Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 09 kol 2013, 09:27

beboni je napisao/la:kod nas se jedno vrijeme mogla naci hostaphan folija od 10mikrona,ali mislim da je to dobro samo za bas sekcije.

na ozrenovoj stranici sam davno procitao clanak koji na jednosavan nacin opisuje diy esl :

http://www.audiologs.com/ozrenbilan/esl.htm

objasnjeno je da svaki noob skuzi princip rada esl-a.

btw. koji su to philips fullrangeri? ad80.......? :mrgreen:

Odlično da si stavio ovaj link, ja sam to nekako propustio na žalost. U svakom slučaju Bilan je to dobro napisao, no članak sam za sebe nije dostatan da bi se ESL i napravio, ali za upotpunjavanje slike o ESL-ima je odličan. Na određenim mjestima u članku banalizira sve sa navodima kako je to super jednostavno, a opet sa druge strane govori kako je tu prisutno niz tajni ključnih za kvalitetu ESL-a koje znaju samo proizvođači... recimo da je u pravu.

MALO VAN OSNOVNE TEME:
Tvoje pitanje vezano za Philips drivere koje si vidio na slici... sve što mogu pročitati na magnetu je standardna Philips oznaka AD, no ostatak znamenki se ne vidi jer je na magnetima bila zalijepljena spužva i jednostavno ljepilo je uništilo natpis. No kako ne bi ostalo samo na toj informaciji, zvučnici su izvađeni iz Philips PA 100V zvučnih stupova oznake Philips LBC 3053/00. Stupovi su dosta stari, no Philips iste proizvodi i dan danas, par u Njemačkoj je oko 260 eura (treća generacija), a cijena im je nedavno spuštena na 180 Eura. Inače u Splitu ih prodaje jedan gospodin (polovni naravno), ima oglas na njuškalu, cijena je iznimno povoljna. U jednom stupu su 4 drivera. Evo kako izgleda to skladište na slici ispod, ima ih dosta :).
Ovdje je link na novu produkciju:
http://www.springair.de/shopware.php?sViewport=detail&sArticle=46377&sCategory=1129

EDIT: Ovo perforitano na prednjoj strani je plastika a ne aluminij kako sam mislio dok zvučnik nije došao do mene. Šteta, bilo bi dobro za ESL statore :) :) he he
Privitak/ci
Philips.jpg
Philips.jpg (227.4 KiB) Pogledano 9569 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 09 kol 2013, 11:03

Stigla uputa kako se radi tekućina za konduktivni premaz membrane od Elvamida i Alkohola. Na engleskom je jeziku.. ako se nekome da prevoditi i staviti na forum samo naprijed, a ako ne, čim stignem napraviti ću upute na hrvatskom.

The Kitchen Technique (postoji uputa i za laboratorijki način, no DIY-jerima je ova podesnija :) )

Materials & Equipment:
• Small bottle with a narrow neck, of 100cc or slightly larger volume with stopper to fit.
• Accurate volumetric measuring device (e.g. measuring cylinder, pipette).
• 1 x 100cc Ethanol. Methanol or Methylated Spirits
• Small metal bowl to accommodate the small bottle, preferably deep. rather than wide and
shallow. Tap water for water bath.
• 8 grams of Elvamide (approx.) ± 0.1 gram. The more accurately this is measured, the better.
• Piece of writing paper - A4 or similar.
• Stove - flameless heat source.

Method:
1. Measure 100 cc ofthe chosen solvent and pour it into the small bottle.
2. Place enough water in the small metal bowl to rise about halfway up the sides of the small
bottle being used, or slightly less.
3. Add the Elvamide to the solvent using a paper tube fashioned from the A4 sheet. This is just
to prevent the nylon chips going all over the place.
4. Turn the stove element on to relatively low heat until the water is almost but not quite
"steaming". It is not necessary to boil the water at any time.
5. "Half Stopper" the bottle to prevent unnecessary loss of solvent. DO NOT stopper fully, or the
pressure may build sufficiently to blow the bottle up with volatile solvents like this. This
technique is simply used to reduce solvent loss and consequent alteration of the
concentration of the solution. In the lab. with a watch glass we get a kind of mini-refluxing
effect.
6. Turn the heat off and allow to stand for 10 minutes. This will still be sufficiently hot to keep
Methanol or Ethanol at close to their respective reflux points.
7. After 10 minutes have passed, pick up the bottle with a kitchen towel, stopper firmly, and
shake for ½ minute. The nylon chips may adhere to the sides. This is not a problem, as they
will eventually go into solution. Release the pressure by removing the stopper for a moment,
and then place the stopper back on the bottle top very loosely as before.
8. Repeat the above procedure until the nylon is completely dissolved, and for about 5 minutes
after it appears to be fully dissolved. This to ensure that no transparent nylon "blobs" are
missed –they are very hard to see in the clear solution.

