Iskra wide range projekt

Re: Iskra wide range projekt

PostPostao/la zerowaf » 23 stu 2012, 12:40

Hvala ljudi! Odlučeno je sinoć - idu sa vanjske strane.
"Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije.
Istinite nagrade su uvijek u razmjeru
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la Bančina » 23 stu 2012, 18:39

zerowaf je napisao/la: idu sa vanjske strane.

Bolje je tako, mislim da si sebe poštedeo velike zezancije oko obrade i obaranja ivice iverice.
Verovatno bi bilo mnogo gitovanja.
Bančina

PostPostao/la zerowaf » 03 pro 2012, 18:19

Evo, poslije nekoliko dana opet mali update. Izrezane su rupe i napravljeni utori sa keksericom. Nije još ništa lijepljeno. Bit će sljedećih dana.

Slike:

slika

slika

Ovako je i trebalo:
slika

Ali kad napraviš glupost onda ovako krpaš:
slika
Sa piljevinom i ljepilom za drvo. :)

Budući da se to krpanje treba još osušiti danas nisu zaljepljene stranice. Bit će kroz koji dan. Sad ću opet imati nekoliko uzastopnih 18-satnih smjena, tako da će sve stajati još nekoliko dana.

Izgledat će ovako nekako:

slika

slika
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la elvis » 03 pro 2012, 23:07

Evo kako me je Nino zamolio da izmjerim predmetni Iskra driver, te kad već imam podatke,
velim zašto ne podijeliti iste. Sve u svemu ništa neočekivano. Doduše imam samo 8 omske verzije
no sumnjam da bi u odnosu prema 4 omskoj verziji bilo prevelikih tj. ključnih razlika.

Znači Iskra BZE 0873 10W 8 oma nakon svih ti godina i malo usviravanja kaže ovako:

Fs, 50.33, Hz
Re, 6.80, ohms[dc]
Le, 163.63, uH
L2, 403.53, uH
R2, 10.00, ohms
Qt, 1.75, -
Qes, 2.47, -
Qms, 5.94, -
Mms, 21.99, grams
Rms, 1.171708, kg/s
Cms, 0.000455, m/N
Vas, 32.90, liters
Sd, 226.98, cm^2
Bl, 4.371595, Tm
ETA, 0.16, %
Lp(2.83V/1m), 84.93, dB

Mjerenje je napravljeno sa metodom dodavanja mase, u ovom slučaju vrlo preciznih 20g (hvala Nino).
Jedino u što se može smjestiti ovaj driver je čista kompresija (EBP 20,4). Idealan volumen odlazi u nerealne
vrijednosti, a kada se sve to dimenzionira za realne prostore i potrebe, sve od 40 do 60 litara je OK, bez bitnih
razlika. Driver je problematičan u dijelu između 50 i 100Hz, to područje se prilično
uzdiže, čak i do 6 dB na 70Hz tako da se može očekivati malo problema u tom djelu.
Eto da ne dužim, nadam se da će ovi podaci biti korisni. Pozdrav !

Mikro sličice, čisto kao info: (na prvoj slici ne baš bajna situacija u 50 litara, a na drugoj impedansa sa i bez 20g)
Privitak/ci
fotografija3.JPG
fotografija3.JPG (13.26 KiB) Pogledano 9912 put/a.
fotografija1.JPG
fotografija1.JPG (18.81 KiB) Pogledano 9912 put/a.
elvis

PostPostao/la beboni » 03 pro 2012, 23:38

kako bi bilo da doda aperiodicni vetil na tu kutiju od 50 litara?

qt od 1.75 je prilicno kruto vjesanje.......mozda bi bilo dobro probati driver staviti na plocu.
beboni

PostPostao/la zerowaf » 03 pro 2012, 23:40

Hvala, Elvis! Cijenim.
Na žalost meni ti brojevi ne znaće puno jer ih ne znam smisleno protumačiti. Na diya.com su objavljeni ovi TSP od strane Zen Moda:
Fs 57 Hz
Qms 10,36
Vas 167 L
Cms 1,373
Mms 2,77 gr
Rms 0,19 kg/s
Sd 292,5cm^2
Spl 103,3db/W/m
Qes 0,537
Re 3,4E
Le 0,217mH
Qts 0,51
Z 4E
Bl 3,563
Pe 10W

Ipak se ponešto razlikuju mjerenja. Ova osjetljivost od 103,5 dB/W/m bode u oči, ali kao što rekoh - nisam ja taj tko bi znao treba li to tako ili ne.
Ovakvu kutiju je već radio već spomenuti ZM koji je inaće admin na diya.rs. Vjerujem da je baš zato urađen variovent kako bi se malo ublažili pikovi koje si snimio na svojim driverima.

