.
Za pravilno montirat hornu na svoj nosač bijo sam primoran doslovce je objesit da visi u zraku i da je mogu dizat i spuštat po želji...jedino tako sam mogao točno odrediti položaj horne i mjesta di mi dođu ostala dva nosača horne.Sad je jedna montirana stoji kako sam si zamislio i dosta je stabilna.Uzeo sam si neke male gumene nogice koje još moram postavit na strateška :D mijesta čisto da mi ne leži postolje na podu a i tako će mi se manje trest sam zvučnik.Sad još trebam malo pobrusit i ulickat varove (koji obzirom tko ih je vario su ispali i dosta dobri) pa bacit jednu ruku temeljne i dvije crne boje i stalci bi trebali bit gotovi.
Privitak/ci
IMG_0494.JPG
IMG_0494.JPG (111.19 KiB) Pogledano 6349 put/a.
IMG_0492.JPG
IMG_0492.JPG (125 KiB) Pogledano 6349 put/a.
IMG_0495.JPG
IMG_0495.JPG (61.57 KiB) Pogledano 6349 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 09 tra 2014, 09:42

Kada sam vidio samo stalke, moram priznati da me se nisu nešto dojmili, izgledali su mi malo konfuzno, no sada kada ih vidim ukomponirane sa hornamarekao bi da je napravljen pravi posao. Sredi te varove, baci crnu boju i to je to!

Još bi te horne trebalo krstiti ako već nisi. Ako nisi, možemo to odraditi forumski :)
elvis

PostPostao/la zbotic » 09 tra 2014, 12:40

Histrahorn!
zbotic

PostPostao/la Pao Pepeo » 09 tra 2014, 23:50

Nisam nisam još da jesam bi se sigurno več bio pohvalio :) nadam se da ću uskoro zapravo jedva čekam a i znam (naravno) koja će bit prva stvar na njima :) ali istina je da jedna horna mi več neko vrijeme pravi dobro društvo dole u garaži ali to nije ništa službeno jer ipak nije ni pozicionirana ni dampirana kako treba a stereo sliku si za sad mogu samo sanjati.Zapravo ona mi neke pute i odmaže jer kad ja pokušavam nešto napraviti krene neka dobra stvar pa jednostavno stanem da je poslušam...i tako.
Danas sam si pokušao montirat desnu hornu ali nisam stigao,malo je zeznuto postavit obe horne da su nagnute pod istim kutem a i bojim se da mi je ovaj deni stalak nešto viši od lijevog tako da možda budem trebao spustiti onu pločicu s navojem M10 za nekih 5 do 10 mm ali to ću vidit sutra.Pri pozicioniranju horni dosta mi pomaže jedna odlična aplikacija za ove naše pametne telefone a to je-Angle Meter tako mob postaje pravi kutomjer koji čak i dobro radi (danas sam je prvi put skinuo tako da sam još uvijek pod doimom kao da sam otkrijo Ameriku :D )
Isto dansas sam bacijo oko u jedan dučan u kojem drže nešto što bi mi moglo poslužit za dampiranje ali nisam još odlučio što ću a i moram ići na još jedno mijesto pogledati.U ovom mi se nekako najprimamljivije činio filc koji imaju od kojih 8-9 mm debljine ali ja bi volio da je malo deblji..imaju isto ovu rebrastu spužvu ona je od 3cm debljine i imaju jednu crnu od cm koja sliči onoj za izolirat cijevi u građevini samo je nešto gušča.Ona se koristi za zvučnu izolaciju ali meni mislim da neče bit od koristi,ja sam ih slikao tako da ako imate koji savjet slobodno navalite a ja ću još ići pogledat što se nudi tu kod mene.
Privitak/ci
IMG_0500.JPG
IMG_0500.JPG (73.41 KiB) Pogledano 6234 put/a.
IMG_0499.JPG
IMG_0499.JPG (57.87 KiB) Pogledano 6234 put/a.
IMG_0498.JPG
IMG_0498.JPG (62.5 KiB) Pogledano 6234 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 10 tra 2014, 06:58

Načelno u ovakvoj konstrukciji ne bi trebalo pretjerivati. Nešto tlaka treba pustit i prema grlu horne. :D
Budući je unutrašnjost komore kugla, što je vrlo pozitivno glede stojnih valova unutra, također ne bi trebalo preveć toga dampiranja.
U načelu bilo bi za početak dobro oblijepiti polovinu kugle iznutra i to s ovim materijalom drugim po redu (spužva piramida) i eventualno bi trebalo nešto malo sonofil vune, zavisno o urođenoj nervozi drivera.
Za to bi ipak trebalo neko mjerenje ili jako dobro uho.
Onako odokativno, meni se čini da je najvažnije prilagoditi unutrašnji volumen komore.
Kako je ovdje kugla dimenzionirana, vjerujem, prema promjeru drivera, da isti uopće stane na oplošje, onda je unutrašnji volumen rezultanta upravo tih parametara.
Imaš li uopće ideju kod proračuna horne koliki taj volumen treba biti?
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 10 tra 2014, 09:53

