infinity kappa 8.1 popravak kutija

Re: infinity kappa 8.1 popravak kutija

PostPostao/la Roko » 27 tra 2015, 14:36

zbotic je napisao/la:Može i skretnica okretati fazu pa se u tom slučaju driver spaja naopako. Samo je o tome trebalo voditi računa ranije i zapisivati (fotografirati). Nadam se i da je sketnica oblikovno i poziciono ista kao prije..........

Je, pomišljao sam i na to, ali onda nebi "prošao" onaj test sa baterijicom.

Evo skretnice...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 27 tra 2015, 16:19

Skretnica je u dva dijela. i to baš ovaj bas dio, a vidi se i na električnoj shemi da je izdvojen.
Ne znam ako je sta na skretnici krivo spojio, moga bi ja biti krivac. Ne poznavajući o kojim je zvučnicima riječ, bio sam dao komentar vidjevši njegovu fotku sa skretnicom, da mi se čini nešto jednostavna za tu kutiju i broj staza tj drivera.
Onda je mulin nešto tu kerečio i opet slikao ali u međuvremenu sam i ja našao shemu i slike sa neta pa smo usporedbom došli do toga da je sve ok.
Ebiga, operacija na daljinu nije baš vjerodostojna :lol:
E, ali je mulin imao i svojih ideja da željezne zavojnice zamijeni zračnima, što sam ja decidirano rekao "ne čini to" jer sad kad je jasno da je skretnica tako složena, i da je taj infinity kapa kompletan i pošten projekt, nema se smisla u to dirati. A ionako pola tih L vrijednosti, na zraku bi bile veće nego korpa od basa. :D

U svakom slučaju, mulin najbolje zna što je rastavljao pa neka po sjećanju se vraća natrag i kontrolira spojeve. Mi ćemo asistirati. Čisto da se bude siguran.

Ebiga, ja sam već dva puta dva para singledriver škatula, uspio okrenuti faze unutar kutije. A nema ni skretnice. Samo "faza" i "nula" a to razumije i svaki ekonomist. :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 27 tra 2015, 16:27

Ukoliko smo eliminirali:

- kontra spojene zvućničke kablove na strani pojačala ili zvučnika
- kontra spojeno interno ožičenje od skretnice do bass drivera
- kontra interno spojene buksne na izlazu pojačala (u što iskreno sumnjam, zbotić je ipak ekstremna picajzla :) )

Ostaju samo par stvari:

- prostor u kojem su smještene kutije pati od efekta poništavanja basa, naročito na poziciji gdje sjedi slušatelj. Tu u pravilu nema nekakve pomoći
- prostor je iznimno prazan i hrpe stojnih valova em što mute em što poništavaju bass, pomoći će popunjavanje prostorije

Jedan od najboljih prostora u kejem sam bio je kod Zbačka, zbilja sve je podređeno dobroj hifiji, uz dubok prostor i iza slušatelja. Kada imaš takve uvjete i sreću da nema efekta poništavanja bassa, puno problema si riješio, no malo tko od nas ima te uvjete... a što je tu je.

Svakako ne treba smetnuti sa uma da je interno spajanje zvučnika unutar kutije iznimno važan moment, a naročito se čovjek može zeznuti u slučajevima kada kutija ima ovoliki broj drivera. Samo jedna greška, recimo na srednjetoncu koji je spojen u kontra fazu u odnosu na sve ostale drivere tj. u odnosu na ono kako zaista treba biti spojen (a što je uvjetovano strimini reza na frekv. skretnici), sve to nepovratno ruši kompletnu zvučnu sliku, te indirektno utiče na subjektivan doživljaj prisutnosti i samog bassa koliko god to zvučalo nelogično. Kako je zbotić naveo, trebalo je snimiti situaciju kod rastavljanja kutije uz pretpostavku da nitko prije nije nešto prćkao po kutiji iznuutra, te iznimno paziti kada su se driveri vraćali u kutiju. Ja sam često znao zezsnuti stvar kod finiširanja kutije, valjda iz puste želje da nešto ne spojim krivo na poslijetku bi spojio krivo pa se par dana čudio kako nešto nije u redu. Vjerujem da su na ovim skretnicama točno naznačeni polovi drivera, te da je mulin pazio na to kada je radio ožičenje.

Inače Kappa 7 koje sam imao priliku udomiti na kratko vrijeme nisu uopće imala bassa... pa se sada ti misli, a 8A je grmio u bass području.. a sve je moguće.
Na kraju krajeva, postoji DSP, sve se da zriktati, ionako bez DSP-a uskoro neće biti ozbiljne hife he he he he ...
elvis

PostPostao/la Mate » 27 tra 2015, 16:45

Roko je napisao/la:
Mate je napisao/la:
Viš. ovo nisam nikad mislija o ovome a defacto je vrlo moguće.

A sjećaš se kod Elvisa u labu (u relativno malom prostoru), kako je bass reprodukcija jako ovisila o mjestu (poziciji slušatelja) ;)
Ti si bio odlično primjetio da se treba tamo malo "izvući" iz tzv. sweet spota da se dobije bolja zvučna slika.

