Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 26 kol 2013, 09:37

Roko je napisao/la:Nađoh ga i ovdje i to vrlo povoljno, navodno po cijeni od 36kn za litar, ali nisam siguran koliko je ta Nanoteh-eco firma pouzdana.

Ma to je to, nemam se šta misliti. Meni treba 100 ml, znači niti je problem za nabaviti niti je skupo. Odlično, hvala na pomoći oko ovoga. Popodne ću malo pronjuškati po dućanima.
elvis

PostPostao/la elvis » 26 kol 2013, 09:51

Mate je napisao/la:Ako se dobro sjećam iz nekih škola koje sam pohađao u prošlom stoljeću, bilo je govora da je moguće praktično dobiti maksimalno 96% postotni alkohol.
Međutim mislim da ti to neće biti problem . Svaki je dobar koji može otopiti ono što moraš otopiti. Alkohol i ostatak tvari iz njega (voda) će ionako ishlapiti. Tako da mislim da bi to trebalo biti u redu.

Po meni veći problem može biti u pogađanju debljine "suhog filma" nakon što bude nanešen na foliju. Pod "suhim filmom" se podrazumijeva osušena "boja" (elvamid u ovom slučaju).O debljini ovisi konduktivnost, a debljina će ovisiti o gustoći smjese i načinu nanošenja.
Je li negdje u uputama navedena debljina elvamida na foliji?

Ukoliko jest, trebalo bi vidjeti koja je ta debljina i da li je mjerljiva standardnim uređajima za mjerenje debljine boje. Radi se o ultrazvučnim sondama i uređajima kojima se mjeri debljina boje.
Naime, moguće je otopinu nanijeti na neki probni uzorak folije odabranom metodom (najbolje bi bilo špricem) i onda se testira blizina šprica, dizna, broj preleta špricom preko iste površine i slično dok se ne dobije željena debljina.

U mojoj firmi se to svakodnevno koristi, tako da teško da bih mogao posuditi neki uređaj na više od jedan dan, a u Zadru ne znam tko bi to mogao imati. A i malo su skuplji od tih tvojih vaga.
evo na e-bayu samo radi orijentacije:
http://www.ebay.com/itm/Digital-Ultrasonic-Coating-Paint-Thickness-Gauge-Refinishing-F-NF-Automotive-Car-/300951316034

Odnosno profi primjer:
http://www.elcometer.com/en/coating-inspection/dry-film-thickness/digital-coating-thickness-gauges

Ključna riječ je "ultrasonic coating tickness gauge"

Da da to bi bilo odlično za imat. A gledaj ako jednog dana budem proizvođč ESL-a he he he he he ... ma neće to biti neka velika investicija.

Ono što je kod nanošenja konduktivne mase na membranu bitno nije debljina sloja, ona je ionako vrlo vrlo mala, nemjerljiva rekao bi, kvaka je u otporu koji se može ili ne može izmjeriti. Otpor koji daje elvamid je zbilaj visok i ja nemam instrument za to izmjeriti. Kada sam to prije radio utrljavanjem grafitnog praha na membranu, otpor je bio značajno manji, stavio bi dva novčića na membranu na udaljenost od 3 cm i mjerio otpor. Na taj način sam mogao utvrditi da li sam i ako jesam koliko sam dobro utrljao grafit na membranu.

Ovaj dio mi je još u magli, nemam pojma kako ću to izvesti (čitaj mjeriti). Tješim se sa tim što u hrpi primjera DIY elektrostata niko baš egzaktno ne piše o tomu kako je i koliko je nanio konduktivne mase, jednstavno sve ostane na tomu da je treba nanijeti i to je čitavo objašnjenje pa računam da nije baš toliko kritično. Kvaka je u otporu i ravnomjernom nanosu ... a to opet ovisi i gustoći konduktivne mase u ovom slučaju elvamida... ako je ispario alkohol koncentracija je veća, ako je manje ispario koncentracija elvamida je manja po jedinici površine pa je i otpor površine veći (no da li je dovoljan.... ???). Zbilja ne znam što ću i kako ću, sve ostaje na nekakvom dokazivanju i potvrđivanju u praktičnom radu. Svakako će prva rastegnuta membrana biti na nekakvom testnom okviru i tu ću raditi eksperimente... znači neću prepustiti slučaju ništa. ESL mora proraditi kako zna i umije ... :)
elvis

