s@ki je napisao/la:a i malo humora... evo kako se NE rade kutije
http://www.njuskalo.hr/zvucnici/zvucna- ... as-2834259
s@ki je napisao/la:uf, sad si tu svasta napisao. Postoje principi na kojima se baziraju proračuni kutija a materijal od kojeg je isti napravljen je IMHO manje bitna stavka.
Bitno je da on sam ne vibrira.
Ono što je daleko bitnije je geometija istog, njegova udaljenost od bočnih stranica, od zanje stranice, oblik otvora itd.
Primjerice, ukoliko je port smješten preblizu bočnim stranicama može doći do "fućkanja" iz porta itd.
Obzirom na dosta "staža" u autoakustici i pripremama automobla za natjecanja, mogu ti navesti milion primjera gdje je presudan sam završetak porta. U tim aplikacijama, pogotovo za dBdrag natjecanja gdje je potrebno postići što veći tlak aero portovi su praktički "must have". Znam da ne spada u temu foruma no čisto navodim primjer.
Kod dizajna kutije je jako bitno da ne rezonira, tj. možda spretnije, da ništa u njoj ne rezonira i time narušava kvalitetu zvuka.
Iz tog razloga mi nekako ova "tuljac" varijanta nekako zvuči dobro jedino u svrhu nekih početih testova no nikako ne kao trajno riješenje. Eventualno isti utopit u poliester smolu itd no to je već bespotrebno kompliciranje.
Znači, oblik, dimenzije bitni, materijal-sporedan dokle god je čvrst i ne vibrira.
Što se tiće zavojnica, ako ti je dostupna lak žica, zašto ne? veći je problem doć do manje količine lak žice, jer ju uglavnom prodaju u većim kolutima pa se financijski više isplati kupiti gotov proizvod ako ti treba par komada.
tubeman je napisao/la:Ako ne možeš nabaviti "originalne" cijevi, pokušaj navratiti u najbliži Baumax, OBI, ili najobičniju trgovinu s vodoinstalaterskim i kanalizacijskim materijalom.
Tu se može pronaći hrpa odličnih plastičnih (PE) cijevi raznih dimenzija (4,6,10, 12 cm promjera) koje bez problema mogu zamijeniti bilo koju "tvorničku" cijev.
Režeš dimenziju koju god hoćeš. Čak i boja ima raznih (sive, crne, oker ...)
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.