Electrostatic loudspeaker (ESL)

Re: Electrostatic loudspeaker (ESL)

PostPostao/la elvis » 07 vel 2014, 15:49

Evo novih videa, znači bez kondenzatora, sa "previše" grafita na mylaru, ali sa sa normalnom osjetljivošću.

Evo i drugi snimak, ovaj put opet Leonard, također bez konda i sa previše grafita, no sa normalnom osjetljivošću. Inače mikrofon na mobitelu se ne snalazi baš najbolje kada je glasnija reprodukcija u pitanju, to sada zapravo nije ni bitno.

Pitanje je što dalje.... Naravno fokus treba staviti na pronalazak optimalnog konduktivnog premaza ma od čega god on bio. Druga bitna stvar je dakako izolacija, mišljenja sam da statori trebaju biti što bolje izolirani, pa ću svakako one prave (ne testne) premazati sa nekoliko slojeva bezbojnog laka na bazi vode. Problem će mi u tome praviti već zalijepljeni spaceri, no smisliti ću nešto.
elvis

PostPostao/la Roko » 07 vel 2014, 22:16

...hehe...ponovit ću prethodni post...eh Elvise, Elvise... :lol:

...inače, najviše mi se sviđa zvuk sa "Second test - Part One" filmića, mislim da treba dalje po tom tragu ;)
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la Mate » 08 vel 2014, 09:58

elvis je napisao/la:OK, kratak report od jutros.... Naime vrlo važno je navesti sa sam POSTIGAO PUNU OSJETLJIVOST jeeee!. Naime značajno sam više dodao grafita, ali hebiga ovaj put sam pretjerao, otpor je ispod svih preporučenih minimuma, znači trebam popravni. Jedno sam bar provjerio, perforacija na statorima ne smeta nanosu grafita.

E vidiš ovo je značajan podatak.
Od kako si počeo ovaj projekt i ja sam malo više studirao sam princip i nikako mi jedna stvar nije išla u glavu , a to je vodljivi sloj.
Kao konstrukcija elektrostati nisu ništa drugo nego kondenzator i efekti koji se ovdje manifestiraju i koriste za generiranje zvuka nisu ništa drugo nego pojave u kondenzatoru.
Dakle statori su jedna ploha kondezatora a membrana je druga. Kad bi membrana imala punu vodljivost kao i statori (što je slučaj kod pravog kondezatora) vjerojatno bi to radilo na puno manjim naponima.
Mene je u jednom trenutku zbunjivalo da li ta memrana mora biti ploča kondezatora ili dielektrik. Kao dielektrik mogao bi primiti više pozitivnog naboja. Pa sam ti htio u jednom trenutku savjetovati da probaš okrenuti polaritet istosmjernog napona i vidjeti da li postoji razlika - u glasnoći. No to definitivno otpada. Da bi se membrana kretala treba postojati dovoljna sila a ta je proporcionalna s količinom naboja na pločama kondezatora. Prema tome definitivno membrana mora biti vodljiva jer ako nije ni statori neće primiti naboj.
E sad zašto je ovom izumu primjenjena membrana sa tek malom vodljivosti ostaje nejasno. Je li to radi linearnosti zvuka. Loše vodljiv sloj će definitivno doprinijeti prigušenju električne sile tako i mehaničke pa će membrana raditi mirnije bez prebačaja. Vjerojatno postoji mjera pri kojoj se postiže famozno prigušenje 0,7, koje osigurava minimum izobličenja.
Dakle u ugri bi trebao biti balans slijedećih parametara: težina membrane, elastičnost, veličina, vodljivost i napon biasa i signala.
Mate

PostPostao/la Roko » 08 vel 2014, 11:46

Mate je napisao/la:Dakle u ugri bi trebao biti balans slijedećih parametara: težina membrane, elastičnost, veličina, vodljivost i napon biasa i signala.

