Kao što sam najavio u prethodnom postu, moj fokus je totalno otišao na stranu konstrukcije stola ili bolje reći naprave za razvlačenje membrane. Određene ideje sam prezentirao u prethodnim postovima prije jedno mjesec dana, no što više razmišljam sve mi je jasnije da to neće biti jednostavno. U svakom slučaju neću još iznositi nikakve ideje, no tri su stvari sigurne:
Prvo: razvlačiti ću čitavu širinu membrane koju sam naručio (62 cm), a razlog tomu je naravno lijepljenje membrane na oba statora od jednom. Na taj način dobiti ću vrlo visok postotak jednakosti zategnutosti membrane. Stol će biti malo nezgrapan, no što je tu je.
Drugo: statori se neće naslanjati na membranu odozdo, već će se naslanjati odozgo, što znači da će kontra ispod zategnute membrane biti vrlo blizu cca 1 milimetar.
Treće: bez obzira što ću paralelno lijepiti obe membrane na stator, ipak ću u konstrukciji zadržati kilo vagu kako bi imao nekakvu orijentaciju za moguće buduće projekte ili korekcije ovih na kojima radim.
Toliko za sada o stolu, uskoro bi mogli krenuti slikopiščići izvedbe stola, ali hebiga, treba početi raditi na tomu…
Ono što sam ostao dužan spomenuti je i
Segment A blok šeme elektrostata. Segment A je znači transformator (ko bi rekao

)…. po mogućnosti audio namjene, sa jednim primarom i jednim sekundarom koji ima CT izvod. U globalu gledano to su klasični push pull audio izlazni transformatori za cijevna pojačala, a na ESL se spaja na način da se sekundar sada koristi kao primar, a primar sa CT izvodom kao sekundar. Način apliciranja u sklop je vidljiv na blok šemi, manje-više, gledajući problematiku površno reklo bi se ništa naročito i sve jasno. U biti i jeste tako, naročito kada bi bilo novaca kupiti jedan namjenski PP trafo baš za elektrostate, no u pravilu su paprene cijene, a ako neko ima informaciju o nekom „podatnom“ linku na kojem se ton jeftino može nabaviti svakako je dobrodošao.
Problem ovog trafa je postizanje idealnog omjera naponske transformacije, a Svevišnji kaže "što više to bolje" pa je to 1:100, vjerojatno sa NASA izolacijama, a ja kažem „nama šanse“. U praksi kako rekoh svašta se tu stavlja (mislim na DIY), od 1:20 do 1:40 najčešće, a ja ću prve testove napraviti sa PP trafom za EL84 (mislim da je to 1:25). Znači tu sam „tanak“ za popizditi. No ESL-i moraju pustiti nekakav zvuk, pa ako puste onda krećem u traženje jezgri, žice i izolacije i onda budemo vidjeti što i kako sa ovim djelom priče. Da sada idemo u detalje, bilo bi previše teorije i pretpostavki, ovako ću nakon prvih testova sa PP trafom za EL84 znati koliko sam daleko od dovoljnih rješenja.
Na Jazzmanovim stranicama možete vidjeti kako čovjek vrlo dobro taj problem rješava sa običnim toroid power trafoima (dva komada). Jedan trafo ima sekundara od 6V i primarod 220V. Sve sekundare od 6Vspoji paralelno (dva po trafou), a peimare u seriju. Slika ispod. Naravno u ESL aplikaciji sekundari postaju primari, a primari sekundari.
Na Rod Eliot stranicama možete pronaći njegov ESL uradak. Rod za ovu svrhu koristi 100V audio trafoe, četri komada po jednom elektrostatu. On sekundare dva 100V trafa spoji prvo u seriju, pa ih paralelno sa spoji sa sekundarima druga dva trafa. U ovom slučaju ima 4 primara koje spaja sve u seriju sa srednjim izvodom između dva + dva trafa. Naravno u ESL aplikaciju sekundari postaju primari, a primari sekundari, ovo ponavljam da ne bi bilo zabune.
Sva vaša razmišljanja i preporuke su dobrodošla. Ja ću prve probe da li to radi napraviti sa gore navedenim PP84 trafoima, čuti će se valjda nešto… …