Mate je napisao/la:To sa žicom kao statorima, mi nije jasno.
Rastegnuta žica je sve sve prije nego stator. Recimo rastegnuta žica je gitara, violina, klavir......
Ma neka te to ne sekira. To je izolirana licnasta žica, fiksirana svakih 10-tak cm i nije previše zategnuta, tek toliko da se izravna. Jamčim ti da je to mrtvo za bilo kakvo generiranje zvuka tj. nus pojavu u zvuku. Ako bi baš išli u detalje veći je problem nus pojava raznih rezonancija ploča perforiranog lima nego ova klasična licnasta žica u izolatoru. Ovo ne govorim na pamet već iz iskustva, vidi prvu stranicu ove teme, radio sam to već, zbilja nema nikakvog problema. Po meni ovdje su druga dva realna problema, a to je relativno mala ukupna površina statora, mislim na metalni dio tj. u ovom slučaju bakar, te potrebu za minimalnih 5 do 6 kV biasa, no par dioda više pa se to lako riješi, ali onda treba i moćniji stepup trafo, bar 1:150' tj. realnije dva trafa od recimo 1:70. Kako ne bi bilo papanja visokih, traži kompliciraniju izvedbu, segmentirane sekundare, kontra motanja i unakrsna spajanja kako bi se kapacitet smanjio na minimum. U priijevodu trebalo bi izraditi 4x trafo kakav sam napravio i ovdje slikovito pokazao