Mislim da tada kod Elvisa nije bio naglasak na basu nego o količini visokih u sweetspotu i izvan njega.
Međutim ovo što ti spominješ više nisu modovi i stojni valovi nego superpozicija istog bas zvuka u prostoriji a koji dolazi iz dva izvora fizički razmaknuta.
Na prvu pomisao rekao bih da je to teorestki moguće, ali kako se bas u stereo sistemu stalno generira iz dva fizički udaljena izvora i oba udaljena od mjesta slušanja, onda bi ta pojava morala biti puno češće izražena, a do sada zaista nikad nisam čuo da je iko spominje.
Budući se radi o valnim duljinama od više metara, odnosno metražama bliskim udaljenostima zvučnika, slušaoca zidova i stropa, više je nego moguće da nas postojanje dva bas izvora ludi puno više nego da je u pitanju samo jedan izvor. Kad ja kažem da je mono reprodukcija jedino pravo..... a!
Mate

PostPostao/la mulin » 27 tra 2015, 17:07

Roko je napisao/la:
zbotic je napisao/la:Može i skretnica okretati fazu pa se u tom slučaju driver spaja naopako. Samo je o tome trebalo voditi računa ranije i zapisivati (fotografirati). Nadam se i da je sketnica oblikovno i poziciono ista kao prije..........

Je, pomišljao sam i na to, ali onda nebi "prošao" onaj test sa baterijicom.

Evo skretnice...

roko,nema navodno prošao.driveri su dobro spojeni a skretnica je lipo oznacena i kabeli također šta se vidi i na slikama.na završecima kabela su prstenovi jednobojni(+) a dvobojni (-).tako stoji i u shemi skretnice.sa slika se vidi da skretnica nije prpana.još je ona smjesa po komponentama.nema zracnih zavojnica :D ,suzdrža sam se od toga.uz to isprobano i sa baterijom.još jednom ponavljam da je ista stavar bila i sa mojim pojacalom.znaci da zvucnici i pojacalo nisu problem nego prostor.šta uciniti i kako ne znam :(
Privitak/ci
8.jpg
8.jpg (125.43 KiB) Pogledano 6713 put/a.
6.jpg
6.jpg (115.55 KiB) Pogledano 6713 put/a.
5.jpg
5.jpg (102.01 KiB) Pogledano 6713 put/a.
4.jpg
4.jpg (140.73 KiB) Pogledano 6713 put/a.
3.jpg
3.jpg (124.63 KiB) Pogledano 6713 put/a.
2.jpg
2.jpg (106.25 KiB) Pogledano 6713 put/a.
1.jpg
1.jpg (174.84 KiB) Pogledano 6713 put/a.
mulin

PostPostao/la mulin » 27 tra 2015, 17:55

usput.ne bi škodilo na pojacalu i još koji zub.dobro kažu da su kappe žderaci pojacala.pojacam do kraja a oni ono ležerno la,la,la.inace,primaka sam zvucnike prema zadnjem zidu i u desno dalje od hodnika.ocito livo od zvucnika di je hodnik nema povratne informacije.hodajuci livo od sistema(di je hodnik) uopce nema basa i kako hodam prema desno bas se pojavljuje. kod klizne stjenke je najizraženiji
mulin

PostPostao/la zbotic » 27 tra 2015, 18:03

Nije problem u snazi pojačala već sam ja namjerno stavio mali gain u pretpojačivačkom dijelu pa je potrebno potenciometar odvrnuti. To u pravilu znači da tek nakon "12sati" na potenciometru počinje pojačanje. Pa dok ide. Tako je potenciometar u linearnijem području. tako je kod svih mojih uređaja....

(Inače gain Tehna je 30dB ili 30 puta što bi otprilike bilo da na 1 V na ulazu daje 30 V na izlazu plus pojačanje pretpojačala pa je sve to dovoljno da osvjetljava stan, a ne da pogoni zvučnike. :lol:)

Inače problem knaufa, ako je toliko elastičan da atenuira bas je lako riješiti. Običnom sjekirom ili sofisticiranija metoda da se knauf obloži nečim što će mu povećati krutost i masu.. :lol:
zbotic

PostPostao/la zbotic » 27 tra 2015, 18:13

Za gain od 42 dB imam ti u oglasniku onaj u D klasi pa se možeš iz Trogira dovikivati sa ekipom na Visu.... :lol:
Jebiga ipak ja prvenstveno radim audiofiliju pa tek onda disko... :lol:
zbotic

PostPostao/la mulin » 27 tra 2015, 18:30

zbotic je napisao/la:Nije problem u snazi pojačala već sam ja namjerno stavio mali gain u pretpojačivačkom dijelu pa je potrebno potenciometar odvrnuti. To u pravilu znači da tek nakon "12sati" na potenciometru počinje pojačanje. Pa dok ide. Tako je potenciometar u linearnijem području. tako je kod svih mojih uređaja....

(Inače gain Tehna je 30dB ili 30 puta što bi otprilike bilo da na 1 V na ulazu daje 30 V na izlazu plus pojačanje pretpojačala pa je sve to dovoljno da osvjetljava stan, a ne da pogoni zvučnike. :lol:)

Inače problem knaufa, ako je toliko elastičan da atenuira bas je lako riješiti. Običnom sjekirom ili sofisticiranija metoda da se knauf obloži nečim što će mu povećati krutost i masu.. :lol:

primljeno na znanje .lipo to svira,pogotovo kad se dobro odvrne a kappe to vole i traže.šta se tice oblaganja,šta dolazi u obzir?
mulin

PostPostao/la zbotic » 27 tra 2015, 20:15

A ne znam. Možda ljepiti neke krute ploče preko ovih, možda rabic mreža pa kakav nabačaj, ali u biti sve je to sranje kroz gusto granje.
Sigurno ne nešto baš jednostavno i jeftino. Kako se odavno ne zanimam akustikom prostorija tako mi ni savjet nije baš ažuran. Valjda ima netko tko se u Hrvatskoj i time bavi. A nebi me čudilo ni da nema s obzirom na sve veći trend neznanja i nerada u lijepoj nam domovini.....
zbotic

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.