Što se radi ovih dana...

Re: Što se radi ovih dana...

PostPostao/la Dean » 14 srp 2012, 09:00

Ono što sigurno možeš napraviti je da promjeniš prekidače i grla za žarulje. Nije na odmet i pročeprkati po razvodnim kutijama i provjeriti čvrstoču spojeva.
Izbaci privremeno dimmere i stavi obične prekidače.
Dean

PostPostao/la LesFaul » 14 srp 2012, 09:11

Ma daj Deane, zar mu je uopce potebno svjetlo? I sam znas da se itekako moze bez zarulje iznad glave! I to mjesecima.... :mrgreen:
Hebeš ampa ak' je bez lampa!
LesFaul

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 srp 2012, 10:05

LesFaule, nemam ja toliko "onih" žarula kod kuće da bi mogao bez svjetla. :lol:

Deane i Micro, dobre ideje. I meni se nekako čini da je i do kvalitete žarulje, dimmere lako zamijenim i vidim da li će i dalje rikavati. Grla i ožičenje sam na jednom lusteru već promijenio, a drugi luster je sa onim malim reflektorkama čija grla se ja mislim ne mogu mijenjati.
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » 14 srp 2012, 15:06

Kako se približava IOTA (radio-amatersko takmičenje u kojem radio klub odlazi na Dugi Otok, a gdje se održavaju veze prvenstveno sa stanicama stacioniranim na otocima), napravio sam za potrebe kluba antenski preklopnik sa daljinskom (žičanom; SFTP-kabel) komandom. Svrha mu je da se sa jednim kvalitetnim koaksijalnim kabelom poveže radio stanica sa više antena a time se uštedi na kupnji više kabela. Antenski preklopnik se smjesti negdje blizu više antena i s njima poveže sa kraćim kablovima.
Upravljanje/preklapanje antene se vrši sa lokacije same radio stanice koja time može biti smještena na zgodnijem mjestu (blizina mrežnog napajanja, hladovina, itd.)
Privitak/ci
008d.jpg
008d.jpg (177.99 KiB) Pogledano 5709 put/a.
003d.jpg
003d.jpg (148.18 KiB) Pogledano 5709 put/a.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 srp 2012, 15:36

E ovo je super. Stari već duže vremena treba neki antenski preklopnik ali u drugu svrhu. U pitanju je povezivanje jedne bazne stanice sa nekoliko transvertera 70cm,23cm,13cm,itd... Pretpostavljam da bi ovo valjalo i za tu svrhu. Daj mi reci kako si riješio antenski dio preklapanja,jel riješeno sa nekim koaksijalnim relejima ili nešto drugo i zašto imaš dva napajanja?
"Nakon prve čaše vidite stvari onakvim, kakve bi vi htjeli da budu. Nakon druge vidite ih onakvim, kakve nisu. Na kraju ih vidite onakvim, kakve zaista jesu, što je najgora stvar na svijetu."
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » 14 srp 2012, 15:44

Khadgar2007 je napisao/la:E ovo je super. Stari već duže vremena treba neki antenski preklopnik ali u drugu svrhu. U pitanju je povezivanje jedne bazne stanice sa nekoliko transvertera 70cm,23cm,13cm,itd... Pretpostavljam da bi ovo valjalo i za tu svrhu. Daj mi reci kako si riješio antenski dio preklapanja,jel riješeno sa nekim koaksijalnim relejima ili nešto drugo i zašto imaš dva napajanja?

Kako se ovdje radi o kratkom valu (frekvencije do 30MHz), iskoristio sam obične rele-e (24V/50mA-DPDT-2x10A), iako vrlo kvalitetne (iz furde moje firme, odnosno iz rastavljenog uređaja)!
Za više frekvencije svakako treba koristiti koaksijalne rele-e i "N"-konektore (ili "BNC", "SMA, "TNC" itd.), a ne SO-239 konektore koje sam ja koristio.
davorin

PostPostao/la davorin » 14 srp 2012, 15:53

Nemam 2 napajanja, već 2 izvora konstantne struje od 50mA!
Kako će dužine upravljačkih kablova biti velike i različite, nisam mogao ukalkulirati pad napona na njima, a da bi se osigurao da će rele-i sigurno ukopčati, napajam ih iz ivora konstantne struje (50mA, nominalna struja za moje rele-a), a ne iz stabiliziranog ispravljača od 24V.
Da bih se osigurao i da će jedna antena ostati spojena kad nema napona napajanja, spojio sam antenski konektor broj 6 na mirni kontakt relea 6, pa je tu trajno spojen na dovod VF-signala. Ukoliko se uspoatavi napajanje i selektira neki od ostalih izlaza (od 1 do 5), napon dođe na selektirani rele i uključi ga, a ujedno dođe i na rele 6 i isključi izlaz broj 6. Time je osigurano da u niti jednom momentu nisu spojene dvije antene.
Položaj broj 7 je predviđen da se u perspektivi ugradi elektronika koja bi selektirala antenu sa komandom iz računala ili direktno iz nekog primopredajnika.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 srp 2012, 15:57

kažeš na višim frekvencijama stavljati N ili bolje konektore, a ja i stari se pitamo zašto još uvijek na uređaje za 2m stavljaju te "uhf"/so-239 konektore(vjerojatno jer su dovoljno dobri za tu svrhu),ali nije bitno za ovu priču. jel bi mogla koja slikica iznutrica da vidim kako si to pospajao jer nisam do sada vidio kako izgledaju takvi preklopnici iznutra.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » 14 srp 2012, 16:04

jel imaš kakvu ideju za releje koji bi tu mogli ići tj. da li bi se našlo čega na ebayu ili nekoj furdi? Ča se tiče snage sada mi stari kaže da je bitno da su za jedno 1-2W snage jer toliko i puno manje treba za transvertere.
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » 14 srp 2012, 16:09

Evo i par slika, gdje se od bakrenog lima za oklapanje ne vide diode, zaštitni kondenzatori i spojni kablovi upravljenja rele-a.
Privitak/ci
002 (2)a.jpg
002 (2)a.jpg (56.91 KiB) Pogledano 5700 put/a.
001 (2)a.jpg
001 (2)a.jpg (48.5 KiB) Pogledano 5700 put/a.
davorin

PrethodnaSljedeća

Natrag na Offtopic

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.