TQWT WESTRA

Re: TQWT WESTRA

PostPostao/la midruzin » 18 svi 2012, 04:51

slika
midruzin

PostPostao/la midruzin » 18 svi 2012, 04:52

slika
midruzin

PostPostao/la midruzin » 18 svi 2012, 06:10

Puno hvala Deanu i Roku na pomoći kod stavljanja slika na forum. Do sada nisam trebal pomoć, jer sam skoro sve odgovore za probleme u gradnji našel na našem forumu. Ono čega nije bilo na našem, potražil sam na stranim forumima i sve je dobro ispalo. Trebal bum još malu pomoć za mali problem s brumom na SE PL504, za koji nisam našel odgovor na forumu, a za koji bum otvorili temu na drugom mjestu. Ovo su sve moji uradci s Westra zvučnicima i dva moja mala SE pojačala s ECC83-EL84 i 6N3P-PL504. Ovo treće je tvorničko pojačalo Dynavox, hibrid sa 6N1i TDA 7296 (D-MOS chip 2x25W RMS na 4 ohma) koji tjera ove trosistemske 88 dB mini TL zvučnike. Sada ću se vratiti na opis preostala dva zvučnika:
midruzin

PostPostao/la midruzin » 18 svi 2012, 07:13

3. Westra XF-133 - crne kutije gore lijevo. Ovaj mali širokopojasni, 130 cm promjera zvučnik, smješten je u na brzinu odokativno sklopljenu bas reflex kutiju zapremnine 10 litra neto. Odlikuje ga velika dinamika, brzina, rezolucija i osjetljivost. Tvornički deklariranih 93 dB su stvarni, a ne napuhani. Malo SE sa EL84 sa 2x1,5 wati ga tjera bez problema vrlo glasno. Ima dobar, prezentan i brz bas (čak i vrlo dobar kick bas), vrlo transparentne i ugodne srednje, te nešto svjetlije i oštrije visoke tonove (trubica), ali nipošto neugodne za uho. Svi instrumenti zvuče vrlo čisto i detaljno, kao i ženski i muški vokali. Ne primjećuju se nikakve rezonance u bas području, iako je kutija rađena odokativno, bez proračuna za te zvučnike. Šteta što ih više nema u "Dobrom zvuku" da ih probam u malim transmisijama. Ukratko, odličan mali zvučnik za sva mala cijevna SE pojačala snage 1 do 2 wata.
midruzin

PostPostao/la Dean » 18 svi 2012, 07:21

Kod uploadanja stavi da ti slike budu Large(640x480) i naravno, kad ih stavljaš na forum, može ih biti više od jednom u postu...
Dean

PostPostao/la midruzin » 18 svi 2012, 16:30

4. Westra mini TL - desno na stolu. Zvučnici svi Westra: VT 91 dB, 4 ohma svilena kalota, ST 90 dB 4 ohma papir, DT (XW-165-1364) 88 dB 4 ohma papir, zvučnik s niskim Qts-om izabran između 7 isprobanih dubokotonaca 150-170 mm, jer je najkorektnije radio u tim kutijama, bez rezonacija i produženih istitravanja membrane koje su karakterizirale kineske zvučnike. Duljina tunela obloženog plutom je 1,6 m, 4 tunela koji se postupno smanjuju, odnos površine ulaza prema izlazu 1,4 : 1. Skretnica je trosistemska 6 dB, rez na 525 Hz i 4000 Hz, VT i ST su oslabljeni na 88 dB i time dobro izbalansirani sa dubokotoncem. DT je samo blago dampiran u donjem dijelu tunela. Spojen na kvalitetno hibridno pojačalo Dynavox 2x25W RMS (6N1P-TDA7296, D-MOS chip) zvučnik radi vrlo dinamično, precizno, čisto i linearno na cijelom zvučnom području.Zvuk je transparentan, neutralnog karaktera, bez primjetnih koloracija i izobličenja. Reproducira sve vrste glazbe od jazza, bluesa, rocka, klasike do tehna, metala bez problema. Nikakav problem mu ne predstavljaju ni vrlo zahtjevne dionice u glazbi, razna fortissima i dr. Najviše me iznenadilo to, da vrlo linearno svira kod malih, srednjih i velikih glasnoća. Znači može se svirati tiho u malim i srednjim sobama, bez uštrba na kvaliteti zvuka. Odličan allround zvučnik za sve vrste glazbe u rangu kvalitete puno, puno skupljh zvučnika. U velikim sobama nije isproban. Tko misli da za male novce nema kvalitetnog zvuka, jako se vara, jer Westre u svakom pogledu dokazuju upravo suprotno.
midruzin

