Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 05 sij 2015, 17:20

Kako sam najavio prije par tjedana, odradio sam i test crne membrane koju sam također spominjao u prethodnim postovima, a od iste su napravljeni moduli za slušalice koji još čekaju na „rajf“. Sve je išlo dosta brzo, čišćenje statora od prijašnjih eksperimenata, pa onda farbanje, ljepljenje trake , rastezanje membrane i sve kako već spada.
Ovaj put išla je texo dvostrana ljepljiva traka od samo 1mm debljine, znači ispod svih minimuma, no nisam imao druge. Cijena je bila nešto uža saća tj. 7x17 cm, uglavnom „visokotonci“. Traka odlično prihvaća membranu i termalno je neosjetljiva. Može se znači upotrebljavati, dođe oko 30 kuna 5 metara, ali svakako bi ispod trebalo nešto podmetnuti, tj. nastojati da space bude bar 1,5mm (recimo plastičnu traku furnira ili tako nešto).
Odmah sam sve uključio na 2500V, malo je bilo zvukova pražnjenja ili već čega, no vremenom se smirilo, već na prvom testu shvatio sam kako su moduli iznimno glasni, neusporedivo sa prethodnim modulima, sada je razlika na behringeru 0 db između subova i ESL panela, drugim riječima u premazu membrane je baš sve kada je ESL priča u pitanju. Vrlo vrlo glasno, za nijansu mi fali srednjih tonova, ipak su saća premalena, a subovi ne dohvaćaju puno iznad 200Hz.
U postupku sam primijetio da se ovisno o vremenu zagrijavanja folije prilikom dodatnog zatezanja iste na površini mjeri različiti otpor. Tako na jednom panelu imam veću površinsku oamažu, a na drugom manju, tipa 400M i oko 2000M. namjerno sam tako ostavio da vidim ima li nekakvih razlika u zvuku, i mislim da ima, jedan od panela za nijansu ima manje visokih tonova 8mislim da se radi o ovom sa većom površinskom omažom, to još moram provjeriti jer sam ih pri montaži pomiješao, pa sada moram izmjeriti otpor kroz rupice.
Eto da ne duljim, eksperiment uspio, folija je fantastičma, izvrsno radi u esl modulu, jako se fino to čuje, treba sada sazidati još dva testna sa znatno većim saćem i spacerima od bar 1,5mm te istom tom crnom folijom. Eksperiment je koštao malo vremena i truda i jedno 10-tak metara trake, no nema džabe ni u stare babe. U svakom slučaju obećavajuće. Loše je to jer je to ipak na neki način varanje u ovoj diy priči, pravi pokus koji me čeka je ipak fenol i poliamid, mada ako i ne uspije imam zicer tj. kvisko rješenje. Mali je bed što se ne vidi kroz foliju, no što je tu je, kompromis kao i uvijek :)

spremni testni statori 1.JPG
spremni testni statori 1.JPG (149.04 KiB) Pogledano 6397 put/a.

standardno rastezanje 2.JPG
standardno rastezanje 2.JPG (49.35 KiB) Pogledano 6397 put/a.

dvostrana ljepljiva 3.JPG
dvostrana ljepljiva 3.JPG (78.45 KiB) Pogledano 6397 put/a.

prije zatezanja vrucim zrakom 4.JPG
prije zatezanja vrucim zrakom 4.JPG (42.85 KiB) Pogledano 6397 put/a.

nakon vrućeg zraka to izgleda puno bolje što se zategnutosti tiče..

nakon vruceg zraka 5.JPG
nakon vruceg zraka 5.JPG (46.55 KiB) Pogledano 6397 put/a.

potencijalno problem zaustavljen na vrijeme...

problemi 6.JPG
problemi 6.JPG (46.89 KiB) Pogledano 6397 put/a.

spremni za zaklapanje sa vanjskim statorina

kompletirano 7.JPG
kompletirano 7.JPG (44.61 KiB) Pogledano 6397 put/a.

i na kraju "poklopci", nakon lijepljenja nema više ispravaka :) U biti zeznuo sam se što sam zalijepio, trebao sam se igrati sa vrućim zrakom i otporom površine membrane, no testovi služe za učenje... jednostavno nema ESL-a iz prve, ko nema debele živce u smislu strpljenja i ponavljanja neka se uopće ne upušta u sve ovo... ja sam već pri kraju strpljenja, a ni blizu konačnog proizvoda :)

poklopci 8 .JPG
poklopci 8 .JPG (77.4 KiB) Pogledano 6397 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 05 sij 2015, 17:25

Zaboravih najvažnije ... evo ovo je ta traka, termalno postojana, širine 19mm, ali malo pretanka, 1 mm je zbilja premalo i šira saća od 7 cm bi značila sigurne probleme sa lijepljenjem membrane za jedan od statora. Bravo za texo i koliko toliko prihvatljivu cijenu. U praksi bi za srednje/visoke trebalo podbaciti ispod nešto od cca 0,5mm, a kada su bass moduli u pitanju to može biti i plexi od recomo 2,5mm ili slično. U svakom slučaju traka odlično drži mylar, ali hebiga traži malo dodatne gimnastike...
Privitak/ci
texo 9.JPG
texo 9.JPG (103.33 KiB) Pogledano 6396 put/a.
elvis

PostPostao/la zbotic » 05 sij 2015, 18:19

Kralj je živ :).