...tako nekako, plus zategnutost same membrane. Puno varijabli, što čini projekt ove vrste izuzetno zahtjevnim, možda baš zato i nema po netu diljem svijeta gotovo niti jedan završeni projekt prikazan od početka do kraja. Pogotovo ne, da proradi ovako solidno, gotovo iz prve. Postoji nešto eksperimenata koji obično završavaju u ranim fazama, ili gotovih kupljenih panela sa kozmetičkim promjenama (drvo, štuk i pitura). Vjerojatno zato ovaj Elvisov projekt izaziva veliko zanimanje diljem svijeta (vidim po IP brojevima stalnih pratitelja ovog topica, od dalekog istoka preko Eu, do obje Amerike). (google translator radi punom parom :D )
neciviliziran, nekvalitetan i ne vidim dalje od nosa
Roko

PostPostao/la zika » 08 vel 2014, 12:04

Ne uspevam da se (s)uzdržim samo da se kao zaljubljenik i slušalac ESL-ova prijavim da otvorenih očiju (a od juče i ušiju) pratim ovaj thread sa izuzetnim zanimanjem... Dubok naklon...
Juče pomislih kako esl-ovi interpret-iraju esl-ove... ;) Samo napred i hvala što sve ovo delite sa nama... :hail:
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PostPostao/la Mate » 08 vel 2014, 15:37

Izgleda smo postirali u isto vrijeme pa je moj post pao iza novih snimki.
Iznenađen sam s onim što se čuje! Bravooo!!!

Bit ću slobodan dati još jedan savjet.
Slikari svoje radove u olovci i ugljenu fiksiraju lakom za kosu. Ne trebam dalje crtati :D
Mate

PostPostao/la zmajz » 09 vel 2014, 10:58

Mislim da štos sa lakom za kosu i nije baš dobra ideja. Bitno je grafit utrljati u foliju i sav višak obrisati krpom, možda čak i usaugati. Lak bi se vremenom mogao ljuštiti i iskriti u visokonaponskom polju. Isto je i sa slobodnim česticama grafita. To je i razlog zbog kojeg se ne preporuča upotreba tekućeg sapuna kao poluvodljivog sloja. Vremenom se ljušti.
zmajz

PostPostao/la elvis » 09 vel 2014, 15:14

zika je napisao/la:Ne uspevam da se (s)uzdržim samo da se kao zaljubljenik i slušalac ESL-ova prijavim da otvorenih očiju (a od juče i ušiju) pratim ovaj thread sa izuzetnim zanimanjem... Dubok naklon...
Juče pomislih kako esl-ovi interpret-iraju esl-ove... ;) Samo napred i hvala što sve ovo delite sa nama... :hail:

Zika nema na čemu..... Evo kako stoje stvari imate novog fana ESL priče. :) Sve ovo oko izgradnje ESL-a od nule do nekog uvjetno rečeno konačnog proizvoda isprepleteno je pomješanim osjećajima, od znatiželje, entuzijazma, frustracija, tuge, zabrinutosti pa sve do ushićenja kada nekakav draft tj. poluuradak zasvira rekao bi pa i dovoljno dobro, te da sam sebe uhvatiš kako samo sjediš pred tim modulom i uživaš u mono reprodukciji. No da se ne zavaravamo, ima tu još dosta posla no na veliki broj pitanja odgovor je ipak pronađen. Projekt je primjer kako hrpa teorije ne znači i jamstvo za brz dolazak do prihvatljivih rezultata. Žao mi je što se diy scena u HR polarizirala na nekakve dvije struje, pa je broj sudionika u temi sa kreativnim idejama malo, a što je tu je. Svaka ideja ili prijedlog je dobrodošao, zapravo zlata vrijedi, nikada ne znaš u kojem momentu projekta može biti od presudne koristan ma koliko inicijalno izgledao možda i manje bitan. Sudeći po broju gledanja teme shvatio sam da interes postoji, pa je to razlog što iskustva i dalje dijelim na forumu i nastojati ću projekt izgurati do kraja. Ako i ne uspijem i to je koristan podatak za nekog budućeg samograditelja ESL-a, najbolje se uči na greškama, a super je kada su to tuđe greške, uštedi se dosta vremena :). Živija !
elvis