PostPostao/la zendra » 26 kol 2013, 12:30

svaka pohvala za ovaj projekt i tutorijal.
naletio sam na perforaciju kakva bi ti vjerujem bila odlična. samo primjera radi. (ovo je od kamionskih zračnih filtera)
Privitak/ci
CAM00079.jpg
CAM00079.jpg (141.69 KiB) Pogledano 9401 put/a.
zendra

PostPostao/la elvis » 26 kol 2013, 13:55

@zendra

Ovo je zbilja fantastično! Trebalo bi izmjeriti promjer perforacije, ne bi smio biti veći od 6mm
elvis

PostPostao/la elvis » 26 kol 2013, 14:11

PRVO PROLAZNO VRIJEME

Evo prođe uskoro prvi mjesec od ideje da se naprave ESL-i, pa rekoh da malo sagledamo i komprimiramo sve u par rečenica. Kao što se kroz postove može vidjeti vrijeme se uglavnom trošilo za nabavke sastavnica kako za sam ESL panel tako i za prateća pomagala koja će omogućiti izradu ESL-a. Dobar dio (rekao bi ključni dio) se morao naručiti sa ebay-a, sve je uglavnom stiglo, stvaraju se uvjeti za konkretnije akcije, čime će tema sigurno postati zanimljivija. Tu je i pasivni ljetni period koji ne ide u prilog DIY-u, no u jesen ulazim dobro naoružan materijalom, još treba osigurati varijablu slobodnog vremena i mislim da će sve vrlo brzo početi dobivati konačne konture zamišljenog projekta. Bilo je otvorenih pitanja, neke smo odgonetnuli, neka su još nepoznanica, no tomu služi onaj mali istraživačko-eksperimentalni duh DIY-a, pa ćemo učiti na greškama. Volio bi da grešaka bude što manje jer su greške proporcionalne praznini u mom novčaniku, no to je tako ako se baviš ovim hobijem. Na žalost sponzora nema, no ako projekt uspije biti će zainteresiranih, e onda ću da ih ogulim… he he he he he … ma šalim se naravno. Nisam se nešto bitno dotakao elektroničkog sklopa koji prati svaki ESL, nema za sada formula za izračune određenih vrijednosti, no pomalo, sve će doći na svoje. Jednom kada se stvore uvjeti za napraviti ESL panel, svaka slijedeća reprodukcija je u biti smiješno jednostavna. Cilj je doći do te točke.

