Izrada zvučnih kutija

Re: Izrada zvučnih kutija

PostPostao/la harkonen » 28 lis 2011, 21:59

Odlično, vidim da si upoznat sa tom temom. Kao javni forum
moramo dušebrižno djelovati i savjetovati ti da koristiš "zdrave"
i ljekovite varijante alkoholnih sredstava za izmjenu stanja svijesti..... :-)
Naravno, zdrave varijante u zdravim količinama.
:ugeek:
I'm too old for this s...
harkonen

PostPostao/la Edison » 28 lis 2011, 23:54

Dean je napisao/la:Evo vam "Croatian hand made"..

slika

Jesu li ovi piturani zelenim flomasterom u vrticu Ciciban? Tete + djecica... ;) :lol:
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la zmajz » 29 lis 2011, 00:02

Obzirom na rupe, ja bi reko da su tete, djeca nemaju pojma...
zmajz

PostPostao/la yoke » 27 ruj 2012, 21:43

S obzirom da nisam pronasao nekog stolara u splitu ;)...mislim se furniranje odraditi u kucnoj radinosti.

:helper:

Pa bi imao par pitanja pa ako netko zna odgovore ?

- PUR ljepilo - koji proizvodjac i tip si koristio ?
(zasto kod njega nema potrebe za peglanjem i koja je uopce funkcija peglanja furnira vrucom peglom prilikom furniranja ?)

-koja je prica oko ljepljenja neostikom ili nekim drugim ljepilom, razlika, zasto je jedno bolje od drugog...ako netko zna ?

- netko je vec pitao, a nisam vidio odgovor...koja je uloga one ''kese''/vrecice/pvc folije/ sto si stavio izmedju furnira i plohe za pritisak ?
( zar se ljepilo ne uhvati na nju s gornje strane...koliko kuzim, furnir je porozan i nesto ljepila ce proci na gornju stranu...zar se onda nece zaljepiti folija z afurnir ? )

- da valjanje nisi radio ? ravna ploha s gornje strane je bila odvoljna ?

dali netko moze preporuciti alat koji se koristi prilikom furniranja...za obrezivanje viška koji prelazi preko ruba kutije ? ( skalpel se brzo istupi...dali ima nesto kvalitetnije za takve stvari ? )

Ako ti izadje ljepilo s gornje strane, kako ga uklonis ? brusenjem ?

Dali si vlažio furnir prije nego si ga stavio na ljepilom namazanu kutiju ?

svi savjeti su dobro dosli :mrgreen:

:helper:
yoke

PostPostao/la Dean » 27 ruj 2012, 22:13

yoke je napisao/la:- PUR ljepilo - koji proizvodjac i tip si koristio ?
(zasto kod njega nema potrebe za peglanjem i koja je uopce funkcija peglanja furnira vrucom peglom prilikom furniranja ?)
- da valjanje nisi radio ? ravna ploha s gornje strane je bila odvoljna ?

Pur ljepilo kupujem kod Blažiča. 120 Kuna je bočica. Mogu ti kupiti i poslati....
Pur ljepilo expandira prilikom sušenja, pa je pritisak obavezan. Nema koristi od valjanja...(valjak, pegla..)
"otvoreno" vrijeme je kratko, pa treba raditi brzo. Loša je strana da će tjedan dana svi vidjeti da si radio šlampavo sa ljepilom jer će mu tolko trebati da ga skineš sa ruku. Nije loše koristiti latex rukavice. Čišćenje je acetonom.
Peglati se može furnir koji je prethodno premazan ljepilom. Ljepilo se posuši. Takav komad furnira se može popeglati. Temperatura rastapa ljepilo, a pritisak prijanja furnir za površinu. Taj način ljeprenja je pogodan kod manjih furniranja i popravaka..

yoke je napisao/la:-koja je prica oko ljepljenja neostikom ili nekim drugim ljepilom, razlika, zasto je jedno bolje od drugog...ako netko zna ?

Neostik i slična "gumena" ljepila su za amatere dovoljno dobra. Ljepe gotovo na sve podloge, ali treba znati ljepiti sa njim. Relativno brzo se suši. Treba namazati "porozniju " stranu, pa kad se osuši, namazati opet tu i drugu. Pa kad se malo osuši na "pikanje", sljepiti površine. Nakon spajanja površina nema nikakve mogučnosti korekcije. Ukoliko se neostik neravnomjerno nanese, postoji šansa da se vidi preko furnira u obliku "brdašca". Ako se mora skidati vrlo je gadno to očistiti da se krene ispočetka. Stari stolari neostik i slična ljepila nazivaju "gumenim" jer su uvijek žilava i nekad se ne stvrdnu do kraja. Ako se lakira nakon furniranja, treba paziti sa baza boje ne prodre kroz furnir jer može otopiti ljepilo..

yoke je napisao/la:...koja je uloga one ''kese''/vrecice/pvc folije/ sto si stavio izmedju furnira i plohe za pritisak ?
( zar se ljepilo ne uhvati na nju s gornje strane...koliko kuzim, furnir je porozan i nesto ljepila ce proci na gornju stranu...zar se onda nece zaljepiti folija z afurnir ? )

Količina ljepila koja prodre kroz pore nije dovoljna da se primi na plastičnu vrečicu. Nekad su se stavljale novine, ali se teško skidaju nakon sušenja.
Koristim strech foliju za to.

yoke je napisao/la:dali netko moze preporuciti alat koji se koristi prilikom furniranja...za obrezivanje viška koji prelazi preko ruba kutije ? ( skalpel se brzo istupi...dali ima nesto kvalitetnije za takve stvari ? )
Ako ti izadje ljepilo s gornje strane, kako ga uklonis ? brusenjem ?

