Postao/la elvis » 04 lip 2012, 16:21
Komentar 01
Tijekom proteklog vikenda imao sam nešto vremena poslušati par CD-a na novim zvučnim stupovima. Bitno je napomenuti da su driveri bili spojeni u formaciji 3 – 2 – 3, bez skretnice ili pasivnog filtera. Mjesto slušanja bilo je udaljeno oko 2,5 od zvučnika, a sami stupovui bili su razmaknuti cca 2 metra. Bass je bio OB, aktiva, rezan na cca 100 Hz, 15“ Eminence AlNiCo. Amplifikacija za stupove cijevna 100%, bass amp tranzistor - mono. Komentari koji slijede odnose se znači na ovu kombinaciju.
Ako bi u pet riječi trebao dati maksimalno precizan komentar, onda bi najpodesnije bilo reći ovako: „Veliki zvuk iz malog zvučnika“. Radi se o svojevrsnom srazu očekivanja u odnosu na zbilju, naravno u korist zvučnika. Kada pogledate stupove, prvo vam se sve čini prilično neozbiljno, nekakvi žgoljavi „štapići“ sa hrpom nekakvih ne baš lijepih driverića, sve u svemu daleko od onoga na što je čovjek naviknuo vidjeti ispred sebe kada su zvučnici u pitanju. Prvi taktovi zvuka pomalo zbunjuju, prvi put da nisam bar približno mogao očekivati kakav zvuk bi to mogao biti, zbilja niti približno. U prvom momentu čak malo razočaran, sa nevjericom gledam prema zvučnicima te razmišljam kako tu pomoći nema. Koliko truda uzalud. Naravno nakon prvotnog ne baš hvale vrijednog iznenađenja, malo ugodim nivoe suba i stupova, podesim pozicije zvučnika u odnosu na slušatelja i čitava priča odlazi u potpuno drugom smjeru. U cijelom periodu testa stupovi su radili u rasponu od vrlo dobro od odlično (naravno to su moji kriteriji dobrog zvuka, u ovom slučaju pomiješano subjektivno i objektivno). Baš sa svakim glazbenim materijalom su uvijek bili bolji od samo „dobrog“, no nikada nisu bili „izvrsni“, ali su svakako vrlo posebni. Upravo ovo „posebno“ ih izdvaja iz stereotipa, te ih čini iznimno zabavnima, tako da brzo prestaneš misliti na izostanak izvrsnosti.
No dobro, da ne filozofiram previše, mišljenja sam da je 8 drivera za kućne uvjete sasvim dovoljno po jednom stupu da bi se dobio „očekivani“ karakter LS zvuka, te da nije nemoguća misija napraviti LS stupove bez aktivne equalizacije. Naravno ovaj moj projekt je kompromis, traži sub, no mišljena sam da je to čak i optimalnije rješenje, mada je prerano još o tome davati nekakve sudove. Ono što me je iznimno pozitivno iznenadilo je nevidljivi „šav“ između sub-bass sekcije i stupova. U prijašnjim projektima (druge topologije) sam se ubijao sa tim problemom, a ovdje je sve leglo iz prve. Ne mogu objasniti zašto i kako je to uopće moguće, no „šav“ je fascinantan, ali kada se ugasi sub, čarolija zvuka isti tren prestane. Što se drugog ekstrema, tj. visokih tonova tiče, prvi dojam dok se ne sjedne u poziciju za slušanje je da ih malo nedostaje, no u poziciji za slušanje je to taman koliko treba. Sibilanata nema, tj. bar ih nije bilo na nivoima glasnoće na kojima sam testirao. Ponekada mi se činilo da naslućujem manju nazalnost u zvuku, no kada sam primijetio da ja zapravo na silu hoću čuti nazalnost, shvatio sam da je i u tom pogledu zvučnik itekako korektan. Srednjetonski spektar je po mom skromnom sudu jednostavno bez greške. Iznimna razgovjetnost, preciznost, prezentnost, rekreacija prostora, ugodnost…. Live snimke su fantastične, gitare, električne gitare, bras sekcije iznimne također. Vokale niti ne komentiram. Nema favoriziranih tipova glazbe, pa sve upućuje na univerzalnost primjene. Toliko za sada, završavam Komentar 01, moram sačuvati neke zanimljivosti i za buduće postove na ovu temu. Svaki sljedeći komentar ću numerirati, jer će značiti nekakvu „evoluciju“ samog projekta. Vjerujem da će se dojmovi vremenom mijenjati, a ja ću nastojati biti što objektivniji u komentarima. Putnici namjernici su dobrodošli. Rado ću prezentirati kao to radi. I za mene je sve ovo novo, pa velim zašto ne podijeliti iskustvo i poslušati sugestije. Vjerujem da će prvi sljedeći korak biti promjena fomacije drivera iz 3-2-3 u 2-2-2-2. Nakon toga slijedi Komentar 02.
- Privitak/ci
-

- H2O boja + drvofiks, super način da skriješ spojeve :), no ko ne voli "hrapavo"... a ništa onda
- LS1c.jpg (53.96 KiB) Pogledano 6152 put/a.
-

- Prilično djeluju neuhranjeno, pa samim tim i neuvjerljivo..
- LS2c.jpg (58.25 KiB) Pogledano 6152 put/a.
-

- U formaciji 3-2-3 pojačalo vidi ovo na slici iznad (sa spojnim kabelom)
- LS3c.jpg (49.91 KiB) Pogledano 6152 put/a.