Evo preuzimam ulogu glasnogovornika od gazde Nina.

Problem je znači bio u stepup trafoima i nakon malo glavobolje otkrio se razlog problema. Nedvojbeno su se dva trafa premotavala i pri tomu nenamjeno je napravljena jedna pogreška u smislu smjerova motanja, a koja nije bila jednaka kao na originalnim. Svaki od ESL-a u konačnici je dobio jedan premotavan i jedna originalan trafo. Što se tiče premotavanja, majstori su napravili dobar posao, sve je odrađeno potpuno jednako kao i na originalnima, doslovno u volt, ali eto trebalo je paziti i na smjerove motanja. Iz tog razloga stepupovi nisu mogli podići AC zvučnog signala i zato je bio muk na ESL. Malo se razbijalo glavu oko kaskada, no one su renovirane korektno ali će u konačnici trebati staviti kondenzatore za malo veće voltaže. Pločica koju je koristio Audiostatic nije baš predviđena za servisiranje, tako da će u perspektivi trebati napraviti novu. Membrane su OK, konduktivni sloj je OK. Nino sada još ima problem sa akustikom prostorije, pa će se sigurno morati posvetiti tomu. Audiostatice tjera BatoMM i to radi bez i najmanjeg "naprezanja", znači možemo sada sa sigurnošču reći da je BatoMM podesan za ESL tj. takav tip tereta.
Veli Nino, basa ima, dubok je i fino definiran. Nema neke nužne potrebe za subom, mada nekakav helper do 80Hz se uvijek može staviti. Bass dolazi do izražaja tek pri malo glasnijoj reprodukciji, a razlog tomu je možda ne baš idealno smještaj, ipak je ESL dipol i sigurno ima poništavanja faza bassa, no to je naša zbilja, naše sobe su generalno premale za sve dipol priče, no što je tu je, trebati će to riješiti. Eto jedva čekam otići do Karina i to poslušati. Onda ću svakako prenijeti svoje dojmove u zvučnom smislu.
Bez obzira što će biti još malo posla na ovim zvučnicima (nove kaskade), mislim da je Nino riješio problem zvučnika na duže vrijeme. Vjerujem da će i kozmetički dio doći na red, mada nije nužno, sasvim su dobro očuvani. Usudio bi se reći da su u Karinu trenutno jedni od boljih zvučnika u Zadarskoj županiji, a ako uključim vlastitu subjektivnost obzirom da sam ja novopečeni ESL fan, vjerojatno se radi i o najboljim zvučnicima u ZD županiji, no sačekajmo test koji slijedi uskoro u Karinu. Nino ima zadatak malčice ukrotiti jeku u prostoru, pa onda idemo tamo sa hrpom pive i CD-a