elvis je napisao/la:....
Meni zapravo nije jasno zašto Martin Logan koristi te plastične trake „Rigid plastic strips“, koje još zovu i „poprečni podupirači“ (po slobodnom prijevodu), a ne i na tom mjestu poliuretansku 3M dvostranu ljepljivu traku. No što više razmišljam sve je više odgovora (zapravo pretpostavki) zašto pa evo redom:
- Plastične trake su transparentne i sigurno panel značajno bolje izgleda tako nego da se pregrade izrazito vide.
- Da rade sa klasičnim ljepljivim dvostranim trakama to bi bilo odlično mjesto za skupljanje prašine kroz perforaciju statora, pa im u ovom slučaju ne igra ni činjenica da se danas mogu lako nabaviti transparentne dvostrano ljepljive trake
- Plastične trake imaju značajno bolja mehanička svojstva, tj. nema nikakvih deformacija istih uslijed bilo kakvih pritisaka, pa makar to bio i pritisak membrane zategnut preko istih, pa time osiguravaju uvijek jednak razmak između membrane i statora.
Ostalo je jedino otvoreno pitanje a to je da li su ti poprečni podupirači ljepljivi prema membrani. Nekako mi se čini da da, no ne mogu biti siguran, ali recimo da to nije važno, tj. ne bi škodilo da jesu.
Možda nije bilo dovoljno jasno što je pravo pitanje iza pitanja o debljini poprečnih traka.
Poanta je ova: ako su poprečne trake iste debljine kao rubne trake, cijela membrana je podijeljena na više manjih membrana, jer porpečne trake će čvrsto stisnuti membranu jednako kao i rubne trake. To znači da će se dobiti zvučnik od niza manjih membrana. To je u načelu u redu jer imaš nekakav idealni line "array", ali da li se pri tome mijenja (sužava) f opseg ?
Zar nije cijela ideja elektrostata bila da cijela membrana jedinstveno proizvodi zvuk? Koliko sam ja shvatio to je naročito važno ako se ide na full range opseg.
Ovo me zaista zbunjuje, posebno radi onoga što smo vidili na videu.
Što se prašine tiče to bi zaista mogao biti problem i to naročito radi visokog napona koji će po defaultu privlačiti prašinu, iako red veličine do oko 2kV možda i neće toliko. Međutim mislim da se odgovarajućim usisavačem i podesnom mekom četkom to može lako održavati urednim. Iako bi bio štos vidjeti panele nakon nešto vremena zagušeni od prašine a sviraju bogovski