Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Mate » 20 kol 2013, 14:50

elvis je napisao/la:....
Meni zapravo nije jasno zašto Martin Logan koristi te plastične trake „Rigid plastic strips“, koje još zovu i „poprečni podupirači“ (po slobodnom prijevodu), a ne i na tom mjestu poliuretansku 3M dvostranu ljepljivu traku. No što više razmišljam sve je više odgovora (zapravo pretpostavki) zašto pa evo redom:

- Plastične trake su transparentne i sigurno panel značajno bolje izgleda tako nego da se pregrade izrazito vide.
- Da rade sa klasičnim ljepljivim dvostranim trakama to bi bilo odlično mjesto za skupljanje prašine kroz perforaciju statora, pa im u ovom slučaju ne igra ni činjenica da se danas mogu lako nabaviti transparentne dvostrano ljepljive trake
- Plastične trake imaju značajno bolja mehanička svojstva, tj. nema nikakvih deformacija istih uslijed bilo kakvih pritisaka, pa makar to bio i pritisak membrane zategnut preko istih, pa time osiguravaju uvijek jednak razmak između membrane i statora.

Ostalo je jedino otvoreno pitanje a to je da li su ti poprečni podupirači ljepljivi prema membrani. Nekako mi se čini da da, no ne mogu biti siguran, ali recimo da to nije važno, tj. ne bi škodilo da jesu.

Možda nije bilo dovoljno jasno što je pravo pitanje iza pitanja o debljini poprečnih traka.
Poanta je ova: ako su poprečne trake iste debljine kao rubne trake, cijela membrana je podijeljena na više manjih membrana, jer porpečne trake će čvrsto stisnuti membranu jednako kao i rubne trake. To znači da će se dobiti zvučnik od niza manjih membrana. To je u načelu u redu jer imaš nekakav idealni line "array", ali da li se pri tome mijenja (sužava) f opseg ?
Zar nije cijela ideja elektrostata bila da cijela membrana jedinstveno proizvodi zvuk? Koliko sam ja shvatio to je naročito važno ako se ide na full range opseg.
Ovo me zaista zbunjuje, posebno radi onoga što smo vidili na videu.

Što se prašine tiče to bi zaista mogao biti problem i to naročito radi visokog napona koji će po defaultu privlačiti prašinu, iako red veličine do oko 2kV možda i neće toliko. Međutim mislim da se odgovarajućim usisavačem i podesnom mekom četkom to može lako održavati urednim. Iako bi bio štos vidjeti panele nakon nešto vremena zagušeni od prašine a sviraju bogovski :lol: Još bolje , dok sviraju, a ono doslovno se praši sa panela :lol:
Mate

PostPostao/la elvis » 20 kol 2013, 15:54

Mate je napisao/la:
Možda nije bilo dovoljno jasno što je pravo pitanje iza pitanja o debljini poprečnih traka.
Poanta je ova: ako su poprečne trake iste debljine kao rubne trake, cijela membrana je podijeljena na više manjih membrana, jer porpečne trake će čvrsto stisnuti membranu jednako kao i rubne trake. To znači da će se dobiti zvučnik od niza manjih membrana. To je u načelu u redu jer imaš nekakav idealni line "array", ali da li se pri tome mijenja (sužava) f opseg ?
Zar nije cijela ideja elektrostata bila da cijela membrana jedinstveno proizvodi zvuk? Koliko sam ja shvatio to je naročito važno ako se ide na full range opseg.
Ovo me zaista zbunjuje, posebno radi onoga što smo vidili na videu.

Ono što je prikazano na videu nisu full range ESL paneli, pa je u suštini ono što radi ML zapravo niz manjih srednjetonsko/visokotonskih ESL drivera, mada u konačnici amp vidi jedan zvučnik tj. preciznije jedan kapacitet. U teoriji postoje preporučene površine za srednje/visokotonske module te za bass module što se može vidjeti i na web stranici Marka Rehorsta (prvi link na prvom postu ove teme). U praksi se može vidjeti svašta, svakakvih oblika, formata, površina ... U DIY svijetu se može vidjeti da se sve uglavnom separira okomito, npr. odvoje se tri jednaka okomita dijela, bez obzira da li se radi o FR modulu ili samo srednje/visokotonskom modulu. Ja sam se eto odlučio za ML koncepciju, radim samo gornji dio, horizontalna podjela membrane, čisto sumnjam da ću imati nešto previše ispod 250 Hz na njima, no to ćemo utvrditi mjerenjima... pitanje je što je i gornja granica... ma puno je pitanja, ali bez praktičnih eksperimenata odgovore možemo samo pretpostavljati.
elvis

