Fostex horne

Re: Fostex horne

PostPostao/la FFL » 10 tra 2014, 16:13

Slažem se sa onim što su Mate i Elvis napisali. Dodao bih samo da Fostexe prvo dobro usviraš ( nekoliko stotina sati ), pa tek onda kreneš sa nekim eksperimentima sa dampiranjem. Ako hoćeš, kreni prvo sa slušanjem sa kuglama bez dampa. I sam slušam neke kutije kružnog oblika sa Tannoy 3808 , i u odnosu na klasične dizajne, količina damping materijala je vrlo skromna. Kada sam radio neki moj projekat BL exp horne za EX2 , krenuo sam sa velikom zapreminom iza drivera, pa sam izgubio pritisak u komori, pa je učinak horne bio dosta skroman. Posle sam smanjio zapreminu i sve je došlo na svoje mesto. Treba eksperimentisati i naći optimalan damping materijal , gde ga postaviti i u kojoj količini. To je dosta dugotrajan proces, brzih rezultata nema. Vidim da strpljenja imaš, pa ti ni ovaj deo posla neće biti težak. :)
FFL

PostPostao/la Pao Pepeo » 10 tra 2014, 20:32

Hvala na savjetima koje ću sigurno poslušat a i mislim da je uvijek lakše nešto dodavat nego skidati (osim kod cura :D ).Vidim da će to bit dugotrajan proces ali sigurno mi neče teško pasti dugotrajno slušanje mjuze...što se mora mora se :) Pošto se nemogu igrati geometriom same horne tako će mi dampiranje i pravilan odabir volumena kugle bit jedini način uštimavanja zvučnika kojeg ću pokušat odradit što bolje.Za prvu ruku ću dampirat 1/3 ili 1/2 kugle pa vidit kako dalje taman će se i driveri malo razradit i prvi doimovi malo slegnut pa otom potom.
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 11 tra 2014, 21:49

Dobar je nosač, predlažem da ga opituraš u neku brončanu boju. Ovako na slikama se ne vidi dobro, ali čini mi se da si malo pomjerio težište prema unutra, ili se varam?
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 tra 2014, 22:52

Odabir kuta po kojem bi horne bile nagnute dobio sam tako da sam gledao da mi se unutarnji rub od kanala di dolazi zvučanik nalazi točno iznad unutarnjeg ruba usta horne to sam odlučijo još tokom crtanja horni.To mi je dosta olakšalo pozicioniranje horni na stalke (nimalo lak zadatak) jednostavno uzme se libelu i mjeri se okomica.
Sad kad sam blizu kraja ovih zvučnika mogu reći da su ispali na nekih 95% od onog što sam si zamislio i time sam jako zadovoljan.Da idem radit još jedne ovakve horne mijenjo bi neke detalje koje najvjerovatnije samo ja vidim baš onih 5% uglavnom sitnice.
Razmišljao sam i o nekim drugim bojama za stalak ali ići ču na crnu,mat siva ni je bila druga opcija :D
Još ništa od stereo zvuka ali evo je bar stereo slikica :D
Privitak/ci
IMG_0501.JPG
IMG_0501.JPG (79.07 KiB) Pogledano 6810 put/a.
IMG_0032.JPG
IMG_0032.JPG (43.34 KiB) Pogledano 6810 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 11 tra 2014, 23:00

Pao Pepeo je napisao/la:Razmišljao sam i o nekim drugim bojama za stalak ali ići ču na crnu,mat siva ni je bila druga opcija :D
:D

Nemoj, crna će ga "ubit", njemu treba neki malo svjetliji stalak da ga upotpuni, po meni bronza (onak sa patinom) je savršena baš za to. Probaj stavit u neki paint editor par kombinacija pa ćeš vidit ;)

slika
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 11 tra 2014, 23:13

Pa i neka brončana ili nešto da baca na bakar bi pasala sigurno,malo ću si još razmislit,pogledat ali ne dugo...jer uskoro farbam a i kad si nešto zamislim od početka teško mijenjam.Pogledat ću si malo Hemerlite boje sječam se da sam davno bio farbao neku vjesalicu i još neke gluposti s tim bojama koje su nekako posebne i ima ih u nekim sličnim nijansama kao što sad spominjemo,fora su i jako su kvalitetne ujedno su i temeljna i završna farba.
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 11 tra 2014, 23:23

