Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 25 kol 2013, 13:49

Kako će izrada konduktivne tekućine za premazivanje membrane uskoro doći na red, a shodno preporuci da se količina Dupont Elvamide-a mora vrlo precizno izmjeriti i pomiješati sa 100 ml alkohola, nekako nisam imao izbor.... morao sam naručiti još jednu vagu. Uzeo sam nešto na dvije decimale tj. od 0,01g do 200g... nadam se da će biti dovoljno precizno, ipak je to ebay... no imam utege za baždarenje pa ću znati da li i koliko vara.
Ključne riječi za pregeldavanje ebaya - "Digital Weighting Blance Scale" ... ima ji u neograničenim količinama, cca 35 - 40 kuna..
Privitak/ci
vaga.png
vaga.png (127.03 KiB) Pogledano 9227 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 25 kol 2013, 21:36

Plan je bio provesti vikend na otoku, no zbog lošeg vrmena vratih se ranije, sljedeći vikend popravni :).

Da ne bi baš 100% propala nedjelja, malčice sam se igrao... kada sam već kod elvamida, završio sam posudu za mješenje. Odustao sam od elektromotora zbog tri paralelna problema sa kojim sam se susreo odmah na početku, znači ostaje samo ručna miješalica... Sve isto kako je i zamišljeno, no svako malo ručno ću promiješati elvamid i alkohol koji će se krćkati na rešou. Na slikama ispod vidljivo je kako to izgleda. na slici donjoj, vidi se mali plastični čep koji poktiva rupu od cca 2mm koja će služiti za odušak dok se alkohol bude zagrijavao. Po potrebi rupica se znači može i začepiti. Ovaj dio priče je gotov. Sada treba nabaviti posudu u kojoj će se čuvati elvamid razrijeđen u alkoholu (dobo hermetički zatvorena), špricu od bar 50ml za točno doziranje alkohola, metalnu posudu za vodu. Još malo pa će sve biti kompletirano što se ovog djela projekta tako da ću to prezentirati sve zajedno kada budem raditi konduktivnu tekućinu za premazivanje membrane....
Privitak/ci
2013-08-25 17.53.33_resize.jpg
2013-08-25 17.53.33_resize.jpg (69.86 KiB) Pogledano 9206 put/a.
2013-08-25 17.53.43_resize.jpg
Siva plastika (izgleda kao gljiva) je čep za rupu od 2 mm.
2013-08-25 17.53.43_resize.jpg (72.86 KiB) Pogledano 9206 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 25 kol 2013, 21:41

Pored ručnog miksera danas sam malo promotrio što sve treba napraviti na statorima, u svakom slučaju malo ih odmastiti, lagano prebrusiti, počistiti sav metalni prah kojeg će biti i pripremiti za farbanje. Provjerio sam kako se lemi na stator, čista petica, spoj statora neće biti nikakav problem, dovodna žica visokog napona biti će direktno zalemljena na stator. Predvidio sam i mjesto za to urezavši pilom kratak utor za mjesto gdje će žica biti zalemljena tako da ne bude nikakavih "bubrega" koji bi u kasnijoj fazi sigurno smetali u nekakvim možebitnim konstrukcijama.

Znači na dnu statora mala upiljena rupa za spoj kabela koji će biti zadužen za visoki napon i na kraju krajeva i samo njegovo visočanstvo audio signal.
Privitak/ci
2013-08-25 18.32.24_resize.jpg
2013-08-25 18.32.24_resize.jpg (62.16 KiB) Pogledano 9206 put/a.
2013-08-25 18.35.24_resize.jpg
2013-08-25 18.35.24_resize.jpg (59.48 KiB) Pogledano 9206 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 25 kol 2013, 21:49

OK, ne treba ponavljati kako je za izradu elektrostata ključni dio priče higijena prostora u kojemse to radi. iz tog razloga napravio sam pomoćni stol od strakla na kojem će se odrađivati svi poslovi vezani za stator izuzev lijepljenja membrane. Staklo se lako opere i postupak se može ponavljati u nedogled. ključnu ulogu staleni stol će imati u momentu nanošenja konduktivne mase na membranu. Tada se ne smije baš ništa kontaminirati na statoru ili okolo u radnom prostoru. Rukavice su obavezne, čitav prostor oko djela membrane koji se premazuje mora biti junački zaštićen. Nakon oslojavanja prve membrane sljedi dekontaminacija potencijalno kontaminiranog sa elvamidom, te ponovni postupak nanošenja konduktivne mase. Mišljenja sam da je staklo najbolji odabir za ovaj dio posla upravo radi lakoće čišćenja u 100% svoje površine.