Ako je dio gdje se skida oštar, koristim frezu, a za brušenje furnira ; brusilicu..

yoke je napisao/la:Dali si vlažio furnir prije nego si ga stavio na ljepilom namazanu kutiju ?

Ako je furnir ravan, nema potrebe za vlaženjem. PUR ljepilo reagira sa vlagom iz zraka, pa mu voda svakako ne može škoditi. Moči se eventualno furnir, no treba imati mjeru. Loša strana je da če se vrlo brzo zavinuti i bit će ga teško namjestiti na podlogu..

Mogu se koristiti gotovo sva ljepila koja ljepe drvo, no postoji pravilo: Nemoj nikada razređivati ljepila. Što je ljepilo gušće teže će prodrijeti kroz pore, pa će rad biti uredniji. Postoje ljepila koja koriste vlagu iz zraka za stiskalje, toplinu ili kemiju. Toplinska su za preše, kemijska za vakum preše, a sa ostalima nema kraja....
Dean

PostPostao/la yoke » 28 ruj 2012, 09:32

Hvala na odgovoru i pojasnjenju :)

Znaci, ono sto mi je bitno da to PUR ljepilo, mogu naknadno zagrijati, da ono popusti, te na taj nacin pokusati korigirati eventualne nedostatke :mrgreen:
to mi se svidja :mrgreen:

Da, mislim da cu iskoristiti tvoju ponudu oko ljepila, jer ne zelim ekspirementirati...ne poznam niti jednog stolara pa nebi htio zeknuti stvar s tako jednosatvnom stvari poput ljepila...pogotovo kad treba poljepiti 6m2 :mrgreen: ...javim ti se za koji tjedan/dva cim dobijem ponudu za furnir i krenem s ovim...

Koliko vremena si cekao prije nego si nanjeo furnir na plohu ?...
i dali si cekao da to malo uhvati prije nego si nanio opterecenje ?

pitam jer ima iskustva s ljepljenjem dvije velike plohe...prilikom nanosenja opterecenja dodje do smicanja, klizanja, sto moze biti zeknuto ako imas furnira s predizrezanim otvorom za drajvere (sto ce bit moj slucaj)..pa ako to proklize, ne poklope mi se izrezi u furniru, s izrezom na kutiji, onda mi uzalud cijeli posao ;)
...kod kutija sam to rijesio sto sam imao par drvenih vodilica + zabio sam par tankih brukvica i odsjekao im glavu, tako da su se ponasali kao trnovi...nanio ljepilo, stavio drugu lamu, namjestio, poravnao rubove, i stisnuo da trnovi udju i u gornju plohu...tad vise nije bilo mogucnosti klizanja i tek onda bi na red dosle stege.....bez ''trnova'' bi sve proklizalo...ne mora puno, dovoljno je i 1mm da to ne bude o.k.

ovdje mi to ne djeluje kao opcija s obzirom da bi se rupice vidjela na firniru...mozda i nebi :roll:

Da, glodalicu nemam, bio sam ju posudio od prijatelja...i da, lagano me strah radi s njom kad vidis koji zaokretno momet ima prilikom kretanja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pokusat cu prvo na nekom probnom komadu...da vidim kako me ide ;)
ali kad pomislim da cu nonstop morati rotirati ovih 40kg bas kucista....pfff....vec mi je muka... :mrgreen:

hvala jos jednom Deane na odgovorima ;)
yoke

PostPostao/la Dean » 28 ruj 2012, 11:31

Nisam sad sve čitao jer nemam vremena, budem popodne, ali nemreš PUR peglati !nego drvofix i slična ljepila.. Ostalo popodne.
Dean

PostPostao/la yoke » 28 ruj 2012, 15:56

Ok...
krivo sam skuzio ovo za peglanje jer je bilo u istom pasusu kao i PUR ljepilo...pa sam zakljucio da se to odnosi na njega ;)
steta...

meni je ploha koju trebam furnirati cca 80x60cm (bocne stranice) pa...me malo strah mjehura,baloncica i sl...

Sad sam dobio ponudu za furnir...cca390kn/m2...pfffff...a nije ono sto sam htio...pa cu vidjeti jos...
Nadao sam se pronaci neki koji je u sivoj nijansi...poput betona...ali nema nista tome slicno :mrgreen: :lol: :mrgreen:

fuck...znao sam da sam radio zvucnike od krivog materijala :lol: :lol: :lol:
slijedeci su od betona :mrgreen:
yoke

PostPostao/la s@ki » 28 ruj 2012, 15:58

još uvijek ti mogu ove kutije poslužit za izradu kalupa za ljevanje betona :P
Budimo UNIVERZALNI
s@ki

PostPostao/la yoke » 28 ruj 2012, 16:23

:mrgreen:

ma, pokusat cu prvo ove zavrsiti... :lol: :lol: :lol: kao bio bi red nakon toliko godina :mrgreen:
yoke

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.