Postao/la midruzin » 15 svi 2012, 19:17
Moja iskustva sa svim Westra zvučnicima, a ne samo sa ovalima su vrlo pozitivna. Do sada sam izradio 4 para zvučnih kutija sa različitim Westra - TVM (nekadašnji Tesla) zvučnicima. Tri BR i jeda mini TL. Napominjem da sam sve kutije radio odookativno, improvizirajući, bez proračuna i bilo kakvih projekata. Probleme sam rješavao u hodu modificirajući kutije i skretnice samo na sluh bez ikakvih mjerenja. Svi zvučnici do jednog rade odlično i pravi su best bay na tržištu. Da prvo počnemo sa Westrinim ovalima koji su tema ovog posta:
1. Ovalima sam skinuo trubicu, spojio ih bez skretnice i smjestio u stare (11 litarske neto) kutije. Razlog skidanja trubice je taj što su mi se visoki tonovi činili pomalo oštri, a nije mi se dalo usviravati zvučnik 200-tinjak sati, da se trubica malo omekša. Kutijama sam prednje stranice prilagodio Westra zvučnicima, a sa zadnje strane stavio BR otvor, jer s prednje nije bilo mjesta. Iznad ovala sam dodao papirnati visokotonac TVM ARV 089 90 dB, uvukao ga za 1cm od ravnine kutije poradi faznog usklađenja. On je dosta linearan, ide prilično nisko, mekanog je i toplog zvuka, te odlično odsvirava dio srednjetonskog i cijelo visokotonsko područje, u čemu je vrlo dobro usklađen s ovalom. Spojen je jednostavnom 6dB skretnicom (uljni kond 12 mF premošten sa MKP 0,8 mF), daje transparentne, mekane, prozračne, nježne, neagresivne visoke tonove. Oval je priča za sebe, Zmajz ga je vrlo lijepo,točno i realno opisao u svom postu. Spojen na moje novo malo SE pojačalo (6N3P - PL504, oko 2x 3W u triodi) daje prekrasan topli, melankolično - nostalgični zvuk starih radia 60-tih godina prošlog stoljeća. Zvučnik ima odlične basove, srednje i visoke, a nema slušno primjetnih rezonancija. Vrlo je linearan, transparentan, mekan, nimalo oštar, odlične dinamike, brzine i definicije, vrlo čiste i vjerne reprodukcije svih instrumenata, a o muškim i ženskim vokalima da ne govorim. Kad čujete Roy Orbisona, Pat Boone-a, Elvisa, Mahaliu i dr. vrhunske vokale, prosto vam zatitraju leptirići u želucu, pomislite da su tu na metar od vas, toliko realan zvučni doživljaj ostavljaju. Jedina mana, ako je, je to što bas ne ide previše duboko, što je uostalom karakteristika svih širokopojasnih zvučnika. U većoj kutiji bi išao nešto dublje, ali to nije potrebno, jer baseva ima više nego dovoljno i odlično su definirani. Toliko za danas, sutra ću o ostalim Westrama.