infinity kappa 8.1 popravak kutija

Re: infinity kappa 8.1 popravak kutija

PostPostao/la mulin » 18 sij 2015, 00:40

evo danas sam nabavija poliuretanski prajmer.baza,katalizator i razrjeđivač.šta se tice završnog sloja,dvojim između polumata i visokog sjaja.ako se odlucim na visoki sjaj onda idu dvije ruke prajmera da se popunu bore na godovima
Privitak/ci
2015-01-17-1286.jpg
2015-01-17-1286.jpg (87.13 KiB) Pogledano 7232 put/a.
mulin

PostPostao/la mulin » 26 sij 2015, 23:36

pozdrav ljudi.evo tek danas stiga poprskat primerom.primer je poliuretanski od talijanske firme renner.završni če bit također od rennera.napravija sam u garaži inproviziranu komoru za farbanje od tanke plastike i dobro usisa pod.ugrija sam komoru sa kaloriferom na +18(na ovu buru nije loše).poslje farbanja suho na dodir za 15 min.sad su vec u sobi i spremni za lagano brušenje(p400).za koji dan ide i završni polumat.napravit cu na cnc plazmi aluminisko postolje koje ce doci ispod ispod ovog orginalnog i bit ce malo šire.savjeti za postolje dobrodošli.evo i neki technicsi.
Privitak/ci
komoravan2.jpg
komoravan2.jpg (74.06 KiB) Pogledano 7064 put/a.
technics sb-c450.jpg
technics sb-c450.jpg (82.51 KiB) Pogledano 7076 put/a.
komoravan.jpg
komoravan.jpg (71.39 KiB) Pogledano 7076 put/a.
komora4.jpg
komora4.jpg (67.98 KiB) Pogledano 7076 put/a.
komora3.jpg
komora3.jpg (74.43 KiB) Pogledano 7076 put/a.
komora2.jpg
komora2.jpg (82.42 KiB) Pogledano 7076 put/a.
komora1.jpg
komora1.jpg (142.68 KiB) Pogledano 7076 put/a.
mulin

PostPostao/la Roko » 28 sij 2015, 12:15

Postolje nastoj da je malo masivnije, ipak je to težak i velik četverostazni zvučnik, a postolje je uvijek dobro kad je u njemu težište, dakle što niže i što teže. trebalo bi malo poslušati kako će to zvučati, ali uvijek je dobro malo vibracija samog zvučnika (u radu) pretvoriti u toplinsku energiju putem apsorpcionih materijala (napr. guma, pluto, filc itd...). Ti materijali "pokupe" (odnosno pretvore iz kinetičke u toplinsku energiju) ponešto raznih frekvencija i na taj način pomognu da se vibracije koje stvaraju drajveri u radu ne prenose putem kutije u pod, a onda preko povratne akcije-reakcije, opet natrag iz poda u kutiju pa na same drajvere di bi mogli radit izobličenja.
Znači, što masivnije postolje, naravno da bude u nekom estetskom skladu (ali vidim da si perfekcionista pa u to uopće neću sumnjati), i onda ispod tog postolja nalijepiš recimo 4 okrugla ili četvrtasta komada gume, pa pluta i na kraju neki komad filca (da možeš zvučnike pomicati po parketu). Svojedobno je bilo za kupiti tzv. gumiranog pluta, to je odličan apsorpcioni materijal.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 29 sij 2015, 13:38

Roko je napisao/la: i onda ispod tog postolja nalijepiš recimo 4 okrugla ili četvrtasta komada gume, pa pluta i na kraju neki komad filca (da možeš zvučnike pomicati po parketu). Svojedobno je bilo za kupiti tzv. gumiranog pluta, to je odličan apsorpcioni materijal.

