Zvučnički stupovi / Line source / Line Array

Re: Zvučnički stupovi / Line source / Line Array

PostPostao/la fixxxer » 02 lip 2012, 16:30

Jako lepo, jedva cekam nastavak! :thumbup:
fixxxer

PostPostao/la elvis » 04 lip 2012, 16:21

Komentar 01
Tijekom proteklog vikenda imao sam nešto vremena poslušati par CD-a na novim zvučnim stupovima. Bitno je napomenuti da su driveri bili spojeni u formaciji 3 – 2 – 3, bez skretnice ili pasivnog filtera. Mjesto slušanja bilo je udaljeno oko 2,5 od zvučnika, a sami stupovui bili su razmaknuti cca 2 metra. Bass je bio OB, aktiva, rezan na cca 100 Hz, 15“ Eminence AlNiCo. Amplifikacija za stupove cijevna 100%, bass amp tranzistor - mono. Komentari koji slijede odnose se znači na ovu kombinaciju.
Ako bi u pet riječi trebao dati maksimalno precizan komentar, onda bi najpodesnije bilo reći ovako: „Veliki zvuk iz malog zvučnika“. Radi se o svojevrsnom srazu očekivanja u odnosu na zbilju, naravno u korist zvučnika. Kada pogledate stupove, prvo vam se sve čini prilično neozbiljno, nekakvi žgoljavi „štapići“ sa hrpom nekakvih ne baš lijepih driverića, sve u svemu daleko od onoga na što je čovjek naviknuo vidjeti ispred sebe kada su zvučnici u pitanju. Prvi taktovi zvuka pomalo zbunjuju, prvi put da nisam bar približno mogao očekivati kakav zvuk bi to mogao biti, zbilja niti približno. U prvom momentu čak malo razočaran, sa nevjericom gledam prema zvučnicima te razmišljam kako tu pomoći nema. Koliko truda uzalud. Naravno nakon prvotnog ne baš hvale vrijednog iznenađenja, malo ugodim nivoe suba i stupova, podesim pozicije zvučnika u odnosu na slušatelja i čitava priča odlazi u potpuno drugom smjeru. U cijelom periodu testa stupovi su radili u rasponu od vrlo dobro od odlično (naravno to su moji kriteriji dobrog zvuka, u ovom slučaju pomiješano subjektivno i objektivno). Baš sa svakim glazbenim materijalom su uvijek bili bolji od samo „dobrog“, no nikada nisu bili „izvrsni“, ali su svakako vrlo posebni. Upravo ovo „posebno“ ih izdvaja iz stereotipa, te ih čini iznimno zabavnima, tako da brzo prestaneš misliti na izostanak izvrsnosti.
No dobro, da ne filozofiram previše, mišljenja sam da je 8 drivera za kućne uvjete sasvim dovoljno po jednom stupu da bi se dobio „očekivani“ karakter LS zvuka, te da nije nemoguća misija napraviti LS stupove bez aktivne equalizacije. Naravno ovaj moj projekt je kompromis, traži sub, no mišljena sam da je to čak i optimalnije rješenje, mada je prerano još o tome davati nekakve sudove. Ono što me je iznimno pozitivno iznenadilo je nevidljivi „šav“ između sub-bass sekcije i stupova. U prijašnjim projektima (druge topologije) sam se ubijao sa tim problemom, a ovdje je sve leglo iz prve. Ne mogu objasniti zašto i kako je to uopće moguće, no „šav“ je fascinantan, ali kada se ugasi sub, čarolija zvuka isti tren prestane. Što se drugog ekstrema, tj. visokih tonova tiče, prvi dojam dok se ne sjedne u poziciju za slušanje je da ih malo nedostaje, no u poziciji za slušanje je to taman koliko treba. Sibilanata nema, tj. bar ih nije bilo na nivoima glasnoće na kojima sam testirao. Ponekada mi se činilo da naslućujem manju nazalnost u zvuku, no kada sam primijetio da ja zapravo na silu hoću čuti nazalnost, shvatio sam da je i u tom pogledu zvučnik itekako korektan. Srednjetonski spektar je po mom skromnom sudu jednostavno bez greške. Iznimna razgovjetnost, preciznost, prezentnost, rekreacija prostora, ugodnost…. Live snimke su fantastične, gitare, električne gitare, bras sekcije iznimne također. Vokale niti ne komentiram. Nema favoriziranih tipova glazbe, pa sve upućuje na univerzalnost primjene. Toliko za sada, završavam Komentar 01, moram sačuvati neke zanimljivosti i za buduće postove na ovu temu. Svaki sljedeći komentar ću numerirati, jer će značiti nekakvu „evoluciju“ samog projekta. Vjerujem da će se dojmovi vremenom mijenjati, a ja ću nastojati biti što objektivniji u komentarima. Putnici namjernici su dobrodošli. Rado ću prezentirati kao to radi. I za mene je sve ovo novo, pa velim zašto ne podijeliti iskustvo i poslušati sugestije. Vjerujem da će prvi sljedeći korak biti promjena fomacije drivera iz 3-2-3 u 2-2-2-2. Nakon toga slijedi Komentar 02.
Privitak/ci
LS1c.jpg
H2O boja + drvofiks, super način da skriješ spojeve :), no ko ne voli "hrapavo"... a ništa onda
LS1c.jpg (53.96 KiB) Pogledano 6152 put/a.
LS2c.jpg
Prilično djeluju neuhranjeno, pa samim tim i neuvjerljivo..
LS2c.jpg (58.25 KiB) Pogledano 6152 put/a.
LS3c.jpg
U formaciji 3-2-3 pojačalo vidi ovo na slici iznad (sa spojnim kabelom)
LS3c.jpg (49.91 KiB) Pogledano 6152 put/a.
elvis

