Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 17 tra 2014, 09:53

ziki je napisao/la:Možda bi bilo dobro malo razmijeniti iskustva s Dubravkom. On je dosta radio s tim uređajima, a i panelima općenito.

Da da, razmijenim tu i tamo pokoji mail sa Dubravkom, istina je da on koristi isti DSP, no koliko se sjećam uz određene preinake u analognom djelu uređaja. Za sada se koliko toliko dobro snalazim sa Behringerom, no ako zapnem javim mu se. Sreća je što je uređaj napravljen intuitivno, brzo se nauči koristiti ga, a onda je samo mašta granica :). Za one koji možda ne znaju tko je tj. čim se između ostalog bavi g. Dubravko Novosel, evo linka, smatrajte ovo obaveznim štivom:

http://tooloud.co/oz-audio-sustav/

Ja sam impresioniran novim dubravkovim OB-ima koji su nastali zahvaljujući njegovom velikom iskustvu kada je ova topologija u pitanju. Obratite pozornost na upotrebljene drivere, ništa tu nije slučajno. Da nisam zaorao po ESL priči, ovo je ono čime bi se danas bavio kada je u pitanju razvoj zvučnika u diy aranžmanu.
elvis

PostPostao/la elvis » 17 tra 2014, 10:40

Temeljem promjene odluke da se ne radi inkorporirani hibrid, već da će sve biti odvojeno, krenuo je "brainstorming" kako izvesti nosače ESL panela. Kocka je pala na dizajn slično kako to radi Final Sound, mada naravno to neće biti baš tako elegantno. Umjesto drvenih okvira, odlučio sam se za Alu U profile u koje će se umetnuti drvo. Drvo će se za alu profil zalijepiti sa dvostranom ljepljivom trakom, a dio na koji će se naslanjati samo statori također će biti presvučeni nekakvim elastičnim materijalom, najvjerojatnije sa dvostranom ljepljivom trakom sa koje neće biti skinut zaštitni papir, a sve to kako bi se u perspektivi mogli vaditi esl paneli radi servisa ili zamjene sa novima (boljima :)). Da ne duljim, evo kako razmišljanja idu prikazano u slikopiščićima...

Alu U profil ima unutarnje dimenzie: širina 21mm, a visina 23 mm. Na dno ide tanka drvena četvica od cca 3mm, širine 20mm, a bočno letvice od 4mm širine 19mm, sa obje strane zalijepljena dvostrana ljepljiva traka širine 1,5mm. Ostaje utor širine koji će biti idealan za čvrsto umetanje esl panela. Kako sam sve to zamislio, tj. umetanje statora ću poslikati kada dođe vrijeme za to, pa će sve biti jasnije.

Ostaje otvoreno pitanje kako oblikovati i dimenzonirati "stpou" koja mora osigurati čvrstinu esl-a. Jedno 50 cm prema podu biti će umetnuta nekakva iver daska (na slici dole sa nacrtanom zelenom led diodom), znači esl panel starta na jedno 55 cm pa prema gore do 155 cm, a na tu dasku otraga ide kutija za elektroniku, pa A + B kada sve spojim na stopu bi moglo biti dovoljno čvrsto da esl bude stabilan, no stopa će trebati biti teška, pa vjerujem da ću je napraviti od 36mm iverice, samo moram pametno odrediti vanjske dimenzije da ne bude preružna :). Svaka sugestija je dobrodošla...
Privitak/ci
ala_finalsound.jpg
ala_finalsound.jpg (47.41 KiB) Pogledano 6840 put/a.
IMG_2840.jpg
IMG_2840.jpg (84.92 KiB) Pogledano 6840 put/a.
IMG_2843.jpg
IMG_2843.jpg (90.06 KiB) Pogledano 6840 put/a.
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 17 tra 2014, 23:49

Jedan mali prijedlog za onu donju ploču zašto je ne dat napravit od nekog kamena?Znam koštala bi...ali mislim da ni tolko strašno primjerice one kamene klupice za ispod prozora ili jedna kamena ploča za stepenice dođu 200kn ako se ne varam,pa mislim da bi tu negdije mogle bit i te dvije za postolja.Bile bi puno teže nego neke drvene ploče,moglo bi se je napravit manjih dimenzija ako izgled to pita a i baš na krajnjem izgledu bi se puno dobilo.Majstor koji bi ti je odrezo odmah može izbušit 4 rupe za prihvat elektrostata tako da nemaš straha da ti pukne dok je doma bušiš.
Inače oni Sony-evi paneli su ni jako elegantni i lijepi ali ono je čisti stolarski posao ali si možeš malo pogledat stranice na kojim se može vidit malo o izradi namještaja,okvira za slke,drvenih prozora ili sl. pa ti se možda svidi koja ideja koju možeš doma izvest.
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 18 tra 2014, 10:35

Da da, kombinacija je bezbroj, ja sam često razmišljao o kamenim postoljima, no nekako bi se uvijek vratio na drvo, tj. neku od prerađevina, najčešće medijapan, pa iverica ako baš nemam onog prvog. U biti ja sam tip diy-era koji voli sve napraviti sam, bar ono što je izvedivo, a i imam nekakav osjećaj za to koliko će projekt imati vijek trajanja, pa shodno tome i dimenzioniram ulaganja u isti. Ovo kako sada doživljavam čitavu priču oko esl-a, tj. preciznije zvuka esl-a ide u prilog tomu da neću tako brzo odustati od ove koncepcije. Zvuk jednostavno nema nikakve veze sa onim što sam do sada radio ( a radio sam puno toga i prilično različitog), to je zbilja nova dimenzija doživljaja glazbe, no kao i u čitavoj našoj audio priči, nekom će se svidjeti, nekome ne... a ja srećom spadam u onu prvu navedenu grupu. :)
elvis