PostPostao/la zmajz » 27 vel 2013, 01:22

Mislim da je vrijeme da zaokružimo ovu temu sa Westrinim ovalima, obzirom na duže vrijeme upotrebe. Osim prvotnog iznenađenja da su se pokazali boljim od očekivanja odmah u startu, sad nakon stalne upotrebe mogu donijeti neku zaključnu ocjenu o njima.
Sad su to već skroz usvirani i stabilni zvučnici (i zvukovno i statički - imaju šiljke koji su se lagano upucali u pod pa nikud ne mrdaju) i pokazuju sve svoje dobre karakteristike. Nije da nemaju i mana, ali se vrlo lako previdi (ili prečuje, ako hoćete) taj manje dobar dio. Sami sebe maskiraju, pa su ti slabiji djelovi nebitni.
Od prošlog TF-a u BJ, doživjeli su manje izmjene, uglavnom estetske (ukrasna maska, lak, šiljke itd.) ali i jednu značajniju izmjenu, mislim na bolje, a to je smanjenje usta (otvora) na kraju tunela. Tu sam poslušao Davorinov prijedlog sa TF-a i okvir koji drži zaštitno platno na otvoru napravio od nešto širih letvica i na taj način postigao traženi efekt. Jednostavno. Time je malo smanjena sklonost istih da pri nekim snimkama malo bumiraju (ništa strašno, ali jako ovisi o snimljenom materijalu pa nisam siguran jesu li u pitanju zvučnici ili snimke).
Istovremeno sam pokušavao malo esperimentirati i s dodavanjem visokotonaca (uspio jednog i skršiti), nije da je meni to potrebno - mislim da im nije neophodno, ali rekoh da vidimo oćeli to dati kakvo poboljšanje. Nisam uspio, uglavnom zbog nedostatka vremena i odgovarajućih visokotonaca, ali se stvar donekle riješila sama od sebe... Naime oni su dosta niski za sjedeću poziciju, a na AV Showu u Sheratonu Dean se dosjetio i dodao nekoliko praznih kutija cedejova da ih nagne prema natrag par stupnjeva i to je trenutačno popravilo zvučnu sliku. Isti princip je primjenjen u kućnim uvjetima, ovaj put bez pomoći cedeja, već nogica na kojima stoje tako da su lagano nagnuti natrag. Klasična boljka širokopojasnih zvučnika sa visokotonskom trubicom, bimiranje iliti uska usmjerenost visokih, se tu pokazuje. Dalo bi se to riješiti i dodavanjem phase plug-a ili skidanjem trubice i dodavanjem supertvitera (to je u planu sa slijedećim kutijama). Za one koji imaju omiljeno mjesto za slušanje od kojeg ne odstupaju biming i nije neka boljka, dovoljno ih je usmjeriti prema ušima. Budem li radio novi par, onda ću ih napraviti nešto višim (8 do 10 cm) pa time postići isti efekt. A i Bepone mi je posudio par Fountekovih ribona s kojima ću se poigradi slijedećih desetak dana.
No, da se razumijemo, ove gore navedene boljke se gotovo i ne primjećuju osim kod vrlo pažljivog analitičnog slušanja samih zvučnika više nego snimljenog materijala.
Opći zaključak o ovim zvučnicima bi bio, bar po mojem iskustvu i mišljenju, da su to nakon ovog perioda postali ZVUČNICI ZA VRLO UGODNO SLUŠANJE MUZIKE. Ni preglasno ni pretiho, baš za ugodno i dugotrajno slušanje, začas se zaboravi na njih i izgube se iz vida. BTW, sad ih vozim na MOSFet pojačalu starom 25 godina i odlično se slažu (kablovimnje je UBYTE-2).
Evo par slikica, prije negoli sam dodao nogice:
P9010172_1.jpg
P9010172_1.jpg (183.85 KiB) Pogledano 9229 put/a.
P9010172_1.jpg
P9010172_1.jpg (183.85 KiB) Pogledano 9229 put/a.
Privitak/ci
P9010170_2.jpg
P9010170_2.jpg (30.55 KiB) Pogledano 9229 put/a.
zmajz

PostPostao/la davorin » 27 vel 2013, 09:57

Sa kakvim lakom si lakirao površinu kutija?
davorin

PostPostao/la midruzin » 02 ožu 2013, 10:04

Vrlo lijep uradak Zmajze, dao si si truda i to se vidi, a i čuje. U potpunosti se slažem s tvojom ocjenom zvuka Westrinih ovala. To je širokopojasni zvučnik bez nekih većih mana, ugodnog toplog zvuka koji blago vuče na tamniju stranu, pogodan za dulje slušanje prilikom rada, opuštanja i dr. Ja ga koristim u kombinaciji s malim SE PL504 ampom 2x3W, koji ima dodatno melankolično-nostalgični karakter zvuka i navečer mi pomaže lakše zaspati kod boli zbog uznapredovalog artritisa. Tu kombinaciju bi mogli koristiti anesteziolozi za uspavljivanje pacijenata u operacionim salama bolnica. Ionako daju manju količinu anestetika pacijentima poradi tzv. štednje. S cijenom od 7$ je sigurno best bay širokopojasni zvučnik na svjetskom tržištu. Za svaku pohvalu!
midruzin

PostPostao/la zmajz » 02 ožu 2013, 11:03

Nisam mogao ranije odgovoriti, ali za lakiranje u pravilu koristim jednokomponentni poliuretanski lak na bazi vode, kutija dođe cca 90-100 kunića i ima ih raznih proizvođača. Ovaj je polusjajni nekog poljskog proizvođača, ali ima i kromos i sl. Dostupni su u robnim kućama tipa hausbauh pevac i sl.
zmajz

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.