Evo kako izgleda staklena ekstenzija na radnom stolu:
Privitak/ci
2013-08-25 18.58.54_resize.jpg
2013-08-25 18.58.54_resize.jpg (84.52 KiB) Pogledano 9205 put/a.
elvis

PostPostao/la Roko » 25 kol 2013, 21:54

elvis je napisao/la: špricu od bar 50ml za točno doziranje alkohola,

Imam šprice u ordinaciji, ali nažalost samo one od 2 i 5ml, najveće su mi od 10ml, (ako te mogu pomoći javi), i imam dosta gumenih kirurških rukavica (sterilnih) ;)

...ove rukavice su zgodne jer su od kvalitetne gume pa su dosta čvrste i ne pucaju, a opet jako su lagane i tanke i imaš normalan osjećaj opipa pa u njima možeš obavljati i vrlo precizne radnje ;)

...i zaštitnih (kirurških) maski...
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 25 kol 2013, 22:47

Roko je napisao/la:
elvis je napisao/la: špricu od bar 50ml za točno doziranje alkohola,

Imam šprice u ordinaciji, ali nažalost samo one od 2 i 5ml, najveće su mi od 10ml, (ako te mogu pomoći javi), i imam dosta gumenih kirurških rukavica (sterilnih) ;)

...ove rukavice su zgodne jer su od kvalitetne gume pa su dosta čvrste i ne pucaju, a opet jako su lagane i tanke i imaš normalan osjećaj opipa pa u njima možeš obavljati i vrlo precizne radnje ;)

...i zaštitnih (kirurških) maski...

Roko hvala na ponudi, rukavice će dobro doći. Ja sam nabavio neke iz Konzuma, nisu loše, no trošiti će se to pa par pari pripremi svakako. Što se tiče šprice, nabavio sam 50 ml, tako da je to riješeno.
Ono što mi još ostaje je nabavka alkohola u kojem će se otopiti elvamid, a u uputama piše Ethanol ili Methanol... imaš to ? Nabavljivo u ljekarnama ?
elvis

PostPostao/la Roko » 25 kol 2013, 22:54

Etanola imam u dvije varijante, 70% (za dezinfekciju) i tzv. denaturirani (97% etanol i 3% metanol)...u med. slengu zvan špiritus. Ali nisam siguran za količine, mislim da imam po litar od svakoga. Ako se ne žuriš, mogu ga naručit početkom 9.mjeseca.
Rukavica imam dovoljno (nekoliko kutija po 100 kom. u kutiji)
Roko

PostPostao/la Roko » 25 kol 2013, 23:24

Navodno bi ovo trebalo biti po kemijskom sastavu nekih 96% etanola plus malo metanola, acetona itd...ali taj podatak treba još provjeriti. Ima ga u dućanima sa bojama i lakovima te u Pevecu, Baumaxu itd...

slika
Roko

PostPostao/la Roko » 25 kol 2013, 23:57

Nađoh ga i ovdje i to vrlo povoljno, navodno po cijeni od 36kn za litar, ali nisam siguran koliko je ta Nanoteh-eco firma pouzdana.
Roko

PostPostao/la Mate » 26 kol 2013, 08:03

Ako se dobro sjećam iz nekih škola koje sam pohađao u prošlom stoljeću, bilo je govora da je moguće praktično dobiti maksimalno 96% postotni alkohol.
Međutim mislim da ti to neće biti problem . Svaki je dobar koji može otopiti ono što moraš otopiti. Alkohol i ostatak tvari iz njega (voda) će ionako ishlapiti. Tako da mislim da bi to trebalo biti u redu.

Po meni veći problem može biti u pogađanju debljine "suhog filma" nakon što bude nanešen na foliju. Pod "suhim filmom" se podrazumijeva osušena "boja" (elvamid u ovom slučaju).O debljini ovisi konduktivnost, a debljina će ovisiti o gustoći smjese i načinu nanošenja.
Je li negdje u uputama navedena debljina elvamida na foliji?

Ukoliko jest, trebalo bi vidjeti koja je ta debljina i da li je mjerljiva standardnim uređajima za mjerenje debljine boje. Radi se o ultrazvučnim sondama i uređajima kojima se mjeri debljina boje.
Naime, moguće je otopinu nanijeti na neki probni uzorak folije odabranom metodom (najbolje bi bilo špricem) i onda se testira blizina šprica, dizna, broj preleta špricom preko iste površine i slično dok se ne dobije željena debljina.

U mojoj firmi se to svakodnevno koristi, tako da teško da bih mogao posuditi neki uređaj na više od jedan dan, a u Zadru ne znam tko bi to mogao imati. A i malo su skuplji od tih tvojih vaga.
evo na e-bayu samo radi orijentacije:
http://www.ebay.com/itm/Digital-Ultrasonic-Coating-Paint-Thickness-Gauge-Refinishing-F-NF-Automotive-Car-/300951316034

Odnosno profi primjer:
http://www.elcometer.com/en/coating-inspection/dry-film-thickness/digital-coating-thickness-gauges

Ključna riječ je "ultrasonic coating tickness gauge"
Mate

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.