Novosti iz LinkwitzLAB-a

Novosti iz LinkwitzLAB-a

PostPostao/la Mate » 01 srp 2014, 08:06

Nakon Evolucije Orion modela u LX521, SL je ovih dana objavio i najnoviju evoluciju PLUTO konstrukcije koja je nazvana "LXmini". Umjesto Aura Mid/High drivera ubacio je 4" full ranger u svojevrsnoj OB izvedbi:
slika
Novim driverom je dobio na SPL-u u ovom području te je cijeli zvučnik u odnosu na Pluto postao direktivniji, znači znatno uži hotspot.
Driver je pričvšćen za magnet u plastičnoj cijevi koja je ispunjena prigušnim materijalom. Stražnja strana membrane je otvorena prema natrag čime je dobio dipol konstrukciju.
Ovakva konstrukcija dozvoljava manji razmak od stražnjeg i bočnog zida.

Novi zvučnik se pogoni DSP-om i pojačalima od oko 80W.
Više na: http://www.linkwitzlab.com/LXmini/Introduction.htm
Mate

Re: Novosti iz LinkwitzLAB-a

PostPostao/la beboni » 01 srp 2014, 13:04

Plans go on sale 10 Jul onwards at USD105... total build cost should be about $1k including minidsp & amps :hail:

fullrange jedinica

http://www.madisound.com/loudspeaker_sp ... asheet.pdf

http://www.madisoundspeakerstore.com/ap ... -midrange/
beboni

PostPostao/la elvis » 01 srp 2014, 13:18

Uz sva dužna poštovanja g. Linkwitzu za neosporan doprinos audio svijetu, meni se ovaj projekt čini kao dobra šala, da ne kažem sprdačina... Otežavajuća okolnost ovom mom stavu je činjenica da ja baš i ne volim konvencionalna rješenja, tj. sviđaju mi se eksperimenti, ali u ove pizdarije ne vjerujem. Naravno da će to svirati, sa DSP-om natjeraš i metlu da svira kako tako, no da bi me tu bilo što moglo baš tako oduševiti čisto sumnjam, pa mi taj 1K USD uza sve viđeno još i dodatno nervira. Sve to je i prilično ružno.. no ajde recimo da je to nebitno.....
elvis

PostPostao/la beboni » 01 srp 2014, 18:36

ma dobro,kompletan set:driveri,dsp,planovi i uputstva od linkwitza,te ostale potrepštine poput plastičnih cijevi i te sitne drvenarije košta 3 tisuće kn (bez carine i ostalih davanja) dok 4 kanala pojačala ima većina članova ovog foruma ....tako da i nije tako strašno.

Waf faktor mu je poprilično nizak(tko još želi kanalizacijske cijevi u dnevnom boravku ),ali ne vjerujem da ovo zvuči loše ili prosječno.ko god da je poslušao pluto,nije mu našao neku manu.

sjećam se,da su se ljudi sprdali i sa phoenixom kad je izašao (prometni znak ili vunena lizalica),ali kad su ga poslušali.......osobno sam ga slušao u Beču prije nekih 7-8 godina kad sam bio kod bratića koji me vodio svome kolegi koji još i danas ima taj setup.

pluto.jpg
pluto.jpg (11.95 KiB) Pogledano 14430 put/a.
beboni

PostPostao/la Mate » 01 srp 2014, 19:10

elvis je napisao/la:Uz sva dužna poštovanja g. Linkwitzu za neosporan doprinos audio svijetu, meni se ovaj projekt čini kao dobra šala, da ne kažem sprdačina... Otežavajuća okolnost ovom mom stavu je činjenica da ja baš i ne volim konvencionalna rješenja, tj. sviđaju mi se eksperimenti, ali u ove pizdarije ne vjerujem. Naravno da će to svirati, sa DSP-om natjeraš i metlu da svira kako tako, no da bi me tu bilo što moglo baš tako oduševiti čisto sumnjam, pa mi taj 1K USD uza sve viđeno još i dodatno nervira. Sve to je i prilično ružno.. no ajde recimo da je to nebitno.....

Djelomično se slažem s tobom, ali koncept Pluto proizvodi zaista vrhunski zvuk.
Što se estetike tiče, meni se ne dopada niti jedan njegov dizajn, Posebno ne ovaj zadnji LX521.
A što se WAF-a tiče, zanimljivo je da dok sam ja experimetirao sa Pluto dizajnom (koji je ipak izgledao ljepše neko ova SL kanaizacija) moja WAFica je rekla da su joj te cijevi bile najljepše!
I sad Elvis ti budi pametan.
A to nije teško. Nemoj uopće razbijati glavu time što bi One mogle voljeti iii ne. To je jednadžba bez rješenja.
Ljudi našeg kova trebaju samo osigurati dobru garažu, radionicu ili nešto slično :lol: :lol: :lol:
Mate

PostPostao/la Rade » 02 srp 2014, 07:58

Linkwitz je danas jedan od najačih teoretičara na svetu iz oblasti audio tehnike , stim da postoje bar kod Italijana određene sumlje u praktične radove . Nije bilo tako davno da je bio javni poziv za one koje imaju njegove radove da ih donesu na testiranje . Naravno niko se nije javio .