ja sam uvijek razmisljao kad vec pricamo oko nogica koje bi trebale upijati vibracije kako bi bilo koristiti oguljene loptice za tenis????
Svi vi koji ste s mora znati cete cime se igra picigim pa je imate dobro u vidu,gumena loptica velicine mandarine s dosta debelom stjenkom ispunjena zrakom koja bi sigurno dobro amortizirala.Kad bi se je opteretilo nekim teretom sigurno nebi bila vise okrugla pa bi bila jos pristojnija za vidit.
Ako bas hocemo netreba se je ni ogulit ako se hoce jos dodat filc u pricu makar ga obojat da se ne primjeti iz prve od kud su nogice..a kad bi bile potpuno oguljene vjerujem da se nebi tako brzo skuzilo od kud su nogice ;)
Ovo je moje razmisljanje na glas da vidim sto ekipa misli o tome?? jednostavno volim bacat bube u uho.. :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Mate » 29 sij 2015, 21:06

Ma priča oko tih vibracija nije baš trivijalna. Ona nije čak ni uvijek ista u različitim uvjetima.
Naprimjer pod. Postoje različite vrste poda. Ima podova koji će vibrirati podosta sami po sebi. Npr drveni podovi ali i betonske deke ako su zraku i nisu dobro amortizirane po pitanju buke već u građeviskoj izvedbi.
Tako da ima čvrstih podova koji će upiti sve vibracije i u takve podve idemo sa šiljcima ispod kutija. Tipični primjer je podrumska prostorija kojoj je podna deka na zemljanoj ili sličnoj podlozi.
Sama kutija mora biti tako dobro umrtvljena da se vibracije koje proizvodi zvučnik ne osjete na stranicama kutije.
Ako kutiju stavimo na premekane amortizere, reflektirani valovi koji pogađaju takvu kutiju će izazvati njeno ljuljanje na mekanim amortizerima.
Na vibrirajuće podove bi trebalo ići sa teškim podnožjem (recimo kameni blok i filc ispod prema podu) ali taj blok bi idealno trebao imati veću masu nego kutija koja sjedi na njemu. Filc u ovom slučaju ublažava povratne vibracije poda i prigšuje dio vibracija s kamena prema dole.

Ovo ja ovako laički nabacujem, ali poanta je u tome da nije svaki slučaj isti i da se ne rješava isto.

Na sreću postoji sasvim drugo pravilo koja ovu zajebanu fiziku eliminira u potpunosti. A ta je da uvijek treba na prvom mjestu poštovati WAF.
Znači nipošto ne oštetiti, pod, pločice tepison, sag, parket ili što je već dole. :lol:
Mate

PostPostao/la Pao Pepeo » 29 sij 2015, 21:35

Vjerujem kako ce vremenom mulin se poigrat i ovim,i sa samom sobom onako pomalo kad se nađe vremena.Sad sam siguran da kad mu se lak osusi i kad vrati sve te drivere na mjesto neca se bas puno obazirat na ovaj dio price,vec ce uzivat u mjuzi kas
Mekani oslonci na ovako visokim kutijama mozda bi izazivali ovo ljuljanje koje mate spominje ..a mozda i nebi treba probat.
Primijetio sam da se u hi-fi koristi i pijesak za smanjivanje vibracija,dali ispod pojacala i komponenti dali ispod zvucnika,pa se rade nogice ispunjene pjeskom ili cijela postolja prepuna nekim finim pjeskom cesto kvarcnim.
Pao Pepeo

PostPostao/la mulin » 29 sij 2015, 22:43

hvala na objašnjenjima glede problematike poda i stalaka.pod mi je u dnevnom boravku(slušaonici)od laminata ispod je spužva 5mm,estrih,betonska deka te utabano kamenje i zemlja.isproba bi prvo nekakve stalke sa šiljcima pošto mi je 15mm aluminij i lasersko kidanje mukte a i šiljke bi moga rješit.kappini orginalni neestetski šiljci su u materinom stanu pokazali odlicne rezultate.prvo sam dva tjedna sluša bez njih,kad sam stavija šiljke reakcija je bila ŠTA JE OVO JE....sjecam se da sam sluša keith jarretta trio.bas je radija cuda.to je bilo na prvom spratu a pod također laminat.šta se tice stalaka bit ce slicni galovim sa slike samo naravno drukcijeg oblika.šiljci ce imat širi razmak zbog stabilnosti i bit ce ih možda cak tri zbog ravnomjernog pritska na podlogu ali cu i probat sa gumom plutom i filcom također pa cemo vidit.evo malo slika zvucnika nakon prve ruke završnog laka.
Privitak/ci
5.jpg
5.jpg (73.52 KiB) Pogledano 6746 put/a.
4.jpg
4.jpg (110.89 KiB) Pogledano 6746 put/a.
3.jpg
3.jpg (69.53 KiB) Pogledano 6746 put/a.
2.jpg
2.jpg (121.69 KiB) Pogledano 6746 put/a.
1.jpg
1.jpg (128.82 KiB) Pogledano 6746 put/a.
6.jpg
6.jpg (16.15 KiB) Pogledano 6746 put/a.
mulin