Ne znam što reći, koju posluku porati, osim da ti se divim na ustrajnosti i stvaralačkoj žici. :D
zbotic

PostPostao/la elvis » 06 sij 2015, 15:11

:)
Zadnja izmjena: elvis; 31 sij 2015, 14:31; ukupno mijenjano 3 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 06 sij 2015, 15:18

Jučer su stigli i opampi AD797, časkom ih stavio na ala MBL pločicu, podesio 0mV na šestoj nožici i zakačio nazad u amplifikacijki sustav koji pripremam za ESL-e. Na prvu ne primjećujem neke bitne razlike, na drugu i treću uhu jako paše, vjerojatno subjektivno zadovoljstvo što su opampi tu, no koliko su autentični, a ko će ga znati, poslao mi je Njemac, valjda oni paze na te stvari, ali opet danas je teško biti siguran u bilo što kada su el. komponente u pitanju. U svakom slučaju ta mala 4 opampa su 300 kuna, nije malo.

Evo ih...
Privitak/ci
1-IMG_4176.JPG
1-IMG_4176.JPG (113.52 KiB) Pogledano 6222 put/a.
Zadnja izmjena: elvis; 06 sij 2015, 15:28; ukupno mijenjano 1 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 06 sij 2015, 15:27

Inače Pinco mi je prije par dana donio dva sigurno originalna AD797 "samples-i", e sada bi bilo fora nabaviti još dva i eto tuluma, siguran sam da imam 100% oreginalne opampove.

Evo kako izgledaju originali...

2-IMG_4182.JPG
2-IMG_4182.JPG (129.27 KiB) Pogledano 6170 put/a.

1-IMG_4181.JPG
1-IMG_4181.JPG (56.36 KiB) Pogledano 6170 put/a.
elvis

PostPostao/la Backo » 06 sij 2015, 18:16

[quote="elvis"]Kako je već to običaj, evo i video snimka iz testne faze, znači skinuti problematični moduli sa UDP premazom i ponovno stavljeni mali testni statori. Membrana je prilično malena, mylar sa nekakvim tonerom po sebi, šest saća od 17 x 7 cm. Sve je na 2500V sa neobično tankim spacerima od 1mm, isti stepup trafo 1:60, a behringera sam spustio na 150Hz 48dB za ESL modul. Uz malo mutnjikav video snimak, može se čuti kako se ti esl-i mogu derati koliko god poželiš, nema više problema sa osjetljivosti..... E sada bi to "deranje" trebalo malo upristojiti :)

..ovaj glazbeni zapis prepoznajem,to bi bila ona ženska iz filma "Redovnice nastupaju",naravno crnkinja,kojoj majka ispočetka nije odobravala pjevanje u zboru.Prekrasan vokal :hail: ..potencijal se i kod ovako lošije snimke čuje,što je za svaku pohvalu :thumbup:
..daj nasnimi to do bar 1 i po minutu i stavi u 720p :D ;) i btw,koja je to stvar bila,molim lijepo :P 8-)
Backo

PostPostao/la elvis » 06 sij 2015, 22:02

Backo je napisao/la:..ovaj glazbeni zapis prepoznajem,to bi bila ona ženska iz filma "Redovnice nastupaju",naravno crnkinja,kojoj majka ispočetka nije odobravala pjevanje u zboru.Prekrasan vokal :hail: ..potencijal se i kod ovako lošije snimke čuje,što je za svaku pohvalu :thumbup:
..daj nasnimi to do bar 1 i po minutu i stavi u 720p :D ;) i btw,koja je to stvar bila,molim lijepo :P 8-)

Ako se dobro sjećam izvođač je tamnoputa i zlatnoglasna Lauryn Hill, a sve to sa nekakvog MTV unpljuga oliti unplugged-a. U filmu koji spominješ glumi Whoopi Goldberg ali čije se glasovne vrline koriste hebiga ne znam, sve je moguće, zapravo google i wiki znaju sve trebalo bi pogledati. Što se tiče video zapisa i kvalitete 720p.. ma nema nekog smisla trošiti vrijeme na upload HD zapisa, ovo u lošoj rezoluciji direktno digneš gore sa mobitela u par minuta a sve to na opće veselje tamo nekog *nalmana sa nekog drugog foruma koji eto ne posjećuje ovaj forum he he he he (zvjezdiaca = a ). Ovako upload traje tek par minuta, a u HD-u traje preko sat vremena... ma nije ni važno, fora je, bolje nego samo obična fotografija. Naravno da je to sa videom donekle besmisleno, no opet da sam ja samo pratitelj teme volio bi da postoji i video zapis pa se držim toga i tu i tamo uplodam video.

Ajde pa se vidimo uskoro. Trube u drugom videu su Ray Anderson (nadam se da nisam falio sa imenom izvođača).
elvis

PostPostao/la Backo » 06 sij 2015, 22:37

..he,hee,vidiš da me uha još dobro služe a tu žensku Lauryn H.sam slušao jedino preko tv-a kad sam gledao spomenuti film i u njemu ti je ona glumica i izvođač-pjeva,znači njen je glas a nije nekog drugog.Evo i slika iste iz filma:http://mojtv.hr/film/5168/redovnice-nastupaju-2.aspx i jedan noviji njen spot,glaščina samo takva..https://video.search.yahoo.com/video/pl ... _lsonswrow
..btw,slažem se s tobom,meni je ipak video življe od slika,pa samo tako naprid.E bravo za ove trube tog tražim,sad ima da ga nasnimim i guštam,mamicu mu poljubim .-) yep,vidimo se,baš se veselin druženju.
Backo

PostPostao/la Backo » 06 sij 2015, 23:00

..he,he..malo muke i nađoh stvar,zove se Exposing the industry https://www.youtube.com/watch?v=UiF_G13VM5o
..već se skida jedan unpljugd albumčić sa ovim biserić vokalom :D
..mučos gracijas dear Elvis,odo slušati ovu kako bi ja po domaći reka,biserku :lol: :hail:
Backo

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.