The above procedure should dissolve the average 10% solids (8g approx) in about 1 ½ to 2 hours at
most. Patience is a virtue. Increased heat will cause undesirable solvent loss and degradation of the
nylon itself if the temperature is too high. As a general visual guide, the alcohols should not be allowed
to boil at any stage. If they do boil, just ease off the heat and allow standing a little longer between
"shakings" and trying to avoid this on the next heating cycle.
Methanol is the best solvent for Elvamide, followed by Ethanol, and then Methylated spirit mixed with
5% water. I believe the last mentioned solvent system to be the one used by Quad originally in
production because of cheapness and ready availability of commercial amounts. The others work just
as well, if not better in some ways.

Kako to u zbilji izgleda... evo linka:
http://www.f2s61092.f2s.com/html/coating.html
elvis

PostPostao/la elvis » 09 kol 2013, 13:07

Trebati će mi mali rešo, jedna ploča. Ako neko u Zadru ima isti, te bi se mogao oprostiti od istog, pliz javite. Dogovoriti ćemo se naravno, a i posudba igra.....
elvis

PostPostao/la Backo » 09 kol 2013, 17:23

..evo ti ideje,sigurno bi se na otpadu starog željeza našao koji rešo :idea: :)
..budem se ja raspitao,pa ako ti bude suđeno,buš ga dobio! ;)
Backo

PostPostao/la elvis » 10 kol 2013, 10:19

Kad se male ruke slože, Sve se može, sve se može...........

odlično, ako naletiš na nešto javi što prije da križam tu stavku na listi za nabavu.

Sada se zafrkavam oko posude za alkohol u kojeg će se stavit elvamide granule, a onda sve zajedno u drugu posudu sa vodom koja će se grijati. Pokušavam ugraditi nekakvu mješalicu za alkohol i granule u posudu sa alkoholom. Motor sa redukcijom mora biti montiran na poklopac (posuda mora imati poklopac da alkohol ne ispari). Ako uspijem slike slijede uskoro. :)
elvis

PostPostao/la elvis » 10 kol 2013, 14:52

Malo sam jutros gladao kako napraviti mehanički mješač aklohola i granula elvamida. Našao sam motor sa redukcijom, našao i osovinu, u naboljem dućanu Pevec našo
posudu koja točno odgovara potrebama (uska i dovoljno duboka, staklena, trpi povišene temperature).

Na čep posude ću montirati mehanizam sa motorom, osovina kroz poklopac ide kroz dio rastavljenog potenciometra (donja slika). Šipka na kojoj će biti montirana nekakva "T" miješalica, točnih je dimenzija kao i osovina potenciometra, tako da nekontroliranih isparavanja alkohola neće biti, a samim tim i gubitak tekućine biti će minimalan. Mali "odušak" ću naravno ostaviti. Dok se alkohol i granule budu rastapati uz pomoć malog improviziranog sporohodnog "miksera", staklenka će biti umočena u vodu u metalnoj posudi koja će se zagrijavati rešoom... Znači mala zafrkancija sa ovim je zajamčena, no ovo malo malo truda će se sigurno isplatiti. Proces rastapanja trajati će oko 60 minuta i ne da mi se to vrijeme čučati nad tim i ručno miješati otopinu... hajmo reći da je ovo trud za moguće buduće ESL-e, a tada ću uživati rezultate minulog rada :). Kada završim kompletan "mikser" stavim slike, a za sada samo dvije slike iz draft faze....
Privitak/ci
fotografija (1).JPG
fotografija (1).JPG (109.24 KiB) Pogledano 9473 put/a.
fotografija (2).JPG
fotografija (2).JPG (108.56 KiB) Pogledano 9473 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 12 kol 2013, 13:09

Na listi mnogobrojnih stvari koje nisu nikako na strani DIY-a svakako je i samo ljeto, bez obzira da li je čovjek na godišnjem odmoru ili radi. Tako je bilo i protekli vikend, od fantastičnog jazz koncerta u još boljem prosturu benkovačkog kaštela, preko raspjevanog Bibinja i dalmatinskih klapa pa do najbolje hrvatke plaže bez konkurencije, Sakarun (Saharun) na Dugom otoku. Sve to jednako je nula posto pomaka u ESL projektu. Ako tomu dodam da me je frend Feremc sasvim pristojno zafrkavao zbog ovog gore opisanog „mikser“ u smislu „na šta je spao jedan audio DIY-er“ he he he, proglašavam ovaj vikend totalnim „antidiyom“. No kada vidite sliku ispod shvatiti ćete me u potpunosti… :)

Trenutni status… čekam da mi stigne viseća vaga, da vidim kako ista funkcionira i da li je upotrebljiva kako bi konačno potvrdio ideju kako napraviti stol za razvlačenje membrane. Ovaj tjedan ću završiti mixser, malo pronjuškati po trgovinama boja i lakova u cilju pronalaska najbolje akrilne boje za statore, te skupiti snage za vikend kada planiram odrezati statore na konačne dimenzije.