PostPostao/la elvis » 19 svi 2014, 10:08

Mjesec dana iza mene a na ESL-ima gotovo ništa nisam radio. Razloga tomu je puno, no jedan je i često slušanje glazbe, stavim CD, kao poslušati ću jednu stvar pa idem raditi, no na kraju poslušam čitav CD... Eto nenadanog problema :). Sada nakon xy tjedana slušanja ESL testnih modula nekako mi se čini da sam sve ove puste godine samogradnji raznih zvučnika zapravo samo bio u potrazi za ovakvim karakterom zvuka. Loša stvar malih sredina je ta da nemaš mogućnost to čuti na nekom gotovom primjerku, jer da sam imao tu priliku sigurno bi ranije krenuo u ove vode ... no što je tu je. Moje pozitivne stavove i iskustva sa ESL-ima dakako uzmite sa rezervom, ipak ja nisam objektivan sudac. Kako nisam bio na TF-u, stigao sam malo u u radionicu i na kaju sašio okvire za buduće esl-e. Evo slika iz teške draft faze... znači moduli u sebi neće imati integriranu bass kutiju, ona mala kutija ispod je za ugradnju elektronike esl-a. Još se malo vijeća oko boja koje će se koristiti, mada to je sekundarno... neka to proradi bar kao ovi testni moduli, ja ću biti zadovoljan.
Privitak/ci
fotografija 1_resize.JPG
fotografija 1_resize.JPG (74.52 KiB) Pogledano 6576 put/a.
fotografija 2_resize.JPG
fotografija 2_resize.JPG (76.26 KiB) Pogledano 6576 put/a.
fotografija 3_resize.JPG
fotografija 3_resize.JPG (74.03 KiB) Pogledano 6576 put/a.
fotografija 4_resize.JPG
fotografija 4_resize.JPG (83.38 KiB) Pogledano 6576 put/a.
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 19 svi 2014, 11:37

elvis je napisao/la:Mjesec dana iza mene a na ESL-ima gotovo ništa nisam radio. Razloga tomu je puno, no jedan je i često slušanje glazbe, stavim CD, kao poslušati ću jednu stvar pa idem raditi, no na kraju poslušam čitav CD... Eto nenadanog problema

Doslovce i mene je zatekao isti problem :) tako da od kad sam parkirao horne u denevni na njima nisam ništa radio baš iz toga navedenog razloga a trebao sam...bar poigrati se dampingom...
Paneli baš fino izgledaju bravo Elvise,siguran sam da će i oni uskoro otići na smiještaj u neke ugodnije krajeve,tj. da se neće više slušat samo u radioni.
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 23 svi 2014, 23:35

Ništa posebno, par konstrukcijskih detalja na okvirima. Manje više sve je tu, trebalo bi sada malo uljepšati.... sutra je na redu sređivanje kutije za elektroniku, te ugrađivanje "šina" koji će držati esl panele unutar alu "U" profila. Farbati alu profile ili ne... pitanje je sada... hm hm ..
Privitak/ci
okviri.JPG
okviri.JPG (48.16 KiB) Pogledano 6494 put/a.
top_f.JPG
top_f.JPG (38.11 KiB) Pogledano 6494 put/a.
top_b.JPG
top_b.JPG (38.11 KiB) Pogledano 6494 put/a.
b_f.JPG
b_f.JPG (36.45 KiB) Pogledano 6494 put/a.
b_b.JPG
b_b.JPG (34.36 KiB) Pogledano 6494 put/a.
elvis

PostPostao/la Pao Pepeo » 23 svi 2014, 23:46

Evo jedan prijedlog,možda ih ispolirati i ofarbat onu žutu dasku u crno?? bo..
Pao Pepeo

PostPostao/la zbotic » 23 svi 2014, 23:51

Problem je bojati aluminij. Trebalo bi ga nahrapaviti i stavljati epoksidni primer (špricanjem). Inače, bez toga boja zna otpadati nakon nekog vremena.

Ako imaš negdje u Zadru "plastificiranje" odnosno elektrostatičko nanošenje praha i pečenje, bilo bi odlično.
zbotic

PostPostao/la elvis » 24 svi 2014, 23:24

Danas odradio planirano... složio kutijicu za elektroniku, vanjska strana je poklopac od aluminija, na to ću montirati potrebne konektore. Evo par slikopiščića ...
Privitak/ci
fotografija 2 (2).JPG
fotografija 2 (2).JPG (45.54 KiB) Pogledano 6432 put/a.
fotografija 1 (2).JPG
fotografija 1 (2).JPG (50.2 KiB) Pogledano 6432 put/a.
fotografija 3 (2).JPG
fotografija 3 (2).JPG (64.06 KiB) Pogledano 6432 put/a.
fotografija 4 (1).JPG
fotografija 4 (1).JPG (61.21 KiB) Pogledano 6432 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.