Mislim da je vrijeme da zaokružimo ovu temu sa Westrinim ovalima, obzirom na duže vrijeme upotrebe. Osim prvotnog iznenađenja da su se pokazali boljim od očekivanja odmah u startu, sad nakon stalne upotrebe mogu donijeti neku zaključnu ocjenu o njima.
Sad su to već skroz usvirani i stabilni zvučnici (i zvukovno i statički - imaju šiljke koji su se lagano upucali u pod pa nikud ne mrdaju) i pokazuju sve svoje dobre karakteristike. Nije da nemaju i mana, ali se vrlo lako previdi (ili prečuje, ako hoćete) taj manje dobar dio. Sami sebe maskiraju, pa su ti slabiji djelovi nebitni.
Od prošlog TF-a u BJ, doživjeli su manje izmjene, uglavnom estetske (ukrasna maska, lak, šiljke itd.) ali i jednu značajniju izmjenu, mislim na bolje, a to je smanjenje usta (otvora) na kraju tunela. Tu sam poslušao Davorinov prijedlog sa TF-a i okvir koji drži zaštitno platno na otvoru napravio od nešto širih letvica i na taj način postigao traženi efekt. Jednostavno. Time je malo smanjena sklonost istih da pri nekim snimkama malo bumiraju (ništa strašno, ali jako ovisi o snimljenom materijalu pa nisam siguran jesu li u pitanju zvučnici ili snimke).
Istovremeno sam pokušavao malo esperimentirati i s dodavanjem visokotonaca (uspio jednog i skršiti), nije da je meni to potrebno - mislim da im nije neophodno, ali rekoh da vidimo oćeli to dati kakvo poboljšanje. Nisam uspio, uglavnom zbog nedostatka vremena i odgovarajućih visokotonaca, ali se stvar donekle riješila sama od sebe... Naime oni su dosta niski za sjedeću poziciju, a na AV Showu u Sheratonu Dean se dosjetio i dodao nekoliko praznih kutija cedejova da ih nagne prema natrag par stupnjeva i to je trenutačno popravilo zvučnu sliku. Isti princip je primjenjen u kućnim uvjetima, ovaj put bez pomoći cedeja, već nogica na kojima stoje tako da su lagano nagnuti natrag. Klasična boljka širokopojasnih zvučnika sa visokotonskom trubicom, bimiranje iliti uska usmjerenost visokih, se tu pokazuje. Dalo bi se to riješiti i dodavanjem phase plug-a ili skidanjem trubice i dodavanjem supertvitera (to je u planu sa slijedećim kutijama). Za one koji imaju omiljeno mjesto za slušanje od kojeg ne odstupaju biming i nije neka boljka, dovoljno ih je usmjeriti prema ušima. Budem li radio novi par, onda ću ih napraviti nešto višim (8 do 10 cm) pa time postići isti efekt. A i Bepone mi je posudio par Fountekovih ribona s kojima ću se poigradi slijedećih desetak dana.
No, da se razumijemo, ove gore navedene boljke se gotovo i ne primjećuju osim kod vrlo pažljivog analitičnog slušanja samih zvučnika više nego snimljenog materijala.
Opći zaključak o ovim zvučnicima bi bio, bar po mojem iskustvu i mišljenju, da su to nakon ovog perioda postali ZVUČNICI ZA VRLO UGODNO SLUŠANJE MUZIKE. Ni preglasno ni pretiho, baš za ugodno i dugotrajno slušanje, začas se zaboravi na njih i izgube se iz vida. BTW, sad ih vozim na MOSFet pojačalu starom 25 godina i odlično se slažu (kablovimnje je UBYTE-2).
Evo par slikica, prije negoli sam dodao nogice:

- P9010172_1.jpg (183.85 KiB) Pogledano 9229 put/a.

- P9010172_1.jpg (183.85 KiB) Pogledano 9229 put/a.