Planiram bar skicirati presu za statore, koja će ujedno biti i centrator statora prilikom lijepljenja istih, a sve sa ciljem da se rupa na statoru A poklopi sa rupom na statoru B. Mislim da će to biti dvije obične iver ploče dimenzija 24x100cm. Na donjoj ploči biti će fiksirani alu „L“ profil i to na samim uglovima (gdje drugo :)) a koji će biti jednostavne vodilice gornjeg statora (B) koji se lijepi na donji stator (A) sa membranom. Kada se statori poklope i zalijepe, ide preko svega druga ploča. Pošto nemam hidrauličnu presu :) ili daj Bože vakumsku kao ML :), potreban potisak ću dobiti sa jedno 8 morši… to bi trebalo biti dovoljno.
Privitak/ci
fotografija.JPG
Sakarun, Dugi otok (blizu Veli rat)
fotografija.JPG (141.93 KiB) Pogledano 9422 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 12 kol 2013, 14:29

Kako bi bilo jasnije o čemu sam gore pisao, znači pored rastezača membrane, miksera za elvamid, potrebno je napraviti još jedan jig kako bi se napravio ESL panel u slučaju kada se za spacere koriste dvostrane ljepljive trake. Poznato je da te trake kvalitetno lijepe tek nakon dobrog pritiska na istu, te da je za potpuno i kvalitetno lijepljenje potrebno neko vrijeme da se traka pošteno uhvati na površinu. Da bi to osigurao morati ću napraviti nekakvu uvjetno rečenu presu. Ista će pored toga koristiti kao vodilica za naslanjanje jednog i drugog statora. Tu nemam prostora za grešku, tj. nakon prvog kontakta dvostranih ljepljivih traka na jednom i drugom statoru nemam prostor za popravni. Na slici ispod je grubi nacrt tog jiga, koji je srećom jednostavan za napraviti. Sastavnice su redom:

A - alu L profili montirani na uglove drvene ploče (iverica ili medijapan) debline cca 25 mm, mada i 19 mm bi bilo dovoljno.
B - prva, tj. donja ploča koja je fiksna i na koju su pričvršćeni alu profili
C - Označava mjesto polaganja statora koji su vanjskim dimenzijama isti kao i drvena ploča ispod
D - Gornja nefiksirana ploča istih dimenzija kojom se poklapaju statori
F - (fali mi E :)) stege ili morše kako želite, bar 8 komada kojim ću postići određeni pritisak na statore (bar se nadam)
Privitak/ci
CENTRATORPRESA.jpg
CENTRATORPRESA.jpg (61.83 KiB) Pogledano 9406 put/a.
elvis

PostPostao/la Backo » 12 kol 2013, 19:29

..mali of,ali možda bi se nekom ipak isplatilo a ja ne znam njemački,pa ne znam jel tu nešto ne štima ili je zaista ova cijena full niska,pa stog nekom super prilika,naravno elektrostati su u pitanju :-) http://www.audio-markt.de/_markt/
Backo

PostPostao/la elvis » 13 kol 2013, 09:27

Backo je napisao/la:..mali of,ali možda bi se nekom ipak isplatilo a ja ne znam njemački,pa ne znam jel tu nešto ne štima ili je zaista ova cijena full niska,pa stog nekom super prilika,naravno elektrostati su u pitanju :-) http://www.audio-markt.de/_markt/

Pogledao sam malo što ima na linku iznad, ali ne vidjeh elektrostate. Doduše vidio sam magnetostate, ali to je skroz druga koncepcija zvučnika bez obzira što vizualno izgledaju gotvo potpuno jednako elektrostatima. Ako jednog dana uspijem nabaviti duge magnetne štapiće (bar 1m), sigurno ću probati napraviti i to. Skupio sam dosta informacija kako to radi Magnepan i sve se čini vrlo izvedivim.

Zašto je ponekada cijena polovnih elektrostata iznimno niska... pa jednostavno, membrana im doslovno pukne tj. raspara se, najčešće uslijed proboja visokog napona sa statora prema membrani pa skroz do drugog statora, pri čemu vrlo često dolazi do uništenja membrane. Rijetko se tko upušta u postupak izmjene membrane, bilo samostalno bilo u nekakvom servisu za to.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.