OB One

OB One

PostPostao/la gamgee » 15 sij 2012, 22:30

Akhm, nakon podužeg perioda zanimacije sa ripolima evo me natrag na klasičnom open bafflu...
Cilj je napraviti zvučnik koji je dipol u cijelom frekvencijskom rasponu, izbjegavajući kompromis koliko je moguće a da troškovi ostanu prihvatljivi ("prihvatljivo" čitaj: "jeeeftiinooo"). Osim što večeg frekvencijskog raspona (naravno), zanima me ujednačenost odziva (uniform directivity)...o tom potom...
Naravno, besplatni ručak ne postoji, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati.
Baffle bi trebao biti od šperploče 12mm u tri sloja za sveukupnu debljinu od 36 mm.
Troslojna konstrukcija olakšava upuštanje drivera i glodanje raznih kosina i zaobljenja, a šperploča je materijal izbora jer zbog vlaknasto/višeslojne strukture i prirodnog sastava ima dobra akustička svojstva.
Driveri su:

Visokotonac: planar/magnetostatik u dipol načinu rada (otvoren i sa stražnje strane) - BESTON RT002A
http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?Partnumber=277-112
Lega s Tajvana je bio raspoložen za suradnju tako da je ovo prvi (!) par koji je otvoren otraga, inače su u prodaji monopoli (otvoreni samo s prijeda).

Srednji: Visaton BG20 (20cm) - dobro poznati "fullrange" driver sa whizzerom (koji baš i nije previše fullrange) - na sreću to mi upravo odgovara jer sam od početka planirao planar visokotonac.
http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/breitband/bg20_8.html

Niskotonci:

Tesla ARN 8608 (30 cm)
http://www.repromania.net/tesla/tesla-basove-arn-8608/tesla-basove-arn-8608.php

SAL AHR 3040 (30 cm)

Prednja ploča je rastavljena da bi se umanjio prijenos vibracija woofera na srednji i visokotonac i da bi se visokotonac "oslobodio" baffla barem sa bočnih strana (tako da nema refleksije visokih tonova od baffla).
Bočna stranica je samo jedna također iz dva razloga: jedan je da se izbjegne "kutija" sa stražnje strane jer svaki takav omeđen prostor ima neku svoju karakterističnu rezonantnu frekvenciju, a drugi je da se efektivno postigne asimetrični postav drivera na bafflu. Bočnica je zapravo produžetak baffla koji je "savijen" i ubraja se u sveukupnu širinu baffla. Ako bi se "izravnao" dobili bismo baffle sa asimetrično postavljenim driverima što je (barem kod OB-a) poželjno.

Toliko za početak...
Privitak/ci
OBi ONE final.jpg
OBi ONE final.jpg (31.15 KiB) Pogledano 10945 put/a.
OBi ONE final2.jpg
OBi ONE final2.jpg (32.73 KiB) Pogledano 10945 put/a.
gamgee

Re: OB One

PostPostao/la Schultz » 15 sij 2012, 23:13

Jeli ovo muško ili žensko?
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la xyrion » 15 sij 2012, 23:38

Promišljeno, sviđa mi se. :thumbup:

Jesi li razmišljao o magnet mountingu mida? Čini mi se da bi gornja ploča mogla rezonirat...

Kako su ti wooferi spojeni s pločom?

Predlažem i mali upgrade: zaobliti sve kuteve ploča. Zvučnik će zbog manje difrakcija bolje "nestajati" u prostoru.
xyrion

PostPostao/la gamgee » 15 sij 2012, 23:50

xyrion je napisao/la:Promišljeno, sviđa mi se. :thumbup:

Jesi li razmišljao o magnet mountingu mida? Čini mi se da bi gornja ploča mogla rezonirat...

Kako su ti wooferi spojeni s pločom?

Predlažem i mali upgrade: zaobliti sve kuteve ploča. Zvučnik će zbog manje difrakcija bolje "nestajati" u prostoru.

Thx, drago mi je da se nekome sviđa (osim meni). ;)
E, tako je, magnet mounting i zaobljavanje su u planu, samo nisu na crtežu (tj. zaobljenje je, samo se ne vidi na malim slikama).
Trenutno je zaobljenje samo na prvoj od tri ploče (bilo bi bolje da je radijus što veći) - vidjet ćemo do kraja što će biti...
Privitak/ci
OBi ONE final3.jpg
OBi ONE final3.jpg (41.89 KiB) Pogledano 10929 put/a.
Zadnja izmjena: gamgee; 15 sij 2012, 23:55; ukupno mijenjano 1 put/a.
gamgee

PostPostao/la gamgee » 15 sij 2012, 23:52

Schultz je napisao/la:Jeli ovo muško ili žensko?

Ha, to ti je neodlučno/neodređeno po svjetskoj modi i ubačeno po defaultu u SketchUp - ni vamo ni tamo, definitivno neprikladno za naše podneblje
:D
gamgee

PostPostao/la xyrion » 16 sij 2012, 00:05

Ovdje dolje čak ni ne treba zaobljivati. Nema efekta osim što bolje izgleda. :)
xyrion

PostPostao/la gamgee » 16 sij 2012, 00:32

xyrion je napisao/la:Ovdje dolje čak ni ne treba zaobljivati. Nema efekta osim što bolje izgleda. :)

E, na kompu lako, vidićemo kad bude trebalo frezati... :)
gamgee

PostPostao/la xyrion » 16 sij 2012, 00:44

Nevjerojatno koliko vremena oduzme kad se radi ručnim alatom... uf :)
xyrion

PostPostao/la gamgee » 16 sij 2012, 13:45

xyrion je napisao/la:Nevjerojatno koliko vremena oduzme kad se radi ručnim alatom... uf :)

Da mi se negdje dokopat' CNC-a...ovi što prodaju šperu naplaćuju glodanje kao da turpijicom za nokte rezbare...
gamgee

PostPostao/la gamgee » 16 sij 2012, 14:58

Evo šta Edge Baffle Step Simulator kaže na 20 cm driver postavljen na ovakav baffle (na mjestu gdje dolazi Visaton BG 20)...samo da napomenem da Edge simulira odziv baffla, ne i drivera i njegovih TS parametara (driver je hipotetski)...
Privitak/ci
edge response 20 cm driver na OB One.jpg
edge response 20 cm driver na OB One.jpg (125.2 KiB) Pogledano 10856 put/a.
gamgee

Sljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.