PostPostao/la elvis » 21 kol 2013, 10:21

Kod pilanja statora napravio sam jednu početničku pogrešku, tj. nisam baš mario za debljinu lista pile, pa je rez prošao malo nezgodno po svakom statoru. Grešku sam uočio već na prvom odrezanom komadu, no nisam htio ništa mijenjati, a cijena toga je dodatnih sat dva vremena brušenja. Naime list pile prešao je preko perforacije na malo nezgodnom mjestu, tj. ostali su iznimno izraženi špicevi, oštri poput igala. Kako je vjerojatno svima dobro poznat fenomem da elektricitet obožava ovakve špiceve, naročito kada govorimo o kilovoltima, lako je zaključiti da bi ti špicevi mogli biti leglo problema u smislu električnih izboja bilo koje vrste. Prvi korak na uređenju statora biti će brušenje tih špiceva. Krasno, presretan sam :) !! U svakom slučaja nadam se da ću to moći odraditi strojno a ne ručno.
Privitak/ci
stator problem.jpg
stator problem.jpg (213.68 KiB) Pogledano 9028 put/a.
elvis

PostPostao/la sstrsat » 21 kol 2013, 10:53

Odlicno uoceno misto potencijalnog (a gotovo siguro i stvarnog) problema.

Ali nemoj sebe omalovazavat navodeci da si napravil "pocetnicku gresku". Koliko se vidi sa slike, lim sa ovako gustom perforacijom je prakticno nemoguce izrezat u liniji a da ne dojde do takvih ostrih vrhova (jasno je vidljivo da se rupe preklapaju). Tako da bi tu zapravo tribalo izvodit "kose rezove". E sad, da li je to jednostavnije izvest sa pilom, sa malom brusilicom, sa skarama, sa sirim probijacem ili dat nekome da to obavi na CNC stroju.... Ja bi za pocetak proval sa malom brusilicom pa vidil kako ce to ic. To mi se ovako odoka cini najbrzi i najlaksi nacin.
Krepat ma ne molat
sstrsat

PostPostao/la Mate » 21 kol 2013, 12:56

To treba kao da oštriš lanac od pile, samo suprotno, treba ga istupiti.
Odgovarajuća triangla turpija i adekvatno učvrćenje pa struži , struži.
Ili strojno - brus sa kosim stranicama i mala ručna brusilica
Mate

PostPostao/la elvis » 21 kol 2013, 13:35

OK, danas neću stići no već sutra ću to isprobati na velikom stolnom brusu.

Nego pripremam se naručiti određenu količinu kondenzatora za multiplikator visokog napona, radi se o 22nF, 630 V...... odabrao sam ove, ali još nisam naručio:

http://www.ebay.com/itm/10-pcs-CBB-Capacitor-630V-223K-22nF-/220778940641?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item33677348e1:

Ako netko ima bilo kakvu primjedbu ili bolji prijedlog, molim za isto u što kraćem periodu. :)
elvis

PostPostao/la elvis » 21 kol 2013, 15:08

Pošto nema primjedbi, veseli klik na ebayu je napravljen. Uzeo sam 30 komada ovih plavih, mada je izbor bio zbilja velik. Sumnjam da će mi trebati puno više od desetak komada za oba zvzčnika, no zbilja su povoljni pa neka se nađu. Oznake vriednosti: 223K tj. 22nF - 630V

Znači radi se o kondenzatorima koji će se koristiti u visokonaponskom dijelu budućih elektrostatskih panela. Služiti će za multiplikaciju DC 12V (ili cca 200V ako budem raditi sa dva trafa) na nekih 1500 do 2000V, naravno uz pomoć 1N4007 dioda. Kako će točno izgledati visokonaposni dio još ne znam, postoje razne varijacije na temu, no u suštini nije nikakav problem za napraviti...