PostPostao/la elvis » 09 vel 2014, 16:16

Vrijeme je za nekakve prolazne zaključke. Isti će se vremenom vjerojatno korigirati, no probati ću nabrojati par ključnih momenata:

- 1500 V visokog napona (bias) za membranu koja treba odraditi srednje i visoke, i dobro ući u bass-midle područje itekako je dovoljno. Vidim da se često ide i na vrijednosti do 2500V, no to po meni koliko sam shvatio u praktičnom primjeru nema smisla. Sa 2500V dolazi pod znak pitanja spacer od samo 1,5 mm, te se komplicira dio priče oko izolacija- Znači 1500V je dovoljno
- statori - moraju biti što bolje izolirani, to je priča za sebe. Kako to što bolje napraviti, plastifikacijom, farbanjem, tefloniziranjem, ne znam, no bilo bi idealno da je izolacija apsolutna, no kako je to nemoguće, treba odabrati dobru boju i dobro ofarbati iste (trafo lak?)
- perforacija statora... na netu se često vidi sugestija da perforacija treba biti 50 do 60 %, no mišljenja sam da je 33 do 34% sasvim dovoljno, te da nemogćnost nabavke boljeg postotka perforacije ne mora biti razlog zbog kojeg se ne bi ušlo u projekkt.
- rubovi statora - rezanjem perforiranog lima na rubovima se dobijaju prilično špicasti krajevi, plodno tlo za izboje, znači taj dio bi trebalo što bolje izolirati. Umjesto 19mm široke 3M trake treba kupiti 25 mm i pri lijepljenu trake (spaceri) jedno 1 cm ostaviti slobodno i na kraju isto samo (pre) saviti na drugu starnu statora. To će efikasno riješiti problem izboja stator-stator na tim rubnim kritičnim djelovima
- izboj kroz membranu - kada se riješi problem izboja stator - stator na rubovima, izboji se presele kroz samo mylar membranu. Izboji se događaju pri jačim audio signalima, i svaki izboj probije membranu (mala rupa zataljena na rubovima, membrana ostaje čitava, ne raspara se). Izboji se događaju između dva ruba perforacije na prednjemi zadnjem statoru. Ovo se može spriječiti izoliranjem statora i to smatram jednom od najvažnijih budućih tema u nastavku priče
- stepup transformacija - po meni za srednje i visoke dovoljno je 1:50, s tim da se statori moraju dobro izolirati. Ko stavi 1:100, dobija efiksanost, ali izolacija statora mora biti junačka !
Veličine modula - uglavnom držati se preporuka na DIY uputama za ESL, mislim da je sve pogođeno.
- Elvadim koji se otapa u alkoholu - da otapa se, ali u "kuhinjskim" uvjetima to je po meni oko 80 dana uz miješanje i zagrijavanje na 60 stupneva prosječno 3 sata dnevno.. inače evadim u alkoholu bez miješanja i bez grijanja uopće se ne topi. (napomena: to sve vrijedi za elvadim nabavljen preko e-baya)
- da li je HV (bias) napon opasan tj. da li "boli".. taj zapravo samo "pecka" i ništa bitno ne boli, problem je kada u punoj snazi reprodukcije dodirneš oba statora koja nisu izolirana bojom, tada te pošteno protrese. ovo ne napraviš namjerno naravno... pričam iz iskustva, nije ugodno
- grafit - u biti najčešće se spominje kao opcija za konduktivni sloj na membrani, ali i najviše se osporava zbog niskog otpora. Ja sam malo pretjerao sa utrljavanjem i na jedna inch sam dobio 100Koma, daleko ispod preporuka. No bez obzira na to elektrostat radi, izobličenja na uho nisu čujna, pa ni u bass tj. bass midle području. Ostaje otvoreno pitanje kako nanijeti grafit sa puno većim površinskim otporom, ili čime ga skinuti da površinski otpor postane veći. Sloj je zbilja malen, praktično nevidljiv, no provodi junački. Znači tema za daljnje istraživanje. Priča oko drugih konduktivnih sredstava me gotovo iše ne zanima, ili grafit ilinarudžba Licron spreja. ovo drugo je vrlo izvjesno, no nije previše u DIY štihu, al viša sila što je tu je.
- mylar 6-mikronski pokazao se odličan, postoje verzije zod 3 i 12, no gotovo sam siguran da je 6u podesan baš za sve module kako za visoke tako za srednje a bome i basseve. Znači nabaviti 6u i to je to
- razvlačenje mylara - prilično mistificirana stvar na netu, no to je još najjednostavniji dio projeta. Malo se treba potruditi oko razvlakača, tlaka je to znam, no kasnije se rugaš, u biti za 15 minura razvučeš i zaljepiš istu na stator i čudiš se da je već gotovo.
- mylar se dobro doteže sa vrućm zrakom, značim preporučam zgrijavanje nakon lijepljenja na statore (a možda dodatno i nakon nanosa grafita), dovoljno je do 80 stupnjeva. Membrana će se fino dodatno zategnuti,sve će biti kao staklo.
- mylar sam po dužini rastezao sa sliom od 20 kg (dužina 110 cm i širina 40 cm), a bočno sam samo izravnavao valovitost. Pokazalo se odličnim u testu. Bočna "natezanja" membrane u cilju izravnjavanja valovitosti sa kilo vagom (radi kontrole sile natezanja) nemaju po meni nikakva smisla.
- stepup trafo - ne mora biti audio trafo. Može se kombinirati sa raznim trafoima kako je to često opisano na netu, to zbilja radi odlično. Ovo je također prostor za daljnaj unapređenja, no za prvu i drugu ruku, par trafoa (220V na 6V ili 9V) rješava problem glatko.