PostPostao/la Mate » 04 lip 2012, 18:05

bravo @elvis!!!
Budući sam se na brzaka priključio projektu svojim eksperimentom, mislim da se mogu slobno upustiti u prve komentare.

Ne znam koliko dugo su ti radili, ali svakako treba računati na period usviravanja. Stvari bi nakon određenog perioda trebale biti još značajno bolje.

Vjerojatno se izvrsnost postiže kvalitetnijim driverima, što je cjenovno za većinu nas vjerojatno suluda misija.

Po pitanju srednjih tonova i razumljivosti to definitivno potvrđujem i iz mog iskustva. U mojem slučaju i testu, a s obzirom na kvalitet mojih drivera postojalo je jedno potručje (po mojoj procjeni između 300 i 400 Hz) koje se dosta isticalo. Ubacivanjem equilizera u igru, uspio sam dobiti zadovoljavajući balans. Pri tome sam dodatno probao isticanjem visokih i najnižih područja. U principu jako sam zadovoljan i sa visokim područjem.
Za razliku od tebe, dobio sam i basa, koji daleko od toga da je gromoslan ali je prisutan.

Nadalje iako samo s jednim stupom, poslušao sam u radioni (mala tijesna prostorija niskog stropa i puna stvari), na otvorenom i u dnevnoj sobi, koja je sada dosta prazna i zvoni jer se spremaju radovi u istoj.
U sva tri prostora sam bio zadovoljan sa zvukom. Budući imam samo jedan stup, nisam tražio sweet spot nego sam jednostavno šetao po sobi i hvatao razlike uhom. Jednako tako i na otvorenom.
Fascinatno je to što se udaljavanjem od zvučnika, frekventni opseg i razumljivost vrlo malo smanjuju. Hodanjem oko zvučnika, dakako najjači i najbogatiji zvuk je onaj u osi ispred, ali svi ostali pravci su nekako jednaki.
U dnevnoj sobi sam isprobao poziciju čistog kuta. Čini se da je ta pozicija zvučnika jako dobra i možda najbolja, ali isto tako se čini da su moguće i sve druge pozicije u sobama, koje su inače nemoguće sa klasičnim kutijama.

Ovo sve navodi na razmišljanje o utjecaju diagrama zračenja na doživljaj zvuka. To je izgleda dio fizike zvuka koji mnogi od nas diyera ali i audiofila standardno ne shvaćamo i ne obraćamo odgovarajuću pažnju, i radi samog nepoznavanja, a često i zanemarivanja problematike. Diagrami zračenja su uvijek bili važni za velike prostore i ozvučavanja. Jasno je da su itekako važni i kod kućne skalamerije.

