Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 24 svi 2014, 23:27

@pao pepeo ... daska će biti crna

@zbotic... ovo su ipak još uvijek radionički primjerci, zato neću raditi plastifikaciju. Najvjerojatnije će ostati samo aluminij, a i čisto sumnjam da netko u Zadru radi plastifikaciju... no činjenica je da je plastifikacija jedino pravo riješenje, sve drugo je kompromis, no što je tu je, možda jednog dana kada postanem lokalni ekspert za esl-e he he he :)
Zadnja izmjena: elvis; 24 svi 2014, 23:41; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 24 svi 2014, 23:39

Još dvije slije...

Prilično sam dugo mozgao kako staviti nekakve šmekerske nožice, onako u pauk stilu, na kraju sam se odlučio na vulgaris odbojnike zavidane kao na slici ispod, pure and simple :), malo varam, no biti će dobro...

Večeras sam stigao zakačiti i dva 15" drivera u ulozi topništva. Open backovi, suvenir na OB dane. Malo "pegle" na behringeru i eto tuluma, al hebiga fali mi CD od Prodigya :). Zeznulo me 23h, susjedi bi me mogli iseliti, sutra budem reći koju kako se to slaže sa esl damama..
Privitak/ci
fotografija 2 (3).JPG
fotografija 2 (3).JPG (46.85 KiB) Pogledano 6496 put/a.
fotografija 1 (3).JPG
fotografija 1 (3).JPG (53.82 KiB) Pogledano 6496 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 27 svi 2014, 16:40

Topništvo (15" bass driveri).. ide duboko ali bez jasne definicije odsviranog, teško ih je uklopiti sa eslima, bojim se da je uzaludan trud. Behringer nije uspio pomoći. Prostorija je definitivno premalena za ovu kombinaciju. Upitna je i kvaliteta drivera, kao i podesnost istih za OB rad. Pišem propalo (bar za sada).
elvis

PostPostao/la Mate » 27 svi 2014, 17:03

Već sam davao sugestije po ovome i bio si se složio.
Manji promjeri zvučnika, ne više od 10", zatvorene kutije, više drivera po kutiji. Čak i manje od 10".
Čini mi se da bi nekako to bio pravac, da se usklade sa laganim folijama ELS-ova.
Treba nam što bolji impulsni odziv, akoje ukupno prigušenje kao zlatni rez 0,707 ja bi pokušao na mrvu manje 0.6 npr, za što strmiji odziv bassa.
I to sve na jedno muško pojačalo da to sve drži pod kontrolom.

Inače s ovim jedrima od 15" neće se daleko stići. A i sam si rekao da ne ide.
Jedino da su oni faken Eminency što se stavljaju u OB-eje....
Mate

PostPostao/la zmajz » 28 svi 2014, 06:15

Ako imaš vremena i volje, probaj te drajvere u Ripol varijanti. Možda pomogne, ako drajveri pašu.
zmajz

PostPostao/la Mate » 28 svi 2014, 09:59

zmajz je napisao/la:Ako imaš vremena i volje, probaj te drajvere u Ripol varijanti. Možda pomogne, ako drajveri pašu.

Jep, na to sam zaboravio. Svakako pobati kad su driveri već u kući. Samo bojim se da pincova seka ne bude više zadovoljna :lol: :lol:
Moj ripol experiment nije proizveo bas nego zemljotres. :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 28 svi 2014, 12:07

zmajz je napisao/la:Ako imaš vremena i volje, probaj te drajvere u Ripol varijanti. Možda pomogne, ako drajveri pašu.

Vidiš to mi nije palo na pamet... dimenzijama je to skroz OK, čak i slaba efiksanost ripola ide na ruku jer je na nivou esl-a, kao prelazno riješenje do esl bass modula moglo bi biti zanimljivo. Problem je što ja nisam nikada čuo karakter (da tako kažem) basa koji daje ripol... a i brine me matina izjava o zemljotresu... :) :)

Edit: Ima li neko brzinski link sa uputama za izračun ripola ili to zna onako iz rukava. Zašto ne probati velim sebi... koliko vidim ključan dio je fornt prorez... pozadi sam ovisan o poziciji magneta tj. dubini košare ako se ne varam ?
elvis

PostPostao/la Mate » 28 svi 2014, 21:54

Moj driver je bio 15" sa neuobičajeno velikim Qts (preko 1,5) i još k tome 4 Ohma. Napravio sam pola ripola sa samo jednim driverom. Za pogon je trebalo izvući tešku artiljeriju. NAD receiver koji razvija 160W na 4 Ohma. Nijedno drugo pojačalo to nije bilo u stanju pogoniti. Inaće isti driver ranije je bio u nekom ElektroVoice bas refleks ustroju i tada sam ga gonio sa SE el84. Ok, ne preglasno ali je radilo fino. U nekoj razglasnoj aplikaciji je čak i u tim BR pojačalo znalo zaklipat radi niske impedance i mlade publike. :D

U ripol verziji i radi značajno manje osjetljivosti (ispod 80db bliže 70) to je trebalo naložiti i to je opterećenja na pojačalo. A vjerojatno bi se i driveri fino zagrijali nakon dužeg slušanja.

Bas je izniman što se tiče voluminoznosti. To razvaljujei. To nije bas koji ti udara u stomak ali izaziva jezu. Ide nisko i očito stvara vibracije na zgradi. Došla susjeda zamoliti da utišam (nije bilo uopće prejako) jer da joj igra krevet. Nakon toga sam odustao dalje jer mi se nije sviđala ta velika glad za snagom. Na kraju ga nisam stigao ni dovoljno testirati.
Bez obzira na ESL priču ovo je zanimljivo za probat.
Ja još nisam gotov s time jer imam namjeru ugraditi drugi driver, ili čak probat s nekim drugim driverima.
Za link zguglaj ripol i prebaci na slike. Brzo ćeš doći do nekih podataka. Najvažnije su površine otvora, ostatak kutije je koliko "kože toliko robe" tj malo veće od korpe
Mate

PostPostao/la elvis » 29 svi 2014, 10:47

Mate je napisao/la:
Bas je izniman što se tiče voluminoznosti. To razvaljujei. To nije bas koji ti udara u stomak ali izaziva jezu.

sviđa mi se ovo "izaziva jezu" !!!! :)
elvis

PostPostao/la beboni » 29 svi 2014, 19:34

elvise,jesi mjerio ts parametre tih 15-ica?inače driveri sa qts iznad 0.9 lako daju bas na ploči ,ali znaju muljati tj. davati nedefinirani bas.ako možeš na skretnici podesiti da reže iznad fs(rezonantne frekvencije) drivera,možda bi bilo malo bolje po pitanju definicije.
za ovakvu primjenu bi bio dobar,recimo ovaj driver sa qts-om od 0.6

http://www.eminence.com/pdf/Beta_15A.pdf

....ili ako ti nije do dipola ,svakako i ja preporučujem 8inčni driver u kompresiji,bolje bi se slagao sa esl panelima radi bržeg immpulsnog odziva i bolje definicije.
beboni

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.