Toliko za sada, ovo je dio koji će se vremenom filtrirati i dodatno precizirati...
elvis

PostPostao/la zika » 09 vel 2014, 19:18

elvis je napisao/la:
zika je napisao/la:Ne uspevam da se (s)uzdržim samo da se kao zaljubljenik i slušalac ESL-ova prijavim da otvorenih očiju (a od juče i ušiju) pratim ovaj thread sa izuzetnim zanimanjem... Dubok naklon...

Zika nema na čemu..... Evo kako stoje stvari imate novog fana ESL priče. :) Sve ovo oko izgradnje ESL-a od nule do nekog uvjetno rečeno konačnog proizvoda isprepleteno je pomješanim osjećajima, od znatiželje, entuzijazma, frustracija, tuge, zabrinutosti pa sve do ushićenja kada nekakav draft tj. poluuradak zasvira rekao bi pa i dovoljno dobro, te da sam sebe uhvatiš kako samo sjediš pred tim modulom i uživaš u mono reprodukciji. No da se ne zavaravamo, ima tu još dosta posla no na veliki broj pitanja odgovor je ipak pronađen. Projekt je primjer kako hrpa teorije ne znači i jamstvo za brz dolazak do prihvatljivih rezultata. Žao mi je što se diy scena u HR polarizirala na nekakve dvije struje, pa je broj sudionika u temi sa kreativnim idejama malo, a što je tu je. Svaka ideja ili prijedlog je dobrodošao, zapravo zlata vrijedi, nikada ne znaš u kojem momentu projekta može biti od presudne koristan ma koliko inicijalno izgledao možda i manje bitan. Sudeći po broju gledanja teme shvatio sam da interes postoji, pa je to razlog što iskustva i dalje dijelim na forumu i nastojati ću projekt izgurati do kraja. Ako i ne uspijem i to je koristan podatak za nekog budućeg samograditelja ESL-a, najbolje se uči na greškama, a super je kada su to tuđe greške, uštedi se dosta vremena :). Živija !

“ Knowledge comes by taking things apart: analysis. But wisdom comes by putting things together. ” — John A. Morrison :waver:
No use permitting some prophet of doom to wipe every smile away. Come hear the music play. || In a search for the best simulacrum...
zika

PrethodnaSljedeća

Natrag na Zvučnici

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.