Dobro jutro Mate :)
Za dampiranje nekako slično razmišljamo ijako nekako naginjem da nađem neki mrvicu deblji filc ali i ona spužva mogla bi bit dobra jer nije pretjerano visoka.Kugla kao rezonantni prostor je malo specifična,teško nalazim i di malo pročitat o tome...evo moja zapažanja horna bez ikakvog dampinga ima izrazita izobličenja na određenim frekvencijama to se najbolje primijeti kod vokala ali samo kad sam u kuglu stavio (prvo što sam našo) par vunenih rukavica stvari su se puno poboljšale :D kasnije sam probo se igrat postavljanjem nekog tankog filca po dnolu kugle bez da ga ni ljepim i isto je bilo bolje nego bez ičega... ugl tu se može dosta igrati a za početak ču probat samo polovicu kugle dampirat ili samo neke dijelove,a možda je dampiram cijelu pa samo skidam dampimg...bo.
Sonofila u kuglu nebi stavljo bar tako mislim jer nebi da dobijem neke niže tonove nego što bi trebali bit ili da gubim neke tonove koje bi horna slobodno mogla pojačavat.
Jasno da bi tu bilo lijepo radit mijerenja (za koja ja nažalost nemam ni opremu ni iskustvo)i puno proba ali otom potom za sad ćemo pokušat samo da se uhu svidi što više.Imam još po koji dan da se igram s ovim mojim stalcima tako da ću si malo googlat da vidim kako se ekipa snalazi s dampiranjem horna i da saznam još ponešto o tome.
Mate je napisao/la:Onako odokativno, meni se čini da je najvažnije prilagoditi unutrašnji volumen komore.
Kako je ovdje kugla dimenzionirana, vjerujem, prema promjeru drivera, da isti uopće stane na oplošje, onda je unutrašnji volumen rezultanta upravo tih parametara.
Imaš li uopće ideju kod proračuna horne koliki taj volumen treba biti?

Kugla je rađena da ima određen unutarni volumen koji nije sučajan njega sam dobio koristeči dvije formule (stranica prva ove priče)jednu koju sam našao na stranici koju mi je Roko preporučio drugu sam izvadio iz proračuna za jednu hornu sa Fostexima fe206 i obe su mi dale rezultat od 9-9.1 l za ovaj moj zvučnik i tolki je unutarnji volumen ovih kugla,bude li bilo potrebe za ga smanjivat to ću napravit na način o kojem sam bijo ranije pričo sa umetcima na dno kugle.
Da se hoče zvučnik je moguče ugradit u kuglu bilo kojeg promjera samo si treba sve prije lijepo nacrtati...
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » 10 tra 2014, 10:21

Još nešto primijetio sam da ekipa kod horna sam "sličnim" rezonantnim prostorom a to jest kod onog u obliku kocke maksimalno dampira njenu unutrašnjost i ide do toga da se dampira čak i magnet od zvučnika...sa ovako od oka dosta debelim dampingom 2-3cm.Kod horna koje imaju prostor u obliku pravokutnika ili kao kutije šibica primijetio sam da stavljaju filc samo na dvije strane a to one iza zvučnika i isto ako je taj prostor vertikalan sonofila na njegovo dno.
Moglo bi se tu razbijat glavu kolko se hoče naravno zato kad stignem ću si malo pročitat o tome jer baš me zanima.
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 10 tra 2014, 14:45

Imam dosta iskustva sa dampiranjem horne, radilo se o Fidelio horni i Lowther EX2 driveru (mada je upitno koliko bi se za Fidelio moglo reći da je prava horna :)). U biti nema pravila, ali nekakve smjernice postoje. Tlačne komore nikako ne treba pretjerano dampirati, vrlo vrlo osjetljivo područje i najmanja greška ruši zvuk do te mjere da se čovjek može duboko razočarati i u startu izgubiti volju za nastavak eksperimentiranja. Postepeno se puni, tj. prvenstveno se oblažu stjenke tlačne komore mic po mic nekakvim filcom, te se donose zaključci u kojem smjeru ide zvuk. Mukotrpan posao, frustrira što se stalno mora skidati driver pa ponovno vraćati, odličan moment da se dogodi nešto nepredviđeno. Jednom mi je Lowther skoro pao na pod, dočekao sam driver na ljevu ruku membranom prema dole (dlanu), srećom imao je onaj fazni nastavak, pa je ono spriječio moguće oštećenje vrlo osjetljive membrane i naravno zavojnice. Djelić sekunde nepažnje koja je mogla koštati skoro 500 eura :)
Što se tiče tunela i on se može lagano dampirati, neki damprraju samo stjenke, naročito na prijevojima sa "vanjske" tj. duže strane strane prijevoja, a sam početak tunela se nekada dampira sa akrilnom vunom, ali prilično razvučenom, tako da ima što manji utjecaj. Zvuk se uglavnom mijenja u području bass-midla, a to i je nakritičnije. U momentu imaš zvučnik koji se dere samo u srednjim, a u drugom da muljaju bass-midli. Za popizditi. I tako u krug danima, tjednima, mjesecima. Znači treba biti spreman na to da bi fino ugađanje moglo potrajati. Ovo su iskustva sa Lowtherom, ne moraju biti jednaka sa Fostexom, možda sve legne već nakon par korekcija.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.