Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la Roko » 28 sij 2014, 23:17

Evo malo materijala za proučavanje, izgleda da ga otapa i mravlja kiselina i još puno raznih otapala (praktično svi osim onih na bazi benzina i naftnih derivata). Tako da ćemo smislit nešto. Ali imaš pravo, kunst je smislit otapalo koje rastvara elvamid ali ne i mylar.
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Pao Pepeo » 29 sij 2014, 14:47

Možda probat smrvit te tvoje ploćice koje ti se ne otapaju,da dođu tipa ko brašno bo...nisam pametan.Neki kemičar bi ti sigurno znao pomoći više nego google samo ako poznaješ kojeg.
Pao Pepeo

PostPostao/la elvis » 29 sij 2014, 23:05

Pao Pepeo je napisao/la:Možda probat smrvit te tvoje ploćice koje ti se ne otapaju,da dođu tipa ko brašno bo...nisam pametan.Neki kemičar bi ti sigurno znao pomoći više nego google samo ako poznaješ kojeg.

Granule na žalost nisu krte, tj. to je nekakva prilično "žilava" plastika tj. ima određenu elastičnost. Najbliže sa čim mogu usporediti je najlon (strune) za pecanje. Bojim se da to neće proći kroz nikakav mlin, a ručno smrviti mi se čini nemoguće, tj. ne mrvi se ...
elvis

PostPostao/la Roko » 29 sij 2014, 23:11

U petak popodne, ako uspijem, donesem jedno zanimljivo otapalo za eksperimente ;)
Roko

PostPostao/la elvis » 29 sij 2014, 23:17

Nakon 48 sati stuacija ništa bitno bolja. Elvadima u granulama ima kao u priči. Alkohol se zbog periodičnog zagrijavanja lagano smanjuje tj. ispaava, uskoro ću morati dodati malo da vratim količinu alkohola na nekakvu preporučenu količinu.

Malo sam na testnom statoru i mylaru probao nanijeti alkohol sa djelomično otopljenim elvamidom. Zanimljivo je da je nakon što je alkohol ispario na myalaru ostao jasan trag gdje sam nanio otopinu. Ponovio sam to na drugom mjestu sa čistim alkoholom, no nakon isparavanja na tom mjestu se ništa nije vidjelo. Drugim riječima, nije isključeno da je i ova najmanja moguća količina otopljenog elvamida možda i dovoljna. Ne da mi se riskirati, no nekakav test "dovoljnosti" bi mogao napraviti... razmisliti ću kako.

Evo dvije slike, na jednoj je trenutno stanje u posudi za otapanje, vidi se da je alkohol dobro zamućen, no vidi se i hrpa neotopljenog elvamida :(.
Na drugoj slici je vidi četvrtasti trag testnog nanosa otopine...
Privitak/ci
IMG_2519.JPG
Nakon 48 h
IMG_2519.JPG (23.78 KiB) Pogledano 8189 put/a.
IMG_2501.JPG
Trag otopine na mylaru (točno gdje je duguljasti odsjaj neonke)
IMG_2501.JPG (33.49 KiB) Pogledano 8189 put/a.
elvis

PostPostao/la elvis » 29 sij 2014, 23:17

Roko je napisao/la:U petak popodne, ako uspijem, donesem jedno zanimljivo otapalo za eksperimente ;)

hm hm hm... znatiželjan sam :)
elvis

PostPostao/la Roko » 29 sij 2014, 23:23

Da, lijepo se vidi da i ovo malo rastopljenog elvamida ostaje na mylaru, to znači teoretski, ako bi imao dovoljno precizan "raspršivač", mogao bi cijeli mylar prešpricati sa vrlo malo elvamida u vrlo tankom sloju. One grudvice su problem, to bi značajno utjecalo na svojstva membrane.
Roko

PostPostao/la Mate » 30 sij 2014, 08:40

Nakon nekog vremena, dolazi do zasićenja otopine kad se preostala krutina više ne može otapati u postojećoj količini tekućeg otapala.
Zato bih ja dodao još čistog otapala koliko je potrebno da se sav kruti materijal otopi. Alkohol će ionako ispariti nakon što je nanešen na površinu, a krutina će ostati dole. Nebitno je dakle koji je omjer otapala i krutine.
Vjerujem da je bitna samo količina elvamida koju treba rasporediti na zadanu površinu u određenoj debljini. To znači da bi eventualno trebalo nanijeti otopinu na mylar u više "ruka" dok se postigne debljina.
Najvažniji podatak je debljina sloja. Pod pretpostavkom da je taj materijal jednako "čist" tj da je njegov sastav kod nabavke konstantan uz imanje podatka o njegovoj specifičnoj električnoj vodljivosti, čak bi mogli i sami izračunati potrebnu debljinu sloja za željenu vodljivost tj otpor. Ili se držati preporučenih vrijednosti s neta.