Tak je, malo se poigraj, imaš pravo malo umjetničko djelo i šteta bi ga bilo "spustit" nekim bizarnim detaljem. Sad u ovoj fazi te naizgled sitnice daju završni štih i touch.
Pred nekoliko dana sam ti htio predložit i da ovu plavu boju malo upotpuniš sa istom ali sa onim autolakovima koji imaju metalic pearl dubinski sjaj. Poslije mi se opet učinilo da bi to bilo pretjeravanje, ali svejedno, zvučnik ima neku svoju osobnost i lijepu zanimljivu starinsku morsku priču. ;)
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 24 tra 2014, 21:36

Evo i zadnje faze izrade ovih zvučnika koji što se tiče njihove izgradnje usudio bi se reći da tu nema više puno šta ali iako su u funkci i rade nebi rekao da su gotovi barem dak ne ih uštimam kako treba i tu ide na kraju i potpis prizviđača :D Dole su par slika da vidite kako je to ispalo a nažalost ono najbitnije preko foruma doznat nemožete a to je kako se čuju :(
Stalak sam ofarbao u mat crnu i dodao mu 3 gumene nogice tako da je sad on udaljen od poda za nekih 15mm i horna je dobro izbalansirana.Našao sam crnu gotovo identičnu onoj crnoj od tijela zvučnika i sve je ispalo kako sam htio.Ipak pogledao sam i drugih boja za stalak jer neču reći kako mi je Roko bio bacio bubu u uho več ju je bio samo vratio tako da mi je jedna bakrena boja bila jako primamljiva ali ipak sam se vratio na prvobitnu opciju.Ove horne imam u glavi takve kakve jesu pa več godinu dana skoro tako da mi je sad jako drago da sam ih uspio izvuč iz glave u stvarnost gotovo ne promijenjene.A mislim da ste i primijetili kako savjete vezane za tehničku stranu puno više prihvačam jer sam tu slabiji ali one vezane za estetiku tu sam nešto tvrđi ali i oni su uvijek dobrodošli.
Zapravo iako ova tema se još sigurno ne bliži kraju sad se još jednom zahvaljujem svima onima koji su mi pomogli savjetima,sugestiama,motivaciom i dobrom zezancijom itd. :hail: :hail: :hail: Fala škvadro!!!
Dampiranje sam riješio tako da sam prvo filc od skoro cm debljine narezao na trake pa ga postavio u kugle kako se dolje vidi,mislim da je tako nekih 1/3 kugle pokrivena.Nemojte me pitat previše zašto sam išao tako jer ni sam neznam(neke intuicije bojim se.. :lol: )ali od neku se trebalo početi,uvijek lako nadodajem ili skidam damp.Dno kugle nisam dampirao jer siguran sam da ću se igrati sa smanjivanjem volumena rezonantnog prostora na način o kojem sam bio ranije pričao.Dali će biti za time potrebe neznam,zapravo po onome što čujem neče ali probat nije teško.
Konektori su također montirani,sreča da me je razum udario u glavu pa sam ih postavio na pravo mijesto s zadnje donje strane kugla tako da kad se gleda zvučnik od ispred niti ih se ne vide.U početku sam ih planirao postavit od ispred iz nekih x razloga sad vidim da je ovako puno bolje.Istokario sam im plastične čepove koji će doći između nijh i drva kugla,dobije se sa njima da neke šajbice koje služe kao izolatori ali meni je ovako puno lijepše.
Sada dolazimo na ono što mislim svih zanima a to je zvuk tu ću probat da puno ne laprdam (malo ipak hoču :) ) jer nisam ni dovoljno stručan ni ja kao njihov tvorac nemogu bit realan ali ću vam dat neke osnovne doimove pošto mijernih instrumenta nemam.Prvo da sam ih tek jučer po prvi puta poslušao sad bi vjerujem crtao smajliće do ruba do ruba ekrana,a pošto prvi puta sam ih čuo pa gotovo prije 4 mjn još dok nisu ni bile ofarbane i to s nekim improvizirani kutijama sada sam se več malo navikao na njihov zvuk i oni prvi dimovi koji su uvijek bolji nego što jesu su se malo slegnuli.Ali stereo sliku slušam tek odnedavno prvo sam ih slušao dole u radioni di sam mogao dobro odvojiti horne i tad je stvarno užitak ih slušat.Sad sam ih odnesao u dnevni gdje imaju mjesta kolko imju tako da mi je pozornica jako sužena jbg. ali mogu se smatrat sretnim da imam i tolko mijesta.