Apsolutno se slažem da je ovo zabavan zvuk, meni osobno manje naporan i nekako realističniji.

Smatram da bi veći stupovi s više drivera dali još veličanstveniji rezultat.
Mate

PostPostao/la elvis » 05 lip 2012, 16:12

U potpunosti se slažem sa Matinim komentarima. Nisam napravo sve testove koje je naveo, no ono što jesam, iskustva su nam jednaka. Raduje me to jer je ispred mene još dosta eksperimenata, pa nije isključeno da će biti još kvalitetnih pomaka. Čak ako i izostanu nekakvi bitno bolji rezultati od sadašnjih, smatram da se eksperiment isplatio, te sam siguran da neću tek tako lako napustiti daljnje istraživanje na ovom području.
Sinoć sam malo prezentirao LS-e frendu Šimi koji uglavnom dosta vremena provodi zajedno sa mnom na slušanju raznih uređaja, zajedno dogovaramo konstrukcijske izvedbe, tražimo najbolja optimalna rješenja.... U svakom slučaju ima dobro uvježbano uho. Bio je zapravo iznimno pozitivno iznenađen onim što je mogao čuti. Jedan od prvih komentara je bio da LS–ovi u srednjetonskom području rade dosta bolje od Lowthera (a to je područje gdje Lowther zapravo jedino radi iodlično). Ja se također slažem sa tom konstatacijom. U svakom slučaju idemo dalje. Danas stiže Davorin, pa ćemo dogovoriti neke sljedeće korake u smislu mogućih unapređenja.
Inače zvučnici su radili vrlo malo, tako da svakako očekujem daljnja poboljšanja koje nosi usviravanje. I dalje sam mišljenja da je za naše životne prostore u koje možemo smjestiti LS-e dosta 8 drivera po stupu i ukoliko bi radio nekakav novi stup u bližoj ili daljoj budućnosti, nikako ne bi išao iznad 12 komada, naravno sve ovisno o veličini upotrijebljenih drivera.

Jedan od ljepotana sa 8 x 2“ drivera po stupu, FR koncepta.
http://www.premier-hifi.com/ClariAudientSpeaker.html
elvis

PostPostao/la tom_hifi » 05 lip 2012, 18:25

Bravo elvise. Samo tako naprijed. :hail:
tom_hifi

PostPostao/la Mate » 05 lip 2012, 18:43

Mrvu me brine veličina (volumen) tvoje kutije iznutra. Iako nije jako kritičan parametar s obzirom na f opseg tj radno područje drivera, čini mi se da bi nešto manji volumen bolje pasao. Po mojoj procjeni i preciznoj formuli: Pi x Oko, ja bi to smanjio na pola. :lol:

Možeš li zatvoriti ili zapuniti (pijeskom npr) dio unutrašnjeg volumena ispod najdonjeg drivera pa do poda?
Mate

PostPostao/la elvis » 06 lip 2012, 09:49

Mate je napisao/la:Mrvu me brine veličina (volumen) tvoje kutije iznutra. Iako nije jako kritičan parametar s obzirom na f opseg tj radno područje drivera, čini mi se da bi nešto manji volumen bolje pasao. Po mojoj procjeni i preciznoj formuli: Pi x Oko, ja bi to smanjio na pola. :lol:

Možeš li zatvoriti ili zapuniti (pijeskom npr) dio unutrašnjeg volumena ispod najdonjeg drivera pa do poda?

Da da, kutija je već podjeljena na pola, uključujući i dodatno smanjen volumen u gornjem djelu. Donji dio kutije je predviđen za pjesak, no to ide tek kada odlučim koja kombinacija spoja drivera radi najbolje, te kada stavim konačno kvalitetno ožičenje. Jedan od dodatnih razloga za pjesak je i prijenos težišta kutije u donji dio radi stabilnosti. Ma bezbroj detalja, kao da radim prave zvučne kutije he he he he :)
elvis