Drugi lik iz te branše je Earl Geddes , koji nesumljivo , kao i Linkwitz , poseduje znanje i za sledeći vek ......stim da se kod onih koji se itekako razuumeju u materiju , stekao utsak da se oni samo dobro zabavljaju i ništa više . Tj imaju rešenja i mogli bi ih predstaviti ali kao da nema nikog ko bi platio ono šta oni znaju ...i onda se imaju rešenja gde se zvučnik veša tamo gde niko normalan ne radi , tj za magnet ili recimo Geddes gde ukršta hornu sa 38 cm zvučnikom a zna se da ti veliki zvučnici ne' pevaju' , tj da imaju problem sa glasovima .....onda stavi ogromnu hornu za visokotonac koja bi sa nekim izmenama mogla da bude i za srednjetonac .....a za visokotonac neka vrlo mala itd itd .
U 120 litara koliko ima Gedes-ova kutija i pare koje on traži za to .....može recimo skoro full-horn sistem .
Po meni a i po nekim drugima , ovo je samo demonstracije sile , za neke eventualno ozbiljnije kupce .

ps Gedes je pre 15-tak godina , prilikom posete Italiji govorio o stvarima o kojima profesionalci tek danas govore .....ni manje ni više nego 15 godina ide unapred ispred svih ...malolije
Rade

PostPostao/la elvis » 02 srp 2014, 10:24

Evo Rade je to odlično napisao, složio bi se u svemu. Kada su Linkwitz zvučnici u pitanju tu je puno objektivnih problema koje je on vjerujem dosta uspješno riješio, no iste je ipak nemoguće 100% riješiti. Tu prvenstveno mislim na povećanu osjetljivost na prostor u kojem će zvučnici biti smješteni, udaljenost zadnjeg i bočnih zidova, zatim tu je kakofonija odbijanaca od čega ionako pate dipoli, a naročito oni koji imaju širok kut disperzije zvuka, tu je i nered u fazama, nikakva aktiva to ne može riješiti, jedino možda DSP, ali ne onaj simplificiran. Bez obzira na sve objektivne probleme volio bi to čuti. :)
elvis

PostPostao/la Mate » 02 srp 2014, 18:14

elvis je napisao/la:Evo Rade je to odlično napisao, složio bi se u svemu. Kada su Linkwitz zvučnici u pitanju tu je puno objektivnih problema koje je on vjerujem dosta uspješno riješio, no iste je ipak nemoguće 100% riješiti. Tu prvenstveno mislim na povećanu osjetljivost na prostor u kojem će zvučnici biti smješteni, udaljenost zadnjeg i bočnih zidova, zatim tu je kakofonija odbijanaca od čega ionako pate dipoli, a naročito oni koji imaju širok kut disperzije zvuka, tu je i nered u fazama, nikakva aktiva to ne može riješiti, jedino možda DSP, ali ne onaj simplificiran. Bez obzira na sve objektivne probleme volio bi to čuti. :)

Uz stvarno poštovanje prema tebi i tvom znanju Elvis, ovo si malo pretjerao kad je riječ o Linkwitzu. Uz njegovu profesionalnu pozadinu, on itekako vodi računa o fazama, refleksijama i direktnim snopovima... i to teoretski, mjerno i konačno izvedbom njegove elektronike. Jedan od njegovih glavnih ciljeva je da dobije zvučnik koji će biti minimalno ovisan o prostoru u kojem može svirati. A fizikarefleksija i fiziologija sluha su prirodne stvari, što ih bolje poznaješ, bolje ih možeš kontrolirati.
Npr. Linkwitz je napisao da refleksija od stražnjeg zida koja kasni 5 ms u odnosu na direktni signal je dovoljna mozgu da refleksiju ne procesira. Je li to točno ili nije ne znam ali nisam još našao demant.

SL se dugo godina bavi ASP korekcijama jer je očito tu doma. konačno po njemu se i zove LR filtar (barem pola filtra :D ). Ova DSP priča mu je noviji trend. Valjda je čuo(izmjerio) razlike današnjih DSPova i njegove analogije. Ako ništa drugo onda trud potreban da se analogno dizajnira sklop za određeni parametar, kojeg u DSP-u dobiješ promjenom nekog broja.