Sve osobine horna o kojim sa čitao i koje su bile među razlozima zbog kojih sam krenuo u njihovu realizaciju su ispale točne.Tu bi krenuo od onog prirodnog zvuka koje one daju,bass-evi su me oduševili,posebni,znaju biti i mekani i čvrst i brzi kad zatreba i jako prijatni za uho.U početku sam bio jako iznenađen njihovom količinom pošto zvučnik koji ih stvara je malen poput tanjurića za kavu i sad mi nije nimalo žao što nisam išao na Fostex-ovu 206-icu.I ako meni bassa ne fali neče ni mnogima.Jedino glazbom kojom se nemože baš nosit su dub,dub step i sl. koje se čuju ok ali nije to to,to su jednostavno muzike bass-a di doslovce kW igraju ali za nijh nisu ni predviđene.Ali pošto ih volim slušat jednog ću dana sigurno negdije u kut šiknut koji aktivni sub ostalo neče trebat.
Tko je imao prilike poslušat u bilo kojem sistemu 166-cu znat če kako je krasi odlično srdjnje i visoko područije a tako i je.Glasovi su sper,lijepo odvojeni od ostatka jednako kao svaki instrument za sebe.Tako da ove horne dolaze na svoje tek kad se susretnu s onima žbog čega su rađene a to je slušanje bluse-a,rock-a,jazz itd.Sad kad s ovim hornama slušam neke stvari koje sam pa bar 1000 puta čuo opet izleti neki detalj nešto što prije nisam i sve mi dijeluje nekako na stereoidima :D sad neznam dal me razumijete.I da kažem kako elektronika mi se dobro zapravo super čuje a za nju bih se usudio reći da ni nefali bass-a.
Zapravo prava slušanja će tek slijedit kad se horne uštimaju i razrade i što je najbitnije spoje na keko cijevno pojačalo ali već ovako obečavaju.Sad ih gura jedno staro pioneer-ovo pojačalo savim solidno.
Evo još zadnja stvar koja mi se i možda najviše svidila a to su večernja slušanja (već 3 dana nisam upalio tv...) koja sam predpostavljo da će biti dobra ali ne tolko.Zvučnici iako utišani daju svu živost i detlje glazbi kakve trebaju.Od onih mojih prijašnjih zvučnika prelazak na ove je bio stvarno velik skok a to se možda i najvise u ovim večernjim satima primijeti tako da su mi ova večernja slušanja koja jako volim postala još lijepša.
Privitak/ci
IMG_0527.JPG
IMG_0527.JPG (99.58 KiB) Pogledano 6541 put/a.
IMG_0524.JPG
IMG_0524.JPG (106.24 KiB) Pogledano 6541 put/a.
IMG_0532.JPG
IMG_0532.JPG (67.3 KiB) Pogledano 6541 put/a.
IMG_0531.JPG
IMG_0531.JPG (111.75 KiB) Pogledano 6541 put/a.
IMG_0533.JPG
IMG_0533.JPG (85.82 KiB) Pogledano 6541 put/a.
IMG_0534.JPG
IMG_0534.JPG (87.76 KiB) Pogledano 6541 put/a.
Pao Pepeo

PostPostao/la Roko » 24 tra 2014, 22:03

Ma bravo čovik!! :hail: :hail: :thumbup: :clap:

...btw, nema veze za pituru od stalaka, kad dodjen va Pulu već ti ja to buden prešprical va bronzu (ne bakar, već baš bronzu) :D
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 24 tra 2014, 22:27

Obavezno ako ste slučajno u prolazu blizu Pule mi se javite Roko i nabavit ću vam neke brončane naočale ako treba :D isto ovim putem pozivam svakog ako je u blizini i ima želje za ih poslušat da mi se javi,ja nažalost nemam puno prijatelja koji se bave ovim našim sportom tako da će mi bit jako drago ako ko navrati :thumbup:
imat čemo o čemu čavrljat
Pao Pepeo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.