Nanešenu debljinu međutim možemo izmjeriti. Mislim da sam u ranijim postovima to već spominjao.
Moji kolege u tehničkoj kontroli imaju prijenosne UZ uređaje za mjerenje debljine boje. Malo je vjerojatno da ti ih mogu dostaviti u ZD, ali možeš mi poslati u pismu nekoliko uzoraka sa različitim brojem premaza. Ja to mogu izmjeriti i reći ti debljinu svakog uzorka.
Kolike debljine vodljivog sloja se očekuju? Samo da provjerim opseg mjerenja ovih instrumenata kako bi potvrdili da je operaciaj uopće smislena.
Znam da je mylar oko 10um. Koliki je sloj boje ?
Ako ovo bude unutar granica, rado ću pomoći u ovom smislu.
Mate

PostPostao/la elvis » 30 sij 2014, 22:05

Mylar je 6 mikrona, a sloj elvamida trebao bi biti puuuuno manje od toga, usudio bi se reći nemjerljiv. U svakom slučaju ako se postignu bilo kakvi rezultati, možemo potražiti nekakve odgovore koje bi dobili mjerenjem, a sve u cilju unapređenja projekta, u svakom slučaju puno hvala na dobroj volji. Meni osobno puno zanimljivije bi mi bilo izmjeriti otpor na površini membrane, no to je na žalost nemoguće sa amaterskom opremom. Mjerenjem otpora lako bi korigirao određene zone koje bi izlazile iz prosjeka...
elvis

PostPostao/la elvis » 30 sij 2014, 22:59

Treći dan..... ništa od elvadima, žilav je mamicu mu njegovu. Odustajem od ovog načina otapanja, slijedi konstruiranje ozbiljne mješalice podesive brzine. Ideju imam, sutra krećem u realizaciju.

Danas sam testirao visoko naponski sklop, na testni stator sam dove 2500V, jedan segment membrane sam premazao alkoholom sa vrlo malo elvamida. Par sati je bilom priključeno na napon, no bojim se da membrana nije na sebe primila ama baš ništa elektriciteta, no ovo uzmite sa rezervom, ne znam kao bi to uopće mogao provjeriti. Nisam pametan, bojim se da je problem sa elvamidom velik, prespavati ću paću vidjeti šta dalje. Evo malo slika od danas uz kratke kometare...
Privitak/ci
IMG_2523.JPG
Krupan plan bakrene trake. Vidi se mala iskra između iste i otporinka (cca 1 mm). Na bakru je definitivno 2400V. Nekako mi se to ne dirati prstima.
IMG_2523.JPG (43.58 KiB) Pogledano 8132 put/a.
IMG_2528.JPG
komplet za HV na mylaru
IMG_2528.JPG (39.19 KiB) Pogledano 8132 put/a.
IMG_2529.JPG
Bitno na slici je bakrena traka na lijevom spaceru. Ona je zadužena za dovod HV-a na mylar.
IMG_2529.JPG (33.51 KiB) Pogledano 8132 put/a.
IMG_2530.JPG
Kaskada cca 220V množi sa osam pa još jednom množi sa 1,4. Trebalo bi biti cca 2400 V
IMG_2530.JPG (37.76 KiB) Pogledano 8132 put/a.
IMG_2532.JPG
Borbeni komplet za dva esl-a. Prvi audio trafo u testu će zapravo biti 4 trafa 230V - 9V, sekundari spojeni paralelno, primari u seriju, između dva sekudara će biti CT, tu će ići plus HV-a. Više detalja kada sve to budem spajati, uključujući i shemu.
IMG_2532.JPG (46.95 KiB) Pogledano 8132 put/a.
elvis

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.