@rade. Puno toga u HiFi-u je upitno. Vješanje za magnet je u mehanici puno čvršće jer magnet nosi najveću težinu pa je i težište drivera negdje u centru magneta. Kad d ga vješaš za korpu, uvijek imaš situaciju utega na dugom štapu. I još je na tom utegu motor koji drma. B&W su šipkama otraga srednjeg i visokotonca usidrili upravo magnete.
I na kraju, moja malenkost je probala vješati za magnet (Rub korpe je bio preko silikonske brtve u kontaktu s baflom). Već na uho sam uočio veliku razliku u radu klasično učvrćenog zvučnika (vijci na korpu) i nosač na magnet. Zvuk čistiji, f opseg poširen na oba kraja.
Naravno ovo ne mora biti isto za svaki driver i svaki ustroj, ali mislim da ne može štetiti. Problem je u tome da je oblik i konstrukcija zvučnika danas isti kakav je bio prije 100 godina. I još uvijek je to dominatni oblik, unatoč elektrostatima, ribonima, magnetoplanima i drugim pokušajima. I znamo da taj oblik nije idealan. Ali drugog još nismo izmislili.

Da je Linkwitz dizajn užas to stoji, ali za njegovu fiziku mislim da nemate pravo.
Mate

PostPostao/la beboni » 02 srp 2014, 22:27

koliko sam skužio,SL redovno prati forume pa vjerovatno na temelju nekakvih feedbackova nalazi ideje za nove stvari,mada sam mislio da zbog starosti više neće projektirati ništa novo.Sama ideja pluto zvucnika i nije puno promijenjena osim tog fullrangera koji je dignuo ukupnu osjetljivost zvučnika,dok primjena dsp-a od njegove strane mi se do sada činila skoro pa nemoguća,ali ga na kraju razumijem zašto je to napravio.

primjenom dsp-a je bitno olakšao samogradnju,cijenu i pristupačnot projekta,što je u prošlim projektima i bio najveći razlog zašto nema puno njegovih uradaka po svijetu.zgotovljene i testirane aktivne skretnice su mu bile skupe ko vrag......dok sama dostava i carine, te mala distibucija nije baš kumovala svemu tome.

Što mislite koliko bi samogradnji sa seas driverima bilo da ih možete ih možete nabaviti lokalno sa police u trgovini i to po normaloj cijeni kao u madisoundu,ili da može lokalno nabaviti mini dsp 2x4 za 450 kuna?da je tako,sutra bi napravio taj zeleni usisavač sa gornje slike :lol:
beboni

PostPostao/la elvis » 03 srp 2014, 09:53

Mate je napisao/la:.......ovo si malo pretjerao kad je riječ o Linkwitzu.

U biti i jesam i nisam pretjerao. Istina je da malo grubo zvuči, no razlog tomu je što nisam naznačio da popisani problemi prate čitavu OB priču, a ne samo ono što radi i sa čim se bori Linkwitz u svojim projektima. Znači moje isprike zbog nepreciznosti, ipak je barba Linkwitz za nas samograditelje institucija. :)

Što se tiče 5ms kašnjenja, to je cca 1,6 metara od zadnjeg zida (onako ovlaš), no tako bi trebalo biti i od bočnih zidova, znači kada su naši uvjeti u pitanju piši propalo za OB. Sa druge strane realno je minimum 10ms kašnjenja, to bi bilo preko 3 metra od zadnjeg zida ali i bočnih (a pod niti ne spominjem), znači svaka pomisao da u naše životne prostore uvalimo OB čini se kao utopija. Srećom u OB priču umiješala se digitalija, pa se ti problemi donekle mogu ublažiti ali nikako 100% riješiti, refleksija je uvijek tu. Priča oko faze drivera i ukupne fazne usklađenosti OB sustava (pa i svih ostalih zvučnika) je opet priča za sebe, nešto preko čega se u diy-u često olako prelazi, uzima se zdravo za gotovo da se tu ništa ne može napraviti... kada bi krenuo dalje pričati o koloracijama upotrebjenih drivera, neutralnost ploča na kojima su montirani zvučnici, kako učvrstiti drivere i kojekakvim drugim problemima brzo bi skupili čitavu bilježnicu problema, no zato je DIY zabavan.. he he

No opet ostaje jedna neobična činjenica, pored svih tih problema OB-a (dipol) u pravilu to zabavnije zvuči u odnosu na monopole... zašto je to tako zbilja NE ZNAM.... :)

Edit: zaboravih komentirati DSP... mišljenja sam da je budućnost bez DSP-a ako se zaista želi napraviti nešto novo i pri tomu dobro također čista utopija. Na žalost moja vjera ne dozvoljava DSP u sustavu, pa se još sa tim borim, no kako stoje stvari sve mi se više čini da ću uskoro morati promjeniti tu zapovijed koja glasi "DSP-a je kuga" u "poželjno to riješiti sa DSP-om" (ponukan zadnjim iskustvima), no ta priča otvara i nove probleme... (nema tu kraja :) )
elvis

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.