U gornjem tekstu sam se dotakao pitanja zanimljivosti teme….. ne mogu se oteti dojmu da ova tema izgleda poput bloga nekog samozatajnog čudaka, a manje „public“, no kada pogledam broj posjeta istoj, rekao bi da zanimanje zasigurno postoji. Iz tog razloga nastavljam dalje sa objavama onoga što namjeravam napraviti i onoga što sam napravio, siguran sam da će jednog dana to koristiti nekomu u dva moguća scenarija i to: „Ovako to treba napraviti“ ili „Ovako to NE treba raditi“…. no oba razloga su korisna. Svaka sugestija meni zlata vrijedi i na koncu čitavom projektu će dati nekakav štih zajedničkog uratka DIY scene … znate onu pjesmu… „kad se male ruke slože, sve se može sve se može“ (tako nekako). Činjenica je da se u proteklih par mjeseci DIY scena polarizirala na dvije struje, grupe, frakcije, interesne sfere… ma nije ni važno koje….. OK, nema veze, neka dva DIY foruma, no da li u Hrvatskoj imamo snage za dva POTPUNO ista foruma POTPUNO istog imena.... odgovor je jednostavan tj. NE! Prije smo imali jedan solidan DIY forum, a sada imamo dva vrlo vrlo loša …. „a dva loša ubiše Miloša“…. s tim da je u našoj priči „Miloš“ zapravo „DIY scena u zemlji“. Ne mogu se oteti dojmu kako DIY-a od Šibenika više nema. Postoje pojedinci, trude se iz petnjih žila da se nešto eto kao događa, tamo ili vamo… sa naglaskom na kvantitet, kao da je kvantitet bitan, no kvalitete, dobre ideje i izvedbe.. na žalost nigdje. Zamislite situaciju kada vam jedan od najboljih frendova kaže „Nemam pojma šta radiš, niti mogu išta komentirati, ne pratim „TAJ“ forum“…. hebiga htio ti to ili ne zaboli te srce nakon takve izjave... da sada ne objašnjavam zbog čega... siguran sam da me razumijete. Neka ovo bude prvi vapaj za „UNITED DIY AUDIO FORUMS“ , zalijepite ih kako znate i umijete. … !!!! :)

(svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna... )

Hajmo dalje sa projektom… popodne lov na Alkohol (he he he he … kako to dobro zvuči :)). U Ljekarnama baš i ne drže ove od 96%, no vele da je litrica oko 150 kunića ako gdje nađem… iskreno se nadam da prodaju na decilitre… provjeriti ću popodne.
elvis

PostPostao/la Roko » 26 kol 2013, 14:57

elvis je napisao/la:
popodne lov na Alkohol (he he he he … kako to dobro zvuči :)). U Ljekarnama baš i ne drže ove od 96%, no vele da je litrica oko 150 kunića ako gdje nađem… iskreno se nadam da prodaju na decilitre… provjeriti ću popodne.

Ma nema frke ako ne nađeš, nađi neku bočicu i podijelimo ovu litru iz ordinacije, ja ću drugi tjedan ionako naručiti još jedan ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la elvis » 26 kol 2013, 16:13

Roko je napisao/la:
elvis je napisao/la:
popodne lov na Alkohol (he he he he … kako to dobro zvuči :)). U Ljekarnama baš i ne drže ove od 96%, no vele da je litrica oko 150 kunića ako gdje nađem… iskreno se nadam da prodaju na decilitre… provjeriti ću popodne.

Ma nema frke ako ne nađeš, nađi neku bočicu i podijelimo ovu litru iz ordinacije, ja ću drugi tjedan ionako naručiti još jedan ;)

Odlično Roko, računaj sa tim da će mi trebati 150 ml. No probati ću malo pronjuškati kako bi u temu mogli staviti jasno kako i gdje nabaviti baš svaku sastavnicu bitnu za projekt i naravno po kojoj cijeni.
elvis

PostPostao/la zendra » 26 kol 2013, 18:31

elvis je napisao/la:@zendra

Ovo je zbilja fantastično! Trebalo bi izmjeriti promjer perforacije, ne bi smio biti veći od 6mm

izmjereno, točno 6 mm.
međutim ovaj lim mislim da nema više od 0,5 mm debljine, djeluje dosta "mekano" pod rukom.
zendra

PostPostao/la zendral » 26 kol 2013, 19:43

Pozdrav,
Elvise mislim da bi ovo bilo dobro : http://www.electronic-center.hr/product ... ts_id=1133
Piše da je 99%, a na mojoj flaši doma piše 96% , cijena nije velika.
zendral

PostPostao/la audio kutak » 26 kol 2013, 20:05

izopropanol se dade naručiti u svakoj apoteci, košta manje-više oko 60 kn

ja stalno u lokalnoj apoteci naručujem...
Jedan trenutak sreće vrijedi tisuću godina slave
audio kutak

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.