U nastavku slika kondenzatora i bazične sheme gdje će isti biti primjenjeni uz 4007 diode. Više detalja o svemu kada taj dio dođe na red. Za sada samo skupljam materijal... :).
Privitak/ci
22n630v.jpg
Sviđa mi se plava boja :)
22n630v.jpg (66.11 KiB) Pogledano 8995 put/a.
hivoltage.jpg
Bazična shema, no u biti to je to.. ovo je konkretno za znatno više napone od 1500V tj. preciznije 7500V sa dva izvoda, zasebno za bass i za hi/mid panel. Zanimljivo je da je autor ove sheme bass sekciju napaja sa nižim naponom (izvod nakon devetog kondenzatora), a za mid/hi ide sa full naponom na membranu. Čini mi se malo previše, no ko voli... he he he he ma ko zna koliko su mu debeli spaceri.... :)
hivoltage.jpg (72.52 KiB) Pogledano 8995 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 23 kol 2013, 10:11

Update za viseću vagu:

Jučer stigla viseća vaga koja će se koristiti za mjerenje zategnutosti membrane u kilogramima. Mogu reći da je naprava zbilja solidna, a naročito kada uzmem u obzir da je cijena zbilja mala. Preporučujem isto kao obavezan dio svake radionice, bez obzira za što će se koristiti.

Ima jedna mala fora zbog koje sam misli da vagu neću moći iskorititi, naime nakon cca dvije sekunde vaga se lock-a, i drži podatak o izmjerenom na displeju. Kada ugasim vagu, uteg još stoji, pa upalim vagu, sada je to startna pozicija za mjerenje i na displeju se prikazuju nule za početak mjerenja. To je tara, logična funkcija vage. Ova opcija se preskače sa još jednim pritiskom na "power" kada vaga nastavlja mjerenje u realnom vremenu bez prekida tj. ponovnog lock-anja.

Super stvar, sada mogu potvrditi prvobitnu ideju stola za rastezanje membrane i krenuti u realizaciju istog.
Privitak/ci
2013-08-22 18.53.20_resize.jpg
2013-08-22 18.53.20_resize.jpg (78.79 KiB) Pogledano 8950 put/a.
2013-08-22 18.52.28_resize.jpg
2013-08-22 18.52.28_resize.jpg (76.52 KiB) Pogledano 8950 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 23 kol 2013, 10:33

Update za statore:

Jučer sam brusilicom skinuo one špiceve na perforaciji statora nastale pilanjem istih. Da ne duljim, iste je trebalo skinuti kako bi se izbjegle potencijalne corone između statora jer bi naboj elektriciteta na tim mjestima zasigurno bio visok i potencijalno kritičan. To se sve jednostavno skine sa običnim stolnim brusom, znači ručni rad je praktično nula posto. Nakon brušenja obavezno pregledati sve statore da kojim slučajem nije preskočena pokoja rupa, dogodi se jer je posao dosadan i repetativan. I jedna neobrušena rupa može biti kritična.

Koliko je sve to važno kada su u pitanju statori na kojima će biti maksimalno 2000V ne znam, no bolje je osigurati sve na vrijeme. Čitavu priču oko sprečavanja corone napravio je gospon "Charlie" na svojim Jazzman's DIY Electrostatic Loudspeaker web stranicama. Bitni dio nalazi se na ovom linku: http://jazzman-esl-page.blogspot.com/2010/11/insulating-stator-edges.html ... Insulating the stator edges

Malo slika sa jučerašnje "akcije" :)
Privitak/ci
2013-08-22 20.32.57_resize.jpg
2013-08-22 20.32.57_resize.jpg (100.29 KiB) Pogledano 8950 put/a.
2013-08-22 20.33.35_resize.jpg
2013-08-22 20.33.35_resize.jpg (88.37 KiB) Pogledano 8950 put/a.
2013-08-22 20.34.56_resize.jpg
crvena strelica - loše, zelena strelica - prihvatljivo
2013-08-22 20.34.56_resize.jpg (153.06 KiB) Pogledano 8950 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 25 kol 2013, 10:59

Samo da prijavim, u petak je iz Njemačke stigla 3M dvostrana traka. Moram priznati da je to bilo zaista brzo, svega par dana od narudžbe... (EU spika, ne ide na poštu carine)
Privitak/ci
2013-08-23 17.47.53_resize.jpg
2013-08-23 17.47.53_resize.jpg (93.11 KiB) Pogledano 8883 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.