Zvučnički stupovi / Line source / Line Array

Re: Zvučnički stupovi / Line source / Line Array

PostPostao/la slaven » 26 svi 2012, 00:19

Kutija lijepo izgleda. Nestrpljivo čekam nastavak.
slaven

PostPostao/la elvis » 26 svi 2012, 22:14

Danas nisam baš bio produktivan no ipak sam napravio par stvari. Zaoblio sam rubove na bočnim stranicama, odredio mjesto i oblik konektora, označio mjesta za vijke od zvučnika, te sam pokušavao osmisliti kako izvesti podnožje kutije a da ne bude ona medijapan ploča sa prijašnjih slika.
Nastavak radova su brušenje medijapama, cement kit, brušenje, špric kit, fino brušenje, temeljna boja. Kada to završim ide novi set slika prije finalnog farbanja.

Par fotki od danas...
Privitak/ci
IMG_0568.JPG
IMG_0568.JPG (67.06 KiB) Pogledano 5973 put/a.
IMG_0571.JPG
Vrlo umjereno zaobljenje je sasvim dovoljno.
IMG_0571.JPG (50.26 KiB) Pogledano 5973 put/a.
IMG_0581.JPG
Što staviti za postolje.. ?? pitam se pitam... hm hm hm ...
IMG_0581.JPG (71.27 KiB) Pogledano 5973 put/a.
IMG_0589.JPG
Lako ih je poravnati..
IMG_0589.JPG (64.4 KiB) Pogledano 5973 put/a.
IMG_0596.JPG
Sada sam već malo nestrpljiv..
IMG_0596.JPG (69.73 KiB) Pogledano 5973 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 27 svi 2012, 08:49

Elvise, ovo će biti muka za ožičiti. Već sam nekome ovdje nudio zbirku odabranih psovki, bojim se da će je trebat proširiti za ovaj slučaj, ili treba koristiti one univerzalne tipa basne: "..... pas mater" :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 27 svi 2012, 09:38

Da istina, biti će malo zafrkancije oko ožičenja. Pogotovo u testu kada budem morao izvlačiti žicu za svaki driver zasebno. Prvo ću sve složiti van kutije, pa ću onda pomalo uvlačiti iste unutar, naoružan živcima. :)
elvis

PostPostao/la Mate » 27 svi 2012, 12:25

dok isprobaš, zalemi na svaki driver par žica dovoljno dugih da izađu van kroz rupu za konektor i označi ih brojevima. Tako ih možeš prespajati do mile volje do konačne kombinacije. Iako bih ja makar sa stražnje strane napravio poklopac na vijke.
Mate

PostPostao/la the_bebe » 27 svi 2012, 13:55

Ovo bogami fino napreduje...jedino šta bi moglo biti kritično je udaljenost između drivera...jesi li možda računao koliko bi trebala biti udaljenost među driverima ili je to bilo oko puta pi ?
U slučaju da driveri nisu prislonjeni jedan na drugog znači da ima razmak kao kod tebe moraš obratiti pozornost na to koliko ih razmičeš jer si razmicanjem prekinuo liniju...mogu biti razmaknuti ali je kritična ta udaljenost...
Evo ti link pa vidi malo probaj simulirati kutiju da vidiš šta će se događati...

http://www.pvconsultants.com/audio/radiation/vpr.htm

Znam da kad sam radio veliki razglasni linearray sam imao full problema sa određenim frekvencijama sve dok nisam maximalno približio drivere,čak sam morao brusilicom skidati dio obruča drivera da ih mogu spojiti u liniju...
Ja sam bogat čovek
the_bebe

PostPostao/la elvis » 27 svi 2012, 22:47

Mate je napisao/la:dok isprobaš, zalemi na svaki driver par žica dovoljno dugih da izađu van kroz rupu za konektor i označi ih brojevima. Tako ih možeš prespajati do mile volje do konačne kombinacije. Iako bih ja makar sa stražnje strane napravio poklopac na vijke.

Plan sa testnim ožičenjem je upravo takav, no za poklopac sa zadnje strane je kasno. No čak i da sam stavio poklopac sa zadnje strane, konektori na zvučnicima su tako nesretno napravljeni, tako da bi svaka intervencija u smislu eventualnog prelemljavanja ipak podrazumijevala vađenje drivera. Ako je za vjerovati u onu poslovicu o prvim mačićima i njihovoj sudbini, to bi značilo da ću sigurno raditi i drugi line array :), ali tada ću definitivno raditi sa većim driverima (4").
elvis

PostPostao/la elvis » 27 svi 2012, 23:07

the_bebe je napisao/la:Ovo bogami fino napreduje...jedino šta bi moglo biti kritično je udaljenost između drivera...jesi li možda računao koliko bi trebala biti udaljenost među driverima ili je to bilo oko puta pi ?
U slučaju da driveri nisu prislonjeni jedan na drugog znači da ima razmak kao kod tebe moraš obratiti pozornost na to koliko ih razmičeš jer si razmicanjem prekinuo liniju...mogu biti razmaknuti ali je kritična ta udaljenost...
Evo ti link pa vidi malo probaj simulirati kutiju da vidiš šta će se događati...

http://www.pvconsultants.com/audio/radiation/vpr.htm

Znam da kad sam radio veliki razglasni linearray sam imao full problema sa određenim frekvencijama sve dok nisam maximalno približio drivere,čak sam morao brusilicom skidati dio obruča drivera da ih mogu spojiti u liniju...

To je dio teorije zbog kojeg se uglavnom odustaje od ovakvih projekata. Moja intencija od samog početka bila je maksimalno približiti drivere koliko god to geometrija košare drivera dozvoljava, ali uz nastojanje da se ipak zadrži koliko toliko što bolji oslonac za drivere (čvrstoća ploča na koju su montirani driveri). U zbilji ću ih uspjeti nagurati uz razmak od 3 mm. U ovakvoj situaciji koju imam, ispod 90 dB padam tek iznad 19kHz, a za ove drivere čisto sumnjam da išta ozbiljno mogu odsvirati iznad 14 kHz pa zbog svega toga nisam zabrinut. A vidjeti ćemo...
elvis

PostPostao/la elvis » 02 lip 2012, 07:45

Sami zvučnički stupovi su gotovi, nedostaje još podnožje, no pomalo. Jučer sam ih kratko spojio na blitz probu. Ovako na prvu radi se o vrlo vrlo vrlo zanimljivoj stvari. Par dana ću vrtjeti glazbu pa ću napraviti dataljan izvještaj pod nazivom "prvi dojmovi i ono malo poslije". Za sada koristim aktivni sub, ne ide bez njega, zvučnici su spojeni u tri serijske grupe 3 - 2 - 3, pa sve u paralelu. Počinju razmišljanja o početku izrade predviđenih bass sekcija. Znači tek sam na pola puta, tj. bolje reći na 35%. :( :)

Par slika od sinoć...
Privitak/ci
IMG_0603-001.JPG
IMG_0603-001.JPG (77.07 KiB) Pogledano 5763 put/a.
IMG_0610-001.JPG
IMG_0610-001.JPG (74.58 KiB) Pogledano 5763 put/a.
IMG_0617-001.JPG
IMG_0617-001.JPG (71.3 KiB) Pogledano 5763 put/a.
IMG_0619-001.JPG
IMG_0619-001.JPG (74.62 KiB) Pogledano 5763 put/a.
elvis

PostPostao/la bepone » 02 lip 2012, 11:42

odlicno! 8-)
bepone

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.