PostPostao/la elvis » 11 lip 2012, 11:41

Nova proba za vikend…. Formaciju drivera „(3s-2s-3s)P“ sam promijenio u „(2p-2p-2p-2p)S“ uz raspored: A-C-B-D. Znači četiri skupine drivera (sukpina = 2 drivera) spojenih paralelno, pa sve u seriju. DCR=7 oma. Način spoja i impedanca stupa su na slikama ispod. Komentari o zvuku i zvučnim razlikama u odnosu na 3-2-3 u sljedećem postu.
Privitak/ci
se_par.jpg
2p-2p-2p-2p
se_par.jpg (8.86 KiB) Pogledano 5967 put/a.
se_par_imp.jpg
Izgleda dosta lošije od 3-2-3
se_par_imp.jpg (110.56 KiB) Pogledano 5967 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 11 lip 2012, 16:23

Komentar 02
Kako sam naveo u prethodnom postu, isprobao sam malo drugačiji spoj drivera u zvučnom stupu. Znači četiri grupe od po dva paralelna drivera sam spojio u seriju, ništa komplicirano, onako školski, kao na slici iznad. Bazičnih razlika u zvuku nije bilo, tu je taj LS karakter, na prvi pogled sve je isto, ali ipak nije. Ako bi u postotku trebao izraziti kolika je razlika između spominjane dvije kombinacije, onda bi to bilo recimo 10%, ali važnih 10%, tj. to je „jezičak na vagi“ koji će zasigurno utjecati na moju konačnu odluku kojem konceptu se prikloniti (naravno ako u međuvremenu ne isprobam nešto treće ili četvrto.. npr. spoj preko transformatora sa više sekundara). Već nakon par poslušanih stvari zaključio sam da su visoki tonovi izdašniji, no ne i bolji. Naslućuje se lagana grubost istih, no još uvijek daleko od tragova sibilanata. Jednostavno su za nijansu preglasni, atenuacija bi dobro došla, no to ne želim jer bi to značilo serijski filter. Razlog tomu… pretpostavljam manji induktivitet koji „vidi“ svaki driver zasebno u ovakvom spoju. Zvučna slika po horizontalnoj osi je nešto šira, ne bitno, ali se primijeti. Cijena toga je ipak nešto lošiji raspored unutar pozornice uz lagani gubitak fokusa u odnosu na ono što daje 3-2-3. U svakom slušaju, stara kombinacija je po mom skromnom mišljenju za nijansu bolja tj. bolje reći „više je po mom guštu“ te ću daljnje razvoje ovih LS-a bazirati na 3-2-3.
Napominjem da se radi o finesama koje sam opisao onako kako sam ja to doživio. Znači to je koktel subjektivnog i objektivnog, pa navedeno treba uzeti sa rezervom. Ovo su momenti kada zažalim što nikada nisam složio kvalitetnu mjernu opremu, jer bi sada imali uvid u onu drugu (tamnu) stranu medalje :). No sad što je tu je. .. idemo dalje! Momentalno važem što sa bass sekcijama, ima li smisla raditi dvije 110 litara BR kutije za 30W54 ili ne. Preveliko je to! Što je alternativa?.. 60 litara i aktiva … opet komplikacija.
elvis

PostPostao/la sstrsat » 11 lip 2012, 16:34

elvis je napisao/la:Nova proba za vikend…. Formaciju drivera „(3s-2s-3s)P“ sam promijenio u „(2p-2p-2p-2p)S“ uz raspored: A-C-B-D. Znači četiri skupine drivera (sukpina = 2 drivera) spojenih paralelno, pa sve u seriju. DCR=7 oma. Način spoja i impedanca stupa su na slikama ispod. Komentari o zvuku i zvučnim razlikama u odnosu na 3-2-3 u sljedećem postu.

Elvise, jesi li primitil kakvo znacajnije (ili uopce primitno) muljanje u tonovima nizih frekvencija? Ako nisi onda bi to moglo jos vise (da ne kazen zestoko) uzdrmati argumente onih koji nabijaju neke ogromne damping faktore.

U ovom spoju amp jednostavno ne moze vrsit prigusenje zvucnika (ma koliko mu bil mali izlazni otpor) jer ga zbog serijskog spoja nijedan zvucnik "ne vidi"
Krepat ma ne molat
sstrsat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.