PostPostao/la Roko » 31 sij 2015, 13:28

Ispod šiljaka obavezno metalnu podloškicu, na koju ćeš opet sa donje strane nalijepiti onu kombinaciju gume, pluta i filca ;) Ovaj filc, pored apsorpcionih svojstava, služi i tome da možeš zvučnike jednostavno voziti i namještati po parketu (laminatu svejedno), što je od ključne važnosti dok budeš tražio pravilan položaj zvučnika u slušaonici.
Šiljci tribaju biti što oštriji i podloška što tvrđa, tako da se zvučnik oslanja u 4 točke, znači baš točke a ne površine, tako se prijenos vibracija smanjuje na najmanju moguću površinu, a onih par apsorpcionih materijala, "pokupe" još dodatno ponešto vibracija i to u onim frekventnim područjima, di im je koeficijent apsorpcije najveći.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la zbotic » 01 vel 2015, 16:50

Najprije bi trebalo definirati što se želi. Apsorpcija, izolacija ili transformacija vibracija. Iz diskusije sudionika nije vidljivo da im je problematika razumljiva pa se bolje suzdržati od konkretnih preporuka.

Velika i debela podloga od gumiranog pluta će dosta dobro apsorbirati vibracije, šiljci će ih dobro izolirati od slijedećeg materijala, a gumene loptice će ih transformirati u nešto drugo (promijeniti smjer).

Najlinearniji materijal podloge vjerojatno bi bila neka debela betonska ploča od par stotina kila, ali kako je to estetski nakaradno prije odluke što napraviti važno je postaviti dijagnozu. Podlogom zvučnika (šiljcima. lopticama i sl.) ne postiže se puno pa bi to trebao biti finalni tuning nakon što se odredi sve ostalo po pitanju akustike prostorije. Mjerenjem vremena odjeka, izradom apsorbra i difuzora potrebno je zadovoljiti nekakve standarne vrijednosti izražene raznim parametrima, ali za laika po tom pitanju najviše se postiže pomicanjem zvučnika po sobi, razmještajem namještaja i "hrapavljenjem" zidova postavljanjem polica, slika, zavjesa, tepiha itd. tako da to može i potrajati. Barem nekoliko godina :lol:
Ad/
Trebalo bi izbjegavati prostorije čije su dimenzije (širina - duljina - visina) jednake ili u parovima jednake, kao i da je jedna dimenzija cijelobrojni višekratnik neke druge (npr da je duljina jednaka dvije visine i slično....). Ako se to ne može izbjeći onda rasporediti ormare i velike fotelje tako da se to promijeni....
zbotic

PostPostao/la mulin » 01 vel 2015, 22:38

evo naškrabane slike prostorije.izgleda ka labirint ali šta je tu je.oko 42 kvadrata.nema tapeta i zidovi su poprilicno goli.vec sam izradija 6 bas trapova od ROCKWOOL Steprocka 1000×600 i 1 qrd difuzor od stiropora.ako se nekome da neka komentira
Privitak/ci
prostorija2.jpg
prostorija2.jpg (96.56 KiB) Pogledano 6546 put/a.
prostorija1.jpg
prostorija1.jpg (87.63 KiB) Pogledano 6546 put/a.
prostorija.jpg
prostorija.jpg (102.72 KiB) Pogledano 6546 put/a.
mulin

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.