Moj driver je bio 15" sa neuobičajeno velikim Qts (preko 1,5) i još k tome 4 Ohma. Napravio sam pola ripola sa samo jednim driverom. Za pogon je trebalo izvući tešku artiljeriju. NAD receiver koji razvija 160W na 4 Ohma. Nijedno drugo pojačalo to nije bilo u stanju pogoniti. Inaće isti driver ranije je bio u nekom ElektroVoice bas refleks ustroju i tada sam ga gonio sa SE el84. Ok, ne preglasno ali je radilo fino. U nekoj razglasnoj aplikaciji je čak i u tim BR pojačalo znalo zaklipat radi niske impedance i mlade publike.
U ripol verziji i radi značajno manje osjetljivosti (ispod 80db bliže 70) to je trebalo naložiti i to je opterećenja na pojačalo. A vjerojatno bi se i driveri fino zagrijali nakon dužeg slušanja.
Bas je izniman što se tiče voluminoznosti. To razvaljujei. To nije bas koji ti udara u stomak ali izaziva jezu. Ide nisko i očito stvara vibracije na zgradi. Došla susjeda zamoliti da utišam (nije bilo uopće prejako) jer da joj igra krevet. Nakon toga sam odustao dalje jer mi se nije sviđala ta velika glad za snagom. Na kraju ga nisam stigao ni dovoljno testirati.
Bez obzira na ESL priču ovo je zanimljivo za probat.
Ja još nisam gotov s time jer imam namjeru ugraditi drugi driver, ili čak probat s nekim drugim driverima.
Za link zguglaj ripol i prebaci na slike. Brzo ćeš doći do nekih podataka. Najvažnije su površine otvora, ostatak kutije je koliko "kože toliko robe" tj malo veće od korpe