Postao/la elvis » 02 vel 2014, 10:14
Što je je, mali tornado, no nisam baš siguran da je to i dobro. Brzo se vrte granule elvamida, ali isto tako se brzo vrti i alkohol. Možda bi trebalo drugačije oformiti propelu, tj. da što više pomiče granule, a što manje alkohol. No dobro, u nastavku evo par prvih iskustava sa "mikserom". Jučer je radio jedno 4 sata bez greške i bez potrebe za nadzorom, to je dobro. Elvadim se i dalje pokazao žiliavim, no recimo da je 3 sata u miješalici jednako 3 dana otapanja bez miješalice. Bilo bi idealno ostaviti istu da radi satima bez nadzora... al eto, strah me da nešto ne krene naopako, pa ću nastojati uvijek biti prisutan dok miješalica radi.
Ok, jučer sam oko 16h pokrenuo novo otapanje, ovaj put 8 grama elvamida u 100 ml etanol alkohola. Stroj radi bez greške, prva kontrola je bila nakon sat vremena. Alkohol je već izgubio prozirnost, no kockice elvamida čine se netaknutim. Nakon tri sata primjećujem dodatno zamućenje alkohola, ali i to da je dobar dio alkohola ispario. Znači imam novi problem koji je donijela miješalica, tj. značajno brže isparavanje alkohola. Na slici ispod se vidi koliko ispod crne crte nedostaje alkohola. Očito je kako ću u procesu miksanja morati dodavati alkohol (nije u skladu sa uputom), no kako čvrsta tvar koja se otapa ne bi trebala isparavati zajedno sa alkoholom, mišljenja sam da dodavanje alkohola nebi trebalo biti kritično, dapače, dolivam "svež" alkohol u otopinu, a isti bi trebao samo posješiti dinamiku otapanja.
Evo slika od sinoć...
- Privitak/ci
-

- Strogo po uputama :)
- IMG_2540.JPG (44.19 KiB) Pogledano 8518 put/a.
-

- Ovaj put koristim malo veće temperature, prosječno oko 60 stupnjeva C.
- IMG_2541.JPG (56.28 KiB) Pogledano 8518 put/a.
-

- Situacija nakon sat vremena
- IMG_2542.JPG (29.05 KiB) Pogledano 8518 put/a.
-

- Jasno se vidi koliko je alkohola isparilo nakon tri sata i prosječne vrtnje od 400 okretaja u minuti.
- IMG_2543.JPG (28.37 KiB) Pogledano 8518 put/a.