EDIT: Beboni, dok sam tipkao napisao si svoj post;
Trenutno su driveri u kutiji bez zadnje stranice i postavljeni su blizu zida. U mojoj maloj sobi - 16m2 - se ne osjeti preveliki izostanak basa, a zvuk je po mom mišljenju iovako prilično dobar.
Vidjet ćemo što će biti kad se to skutija. Možda se kasnije dodaju neke 15-ice i rez napravi iznad ovih snimljenih pikova.
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la davorin » 04 pro 2012, 00:43

Originalna ISKRA-ina kutija u koju je ovaj zvučnik ugrađivan je bila kompresiona kutija (iverica od 22mm, izvana furnirana sa jasenovim furnirom) od 65 litara puna staklene vune. Zvučnik je bio smješten van centralne osi, a ukoso iznad njega je bio smješten ovalni visokotonac ZP-27 od 15 Ohma spojen preko kondenzatora od 4,7uF/63V.
davorin

PostPostao/la zerowaf » 04 pro 2012, 01:51

Tocno Davorine!
Upravo u tim kutijama bez zadnje strane mi trenutno sviraju. Sto se staklene vune tice ona je bila nalijepljena samo na zadnju stranu, a plocica sa skretnicom se nalazila nasarafljena na prednju plocu izmedju tog drivera i ovala iznad njega. Mislim da su negdje na prvoj strani fotke.
s radom i žrtvama."
-Nikola Tesla-
zerowaf

PostPostao/la davorin » 04 pro 2012, 08:37

ISKRA-ne kutije kojih se sjećam su se ponešto razlikovale od ovih sa slike (s početka teme) jer su imale samo jedan visokotonac, ali su bile vrlo slične. Visokotonac ZP27 je bio vrlo efikasan, pa su koristili onoga od 15 Ohma uz bas/visokotonac od 8 Ohma.
davorin

PostPostao/la elvis » 04 pro 2012, 10:53

zerowaf je napisao/la:
Ipak se ponešto razlikuju mjerenja. Ova osjetljivost od 103,5 dB/W/m bode u oči, ali kao što rekoh - nisam ja taj tko bi znao treba li to tako ili ne.
Ovakvu kutiju je već radio već spomenuti ZM koji je inaće admin na diya.rs. Vjerujem da je baš zato urađen variovent kako bi se malo ublažili pikovi koje si snimio na svojim driverima.

Ne bi se htio mješati tj. oponirati zenova mjerenja, ipak je on stari dobri znalac kada je audio u pitanju, na kraju krajeva vjerojatno je postojalo više verzija tog drivera, a ni modifikacije nisu isključene. Ono što sigurno nije točno je masa membrane od 2 grama. Uzmi u obzir da npr. Lowther DX2 ima masu membrane od 13 g, kolika je šansa da iskra ima 2 grama, te osjetljivost koja u najoptimističnijem prezentiranju mjerenja ovog drivera nikako ne može preći 86 dB, a to je vrlo vrlo daleko od 103 dB.
Za potpuno točna mjerenja ovog drivera trebao bi ga pustiti da radi bar 20 sati, pa onda ponoviti ista. No tvoj projet ide dalje, nemoj se time opterećivati, složi kutije i onda se pozabavi finim ugađanjem. Variovent ti doduše ne treba, no neće ni škoditi. Ono što te sigurno čeka je izrada pasivnog serijskog filtera (LRC). Iz početka ćeš vjerojatno to htjeti zaobići, no vremenom ćeš vidjeti kako će to biti nužno ako se žele postići zanimljiviji rezultati. Ovaj dio sa dizajniranjem filtera se može pretoviti u noćnu moru, no trud se uvjek na kraju isplati.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.